Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : skanowanie filmu 120

arturjb
27-03-2007, 21:50
temat nie dotyczy Nikona, ale pozwolę sobie o zadania tego pytania tutaj:
Kto, gdzie, jak i za ile skanuje w naszym Kochanym Kraju negatywy średnioformatowe?

nikonowiec
27-03-2007, 22:20
Ja skanuję średni format. To jest 6 x 6 cm, czy inny? Przezrocza czy też negatyw? Kolor czy czarno-biały? Napisz do mnie na Priw. to być może sie dogadamy. Pozdrawiam "nikonowiec"

jchyra
04-04-2007, 19:37
my też skanujemy i to tak profesjonalnie, że w oczy kłuje a zawodowcy walą jak w dym :-)

fIlek
05-04-2007, 11:06
Jedno jest pewne - Jarek ma dobry sprzęt i ceny. Nie będą jednak zbyt niskiew porównaniu z małym obrazkiem, bo ze średnim formatem duuużo zabawy. Czas skanowania nawet najszybszych skanerów jest długaśny... Ja do tej pory na myśl o skanowaniu 6x4,5 dostaję gęsiej skórki. Boję się pomyśleć, co byłoby, gdybym focił Mamiyą.

Musashi_Miyamoto
05-04-2007, 12:28
A ja pozwolę sobie zareklamować, firmę z Trójmiasta jakość gwarantowana:) www.skanuj.pl

jchyra
05-04-2007, 14:46
Nie będą jednak zbyt niskiew porównaniu z małym obrazkiem, bo ze średnim formatem duuużo zabawy.

a u mnie od małego obrazka, przez 6x6, aż do 6x9 kosztuje tyle samo :-)
uwielbiam wpatrywać się w zdjęcia a im większy format tym są lepsze... generalnie
czyli mniej zarobku, ale więcej przyjemności :-) - bilans wychodzi na zero
a bardzo często zdarza się, że skanowanie jakiś perełek (na przykład na wystawę) kosztuje 0zł
ale o tym sza... bo jak się fiskus dowie to gotowi mnie zamknąć, tak jak miłego piekarza co chleb oddawał

Czas skanowania nawet najszybszych skanerów jest długaśny...
powiedziałbym nawet, że im lepsza jakość tym model skanera wolniejszy
te dobre są zaprojektowane na jakość a nie ilość
między innymi dlatego ze skanowania nie da się zrobić fabryki
a do tego nad każdą klatką należałoby się pochylić

Ja do tej pory na myśl o skanowaniu 6x4,5 dostaję gęsiej skórki. Boję się pomyśleć, co byłoby, gdybym focił Mamiyą.
z pleneru czy sesji przywoziłbyś jedną, dwie rolki, czyli 10-20 klatek 6x7
a nie, tak jak teraz jest to w modzie, dwie trzy karty po 1000 zdjęć na każdej ;-)
ale znając Ciebie nie odpuściłeś średniego formatu i na pewno masz go ciągle pod ręką :-)

fIlek
05-04-2007, 18:37
Hehe, P645N rządzi :) Jak chcę się lepiej poczuć to zakładam Realę 120 i ognia. Żadnych BF/FF i innych dupereli, tylko czysta fotografia. 80-160mm i spadają buty :D

gALL
06-04-2007, 09:05
Poszukaj w googlu:

Jakub Jewuła (Krakow)
Pawel Żelezny (Gdansk)
Coolscan (Wawa)

Tych 3 Panow polecam szczerze, nie sa tani ale efekty daja znakomite.

fIlek
06-04-2007, 13:27
Jakuba Jewułę mogę śmiało polecić, ale przecież mamy Jarka, a trzeba wspierać naszych, zwłaszcza, że jakościowo bez zarzutu, a i ceny, jak się okazało rewelka.

Musashi_Miyamoto
08-04-2007, 12:32
a polecam Pawel Żelezny (Gdansk) na którego dałem namiar wyżej. Pełna profeska:)