PDA

Zobacz pełną wersję : W labie pracuje kłamczuszek czy leniuszek? A może ma rację?

Anonymous
06-07-2005, 10:47
Odbierałem wczoraj odbitki w labie kliszy cz-b. Zupełnie bez kontrastów, totalne mydło. Gadam do laboranta, ze chcialbym z mocniejszym kontrastem. A on na to - nie da się! Nasza maszyna nie ma możliwosci regulowania kontrastu! Dodam tylko, że to jedno z najlepszych w Krakowie laboratoriów...

pozdrawiam
DB

szymony
06-07-2005, 17:30
Poszukaj kogoś, kto ma ciemnię i tyle. w labie zawsze Cię zleją.

[ Dodano: 06-07-2005, 17:35 ]
PS. Robienie B&W na barwnej maszynie i barwnym papierze to proteza i faktycznie może nie być regulacji kontrastu. Jeżeli B&W z digitala, to podciągnij kontrast w plikach i tyle. A jeżeli Z APX 400 to tym bardziej omijaj lab szerokim łukiem.

Czornyj
06-07-2005, 17:41
Bez urazy, ale "leniuszek" to troche sam jesteś - za powiekszalnik sie chwycić to nie łaska? Miałbyś wtedy kontrast wedle zachcianki, wiadomo że lab chodzi w trybie "automatic for the people" i cudów nie należy oczekiwać...

sinner
06-07-2005, 19:00
napisz jakiego maja laba to Ci powiem jak jest 8)

Anonymous
06-07-2005, 19:06
powiększalnik w weekend leci do kosza, może chcesz? ;)

szymony
06-07-2005, 19:08
Jaki ??

cahe
06-07-2005, 21:15
wlasnie, jaki :-)...

Anonymous
06-07-2005, 22:04
Bez urazy, ale "leniuszek" to troche sam jesteś - za powiekszalnik sie chwycić to nie łaska? Miałbyś wtedy kontrast wedle zachcianki, wiadomo że lab chodzi w trybie "automatic for the people" i cudów nie należy oczekiwać...

Oj dziecino... powiększalnik używałem dawno temu i ciągle mam do niego sentyment i z chęcią bym sobie posiedział przy nim. Niestety nie mam na to czasu, zwlaszcza jak robię zdjęcia dla kogoś i odbitki potrzebowałem "na dziś". Ile potrzebujesz czasu żeby zrobić 20 powiększeń swietnej jakosci? Na pewno duuużo. O kosztach nie wspomne.

Pozdrawiam
DB

Czornyj
07-07-2005, 00:23
Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś nagle, niespodziewanie, arcydiablopilnie potrzebował akurat cz-b fotek i to na wczoraj. Tak czy siak, predzej zrobie 50 powiekszeń 3x2m recznie wyplamkowanych, niż sie z ponurym ciulem laboludem dogadasz...

Antonina
07-07-2005, 21:11

:D :D :D To jak chcesz wyrzucić powiększalnik to może masz maskownice durzą za nie durzą kasę :D :D :D :?: :?: :?: