Zobacz pełną wersję : Zdjęcia 3d 2X nikon d90
terron696
17-02-2013, 23:04
z kolegą posiadamy takie same korpusy oraz obiektywy .Chcieliśmy zrobić fotki 3d jadących samochodów .Pytanie czym wyzwolić dwa aparaty w tym samym momencie .Czy pilot ir będzie wystarczający ???nie zamierzam wydawać nie wiadomo ile na jakieś spusty radiowe
Zadziała ;)
Przyanjmniej działa na dwa d80 :)
terron696
17-02-2013, 23:17
Genialnie pilot to niecałe 20 zł
A jakbyście bardzo chcieli przewodowo, to też można, tzn. wystarczy po prostu do wężyka dolutować kabel z wtyczką odcięty od drugiego wężyka (połączyć odpowiadające sobie trzy przewody). Tylko wtedy wtyczka wetknięta z boku sprawia, że baza może być za duża, bo trzeba aparaty nieco rozsunąć :)
Przewodowe łączenie D200 (i pewnie innych z takim samym gniazdem) jest sensowniejsze, bo wystarczy po prostu połączyć ze sobą wyprowadzenia wężyka z obu gniazd i wtedy wciskanie spustu do połowy i do końca w dowolnym z aparatów sprawia, że drugi również reaguje i robi zdjęcie równocześnie.
terron696
18-02-2013, 07:14
Czytałem o tym ale problem polega na tym że to są dwa oddzielne układy z osobnym zasilaniem i różne cuda mogą się zdarzyć łącznie z uszkodzeniem.Na elektrodzie człowiek to z d40 zrobił .
Nic nie ma prawa się zdarzyć, wejścia o których mowa, są do takiego łączenia dostosowane. Podłączając lampę błyskową do aparatu też łączysz ze sobą dwa układy z osobnym zasilaniem :)
Zresztą, oba rozwiązania (z D90 i D200) przetestowane w praktyce, wszysko działa. Może na wszelki wypadek doprecyzuję: dwa D90 lub dwa D200, bo z dwiema różnymi puiszkami nie próbowałem :)
terron696
18-02-2013, 17:00
Nie jestem elektronikiem a wiem tyle co ktoś napisał o takim sposobie z d40.W jednej puszce zaczeły się wariacje error nie wiadomo skąd choć to może zbieg okoliczności/
terron696
20-02-2013, 09:48
Pilot kompletnie się do tego nie nadaje.Oba aparaty raz jeden raz drugi robią zdjęcie.
Pisząc pilot masz na myśli ten bezprzewodowy? Co to znaczy "raz jeden raz drugi"? Przełącz oba na MF, ustaw ostrość tam gdzie ma być i wtedy próbuj.
terron696
20-02-2013, 13:15
ha w tym problem zdjęcia mają być obiektów w ruchu muszę mieć af.no chyba że zrobię ręczny mf na oba pierścienie jednym kółkiem to w sumie bardzo prosto ale ten rig i tak waży swoje.Oba aparaty mają te same nastawa af ale przez przesunięcie czasem nie łapią tego samego.
Niestety, wyłączenie AF przy tego typu zdjęciach to podstawa, inaczej to loteria. Przeważnie będzie tak, że wyostrzą w różnym czasie. Jakie rodzaju zdjęcia chcesz robić? Jakieś panoramowanie i seria zdjęć obiektów w róznej odległości?
terron696
20-02-2013, 14:24
Np. kogoś na rowerze lub desce oraz jadące auto.
Jeśli chcesz zrobić serię zdjęć przy zmieniającej się odległości, pozostają próby z przewodowym wężykiem, AF-C i jeszcze można poeksperymentować z wyłączeniem w menu priorytetu ostrości. Powinny strzelać w miarę równocześnie, ale pod warunkiem, że to nie będzie dłuższa seria. W kazdym razie tego nie testowałem, więc gwarancji nie daję :) Przy obecnym rozwiązaniu to raczej tak jak pisałem: MF, ostrzysz wstępnie w miejsce, gdzie obiekt znajdzie w chwili planowanego zdjęcia i czekasz, aż się tam pojawi, po czym strzelasz jedną fotkę. Jak głębia ostrości będzie zbyt mała, można bardziej przymknąć przysłonę i tyle...
terron696
20-02-2013, 15:52
wiem że tak można .W sumie to można po prostu aparat 3d kupić ale to za proste by było.Chciałem też zrobić fotkę high przedziurawionego balonu z wodą i inne podobne.Tu będzie bardzo duży kłopot ze zgraniem .Taki pilocina kompletnie nie da rady zastanawiam się czy kablowy da radę.