PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia 3d 2X nikon d90

terron696
17-02-2013, 23:04
z kolegą posiadamy takie same korpusy oraz obiektywy .Chcieliśmy zrobić fotki 3d jadących samochodów .Pytanie czym wyzwolić dwa aparaty w tym samym momencie .Czy pilot ir będzie wystarczający ???nie zamierzam wydawać nie wiadomo ile na jakieś spusty radiowe

pgaik
17-02-2013, 23:09
Zadziała ;)

Przyanjmniej działa na dwa d80 :)

terron696
17-02-2013, 23:17
Genialnie pilot to niecałe 20 zł

ajt
17-02-2013, 23:48
A jakbyście bardzo chcieli przewodowo, to też można, tzn. wystarczy po prostu do wężyka dolutować kabel z wtyczką odcięty od drugiego wężyka (połączyć odpowiadające sobie trzy przewody). Tylko wtedy wtyczka wetknięta z boku sprawia, że baza może być za duża, bo trzeba aparaty nieco rozsunąć :)
Przewodowe łączenie D200 (i pewnie innych z takim samym gniazdem) jest sensowniejsze, bo wystarczy po prostu połączyć ze sobą wyprowadzenia wężyka z obu gniazd i wtedy wciskanie spustu do połowy i do końca w dowolnym z aparatów sprawia, że drugi również reaguje i robi zdjęcie równocześnie.

terron696
18-02-2013, 07:14
Czytałem o tym ale problem polega na tym że to są dwa oddzielne układy z osobnym zasilaniem i różne cuda mogą się zdarzyć łącznie z uszkodzeniem.Na elektrodzie człowiek to z d40 zrobił .

ajt
18-02-2013, 09:01
Nic nie ma prawa się zdarzyć, wejścia o których mowa, są do takiego łączenia dostosowane. Podłączając lampę błyskową do aparatu też łączysz ze sobą dwa układy z osobnym zasilaniem :)
Zresztą, oba rozwiązania (z D90 i D200) przetestowane w praktyce, wszysko działa. Może na wszelki wypadek doprecyzuję: dwa D90 lub dwa D200, bo z dwiema różnymi puiszkami nie próbowałem :)

terron696
18-02-2013, 17:00
Nie jestem elektronikiem a wiem tyle co ktoś napisał o takim sposobie z d40.W jednej puszce zaczeły się wariacje error nie wiadomo skąd choć to może zbieg okoliczności/

terron696
20-02-2013, 09:48
Pilot kompletnie się do tego nie nadaje.Oba aparaty raz jeden raz drugi robią zdjęcie.

ajt
20-02-2013, 10:39
Pisząc pilot masz na myśli ten bezprzewodowy? Co to znaczy "raz jeden raz drugi"? Przełącz oba na MF, ustaw ostrość tam gdzie ma być i wtedy próbuj.

terron696
20-02-2013, 13:15
ha w tym problem zdjęcia mają być obiektów w ruchu muszę mieć af.no chyba że zrobię ręczny mf na oba pierścienie jednym kółkiem to w sumie bardzo prosto ale ten rig i tak waży swoje.Oba aparaty mają te same nastawa af ale przez przesunięcie czasem nie łapią tego samego.

ajt
20-02-2013, 13:26
Niestety, wyłączenie AF przy tego typu zdjęciach to podstawa, inaczej to loteria. Przeważnie będzie tak, że wyostrzą w różnym czasie. Jakie rodzaju zdjęcia chcesz robić? Jakieś panoramowanie i seria zdjęć obiektów w róznej odległości?

terron696
20-02-2013, 14:24
Np. kogoś na rowerze lub desce oraz jadące auto.

ajt
20-02-2013, 14:50
Jeśli chcesz zrobić serię zdjęć przy zmieniającej się odległości, pozostają próby z przewodowym wężykiem, AF-C i jeszcze można poeksperymentować z wyłączeniem w menu priorytetu ostrości. Powinny strzelać w miarę równocześnie, ale pod warunkiem, że to nie będzie dłuższa seria. W kazdym razie tego nie testowałem, więc gwarancji nie daję :) Przy obecnym rozwiązaniu to raczej tak jak pisałem: MF, ostrzysz wstępnie w miejsce, gdzie obiekt znajdzie w chwili planowanego zdjęcia i czekasz, aż się tam pojawi, po czym strzelasz jedną fotkę. Jak głębia ostrości będzie zbyt mała, można bardziej przymknąć przysłonę i tyle...

terron696
20-02-2013, 15:52
wiem że tak można .W sumie to można po prostu aparat 3d kupić ale to za proste by było.Chciałem też zrobić fotkę high przedziurawionego balonu z wodą i inne podobne.Tu będzie bardzo duży kłopot ze zgraniem .Taki pilocina kompletnie nie da rady zastanawiam się czy kablowy da radę.