Zobacz pełną wersję : Sigma 150mm z OS kontra Nikon AF-S TC-20E III
Cześć. Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na internecie i może tu Koledzy coś wiedzą?
Czy Sigma 150mm f/2.8 AF APO EX DG OS HSM Macro będzie współpracować z Telekonwerter Nikon AF-S TC-20E III ?
W tym modelu Telekonwertera jedna z soczewek lekko wystaje więc nie wiem czy się zmieści do Sigmy 150mm nowy model ze stabilizacją.
Dziękuje
z tego co mi wiadomo to TC nikona dzialaja tylko z nikkorami i to nie wszystkimi.
z tego co mi wiadomo to TC nikona dzialaja tylko z nikkorami i to nie wszystkimi.
hmmm
Piszą wszędzie ze nie działa ten telekonwerter z Nikkorem 105 F2,8 VR . To nie prawda ! BO mam i działa wspaniale. Więc piszą jakieś bzdury i każdy na stronach to powiela Widać ze ludzie się nie znają tylko czytają teorię. A praktyka jest inna.
Sigmy nie wpinają się na TC Nikona, jest blokadka, która uniemożliwia założenie Sigmy na TC Nikona.
Sigmy nie wpinają się na TC Nikona, jest blokadka, która uniemożliwia założenie Sigmy na TC Nikona.
rozumiem Piękne dzięki. Nie wiem czy kupować tą sigmę dlatego pytam. A na konwenterze było by ciekawiej jak ma moim 105mm Nikkor VR
hmmm
Piszą wszędzie ze nie działa ten telekonwerter z Nikkorem 105 F2,8 VR . To nie prawda ! BO mam i działa wspaniale. Więc piszą jakieś bzdury i każdy na stronach to powiela Widać ze ludzie się nie znają tylko czytają teorię. A praktyka jest inna.
gdzie tak piszą? na stronie nikona jest napisane ze działa.
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/teleconverters/af-s_tc-20e_3/index.htm
tak na stronie nikona i tą wiadomość powielają wszędzie na polskich stronach. Trochę śmieszne
takie same bzdury wypisują w przypadku szkieł F4 i współpracy z TC17EII - że AF nie działa, a w rzeczywistości działa i to całkiem sprawnie.
no właśnie ! Skąd to się bierze? Dziwie się że sama firma Nikon u siebie na stronie pisze takie bzdury? Może mam 105mmF2,8 VR zepsuty że działa z AF-S TC-20E III
No to ja mam walnięte 200-400 że działa z TC17EII :D A piszą tak, bo AF w aparatach (książkowo jak widać) działa do F5.6 z TC, podobno w D300s/D3s działa do F8. U mnie w D200 i D700 AF działa z 200-400 i TC17 w każdych warunkach. Jedynie co mnie wkurza to konieczność kalibracji takiej kombinacji, wymaga tego zarówno D200 jak i D700. W D700 mikroregulacja bardzo pomogła, jest ok, trafia w punkt i zestaw produkuje naprawdę bardzo ostre obrazy, natomiast pod D200 unikam zakładania TC17 przy 200-400, bo jest wyraźny BF.
Mi działa telekonwenter ze 105 Nikkora w pełnym zakresie przysłony. Ciekawe Napisałem do Nikona zobaczymy co odpiszą.
To chodziło o punkty krzyżowe, w przypadku F5.6 w starszych puszkach jest on już tylko jeden i umożliwia pracę AF. Moje 105/2,8VR też działa z TC ale 1,7, też w pełnym zakresie, mimo że przy 1:1 mam F8.
no właśnie ! Skąd to się bierze? Dziwie się że sama firma Nikon u siebie na stronie pisze takie bzdury? Może mam 105mmF2,8 VR zepsuty że działa z AF-S TC-20E III
Masz problemy z czytaniem? Dalem ci wyzej linka do strony Nikona na ktorej jest napisane ze TC-20E III DZIAŁA Z NIKKOREM 105VR.
cz4rnuch
19-02-2013, 11:25
Masz problemy z czytaniem? Dalem ci wyzej linka do strony Nikona na ktorej jest napisane ze TC-20E III DZIAŁA Z NIKKOREM 105VR. W podanym przez Ciebie linku przy obiektywie 105 2.8 VR jest gwiazdka oznaczająca "* Autofocus cannot be used" więc jeśli kolegom jednak AF działa to może o takie bzdury im chodzi. Pozdrawiam.
działa i to w pełnym zakresie. Dopiero przed chwilą dostałem info z Nikona że działa do porzyslony F5,6 co jest nie pradą. Działa wspaniale w pełnym zakresie. Więc chyba mam obiektyw uszkodzony Nie jaże.
Na D800/D4 powinien dzialac do F8 bez gadania, potem moze dzialac lecz nie musi.
I o tym jest napisane, a to 5.6 wzielo sie z faktu, iz dopiero nowe puszki udoskonalono w tym aspekcie.
pozdro