PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie zmiany sprzetu na mnie czekaja po przejsciu z D700 na D800?

Irma
17-02-2013, 14:10
Witam
Pol roku temu przeszedlem z C do stajni N i jestem bardzo zadowolony. Fotografuje ptaki.
Na wstepie nadmienie, ze jestem kompletnym laikiem odnosnie wiadomosci o oprogramowaniu i dlatego zwracam sie do Was drodzy koledzy o porade. Nic nie pomoglo czytanie tasiemca o dyskach SSD, tylko jeszcze wiekszy metlik mam w glowie.
Chcialbym w przyszlosci przejsc na D800 i zdaje sobie sprawe z czekajacych mnie zmianach, ale jakich to nie mam zielonego pojecia.

Chcialbym pracowac na programie CNX 2 lub ewentualnie na View NX-2.
W D800 ustawilbym takie ustawienia NEF-a: 12 bit skompresowany stratnie i przede wszystkim na cropie 1.2X a sporadycznie na cropie 1.5X.

Moj aktualny sprzet to:
Laptop Acer
Intel Core i3-2350M
Memory 4GB DDR3
Graphics NVIDA GiForce 610M 1 GB VRAM
Storage 320GB HDD
Windows 7 64 bit
Mam tez zewnetrzny dysk Lacie Hard Disk USB 2.0 500GB HDD.
W przypadku D700 i plikow o wadze 10 -11 MB pracowalo mi sie na CNX -2 wersja 2.30 bardzo komfortowo.

No wlasnie, co dalej?
Zalezy mi na szybkiej obrobce NEF-ow, na szybkosci zrzutu juz mniej.
Bardzo prosze o porade, bo nie mam zielonego pojecia co musze za niedlugo zmienic-dokupic.
Bardzo licze na Wasza wyrozumialosc oraz pomocna reke.
Pozdrawiam

Kurtz
17-02-2013, 14:36
Jak wyglada Twoja obrobka NEFow?
Czy mowiac ze pracowalo Ci sie bardzo komfortowo, miales porownanie do sprzetu szybszego niz mobilne i3 i 4GB RAM?

Generalnie rzecz biorac Pliki beda wieksze ok 2.5 krotnie. Mniej wiecej podobnoe wydluzy sie czas eksportu zdjecia ( NEF -> JPG, bez warstw etc ). Jak wieksze pliki wplyna na komfort pracy? Bardzo mozliwe, ze nie liniowo, ale mowienie bez przykladow to raczej zgadywanie. Rowniez na roznym sprzecie bedzie sie to roznie skalowac ( vide, inne ilosci RAM ).
Sciagnij, badz popros na forum o kilkanascie - kilkadziesiat sampli z D800, najlepiej od ludzi ktorzy robia podobna fotografie jak Ty i popracuj nad nimi tak jak pracowales nad NEFami z D700. Sam przekonasz sie jaka jest roznica w komforcie pracy.
Przy uzywaniu wielu warstw i zaawansowanych filtrow, to wiele osob uznaloby Twojego laptopa za zbyt slaby do pracy nawet z RAWami z D700 ( rowniez ja ), dla tego najlepiej jak uzyjesz relatywnego porownania. Wezmiesz swoj sprzet, poobrabiasz pliki, wezmiesz mocniejszy sprzet, poobrabiasz pliki, zobacyzsz czy roznica warta jest kasy ktora musialbys wydac.

Patrzac po tym co masz, zapewne powinienes kupic wiekszy dysk ;) Szybkosc zrzutu zdjec moze nie jest dla Ciebie bardzo wazna, ale czasem potrafi wkurzyc. Jezeli Twoj lapotp ma USB 3.0 to warto zainwestowac w czytnik kart z USB 3.0. Jezeli nei ma - sa czytniki kart na PCMCIA/expresscard, badz po prostu kontrollery USB 3.0 ( z predkoscia bywa roznie ). Warto tez pomyslec o dyzku zewnetrnzym na USB 3.0.
To zalezy od Twojej pracy ocziywiscie, ile klatek przynosisz z wypadu, jak zarzadzasz zdjeciami i backupami. Jezeli jest to wiecej klatek, to bez wiekszego magazynu sie nie obejdzie.
Dobry dysk SSD na pewno zwiekszylby ogolnie komfort pracy na laptopie ( 128, badz lepiej 256 GB, rowniez jako tymczasowy magazyn na zdjecia ktore w danej chwili obrabiasz ).

Johanan
17-02-2013, 14:42
Proponuję nadal pozostać przy laptopie, jeśli dotąd Cię to nie zrażało.

Jednak oczywiście lepiej wyposażonym.

Procesor: Ivy Bridge albo Haswell (najlepiej i7)
RAM: 16GB (powinno wystarczyć)
GPU: w sumie wedle uznania, choć lepiej jak jest coś lepszego na pokładzie, np. klasy Nvidia GTX6xxM
Dysk: oczywiście SSD (Samsung 830 dobrze się spisuje) + HDD na magazyn

I w sumie, to by było na tyle.

Proponuję Lenovo Y500, zresztą sam poczytaj: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y500.87055.0.html

UltraBay, to doskonały patent (!).

Irma
17-02-2013, 15:36
Dziekuje za pierwsze porady.
Moj obecny laptop na wejscie USB 2.0
Doprecyzuje swoje "wymagania" : przede wszystkim to podobnie jak z moimi wiadomosciami na temat sprzetu to i moje wiadomosci na temat obrobki sa takie same, wiec poza kolorem, jasnoscia i ostroscia nic wiecej nie grzebie w RAW-ach.
Ilosc zdjec z wypadu to okolo 100-300 szt. W miesiacu 3-7 wypadow zaliczam. Na D700 w trakcie tej obrobki nigdy nie mialem jakichkolwiek przerw miedzy czynnosciami.
Jesli chodzi o ewentualny przysly komfort pracy na NEF - ach z D800, to oczekiwal bym od sprzetu braku przerw miedzy czynnosciami, np. przy powiekszeniach.
Mam do Was serdeczna prosbe:
Prosze o nazwy i typy wszelkich urzadzen, programow i innych drobiazgow, ktore byscie na moim miejscu dokupili, tylko dzieki temu bede mogl przemyslec ewentualne zakupy i wiecej zrozumiec.
Pozdrawiam
-

Johanan
17-02-2013, 16:19
Lenovo IdeaPad Y500, albo Y580, doskonale poradzi sobie z NEF-ami z D800, więc de facto wszystko masz podane na talerzu.

http://www.x-kom.pl/p/120443-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y500-i7-3630qm-16gb-1201000-sli-gt650-fhd.html

http://www.x-kom.pl/p/120742-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y580-i7-3630qm-16gb-1201000-dvd-rw.html

vxsniffer
17-02-2013, 16:29
Ło matko Johanan... 16GB RAM "powinno wystarczyć" do obrobienia kilku fotek??? Z całym szacunkiem, ale wsadź sobie w buty takie porady... wkręcasz człowieka w konfigurację serwera bazy danych, a nie narzędzia dla fotografa. Handlujesz pamięcią, czy jak?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Johanan
17-02-2013, 16:39
Ło matko Johanan... 16GB RAM "powinno wystarczyć" do obrobienia kilku fotek??? Z całym szacunkiem, ale wsadź sobie w buty takie porady... wkręcasz człowieka w konfigurację serwera bazy danych, a nie narzędzia dla fotografa. Handlujesz pamięcią, czy jak?
...

Kiedy tylko Irma nauczy się cyfrowej obróbki negatywów, to będzie z palcem w nosie zużywać całe śmieszne 16GB RAM-u. ;)

Tym bardziej przy obróbce nefów z D800, czy D4.

Ciekaw jestem z jakich programów korzystasz do wywoływania nefów, bo gdybyś korzystał np. z PSa, to wiedziałbyś o czym mówię.

RAM znika, jakby go toś zżerał.

Cosnek
17-02-2013, 16:55
Mam 4gb ramu i do amatorskiej obróbki wystarcza.

Johanan
17-02-2013, 17:02
Mam 4gb ramu i do amatorskiej obróbki wystarcza.

Wszystko zależy od wagi i liczby otwartych negatywów i zaawansowania ich edycji.

Skoro Irma ma apetyt na D800 i naukę przetwarzania grafiki, to ma szansę zużywać duuuużo RAM-u.

ps.
Zresztą o co ten krzyk, skoro RAM jest taki tani?
Bijecie tylko pianę.

vxsniffer
17-02-2013, 17:20
To nie jest bicie piany, bo każdy ma jakieś ograniczenia budżetowe. Kasę można wydać sensowniej niż pakując ją w 16 GB RAM, np. dokładając do większego/szybszego dysku.

wacki4
17-02-2013, 18:13
Wszystko zależy od wagi i liczby otwartych negatywów i zaawansowania ich edycji.

Skoro Irma ma apetyt na D800 i naukę przetwarzania grafiki, to ma szansę zużywać duuuużo RAM-u.

mają rację że bezsensownie polecasz. d800 prawda, ale napisał wyraźnie że będzie zdjęcia robił na cropie, więc ilość mpx nam skutecznie się zmniejsza. sam pracowałem na 8gb ram do niedawna i pratycznie do wszelkich zastosowań wystarczyło to w zupełności... a patrząc tak 'tani jak barszcz' to możemy ostatecznie dołożyć do każdego elementu 100-200 zł 'bo to grosze przecież' i dojść do dużo większej kwoty ;) niech bierze 8gb, a jak na koniec podliczy budżet że go stać, to niech ewentualnie kupi 16... jednak 8 do podanych zastosowań wystarczy w zupełności.

Irma
17-02-2013, 18:15
Czytajac Wasze rady wywnioskowalem, zeby dokupic:
zewnetrzny dysk SSD 256GB - jaki?
czytnik kart na PCMCIA/expresscard ( mam na kompie tylko USB 2.0 )- jaki?
wewnetrzny dysk SSD 128GB lub lepiej 256GB - najlepiej Samsung - jaki?

Jesli powyzsze rzeczy dokupie, to moge smialo w przyszlosci na swoim lapku nie zmieniajac go obrabiac pliki 25 - 40MB?
Pozdrawiam

Cosnek
17-02-2013, 18:38
Czytajac Wasze rady wywnioskowalem, zeby dokupic:
zewnetrzny dysk SSD 256GB - jaki?

To bym jeszcze przemyślał. Duzo taniej wyniesie Cie HDD przy większej pojemności.

Johanan
17-02-2013, 18:42
...
Jesli powyzsze rzeczy dokupie, to moge smialo w przyszlosci na swoim lapku nie zmieniajac go obrabiac pliki 25 - 40MB?
Pozdrawiam

Ależ oczywiście, że możesz, jeśli zamierzasz tylko robić drobne korekty ze wskazaniem na VNX2.

Jeżeli natomiast chcesz wziąć się za porządną edycje swoich fotek, to zajmie Ci to na Twoim i3 sporo czasu.

Ponieważ jednak czas to pojęcie względne, to zrobisz jak uważasz.

ps.
Kolega wacki4 sugerował, że 8GB RAM-u to jakiś majątek, a kość tej pojemności firmy Patriot, kosztuje coś ok. 160 PLN więc jednak nie majątek. ;)

Irma
17-02-2013, 19:03
Ależ oczywiście, że możesz, jeśli zamierzasz tylko robić drobne korekty ze wskazaniem na VNX2.

Jeżeli natomiast chcesz wziąć się za porządną edycje swoich fotek, to zajmie Ci to na Twoim i3 sporo czasu.

Ponieważ jednak czas to pojęcie względne, to zrobisz jak uważasz.

ps.
Kolega wacki4 sugerował, że 8GB RAM-u to jakiś majątek, a kość tej pojemności firmy Patriot, kosztuje coś ok. 160 PLN więc jednak nie majątek. ;)

Na poczatek chcialbym uniknac mimo wszystko kosztow ze wzgledu na zamierzany zakup D800, doprowadzic swoj sprzet do uzywalnosci z jego plikami, jestem naprawde poczatkujacym obrabiaczem i tylko kosmetycznie retuszuje NEF - y.
Rownoczesnie czytam tasiemca o dyskach SSD co Wy na to:
Kupic wewn. SSD firmy Crucial M4 128GB?
Jaki czytnik kupic oraz dysk SSD zewnetrzny?

Johanan
17-02-2013, 19:12
Na poczatek chcialbym uniknac mimo wszystko kosztow ze wzgledu na zamierzany zakup D800, doprowadzic swoj sprzet do uzywalnosci z jego plikami, jestem naprawde poczatkujacym obrabiaczem i tylko kosmetycznie retuszuje NEF - y.
Rownoczesnie czytam tasiemca o dyskach SSD co Wy na to:
Kupic wewn. SSD firmy Crucial M4 128GB?
Jaki czytnik kupic oraz dysk SSD zewnetrzny?

Nie ukrywam, że lubię rozwiązania radykalne i na dłuższy czas, dlatego nie znoszę kompromisów, które mi po prostu brzydko pachną, bo w efekcie są droższe i mało praktyczne.

SSD Samsung 830, nadaje się tak samo do wewnątrz, jak i na zewnątrz komputera.

Co do czytnika, to polecam urządzenia firmy Lexar.

Irma
17-02-2013, 19:24
Mam pytanie odnosnie wewnetrznego dysku, mianowicie obecnie posiadam w lapku 320GB HDD.
Ile pojemnosci SSD jest mi potzrebne,, uwzgledniajac moje potzreby, bo lapka nie mam niczym zasmieconego, oprocz potrzebnych instalacji Windows7 i CNX i ViewNX2 ?
Czytam w tasiemcu, ze wielu ma systemowym SSD jedynie CNX, a reszte wywalone jest na HDD.
Jak to z tym jest?

Kurtz
17-02-2013, 19:29
Wewnetrzny SSD - jak najbardziej tak. Samsung z serii 830/84, Crucial M4, czy cos w tym stylu.
Zewnetrzny SSD - szkoda kasy. SSD to ni dysk na magazyn. Kopiowac zdjecia z karty na SSD, pracowac na nich a pozniej zgrywac na HDD robiacy jako magazyn.
To nie przyspieszy samego retuszu, ale juz otwieranie plikow tak, co bedzie mialo znaczenie dla komfortu pracy z tymi plikami i ogolnie.
Czytnik - nie podpowiem Ci bo te co ja uzywalem sa juz niedostepne.
Mozesz dorzucic RAM jezeli masz taka mozliwosc w tym laptopie - tak do optymalnych 8 GB.
Wiele wiecej nie oplaca sie inwestowac.

Co do rady Johana - 16GB RAM do podstawowej obrobki nie jest potrzebne. Przy ogrniczonym budzecie kupowanie 16GB RAM do podstawowej obrobki to zla alokacja srodkow.

Johanan
17-02-2013, 19:31
Wystarczy dysk 120GB, ale jeśli kupisz 256GB, to też nie będzie błąd.

Praktycznie, instalacja w7 64bit + komplet programów nie powinna zajmować więcej, niż 30GB, więc przy 120-stce jest i tak jeszcze sporo bezpiecznego miejsca (tak do 50-60% pojemności dysku), ale jeśli zamierzasz intensywnie pracować na systemowym dysku, to lepiej jednak kupić większy.

ps.
A Koledzy z uporem godnym lepszej sprawy, próbują Koledze Irma wmawiać podstawową obróbkę, a mnie się zdaje, że Kolega Irma, celuje jednak dużo wyżej i zamierza w niedalekiej przyszłości mocniej edytować swoje zdjęcia, więc 160 PLN w tę, czy tamtą stronę jest kompletnie bez znaczenia.

Irma
17-02-2013, 19:57
Wystarczy dysk 120GB, ale jeśli kupisz 256GB, to też nie będzie błąd.

Praktycznie, instalacja w7 64bit + komplet programów nie powinna zajmować więcej, niż 30GB, więc przy 120-stce jest i tak jeszcze sporo bezpiecznego miejsca (tak do 50-60% pojemności dysku), ale jeśli zamierzasz intensywnie pracować na systemowym dysku, to lepiej jednak kupić większy.

ps.
A Koledzy z uporem godnym lepszej sprawy, próbują Koledze Irma wmawiać podstawową obróbkę, a mnie się zdaje, że Kolega Irma, celuje jednak dużo wyżej i zamierza w niedalekiej przyszłości mocniej edytować swoje zdjęcia, więc 160 PLN w tę, czy tamtą stronę jest kompletnie bez znaczenia.

Dziekuje za szybkie rady i jestem Wam bardzo wdzieczny.
Zaczynalem swoja przygode z fotografia cyfrowa od C 50D i C 70-200/4 L a teraz mam co mam i odbylo sie to na drodze ewolucji. Podobnie chce dokonac w sprzecie i niestety musze pojsc na jakis kompromis.
Powiedmy, ze kupie wewn dysk SSD 256GB, czy da mi to komfort czasowy aby nie zmieniac znowu za jakis czas, zgodnie z Twoja zasada, sluszna zreszta raz a dobrze?
Kupic 8GB RAM-u i pozostac przy dysku HDD 500GB, a w miare uplywu czasu dokupic 1TB na archiwum?
Co mi da 16GB RAM-u w porownaniu do 8, jesli chcialbym unowoczesnic sprzet na kilka lat?
Pozdrawiam

Kurtz
17-02-2013, 20:10
Co mi da 16GB RAM-u w porownaniu do 8, jesli chcialbym unowoczesnic sprzet na kilka lat?
Moja opinia jest taka, ze w tej chwili, przy takiej obrobce jaka opisujesz 8GB RAM jest calkowicie wystarczajce, 16GB to glupota. Bo po pierwsze, masz lpatopa w ktorym bardoz mozliwe, ze nie da sie wcale wsadzic 16GB RAM, po drugie, nie potrzebujesz tych 16GB. Roznice przy Twoich zastosowaniach nie beda widoczne w stopniu ktory uzsadnialby zakup. Jak zaczniesz uzywac wiekszej ilosci warstw, to i tak ten laptop nie zapewni Ci komfortowej pracy, wiec bedziesz musaial przesiasc sie na calkowicei nowy, mocniejszy sprzet.

Nic nie wmawiamy, po prostu analizujemy to co napisal i co uzywa, to Ty wmawiasz mu ze nagle zacznei barac NEFy z D800 i nakladac po 50 warstw, zeby byc "pr0".
A czy 160 PLN jest bez znaczenai czy nei, to pozwol ocenic osobie ktora bedzi eje wydawala :]

vxsniffer
17-02-2013, 20:57
Używam głównie ViewNX2 oraz Lr4 na Win 7 64bit. Moja przesiadka z 4 na 8 GB była małym rozczarowaniem, bo spodziewałem się więcej. Tym bardzie dołożenie kolejnych 8 GB byłoby frustrujące w skutkach.

Irma
17-02-2013, 21:15
Używam głównie ViewNX2 oraz Lr4 na Win 7 64bit. Moja przesiadka z 4 na 8 GB była małym rozczarowaniem, bo spodziewałem się więcej. Tym bardzie dołożenie kolejnych 8 GB byłoby frustrujące w skutkach.

Mozesz troche wiecej cos napisac?
Z tego co widze to Masz D7k i RAW-y sa tam mniejsze od D800. Jak wielkie sa Twoje RAW-y?
A jaki Masz dysk wewn?
Pozdrawiam

Johanan
17-02-2013, 22:23
...

Irma, przepraszam że nieproszony odzywam się jeszcze raz, ale normalnie nie sposób się nie odezwać.

Sprzedaj ma litość Boską tego swojego laptopa i kup coś porządnego, co wystarczy na kolejne 3 lata, bo modernizowanie tego co masz, jest kompletnie bez sensu i mówię to od początku w tym wątku.

Laptopy z moich linków spełniają wszystkie Twoje potrzeby teraz i w przyszłości.

Przyjrzyj się spokojnie "klockom", z których są zbudowane.

Kurtz
17-02-2013, 22:38
To ja w innym tonie - ni ekupuj laptopa, o ile nie jest Ci niezbedna mobilnosc. A jezeli jest, to na pewno nie kupuj nic powyzej 15" ;) A do foto to matryce w laptopach sie nie nadaja, wiec...

Johanan
17-02-2013, 23:00
To ja w innym tonie - ni ekupuj laptopa, o ile nie jest Ci niezbedna mobilnosc. A jezeli jest, to na pewno nie kupuj nic powyzej 15" ;) A do foto to matryce w laptopach sie nie nadaja, wiec...

Pewnie, że matryca laptopa do grafiki się nie nadaje i mówię to od zawsze, dlatego potrzebny jest dodatkowo monitor, który jak zakładam Kolega Irma posiada.

A tak jako ciekawostkę powiem Ci, że choć w mojej pracowni stoi markowy serwer, to zgadnij na czym najczęściej wywołuję cyfrowe negatywy? ;)

Właśnie na laptopie, który owemu serwerowi ani na włos nie ustępuje pod względem wydajności i jest przy tym trzy razy bardziej ekonomiczny.

Znak czasów i komputery mobilne, dawno już przestały mieć kompleksy wobec blaszaków.

Irma
17-02-2013, 23:07
Drodzy koledzy, jeszcze raz Wam bardzo dziekuje za wszelka pomoc i wyrozumialosc.
Jestem zawsze otwarty na wszelakie rozmowy i zawsze chetnie slucham osob posiadajacych wiedze wieksza ode mnie, wiec slucham Was bardzo uwaznie.
Wybaczcie mi jesli zadaje czasami dziecinne pytania, ale jestem laikiem nad laikami.
Powracajac do tematu, ze matryca w laptopie sie nie nadaje do fotografii i jej obrobki, co w takim razie mi poradzicie?Jakis stacjonarny komputer, ktory wlasciwie bede mogl sam skonfigurowac wlacznie z odpowiednim monitorem?
Slucham Was bardzo uwaznie
pozdrawiam

Johanan
17-02-2013, 23:33
Według mnie, to jak dla Ciebie, tylko w miarę mocny laptop + monitor z matrycą VA (póki jeszcze są).

ps.
Fotografia cyfrowa, to tak drogi gips, że głowa boli.
Z łezką w oku wspominam analogowe dzieje.

vxsniffer
18-02-2013, 00:02
Mozesz troche wiecej cos napisac?
Z tego co widze to Masz D7k i RAW-y sa tam mniejsze od D800. Jak wielkie sa Twoje RAW-y?
A jaki Masz dysk wewn?
Pozdrawiam

Wielkość moich plików NEF z D7k jest w przedziale 18-22 Mb. Jedak tego formatu używam na specjalne okazje... np. trudne warunki lub wyjątkowo istotne dla mnie kadry. Poza tym większość z 60 tyś fotek w moim archiwum jest w jpeg-u. Używam zwykłego HDD WD Caviar 1 tera. Archiwum nie przekracza obecnie 250 GB dlatego, że większość zawartości pochodzi z czasów D70. Myślę o zakupie SSD...

Wysłane z SGS3 via Tapatalk

Kurtz
18-02-2013, 00:04
Właśnie na laptopie, który owemu serwerowi ani na włos nie ustępuje pod względem wydajności i jest przy tym trzy razy bardziej ekonomiczny.
To stary ten server musi byc.

Znak czasów i komputery mobilne, dawno już przestały mieć kompleksy wobec blaszaków.
Rownie dobrze mozna powiedziec ze sa prawie tak dobre, a helikopter jest prawie tak dobry jak samolot.

Jezeli nie potrzebuje sie mobilnosci, czy "malych" rozmiarow, to komputer stacjonarny bedzie wydajniejszy, cichszy, latwiejszy do rozbudowania, bardziej ergonomiczny w pracy, bardziej dopasowany do potrzeb. Do tego nie placimy za matryce i pare innych rzeczy w laptopie, skoro i tak kupujemy zewnetrzny monitor.

Laptopy w duzej czesci przypadkow najbardziej oplacaja sie wlasnie producentom, nie uzytkownikom. To zapewnia producnetom ze ich podzespoly znajda sie w okreslonej ilosci komputerow, pewny rynek zbytu, praktycznie rzecz biorac wszyscy sa szczesliwi. A uzytkownicy beda kupowac, bo laptopy sa cool, fajne, i mozna zawsze ze soba zabrac ( nawet jak de facto zabiera sie gdzies laptopa 2x na rok, to przeciez to bardzo wazne... ). Moim zdaniem, rozwazajac kupno sprzetu komputerowego powinno zaczynac si eod okreslenia jaka stacjonarka by nam odpowiadala, a dopiero pozniej zastanawiamnie sie czy plusy laptopa przewazaja nad jego minusami w tym konkretnym przypadku.

Johanan
18-02-2013, 00:13
Kurtz, nie "filozuj", bo za przeproszeniem pojęcia nie masz o czym mówisz.

Takie teoretyzowanie, mając do mielenia tylko fotki z d70, to prędzej chucpa, niż poważny udział w dyskusji.

To co mówię, to fakty z pracy a nie zabawy i to z plikami wielokrotnie większymi od nefów z d70.

Kurtz
18-02-2013, 00:39
A skad zalozenie ( bledne oczywiscie ) ze mam do mielenia tylko fotki z D70? :]
I co to ma do rzeczy?

Mekano
18-02-2013, 00:46
UltraBay, to doskonały patent (!).
Fajna dodatkowa pusta kieszen, z mysla o dodatkowe wyposazenie, wygodne.. i naprawde niezle, ze jest taka opcja.

A uzytkownicy beda kupowac, bo laptopy sa cool, fajne, i mozna zawsze ze soba zabrac ( nawet jak de facto zabiera sie gdzies laptopa 2x na rok, to przeciez to bardzo wazne... ). Moim zdaniem, rozwazajac kupno sprzetu komputerowego powinno zaczynac si eod okreslenia jaka stacjonarka by nam odpowiadala, a dopiero pozniej zastanawiamnie sie czy plusy laptopa przewazaja nad jego minusami w tym konkretnym przypadku.

ja mysle, ze najlepiej miec i stacjonarny i laptop, bo tak to w domu przywiazani jestesmy tylko do stacjonarnego, jezeli nie mamy laptopa, a z laptopem jest czasem wygodniej. Zreszta to zalezy tez, jak jestesmy przyzwyczajeni od lat, jezeli starczal nam sam laptop, to ok, kupno nowego dobrego laptopa, powinno nas zadowolic..
tylko tutaj jest inna kwestia d800, wiec do takiego aparatu i gdyby to mialby byc tylko jeden komputer, ja bym wybrala zdecyddowanie stacjonarny. Nie wyobrazam sobie ogladac zdjecia na 15-calowym malym monitorku, a jeszcze przy tym obrabiac 36 mpix? To chyba musiala by byc meka.. ale jesli to mialo by sluzyc od czasu do czasu, np. taki laptop dodatekek do stacjonarnego, to jak najbardziej jestem za..

Kurtz, nie "filozuj", bo za przeproszeniem pojęcia nie masz o czym mówisz.

ale fajnie sie was czyta ;)
Chyba teraz te laptopy i7 sa na tyle mocne, ze jesli juz odbiegaja od stacjonarnego, to przeciez nie w znacznym stopniu, a w minimalnym? zalezy tez jak sie ktos zajmuje obrobka fotografii, ale nie wydaje mi sie zeby to byla jakas kosmicznie wielka roznica..

Kurtz
18-02-2013, 00:57
Chyba teraz te laptopy i7 sa na tyle mocne, ze jesli juz odbiegaja od stacjonarnego, to przeciez nie w znacznym stopniu, a w minimalnym? zalezy tez jak sie ktos zajmuje obrobka fotografii, ale nie wydaje mi sie zeby to byla jakas kosmicznie wielka roznica..
i7 W laptopie to nie to samo i7 co w stacjonarnym. Nizsze taktowanie, czesto mniej cache, etc. W laptopie mamy 2problemy znacznie trudneijsze do rozwiazania niz w stacjonarce, dostarczenie energii i odprowadzenie energii. Jako ze laptop musi pracowac na baterii i nie zzerac jej w 1.5h ( pozdrawiam uzytkownikow gamingowego asusa ) to wydajnosc processora tez musi byc mniejsza. Tak samo z energia cieplna generowana przez processor - im wiecej energii w postaci ciepla jest wydzielane, tym sprawniejsze musi byc chldozenie, a utrzymanie go w kompaktowych wielkosciach, bez nadmiernego szumu nie jest rzecza trywialna. Mamy coraz mniej pradozerne przez co coraz chlodniejsze processory, wiec i w laptopach mamy mocniejsze jednostki, ktore mniej odbiegaja od tych w laptopach niz kiedys, ale ciagle ta roznica nie jest minimalna.

Johanan
18-02-2013, 01:09
i7 W laptopie to nie to samo i7 co w stacjonarnym.
...

Znaku równości nie da się postawić, ale gdy pracuję na i7-3920XM, to nie odczuwam potrzeby, by dodawać gazu.

Wierzaj mi. ;)

Mekano
18-02-2013, 01:17
i7 W laptopie to nie to samo i7 co w stacjonarnym. Nizsze taktowanie, czesto mniej cache, etc.

no to zobacz porownales "helikopter" do "samolotu" wiec wezmy przyklad:
Dobre i7 (samolot):
i7-2600K 1MB + 8MB / 3400 ‑ 3800 4/8
i teraz najnowszy Haswell czy to jest wedlug ciebie nadal helikopter?
7-4930MX 1MB + 8MB / 3000 ‑ 3900 4/8
(Dane z Benchmarka)
no ja uwazam, ze nie, bedzie to podobne jak i7 2600K, a moze nawet lepsze?
Juz nie bede podawac innych przykladow, ale specjalnie nie podalam jakiegos lepszego i7 stacjonarnego, tylko cos z wyzszej polki, ale nie najwyzszej. ja mysle, ze to bedzie porownywalna jakosc..
(no ale jestem dziewczyna, wiec co ja moge wiedziec o komputerach ;) i to sa tylko moje przypuszczenia).

Kurtz
18-02-2013, 01:22
Znaku równości nie da się postawić, ale gdy pracuję na i7-3920XM, to nie odczuwam potrzeby, by dodawać gazu.
Parafrazujac: to nie to samo, ale mi wystarcza. To ze Tobie wystarcza nie znaczy ze wystarczy kazdemu. Mocy temu processorowi nie brakuje, wiec to najmniejszy problem. Wiekszym problemem jest ile musisz zaplacic za laptop z takim processorem i to jaki stacjonarny komputer mozesz w tej cenie miec, czy raczej, o ile taniej mozesz kupic stacjonarny mocniejszy od Twojego laptopa - czyli ile zostanie Ci na dolozenie do lepszego monitora czy szkla. Kolejna sprawa, to wiazaca sie z poprzednimi to pytanie, co takiego laptop oferuje dla dnaje okreslonej osoby, ze warto zplacic wiecej, za mniej profilowany sprzet, praktycznie bez mozliwosci rozbudowy jezeli chodzi o GPU/CPU oraz ograniczona rozbudowa RAM. Czyli, czy laptop ma jakeis wlascicowsci ktore przewazaja jego wady w stosunku do komputera stacjonarnego. Bo dla wiekszosci osob, to co jest najwieksza ( przynajmniej teoretycznie ) zaleta laptopow - ich mobilnosc ( mobilnosc 17" laptopow jest mocno dyskusyjna, a dla mnie 15" to juz sporo, zeby wygodnie to ze soba nosic ) nie jest wcale znaczaca i w praktyce praktyczn einigdy tego nie wykorzystuja i rownie dobrze mogliby sie bez tego obejsc.

@Mekano
Po pierwsze, porownujesz processory z roznych architektur i procesow technologicznych, ktore dzieli dosc sporo czasu. Porownujesz tez processor ktory teoretycznie jest z Extreme Edition z processorem zwyklym.
Po drugie, chyba znacznie wazniejsze, pomysl o cenach tych processorow czy raczej calych platform na tych processorach.
Oczywiscie calkowicie zapomniane we wszystkich takich porstych porownaiach sa mozliwosci OC processorow desktopowych.

Mekano
18-02-2013, 01:24

To jest naprawde dobrze powiedziane, bo sa maszyny stacjonarne i7 z najwyzszej polki, zaden laptop na pewno nie dorowna stacjonarnemu.. ale jakby wziac bardzo dobry laptop i tej samej klasy stacjonarny, z pewnoscia stacjonarny wygra, ale czy na tyle by w pelni w 100% ktos to wykorzysta, zawodowcy moze i tak, ale amator..

Kurtz
18-02-2013, 01:33
@Mekano
Powtorze sie - ocena adekwatnosci sprzetu do potrzeb i mozliwosci to nie tylko kwestia wydajnosci. To wypadkowa ceny, wydajnosci, mozliwosci rozwoju i wszystkich innych rzeczy ktore sa wazne w komputerze. To, ze sa laptopy jak G75 ktore sa szybsze od wielu nie-firmowych stacjonarek w Polsce, nie oznacza ze to lepszy wybor niz stacjonarka. Ciezkie bydle, z zasialczem ktory wazy ponad 1kg, ze srednia matryca, oromna bateria ktore wzy z 4kg kosztuje ponad 5k PLN a ma wydajnosc PC za max 3.5k. Sa ludzie ktorzy je kupuja i sie ciesza, ba nawet nosza na uczelnie ( ale zaplaca pozniej za rehabilitacje! ha! ).

ja mysle, ze najlepiej miec i stacjonarny i laptop
A ja powoli zaczynam myslec, ze lepiej miec rower. Sam otoczony jestem komputerami - na codzien i stacjonarny i laptopy, tablety i inne zabawki - takie zainteresowania, takie studia, taka praca. Najwygodniej jest miec duzo roznych urzadzen na rozne okazje.

Stacjonarny z wypasionym prockiem i GPU jak sie chce pograc czy pracowac nad wiekszym projektem. Maly laptop(convertible) jak X220T na uczelnie do robienia notatek i do noszenia ze soba jako sprzetu awaryjnego kiedy cos padnie a akurat trzeba to naprawic a nie ma czasu zeby wrocic do firmy czy domu bo szef nas zje. Troche wiekszy laptop, taka 15" bez dedykowanej grafiki, jak potrzebuje sie uniwersalnego srpzetu do pracy na wyjezdzie czy bez dostepu do stacjonarnego. Do tego tablet, jak nie potrzeba nam wydajnosci i wygody pracy laptopa, bo potrzebujemy tylko do stron www, ogladnia zdjec, etc. Jeszcze fajnie miec jakiegos malego HTPC podpietego do telewizora i DACa na stale, zeby moc sobie odtwarzac filmy z youtube czy udostepnione po sieci bezposrednio na telewizorze ( na razie telewizory nie radza sobie ze zystkimi formatami, a stawianie DLNA i streamingu nie zawsze jest calkowicie bezbolesne jak wezmiemy pod uwage zmiane formatu danych w locie ).
To tak z rzeczy ktore chcialoby sie miec ( ja mam calkiem niedaleko :P ). Teraz tylko pytanie czy stac nas na to wszystko. Jezeli tak, to jak najbardziej zachecam.

Johanan
18-02-2013, 01:47
To jest naprawde dobrze powiedziane, bo sa maszyny stacjonarne i7 z najwyzszej polki, zaden laptop na pewno nie dorowna stacjonarnemu.. ale jakby wziac bardzo dobry laptop i tej samej klasy stacjonarny, z pewnoscia stacjonarny wygra, ale czy na tyle by w pelni w 100% ktos to wykorzysta, zawodowcy moze i tak, ale amator..

Ten procek naprawdę daje radę: http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i7-3920XM.69523.0.html ;)

Jest tam też porównanie z desktopowymi i liderem desktopowej stawki.

ps.
Kurtz, masz rację, taki laptop jest drogi, bo to W530, więc raczej klasa sama w sobie, ale nie żałuj Ty bliźniemu, bo to jakby nie wypada.

Irma
18-02-2013, 09:08
Według mnie,
Fotografia cyfrowa, to tak drogi gips, że głowa boli.
Z łezką w oku wspominam analogowe dzieje.

I tu Masz racje w 100%, tez pamietam czasy analogii, jak godzinami siedzialem z tata w ciemni i uczylem sie prawdziwej fotografii. Ale czy to bylo wtedy tansze?
40 lat temu powiekszalnik tez swoje kosztowal, a to bylo tylko hobby mojego taty.
Ale dopiero ten temat mi uzmyslowil, jak ciaglych modernizacji wymaga fotografia cyfrowa i ile to kosztuje, i nie chodzi mi tylko o sprzet do ciemni, ale rowniez o sprzet fotograficzny.

Mysle sobie tak, ze najpierw kupie D800 i sprobuje dalej obrabiac pliki na tym co mam, a nastepnie bede myslal jednak o komputerze stacjonarnym jako o sprzecie typowo pod ciemnie cyfrowa.
Stacjonarny ma ten wielki plus, ze mozna go rozbudowywac i przebudowywac w prawie nieograniczony sposob.
Wiec mam znowu pytanie, o jakich parametrach szukac komputera stacjonarnego - chodzi mi o glowne specyfikacje oraz jaki typ i marka monitora. Bede szukal uzywki.
Pozdrawiam

vxsniffer
18-02-2013, 10:05
Wiec mam znowu pytanie, o jakich parametrach szukac komputera stacjonarnego - chodzi mi o glowne specyfikacje oraz jaki typ i marka monitora. Bede szukal uzywki.
Pozdrawiam

Ja mam wiekowy C2D 8400 @ 4Gh + Radek 4870 1GB + 8 GB RAM i na Win 7 64 bit nie odczuwam potrzeby rozbudowy sprzętu. Nawet w niektóre nowe gry da się pograć (to głównie dzieciaki). W każdym razie NEF-y z D7k nie są dla tego sprzętu dużym wyzwaniem. W zakresie sprzętu PC zalecam rozsądek, bo ile byś nie wydał to za 2-3 lata i tak będziesz myślał o upgrade. Tak można bez końca... natomiast radzę pomyśleć o dobrym monitorze. Tutaj warto włożyć więcej kasy. Ja mam i sobie chwalę U2410, choć od forumowych ekspertów nie usłyszysz ciepłych słów na jego temat... oni tylko Eizo albo NEC.

Wysłane z SGS3 via Tapatalk

Mekano
18-02-2013, 18:28
Ja mam i sobie chwalę U2410, choć od forumowych ekspertów nie usłyszysz ciepłych słów na jego temat... oni tylko Eizo albo NEC.

to prawda, co napisales tutejsci "specjalisci" znajacy sie na sprzecie uwazaja, ze jak sie zajmujemy profesjonalnie grafika, lub jestesmy amatorami, ale cenimy sobie jakosc na najwyzszym poziomie to nie istnieje nic innego jak Eizo i Nec, a tu wybor zalezy od funduszy, bo te potrafia kosztowac naprawde nie male pieniadze.
aha, tak nawiasem jeszcze (A reszta to "padlina" jak to Tom01 okreslil tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3048767&postcount=5407 sorry tak mi sie przypomnialo, wiec wkleilam link).

Wydaje mi sie, ze jak komus wystarczal do tej pory laptop ze zwykla matryca TN, nie ma sensu w takim wypadku wydawac okolo 1000€ na dobry monitor Eizo, wiec i tak przy takim Dellu widac roznice na plus.

Wiec mam znowu pytanie, o jakich parametrach szukac komputera stacjonarnego
Pozdrawiam

Jezeli nie masz w planie kupic teraz, to moze poczekasz na Haswella?
To nastepca ivy bridge, minimalnie lepszy, ale za to ma lepiej rozbudowana wydajnosc, jesli chodzi o uklad graficzny i energooszczednosc.

a jezeli nie bedziesz czekal, to w skrocie: Na system dysk SSD (Samsung lub Intel) + 3 TB WD lub Seagate (tutaj to loteria moze pasc zarowno Seagate, jak i WD). Zasilacz proponuje Corsair + 80 lub Seasonic.
Wybor procesora jest najlatwiejszy jezeli nie bedziesz podkrecal, to:
i7-3770, a jezeli bedziesz sie bawil w overclocking to i7-3770K,
do tego jakas plyta tutaj wydaje mi sie ze dobra jest: Asus P8Z77-V PRO lub Asus Sabertooth Z77 no ale tu jest tego duzo i roznych firm.. wiec zalezy od funduszy..
a panowie moga mnie poprawic, jezeli zle proponuje. ;-) :-P

Irma
25-02-2013, 19:07
Chcialbym wszystim osobom zaangazowanym w tym temacie bardzo podziekowac za zaangazowanie i rady. Pomogly mi one w przemysleniu sprawy i podjeciu decyzji.
A mianowicie na chwile obecna pozostaje przy lapku i wczoraj zamowilem po promocji Samsunga SSD 840 PRO 128 GB.
Procek oraz pamiec pozostaje bez zmian az do pierwszych prac na lapku i wtedy ewentualnie w zaleznosci od komfortu pracy na NEF-ach dalsza modernizacja.
Jedno co wiem to to, ze bede szukal monitora Eizo 22 cale.
Pozdrawiam serdecznie.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie czytnika kart Lexar usb 3.0, a mianowicie przeczytalem ze aby go podlaczyc do komputera musze miec komputer wyposazony w USB 3.0. Ja mam tylko USB 2.0.
Co mam zrobic?

witus
25-02-2013, 20:03
... usb 3.0 jest zgodne z usb 2.0 ... Mój współpracuje z laptopem podłączonynpo usb 2.0 oczywiście wolniej !

Irma
25-02-2013, 20:17
... usb 3.0 jest zgodne z usb 2.0 ... Mój współpracuje z laptopem podłączonynpo usb 2.0 oczywiście wolniej !

Widze ze tez Masz D800, wiec mam pytanie : czy ja musze kupic czytnik kart i co on mi da wiecej w porownaniu do bezposredniego transferu z D800 na laptopa?

morzon
25-02-2013, 20:20
Wygode przede wszystkim ;) Mnie zawsze drażni to podpinanie kabla - w końcu się wyłamie ten port, albo ta klapka się rozchwieruta i nie będzie tak dobrze pasować...

irek6311
25-02-2013, 20:20
Irma jeśli masz usb 3.0 w komputerze to szybszy transfer zdjęć jest z czytnika usb 3.0 ,
musu nie ma jak nie generujesz dużej ilości zdjęć D800 i masz dużo czasu ;)

Irma
25-02-2013, 20:58
Irma jeśli masz usb 3.0 w komputerze to szybszy transfer zdjęć jest z czytnika usb 3.0 ,
musu nie ma jak nie generujesz dużej ilości zdjęć D800 i masz dużo czasu ;)
W komputerze mam tylko USB 2.0, ilosc zdjec to przewaznie 200-400 o wadze od 25MB-40MB i ponowie pytanie: ile mi zajmie zrzut zdjec bezposrednio z aparatu na lapka majacego port usb2.0 a ile czasu uzywajac czytnika kart np. Transcend Ts-rdf8k usb3.0?

witus
25-02-2013, 23:36
... spokojnie możesz nie kupować tego czytnika ... ale podłączanie ciężkiego body do komputera jest jakoś mało praktyczne i eleganckie. A tak wyjmujesz kartę, aparat zostaje w torbie i do komputera idziesz z lekką kartą. Ja też mam po sesji zwykle 200 - 250 NEF'ów (po ok 45 mega jeden). Chwilę to idzie łączenie z generowaniem podglądu w Lightroomie (pewnie z 30 min do godziny). Puszczam i zostawiam nigdy przy tym nie siedziałem.

Odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie .. po usb 2.0 transfer będzie taki sam.

Irma
26-02-2013, 12:41
... spokojnie możesz nie kupować tego czytnika ... ale podłączanie ciężkiego body do komputera jest jakoś mało praktyczne i eleganckie. A tak wyjmujesz kartę, aparat zostaje w torbie i do komputera idziesz z lekką kartą. Ja też mam po sesji zwykle 200 - 250 NEF'ów (po ok 45 mega jeden). Chwilę to idzie łączenie z generowaniem podglądu w Lightroomie (pewnie z 30 min do godziny). Puszczam i zostawiam nigdy przy tym nie siedziałem.

Odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie .. po usb 2.0 transfer będzie taki sam.

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, o to mi chodzilo.
Caly zestaw stoi na statywie i przyzwyczailem sie do podlaczania aparatu z lapkiem poprzez USB kabel.