PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyciąć pawie pióra?!

mskowronski
17-02-2013, 08:46
Witam, proszę was o pomoc.

Muszę wyciąć tą dziewczynkę i wkleić ją na inne tło. Zupełnie nie wiem jak do tego podejść. Używam PS - próbowałem przez "poprawianie krawędzi", przez "zaznaczenie zakresu koloru", próbowałem przez "kanały" (choć kanałów nigdy nie używam). Żadna znana mi metoda nie przyniosła zadowalającego rezultatu.

Dlatego wpadłem na pomysł, by zapytać na forum - może ktoś z was zna sposób, by dobrze wyciąć te pawie pióra?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img194/9982/dsc0476cr.jpg)

Tutaj link do większego pliku:

http://img202.imageshack.us/img202/3889/dsc0476cr2.jpg

Dziekuję i pozdrawiam

RobertMiernik
17-02-2013, 14:52
Automatem się nie uda, użyj piórka (pen tool) instrukcji kupę znajdziesz na youtubie.

doktor
17-02-2013, 15:21
Możesz spróbować użyć któregoś kanału po jego skontrastowaniu (z CMYKa lub Lab) jako maski, choć da to pewnie efekt tylko przybliżony do doskonałego. Jako punkt wyjścia zawsze coś. Są narzędzia do tego rodzaju roboty (Corel KnockOut), ale jeśli są dobre to są płatne. Pozostaje najlepsza metoda, czyli powiększenie i cierpliwe wytrwałe stawianie węzełków lub malowanie selekcji. Czyli mozolna dzibdzianina przy sporym powiększeniu. Jeśli oczekujesz jakiegoś magicznego sposobu zrobienia tego "na leniucha" to porzuć nadzieję.

mskowronski
17-02-2013, 15:46
Dziękuję za odpowiedź. Nie liczyłem na to, że będzie jakiś łatwy sposób, żeby to wyciąć. Miałem nadzieję, że jest inna metoda niż mozolne wycinanie przy użyciu pióra... Przecież to mi zajmie kilka godzin!

RobertMiernik
17-02-2013, 16:01
Dziękuję za odpowiedź. Nie liczyłem na to, że będzie jakiś łatwy sposób, żeby to wyciąć. Miałem nadzieję, że jest inna metoda niż mozolne wycinanie przy użyciu pióra... Przecież to mi zajmie kilka godzin!

Godzin??
No coś ty, top 30 min, wprawdzie odrobiny wprawy wymaga, ale bez przesady, przypuszczam że dowolny edytor z forum zrobiłby to w 5-10 min.

mskowronski
17-02-2013, 16:15
10 minut to zajmuje mi dokładne wycięcie całej postaci!

RobertMiernik
17-02-2013, 16:26
No a co chcesz wyciąć jak nie postać?

jackrabbit
17-02-2013, 16:29
na jaki kolor tla chcesz to wrzucic?

doktor
17-02-2013, 17:27

Pytanie na jakim stopniu dokładności ci zależy. to raz. Dwa gdyby tło było białe..., ale nie ma co dyskutować, bo nie jest. Poza tym w historii znane są przypadki tego typu mozolnych działań, np. Kopciuszek co soczewicę z popiołu wybierał. Nie przesadzaj, wieczory póki co długie. Pociesz się, że są gorsze rzeczy do szparowania, np. sieć rybacka.

mskowronski
17-02-2013, 19:05
Chodziło mi o to, że 10 minut zajmuje mi wycięcie całej postaci, ale bez tych pawich piór. Dzieci mam sporo do wycięcia i każde zajmuje mi od 10 do 15 min. średnio, więc nie sądzę, że każdy edytor wyciąłby te pióra w kilka minut. Mam to nałożyć na tło w różnych odcieniach niebieskiego.

Seeth
17-02-2013, 19:07
W 10-15 minut można wyciąć postać używając kanałów, narzędzia szybkiego zaznaczania, masek i pędzla.

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/787/maskae.jpg)
Oczywiście im więcej minut się na to poświęci, to można zrobić to dokładniej.

wersja z niebieskim tłem:

źródło (http://img171.imageshack.us/img171/7954/31264748.jpg)

mskowronski
17-02-2013, 20:10
Wow!! Rewelacyjnie! Czy możesz mi zdradzić krok po kroku jak do tego doszedłeś? Chciałbym się nauczyć tak dokładnie i tak szybko wycinać tak skomplikowane (jak dla mnie) elementy. Największy problem miałem z tymi najcieńszymi drobnymi piórkami u góry...

doktor
17-02-2013, 20:32
można wyciąć postać używając kanałów, narzędzia szybkiego zaznaczania, masek i pędzl

Nie obraź się, ale właśnie wyjaśnił. Ja ci napisałem podobnie. Wychodzi na to, że jesteś relatywnie początkującym użytkownikiem photoshopa i instruktaż nie będzie krótki. A wziąłeś na siebie zadanie wymagające większych umiejętności. Na zdjęciu powyżej zamieszczona została obok obrazka maska, która wycina obiekt. Trzeba popatrzeć na kanały zdjęcia (RGB, zobaczyć w CMYKu lub Labie), może któryś z nich zamiera na tyle dokładny obrys postaci z piórami, że wystarczy go skopiować do właściwego pliku i podociągać przy pomocy wskazanych wyżej narzędzi (a może np. color range z selekcji lub czegokolwiek co w danym kawałku może zadziałać). Może się okazać, że otrzymaną w ten sposób maskę trzeba skontrastować lub wygiąć krzywe. Może trzeba wyciągnąć z dwóch różnych kanałów kawałki i dodać lub odjąć od siebie. Metoda jest o tyle dobra o ile jest skuteczna.

PS Chyba nawet tło jest wzięte z orginału, tylko zblurowane odwrócone i pokolorowane, ale to tylko domysł.

mskowronski
17-02-2013, 21:02
Początkujący to raczej nie jestem, orientuję się o jakich narzędziach piszecie. Sam jednak najczęściej używam narzędzia szybkiego zaznaczania, pióra i szybkiej maski i to w większości wypadków w zupełności wystarcza. Kanałów nie miałem potrzeby używać. Pytając o sposób chodziło nie chodziło mi o wyjaśnienie działania poszczególnych narzędzi, a raczej ustawień w tym konkretnym przypadku. Dziękuję bardzo za poświęcony czas. Okazało się, że nie jest to niemożliwe :) Popróbuję sam i w końcu się uda :)

Seeth
17-02-2013, 21:47
Zrobiłem mały tutorial, niestety nie miałem pod ręką mikrofonu dlatego jest bez dźwięku. Wszystko widać krok po kroku co było robione ze zdjęciem.
Długość filmu to 7:58, czyli tyle zajęło wycinanie postaci z tła.

Film dodany na youtube jako niepubliczny, jeśli autor wątku obejrzy to mogę usunąć jeśli sobie życzy.
Tutaj link do filmu: http://youtu.be/CLJSox4eKmA

Co do niebieskiego tła z wcześniejszego mojego posta, to jest to moja własna produkcja a nie przetworzenie oryginalnego ;)

maniak666
17-02-2013, 22:22
Zarówno do Autora wątku, jak i Seetha prośba o nieusuwanie tutka będzie chyba zasadna.

mskowronski
17-02-2013, 22:31
Dziękuję bardzo! Proszę nie usuwać filmu - przyda się innym, myślę :) Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc i poświęcony dla mnie czas!

Seeth
17-02-2013, 22:43
Nie ma za co, w takim razie niech tutorial służy wszystkim, w przyszłości planuję też dodawać inne filmiki instruktażowe z photoshopa
(od podstaw do zaawansowanych technik), tylko z tą różnicą, że będą przemyślane a nie robione w pośpiechu ;)

mskowronski
17-02-2013, 23:23
zatrzymałem się na minucie 3:14 i nie wiem co w tym momencie zrobiłeś, żeby zaznaczyć interesujący Cię obszar. Pewnie użyłeś jakichś skrótów klawiaturowych? To samo w minucie 4:00.

Seeth
17-02-2013, 23:44
po wklejeniu na warstwę i zmodyfikowaniu kanału aby utworzyć z niego zaznaczenie użyłem:
Ctrl+A (aby zaznaczyć tą warstwę) Ctrl+C, Q (tryb szybkiej maski), Ctrl+V, Q (aby wyjść z trybu szybkiej maski)
następnie mając już zaznaczenie kliknąłem na warstwę ze zdjęciem, Ctrl+J aby skopiować zaznaczone piksele z tej warstwy.

Wszystko co się da w Photoshopie robię skrótami aby maksymalnie skrócić czas pracy.

mskowronski
17-02-2013, 23:52
Uważnie się przeglądałem, kilka razy powtarzałem ten sam fragment i w końcu odkryłem to co przed chwilą napisałeś :) Ale znacznie szybciej jest z tymi skrótami, które podałeś. Tak z ciekawości - używasz myszki i klawiatury, czy tabletu i klawiatury? Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Seeth
17-02-2013, 23:59
Praktycznie wszystkie czynności, które wykonuję w Photoshopie to tablet graficzny, znacznie przyspiesza on pracę zwłaszcza w połączeniu ze skrótami klawiaturowymi ;)

Mekano
19-02-2013, 05:59
Dziękuję bardzo! Proszę nie usuwać filmu - przyda się innym, myślę

no fajne, tez dziekuje, ale stanelam na 0:14 jak wkleic bialoczarna dziewczynke w ta pusta warstwe? ;)
autor zaprezentowanego filmiku na YT zapewne posluzyl sie jakims skrotem, no i czlowiek sie zgubil, eh..
a myslalam ze wytne te piora w szybki sposob..
Najlepiej jakby autor zaprezentowanego tutoriala wypisal te wszystkie skroty, bo bez tego nie da sie przejsc calosci.. chyba?
ale majac jeden porzadny tutorial opanowany w calosci, mysle, ze tym sposobem mozna bylo by wszystko wyciac ladnie, prawda?
wiec jezeli pomozecie przejsc 0:14 to moze z cala reszta juz sobie poradze? Zobaczymy.. :)

Nie ma za co, w takim razie niech tutorial służy wszystkim, w przyszłości planuję też dodawać inne filmiki instruktażowe z photoshopa
(od podstaw do zaawansowanych technik), tylko z tą różnicą, że będą przemyślane a nie robione w pośpiechu :wink:

Swietnie..
Fajnie jakbys zaczal od tytulu "Zlobek" ;)
a jakbys jeszcze pokazal instruktaz "fotomontazu" - to juz w ogole super..

Seeth
19-02-2013, 10:50
Aby skopiować kanał na pustą warstwę:

1. zaznaczamy warstwę z której będziemy kopiować dany kanał.
2. przechodzimy na zakładkę kanały (channels)
3. wybieramy interesujący nas kanał, klikająć na niego.
4. Zaznaczamy (Ctrl+A) i kopiujemy (Ctrl+C)
5. przechodzimy do zakładki warstwy (layers) i tworzymy pustą warstwę (np. Ctrl+Shift+N)
6. wklejamy skopiowany wcześniej kanał (Ctrl+V).

Mekano
19-02-2013, 13:10
Dziekuje, :grin: masakra strasznie trudne to bylo, - wkleila sie czarnobiala, a nie kolorowa w koncu. :mrgreen:
wiec ide dalej.. :-D jak bede miala z czyms kolejny problemik, to dam znac..

Mekano
19-02-2013, 13:56
Nie moge edytowac wiec dopisuje: 03:09 pewnie znowu byla wklejona warstwa czerwona? ;)

Seeth
19-02-2013, 14:47
po wklejeniu na warstwę i zmodyfikowaniu kanału aby utworzyć z niego zaznaczenie użyłem:
Ctrl+A (aby zaznaczyć tą warstwę) Ctrl+C, Q (tryb szybkiej maski), Ctrl+V, Q (aby wyjść z trybu szybkiej maski)
następnie mając już zaznaczenie kliknąłem na warstwę ze zdjęciem, Ctrl+J aby skopiować zaznaczone piksele z tej warstwy.

Mekano
19-02-2013, 15:47
zatrzymałem się na minucie 3:14 i nie wiem co w tym momencie zrobiłeś, żeby zaznaczyć interesujący Cię obszar. Pewnie użyłeś jakichś skrótów klawiaturowych? To samo w minucie 4:00.

Ja stanelam w tym samym miejscu 3:14 i po 30 minutach, juz nie mam sily probowac dalej.. wiem, ze powtorzyles mi dokladnie to samo, co mskowronski, ale nie ogarniam, po prostu kopiuje mi sie nie tak jak trzeba.. :|:sad:

diabel200
05-08-2013, 22:40
Tutek z głosem oszczędziłby wielu, sporo nerwów:), i mnie też. Dobrnąłem do końca, ale i tak coś pomieszałem, przy wyrównywaniu krawędzi. Pewnie źle zrobiłem zaznaczenie ciała dziewczynki przy pomocy szybkiego zaznaczenia, bo pooddzielało mi ręce od ciała:)cienkim białym paskiem. Muszę to na spokojnie jeszcze raz zrobić, może dojdę do tego co było źle.