Zobacz pełną wersję : Karmiąca łabędzie podbija fejsa
Dobre oko!
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-krakow,50/zdjecie-z-krakowa-podbilo-internet,305613.html
Nie rozumiem tego całego szumu... i aż wierzyć mi się nie chce. Okej, zdjęcie ładne, wyjątkowe i inne, ale to, że prawie cały świat o nim mówi, to nie z deczka przesada? Wyolbrzymienie?
Sam nie wiem....
zyzio666
25-02-2013, 11:24
Czyli dokładnie tak jak miss euro (Natalie S.). Z czego ten biedny zwierzak (łabędz, oczywiście) jest nieświadom swojej sławy, a wspomniana Pani zapewne musiała się dużo "napracować" na swoje minuty sławy. Inaczej mówiąc niezrozumiałe zafascynowanie znacznej części społeczeństwa.
TheKilla
25-02-2013, 11:54
A ja rozumiem zachwyty.
Zdjęcie zapada w pamięć, scenka nieźle wypatrzona i życzyłabym sobie kiedyś popełnić równie dobre :)
RobertMiernik
25-02-2013, 12:00
Pamiętacie zdjęcie, które jakiś czas temu tak samo szumiało? Wielbłądy z samolotu?
To jest zdecydowanie lepsze (chociaż pewnie tamtym inspirowane).
Zazdrość???
Coś mi się zdaje, że wiele zdjęć o których się mówi aż tak wyjątkowe nie są...
nie wspomnę tu o zdjęciu nad rzeką(mam na myśli Ren), które nie dość, że kosztuje, to jeszcze jest znane, słynne itp, itd.... ale to przez nazwisko autora akurat, a nie przez to, że jest wyjątkowe moim zdaniem.
Czyli dokładnie tak jak miss euro (Natalie S.). Z czego ten biedny zwierzak (łabędz, oczywiście) jest nieświadom swojej sławy, a wspomniana Pani zapewne musiała się dużo "napracować" na swoje minuty sławy. Inaczej mówiąc niezrozumiałe zafascynowanie znacznej części społeczeństwa.
Społeczeństwo rządzi się swoimi prawami. Najczęściej trzeba społeczeństwu wskazywać czym ma się fascynować, a czego ma się bać. Czasami w samoistny sposób poddaje się histerii na jakimś punkcie. Te same mechanizmy od zarania dziejów ludzkości.
Moim zdaniem zdjęcie jest bardzo dobre.
A to, że rzekomo po jego publikacji dostaje oferty pracy... hmm... tylko pozazdrościć :)
Zdjęcie jest bardzo dobrze wypatrzone.
Ja nie zazdroszczę, co więcej ciesze się, że będzie miała swoje 5 minut. Przy tym mam nadzieje, że owe 5 minut będzie umiała spożytkować. To jest chyba najtrudniejsze w tym wszystkim.
akinomka
27-02-2013, 15:30
Autorem zdjęcia jest mężczyzna, był nawet w Dzień dobry TVN. Więc to jego zasługa, a osoba karmiąca może przypadkowa, może nie. Teoretycznie zdjęcie proste, każdy mógł je zrobić, ale jednemu się udało dopiero teraz. Ja się cieszę, że to Polak :)
A to przepraszam, nie wiem dlaczego ubzdurało mi się, że fotosa zrobiła kobieta.
Matko, przecież już takich zdjęć tyle widziałem... Byle gówniarz z aparatem ma takich 20 u nas we Wrocławiu, gdy się przejdzie koło Wzgórza Partyzantów. Rzygać się chce tym populistycznym ścierwem.
robin102
28-02-2013, 09:15
Straszne to co napisałeś :(
Matko, przecież już takich zdjęć tyle widziałem... Byle gówniarz z aparatem ma takich 20 u nas we Wrocławiu, gdy się przejdzie koło Wzgórza Partyzantów. Rzygać się chce tym populistycznym ścierwem.
żałosne
Chciałbym mieć tę fotę w swoim portfolio - bo po prostu jest to dobre zdjęcie
Ale akurat to zostało zauważone i jego autor ma chwile sławy. To jest właśnie pozytywna chwila fotografii dla mas. Gdzie zwykły ludź ma szansę wypłynąć tylko przez publikację fotosa na FB. Jak jest dobry i oleum w głowie ma to wykorzysta te pięć minut do cna. Czego szczerze mu życzę.
PS. To już nie pierwsza Twoja wypowiedź na forum w podobnym tonie. Wielkiego znawcy, balansująca na granicy dobrego smaku. Szkoda tylko, że przyszedłeś na spotkanie czwartkowe, to nie byłeś taki elokwentny. No cóż mógłbym sparafrazować Twoją wypowiedź, ale po co.
krzychun
28-02-2013, 10:28
Świetne zdjęcie, nie widziałem tego nigdzie w necie. Temat jak temat, ale perfekcyjne kontrasty.
nie rozumiem wielu osób w tym wątku, czy to zazdrość, czy doszukiwanie się pięknej fotografii jedynie w ujęciach planowanych? jest to perfekcyjne ujęcie chwili, momentu, z tą magią kontrastu... wielu z was chyba ma za złe, że zdjęcie które nie wymagało pracy, rawa, obróbki, ustawiania światła i innych 10 tys. akcji mające je upiększyć, okazało się 'lepsze' i obiegło cały świat... przykre bo właśnie tym zabijamy jakikolwiek sens reportażu.
To zdjęcie ma kompozycję,ale po co taki szum... Tak samo jak w Watykanie ta błyskawica ;) Ale tak czy tak fajnie że ktoś wpadł na taki pomysł ;)
Amadeusz
02-03-2013, 10:38
Mówi się, że w fotografii już wszystko było. Na pewno? ;)
Doskonała fota, rozgoryczonym gustem gawiedzi polecam większą aktywność fotograficzną i wystawienniczą, może również odniosą podobny sukces ...
pewnie jakby wrzucił to zdjęcie tu na forum , to by niektórzy tak to zdjęcie podsumowali że by się facetowi fotografować odechciało ;) że nie ten kadr, że fotomontaż, że nie ten kontrast itd ...:D ;)
Moim zdaniem zdjęcie jest absolutnie świetne. Tym bardziej nie rozumiem osób dziwiących się zaistnieniem go w mediach - nawet jeśli się komuś nie podoba (do czego każdy ma oczywiście prawo), to sam fakt, że mass media interesują się fotografią należy moim zdaniem odebrać jako coś bardzo pozytywnego.
TomekPopek21
05-03-2013, 17:25
Oglądałem w TVN właśnie program o tym zdjęciu i szokujące jest że po wrzuceniu na FB po kilku minutach cały świat je oglądał. Ciekawe było jak w tym samym miejscu reporterzy zrobili identyczne zdjęcie. Fotograf teraz pewnie ma sporo propozycji pracy ciekawe ile na tej fotce zarobi.
Niech zarobi jak najwięcej :). Moim zdaniem obraz ładny w kompozycji, opowiadający historię. Idealnie uchwycony moment. Zdjęcie tak naprawdę proste, ale w geometrii i braku równowagi treści tkwi siła tego zdjęcia. Gratuluję autorowi.
i braku równowagi treści
:shock::shock::shock::roll:
Amadeusz
06-03-2013, 13:00
:shock::shock::shock::roll:
Treść to życie :) Zdjęcie zyskałoby gdyby posadzić kilka czarnych ptaków na śniegu po lewej ;)
Ludzie, przecież to najwspanialszy przykład na świecie zastosowania fotografii. To zdjęcie wspaniale wpisuje się w teorię Cartier-Bresson'a o decydującym momencie. To jest właśnie powód dla którego wielu fotografów poświęcało życie sztuce złapania tego co ulotne. I co z tego, że zdjęcie mogło być zrobione 'idiot camerą', a nie 'luszczanką od cioci z USA'- sprzęt nie ujmuje mu chwały. Liczy się obraz przedstawiony. Jeżeli udało mu się - w ogarniającym nas świecie 'fotografów studyjnych', którzy w fotografii widzą tylko rozbierane dziewczęta w lubieżnych pozach, bądź puste retusze i plastik na twarzy- proszę bardzo, nikt nikomu nie broni fotografować tego co mu się podoba. Ważne, żeby to co puszczacie w eter można było nazwać fotografią przez duże 'eF'.
Skoro chłopak wyznaje zasady 'old school'u' fotograficznego i od czasu do czasu złapie taki moment, pędząc przez miasto na zajęcia z aparatem, to tylko się cieszyć.
Ja to zdjęcie, kupuję. Jest kapitalne i szkoda, że ludzie coraz mniej widzą, spoglądając na świat, a zachwycają się matrycami, autofocusem, rozpiętością i innymi bajerami zainstalowanymi w ich aparacikach. Szkoda, że wielu z nas fotografów nie przykłada zbyt wielkiej uwagi do poznania tych co robili zdjęcia przed nami i robili to ze smakiem.
pjolofoto
24-03-2013, 17:23
Genialne.
artuss811
24-03-2013, 22:26
dla mnie tajemnica perfekcji tego zdjęcia tkwi w kontraście konceptualnym, patrząc na to zdjęcie człowiek zaczyna myśleć, analizować dopatrywać się przekazu, a nie tylko zachwycanie się kolejnym nowym trikiem w PS
takich zdjęć jak najwięcej nawet gdyby miały być przypadkowe:)