Zobacz pełną wersję : N AF-S 35mm F/1.8G DX czy N 50 mm f/1.8 D AF
Wiem, że to różne ogniskowe, a wobec tego zastosowanie i przeznaczenia, ale które z tych szkiełek jest optycznie lepsze? Dla mnie miała by to być troche uniwersalna stałka do krajobrazów, trochę portretów i w pomieszczeniach. Zależy mi na dużej ostrości i bokeh. Podpięte do puszki D90
pan.lukasz
15-02-2013, 14:41
50 mm jest dosyć wąskie z mojego doświadczenia, byłem w górach i jest zdecydowanie za wąsko, w pomieszczeniach też nie, chyba, że robisz zdjęcia w jakichś hangarach, miejscami w kościele też było za wąsko. Portret? tak, reszta, w moim przypadku odpada.
Jedrek.S
15-02-2013, 14:42
ostrość - obie na f/4 pokazują*pazur, na f/5.6 jest jeszcze lepiej. Co do portretów to pewno wiele osób poleci Ci 85/1.8. O 50'tce wiele ludzi mówi że wersja G jest lepsza. Wg optycznych, mtf-y ma wyższe. Reasumując Wersje G obu szkieł to raczej różnica ogniskowej niż*jakości.
W zasadzie powinienem napisać w innej kolejności: krajobrazy, pomieszczenia, portret. Co do portretu mam jeszcze inne wyjście Jupiter 135 z przejściówką z dandelionem. Czyli nastawić się muszę na AF-S 35mm F/1.8G DX. A jak on sprawdza się na dużych otworach?