Zobacz pełną wersję : World Press Photo 2013
tomisiek
15-02-2013, 14:12
Znamy już wyniki i grand prix. Makabrycznie smutne zdjęcia (jak dla mnie - również ojca):
http://www.worldpressphoto.org/2013-photo-contest
Mnie poraziła seria "Victims of forced love".
Czy inne tematy mają tam szansę? Rok w rok reporterzy polujący na umierające dzieci, a potem pięknie przeżywający "dylematy moralne" na swoich blogach. Bardzo się to płaskie robi.
RobertMiernik
16-02-2013, 00:30
Czy inne tematy mają tam szansę? Rok w rok reporterzy polujący na umierające dzieci, a potem pięknie przeżywający "dylematy moralne" na swoich blogach. Bardzo się to płaskie robi.
Kurde a już myślałem, że jestem (jedynym) zimnym aspołecznym socjopatą...
Nie sądzę żeby to było sztuczne. Każda śmierć jest wstrząsem ale śmierć dziecka... chyba nie ma takiego słowa które to określi.
miron19j
16-02-2013, 01:26
Czy inne tematy nie mają tam szansy?
mają. Dziewczyna na kibelku zajęła drugie miejsce. :shock:
Jak wnioskuję na podstawie zwycięskiej fotografii Photoshop obowiązkowym narzędziem reportera ze strefy wojny?
A co w tym zlego? Przeciez nic nie dokleil.
Wolę gdy reporterka pokazuje rzeczywistość, a nie ją upiększa lub jak kto woli "ubrzydsza" intensywną obróbką.
Co to znaczy pokazac rzeczywistosc? Jpg z aparatu to pokazuje ?Co na tym zdjeciu jest nierzeczywistego?
mateo912
16-02-2013, 15:51
Wolę gdy reporterka pokazuje rzeczywistość, a nie ją upiększa lub jak kto woli "ubrzydsza" intensywną obróbką.
Rzeczywistość? Jaka rzeczywistość. Brakuje jeszcze tylko żebyś napisał "kiedyś to były prawdziwe zdjęcia (analogowe) bez edycji, bez Photoshopa" :mrgreen:
Otóż to, kiedyś to były prawdziwe zdjęcia, bez Photoshopa
:)
mateo912
16-02-2013, 16:04
Otóż to, kiedyś to były prawdziwe zdjęcia, bez Photoshopa
:)
Mam szczera nadzieje ze to ironia;)
Jak wnioskuję na podstawie zwycięskiej fotografii Photoshop obowiązkowym narzędziem reportera ze strefy wojny?
No bez przesady. Światło koleś miał doskonałe.
ale czego wy chcecie od tego zdjęcia co ? czy od photoshopa czy innych programów, fotografia tak się rozwinęła od czasu analogu że można wykonać ciekawe zdjęcie na odwal się, ale nikt nie jest doskonały, nikt nie dobierze idealnych parametrów, a jeśli dobierze to światło będzie nie takie jakby chciał albo straci tą najlepszą sekundę na zdjęcie. W takich sytuacjach kiedyś pomagała ciemnia która była jednak ograniczona, teraz pomaga photoshop. Prawda jest taka że od zawsze ktoś chciał sobie pomagać, coś zmieniać czy ulepszać. No więc coś czuje że przemawia przez ciebie zazdrość kolego :) Może mało się znam na fotografii ale wydaję mi się że zdjęcie wstawione prosto z puszki jest nieciekawe, bo trzeba zmienić balans bieli, poprawić jakiś fragment, jakiś kolor podciągnąć czy podobne zabiegi zrobić. Na tym zdjęciu nie widzę jakiegoś doklejonego czy uciętego fragmentu. Zresztą popatrz na zdjęcie i powiedz co czujesz widząc je. A teraz pomyśl co czuł człowiek który to zdjęcie wykonał. A teraz pomyśl co czuli ci ludzie. Ale ja się nie znam możecie mnie tępić :)