PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z widzeniem D7000 w dsrl Dashboard na androidzie:(

Woland
15-02-2013, 02:58
jak już rozwiązałem problem z uchwytem pod tablet to teraz totalnie mnie zbił z tropu nie działający software...
w tablecie mam system android 4.03 (ICS) i wydaję się że dashboard powinien pięknie śmigać z nikonem , zwłaszcza że na telefonie i starszej wersji androida nie ma problemu. A tutaj podłączam aparat a Dsrl Dashboard w ogóle go nie widzi... krew mnie zalała bo głównie po to kupiłem tablet, aby mieć lepszą kontrole tego co fotografuję.

za wszelakie sugestie będę bardzo wdzięczny :)

puciek
15-02-2013, 08:34
Ja mam Galaxy S2 też z 4.0.3 i dokładnie ten sam problem. Z tym, że ja mam system niezrootowany. Może to jest problemem?

dominikpl72
15-02-2013, 09:29
Mam ten sam problem z D90, D70 i tabletem Kiano, który to tablet ma fabryczny tryb "host", Android 4.1. Może to kwestia wersji Androida ?
Ja też srodze się zawiodłem.
Ale po doświadczeniach "oswajania" tabletu od dwóch miesięcy - widzę, że to generalnie taka typowa przypadłość oprogramowania na Androida - to czy konkretne oprogramowanie zadziała na konkretnym modelu tabletu/telefonu - jest swego rodzaju loterią. Podobne problemy mam w obszarze DLNA i zabawy z "domowym centrum rozrywki", podobne z programami sterującymi urządzeniami Panasonica - zazwyczaj nie działa to w 100% zgodnie z podawaną przez producenta funkcjonalnością (np funkcja klawiatury w programie obsługującym urządzenia Panasonica - nie obsługuje klawisza "delete" oraz przesuwania kursora :) - można tylko wpisywać literki "do przodu" ).

Celeborn
15-02-2013, 10:20
Ja mam Galaxy S2 też z 4.0.3 i dokładnie ten sam problem. Z tym, że ja mam system niezrootowany. Może to jest problemem?

A program prosi o prawa su?

puciek
15-02-2013, 10:23
Program nie prosi o nic. Odpala się i nie wykrywa aparatu. Ani D7000 ani D3100.

GonzoG
15-02-2013, 11:50
Kiano nie ma hosta USB... ma namiastkę...

Woland, aby DSLRDashboard dzialal, potrzebujesz tabletu że pełna obsługą hosta USB. Taką fabrycznie znajdziesz tylko w markowych tabletach: Samsung, Acer, Asus, Sony.
Można łatwo wgrać do Ainol'a.
Napisz dokładnie jaki masz Tablet i jaka wersje androida. Zobaczę czy można coś zrobić tym zrobić.

@puciek: na SGS2 powinien działać bez problemów. Sam sprawdzałem. Fabryczny system, kabel USB-OTG i wszystko bangla. Że reszta autor programu ma SGS2 i gwarantowane działanie na wersjach od 4.0

edit:
zainstalujcie USB Device Info- w programie za 2 zakładki: Android i Linux.
Po podłączeniu aparatu, włączyć w. w. aplikacje i zobaczyć, czy aparat jest widoczny w zakładce Android. Jak nie to zajrzeć do zakładki Linux.
Jak jest tylko w zakładce Linux, to system nie ma hosta USB. Jak jest wersja systemu z obsługą, ej to można wgrać, ale nie do wszystko cg tabletów taką jest.

Jak nie ma w obu zakładkach, to albo kabel zły albo Tablet w ogóle nie USB-OTG.

puciek
15-02-2013, 11:53
Gonzo, a co z SGS II?

GonzoG
15-02-2013, 12:09
Gonzo, a co z SGS II?

j.w. USB Device Info i napisać, co ta aplikacja podaje i w której zakładce.
Jednak w przypadku SGS obstawialbym problemy kabli. Jak już pisałem, sprawdzalem I dziala bez problemów.

puciek
15-02-2013, 14:10
Czyli trzeba mieć specjalny przewód? Nie wystarczy przejściówka?

Woland
15-02-2013, 14:53

Woland, aby DSLRDashboard dzialal, potrzebujesz tabletu że pełna obsługą hosta USB. Taką fabrycznie znajdziesz tylko w markowych tabletach: Samsung, Acer, Asus, Sony.
Można łatwo wgrać do Ainol'a.
Napisz dokładnie jaki masz Tablet i jaka wersje androida. Zobaczę czy można coś zrobić tym zrobić.

@puciek: na SGS2 powinien działać bez problemów. Sam sprawdzałem. Fabryczny system, kabel USB-OTG i wszystko bangla. Że reszta autor programu ma SGS2 i gwarantowane działanie na wersjach od 4.0

edit:
Po podłączeniu aparatu, włączyć w. w. aplikacje i zobaczyć, czy aparat jest widoczny w zakładce Android. Jak nie to zajrzeć do zakładki Linux.
Jak jest tylko w zakładce Linux, to system nie ma hosta USB. Jak jest wersja systemu z obsługą, ej to można wgrać, ale nie do wszystko cg tabletów taką jest.

ale moja xperia neo tez nie ma pełnej obsługi usb i na niej aparat pod dashboard działa, Tablet mój to Modecom freetab 9701 IPS a wersja Androida 4.0.3. (ICS)

dominikpl72
15-02-2013, 15:37

GonzoG: czy możesz sprecyzować bardziej technicznie czym różni się ta "namiastka" od realnego USB-OTG ?
Może jakieś linki które to tłumaczą ?

GonzoG
15-02-2013, 18:04
Czyli trzeba mieć specjalny przewód? Nie wystarczy przejściówka?
Potrzebny jest zwykły kabel USB-OTG, czyli taki, który poinformuje urządzenie, że ma się przełączyć w tryb hosta.

ale moja xperia neo tez nie ma pełnej obsługi usb i na niej aparat pod dashboard działa, Tablet mój to Modecom freetab 9701 IPS a wersja Androida 4.0.3. (ICS)

Xperia Neo ma pełną obsługę USB-OTG od Androida 4. To, że pewne funkcje nie działają - jak np. pendrive - wynika z tego, że tak jest napisany Android. Jak zrootujesz Neo, to będzie już pełny host USB, bo pełen dostęp do zewnętrznych nośników danych jest w Androidzie zarezerwowany dla roota.

Co to tego Modecom'a - zapomnij po pełnym działaniu hosta USB. Nie było, nie ma i na pewno nie będzie jądra pod ten tablet, które by pozwoliło na próbowanie uruchomienia hosta USB w androidzie.

W tej chwili tylko z tanich tabletów, tylko w Ainol'ach można w prosty sposób uruchomić pełnego hosta USB.
Żaden z "polskich" tabletów nie będzie tego posiadał - powodem jest znikoma popularność i absolutny brak społeczności która mogłaby zmodyfikować system, w tym napisać jądro linuxa...
A przynajmniej dopóki chińscy producenci procesorów nie zrobią pełnego androida, który będzie taką funkcję posiadał.

GonzoG: czy możesz sprecyzować bardziej technicznie czym różni się ta "namiastka" od realnego USB-OTG ?
Może jakieś linki które to tłumaczą ?

Pełne wsparcie USB-OTG wymaga obsługi tego w jądrze systemu, jak i w samym Androidzie. We wszystkich tanich chińskich tabletach wsparcie jest tylko z poziomu jądra - czyli działają tylko te urządzenia, które są wpisane w jądro i mają sterowniki wkompilowane w jądro.
Natomiast nie ma żadnego wsparcia ze strony Androida. System nie widzi hosta USB.

Woland
15-02-2013, 18:14
Potrzebny jest zwykły kabel USB-OTG, czyli taki, który poinformuje urządzenie, że ma się przełączyć w tryb hosta.

Xperia Neo ma pełną obsługę USB-OTG od Androida 4. To, że pewne funkcje nie działają - jak np. pendrive - wynika z tego, że tak jest napisany Android. Jak zrootujesz Neo, to będzie już pełny host USB, bo pełen dostęp do zewnętrznych nośników danych jest w Androidzie zarezerwowany dla roota.

Co to tego Modecom'a - zapomnij po pełnym działaniu hosta USB. Nie było, nie ma i na pewno nie będzie jądra pod ten tablet, które by pozwoliło na próbowanie uruchomienia hosta USB w androidzie.

W tej chwili tylko z tanich tabletów, tylko w Ainol'ach można w prosty sposób uruchomić pełnego hosta USB.
Żaden z "polskich" tabletów nie będzie tego posiadał - powodem jest znikoma popularność i absolutny brak społeczności która mogłaby zmodyfikować system, w tym napisać jądro linuxa...
A przynajmniej dopóki chińscy producenci procesorów nie zrobią pełnego androida, który będzie taką funkcję posiadał.

to w sumie do czego jest to wejście usb host? bo teraz nawet pendrive'a mi nie zobaczył

GonzoG
15-02-2013, 18:22
to w sumie do czego jest to wejście usb host? bo teraz nawet pendrive'a mi nie zobaczył

Pozwala Ci podłączyć, tylko to, co przewidział producent:
- większość pendrive'ów
- myszki
- klawiatury
- niektóre modemy GSM/3G.
- niektóre tablety pozwalają podłączyć tanie chińskie gamepady USB.

będą one widoczne tylko w aplikacjach które są/były wrzucone przez producenta.
Np. przy podłączaniu pendrive'a powinien on być widoczny tylko w managerze plików, który był oryginalnie na urządzeniu, gdyż tylko ta aplikacja zna fizyczny adres portu. Doinstalowany manager plików nigdy nie zobaczy podłączonego pendrive'a.

Woland
15-02-2013, 18:32
Pozwala Ci podłączyć, tylko to, co przewidział producent:
- większość pendrive'ów
- myszki
- klawiatury
- niektóre modemy GSM/3G.
- niektóre tablety pozwalają podłączyć tanie chińskie gamepady USB.

będą one widoczne tylko w aplikacjach które są/były wrzucone przez producenta.
Np. przy podłączaniu pendrive'a powinien on być widoczny tylko w managerze plików, który był oryginalnie na urządzeniu, gdyż tylko ta aplikacja zna fizyczny adres portu. Doinstalowany manager plików nigdy nie zobaczy podłączonego pendrive'a.

kurde w tym tablecie chyba wejścia usb są na odwrót podłączyłem go do drugiego usb i pendrive działa, nawet muzyke prosto z niego ładnie odtwarza

GonzoG
15-02-2013, 19:20
Jak chcecie tablet do obsługi lustrzanki, to najtańsze z IPS:
7":
Ainol Novo 7 Crystal z IPS (starsza "wersja", bo w nowych dali ekran MVA).
Ainol Novo 7 Flame (mocniejsza bateria, BT)
10":
Ainol Novo 10 Hero

Na razie nie ma zmodyfikowanych systemów pod 4-ro rdzeniowe Ainole.

Woland
15-02-2013, 19:58
super... będę musiał najpierw sprzedać ten co kupiłem.. Gonzo podasz jakieś modele nie za drogie do 700?

GonzoG
15-02-2013, 20:59
Ainol Crystal z IPS - nowe tylko z MVA, używany z IPS do dostania w cenie ok 350-400zł, ale można dostać za mniej niż 400zł, 7" 1024x600, 1GB RAM, 8 GB pamięci, bateria 3.7Ah

Ainol Aurora II - to samo co Crystal z IPS, tylko 16 GB pamięci.

Ainol Flame - cena 600zł, 7" 1280x800, BT, 1GB RAM, 16GB pamięci, bateria 5Ah, aluminiowa obudowa. Znikoma dostępność.

Ainol Hero - cena 680zł, 10" 1280x800, BT, 1GB RAM, 16GB pamięci, bateria 8Ah.

x-kom.pl ma juz następców tych modeli - 7" Venus i 10" Hero II, tylko nie wiem kiedy, i czy w ogóle pojawi się system z obsługą hosta USB. Powinno się to w ciągu 4-6 miesięcy wyjaśnić... więc szybko to nie będzie.

Co do samego działania Flame i Hero (mam Elf II, czyli ten sam CPU, RAM i GPU). Działa nieznacznie gorzej od Galaxy Tab 2, ale w końcu to chińczyk a nie Samsung na chyba najmocniejszym CPU w klasie.
W porównaniu do telefonów HTC Desire Z, SE Neo/Neo V - działa 2-3x szybciej w podstawowych zastosowaniach - czyli normalna obsługa, internet... W grach ponoć radzi sobie wyśmienicie - nie mogę ani potwierdzić, ani zaprzeczyć - nie gram.

Woland
15-02-2013, 21:35
oki, dzięki, mam nadzieję że sprzedam mój, a jeśli chodzi o cale to do monitoringu liveview będę szukał koło 10 bo 7 raczej bezsensu

minimini
03-08-2013, 09:14

Mam samsunga tab 2 10.1 z systemem 4.1.2 w obu zakładkach wyświetla się pendrive, a aparat (d90) wyświetla się w zakładce Linuxa. Co mogę zrobić żeby aparat działał z tym tabletem. Z NKRemote z pc-etem wszystko śmiga.
z góry dziękuje za pomoc

GonzoG
03-08-2013, 10:46
Mam samsunga tab 2 10.1 z systemem 4.1.2 w obu zakładkach wyświetla się pendrive, a aparat (d90) wyświetla się w zakładce Linuxa. Co mogę zrobić żeby aparat działał z tym tabletem. Z NKRemote z pc-etem wszystko śmiga.
z góry dziękuje za pomoc

Jak się nie pokazuje w zakładce Linux, to zostaje tylko wymiana systemu na taki, w którym się pokaże.

minimini
03-08-2013, 11:21
Jak się nie pokazuje w zakładce Linux, to zostaje tylko wymiana systemu na taki, w którym się pokaże.

Napisałam, że aparat pokazuje się tylko w zakładce Linux :)

GonzoG
03-08-2013, 11:25
Napisałam, że aparat pokazuje się tylko w zakładce Linux :)
Źle mi się zapisało... miało właśnie być "tylko w zakładce linux" (wszystko przez te upały) ;)

minimini
03-08-2013, 11:41
Czy mam zmienić Androida na starszy, czy może go zrootować?. Piszecie wcześniej w postach, że na andku z mniejszym nr działają nikony. Poszukam jeszcze kabelka i podłącze do Galaxy SIIi zobacze co z tego wyniknie. Niemożliwe, żeby d90 nie działała z androidem.

GonzoG
03-08-2013, 13:01
Czy mam zmienić Androida na starszy, czy może go zrootować?. Piszecie wcześniej w postach, że na andku z mniejszym nr działają nikony. Poszukam jeszcze kabelka i podłącze do Galaxy SIIi zobacze co z tego wyniknie. Niemożliwe, żeby d90 nie działała z androidem.

Root nic nie da. Potrzebna jest zmiana jądra systemu, bo pełne działanie hosta USB zależy od jądra.
O to czy i jak host USB najlepiej zapytaj na forum Androida.
Możliwe, że uda mi się dzisiaj sprawdzić jak zachowuje się kolegi GT2 10.1 i czy da się do niego podłączyć aparat.

Model aparatu nie ma znaczenia.

kamil.kr
03-08-2013, 15:03
A co mogę zrobić aby ainol novo elf2 widział aparat? Pisałeś że w tabletach ainola jest taka możliwość. Po szybkim przejrzeniu forum androida nic nie widzę..

GonzoG
03-08-2013, 15:30
A co mogę zrobić aby ainol novo elf2 widział aparat? Pisałeś że w tabletach ainola jest taka możliwość. Po szybkim przejrzeniu forum androida nic nie widzę..

Zmienić soft na CyanogenMod lub któryś bazujący na CM.

Sławomir
12-09-2013, 11:37
Podepnę się bo tytuł wątku adekwatny.
Od niedawna jestem posiadaczem SG 2 7.0 z Androidem 4.0.3. Wgrałem Dsrl Dashboard. Pierwsze uruchomienie bez podpinania aparatu OK. Nie wykrył kabla bo go nie było. Zakupiłem przejściówkę z Ot Go i podpiołem aparat. I nic. Aplikacja nie uruchamia się wcale. Czarny ekran. Chciałem odinstalować Dsrl Dashboard i też nie da! Dalej ikonka jest w aplikacjach (nie można jej usunąć) a programu nie ma. Ponowna instalacja Dsrl nic nie pomogła. Może ktoś ma radę na ten stan rzeczy?

GonzoG
12-09-2013, 12:19
2-ga część postu nr 6:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3052129&postcount=6

Sławomir
15-09-2013, 12:42
dziwne zachowanie Dsrl D skończyło się. Apka zaciągnęła bibliotekę. I coś nie grało. Starałem się odinstalować Dsrl i pozostawały jakieś śmieci? Uaktualniłem system do 4.2.2 i zainstalowałem Dsrl. Wcześniej w USB device aparat był widoczny w obu zakładkach. W Androidzie jeden wpis w Linux dwa wpisy. Po instalacji Dsrl na nowym systemie cieszę się technologią.

Woland
02-08-2014, 17:25
Dumam nad tym problemem już miesiąc , na liveview w aparacie kwadrat AF chodzi poprawnie gdzie go kieruję , natomiast jak tylko się włącza DSLR Dashboard to kwadrat automatycznie szuka twarzy i się ze mną kłóci co ma ostrzyć, a nie mam ustawionego żadnego śledzenia lub priorytetu twarzy.. miał ktoś tak?

Drugi problem to podgląd w Dashboard, wszystkie foty na podglądzie wyglądają rozmyte.. muszę specjalnie wyjmować wi-fi z aparatu aby zobaczyć że zdjęcia jednak wyszły oki, męczące to jest straszne

GonzoG
02-08-2014, 18:52
Szukanie twarzy, to problem tylko z D7100. Niestety nie będzie już poprawiony, bo DSLRDashboard nie jest już rozwijany.
Jest nowa wersja qDSLRDashboard (http://dslrdashboard.info) (na Androida, Windowsa, Linuxa i OSX) i tam powinno działać poprawnie.

Jeśli chodzi o podgląd - sprawdź czy lepiej wygląda przy gdy podgląd realizuje DSLRDashboard, czy gdy dasz mu przez zewnętrzną aplikację (odznaczyć "Use interal viewer" czy coś takiego), bo wiem, że któryś ze sposobów miał problem z poprawnym renderowaniem dużych zdjęć przy wyświetlaniu bez powiększenia.

Woland
03-08-2014, 14:20
Szukanie twarzy, to problem tylko z D7100. Niestety nie będzie już poprawiony, bo DSLRDashboard nie jest już rozwijany.
Jest nowa wersja qDSLRDashboard (http://dslrdashboard.info) (na Androida, Windowsa, Linuxa i OSX) i tam powinno działać poprawnie.

Jeśli chodzi o podgląd - sprawdź czy lepiej wygląda przy gdy podgląd realizuje DSLRDashboard, czy gdy dasz mu przez zewnętrzną aplikację (odznaczyć "Use interal viewer" czy coś takiego), bo wiem, że któryś ze sposobów miał problem z poprawnym renderowaniem dużych zdjęć przy wyświetlaniu bez powiększenia.

a są jakieś duże różnice między DSLRDashboard a QDslrDashboard? czy normalnie się odnajdę w tym drugim?

GonzoG
03-08-2014, 16:57
a są jakieś duże różnice między DSLRDashboard a QDslrDashboard? czy normalnie się odnajdę w tym drugim?

Ogólnie został zmieniony interface, ale większość ikon taka sama.