PDA

Zobacz pełną wersję : Calkowicie nowy Coolscan LS-2000

chusky
14-02-2013, 23:06
Chciałem się Was poradzić, czy warto kupić całkowicie nowego Coolscana LS-2000 w cenie 1000zł ?

W zestawie jest:
- skaner LS-2000
- przystawka do negatywów SA-20
- karta SCSI + kabel

Zestaw nigdy nie rozpakowany, przeleżał ładnych parę lat w szafie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.aukcjoner.pl/gallery/012319668-Aukcje-internetowe-darmowa-galeria-zdjec.html#I1)

fafniak
14-02-2013, 23:29
miałem skanowane nim materiały bw - przyznam że do dzisiaj budza podziw ilością detalu i informacji w cieniach i światłach

dorjan
15-02-2013, 01:38
Nowy to on może i jest, ale niekompletny. Brakuje jeszcze przystawki do slajdów MA-20 i holderu FH-2 na końcówki filmów 1-2 klatki bądź z uszkodzoną perforacją . Za "nówkę" i to kompletną z kartą SCSI Adaptec 2906 dałem 650 PLN. Jestem zadowolony. Skanowanie negatywów kolorowych z ICE jest bezproblemowe. Usuwanie kurzu i zarysowań działa świetnie.

Pozdrawiam.

chusky
15-02-2013, 09:19
Można wiedziec w ktorym roku Pan kupował?

Zauważyłem tendencje, wg ktore jeszcze z 4-5 lat temu te skanery były znacznie tańsze niz ma to miejsce teraz. Pomimo upływu lat ten sprzet zamiast taniec, to drozeje.

Pozdrawiam !

dorjan
15-02-2013, 22:06
Kupiłem w październiku 2012, więc mam go zaledwie kilka miesięcy. Według sprzedającego miał zeskanować jeden film 35mm i 6 slajdów. Później został podarowany znajomemu bądź kuzynowi w Polsce, a ten wystawił niepotrzebne mu urządzenie na Allegro. W sumie mój Nikon LS-2000 przywędrował z Australii i ma kartę gwarancyjną z tego kontynentu. Oczywiście niedowierzałem tym opowieściom, więc po otrzymaniu zdjąłem obudowę skanera celem wyczyszczenia i ogólnego przeglądu. Sterylny widok wnętrza i biały plastyczny smar na prowadnicach świadczył o bezprzebiegowej historii tego egzemplarza.

W komplecie jest wszystko co dała fabryka. Sterowniki, oprogramowanie, instrukcje, karta SCSI wraz z kablem i dodatkowo sterowniki pod Win XP. Instalacja urządzenia na Win XP przebiegła bezproblemowo. Skaner widziany jest przez SilverFast’a, VueScan’a i Nikon Scan 3.1.2, którego pobrałem ze strony Nikona. Oryginalnie w zestawie był Nikon Scan w wersji 2.5. Do chwili obecnej zeskanowałem ok. 3k kadrów i jeszcze trochę zostało. Gdybym miał ponownie wybierać to spokojnie dałbym 1k PLN za LS-2000.

http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2478&page=96

Pozdrawiam.

źródło (http://img850.imageshack.us/img850/9770/ls20002.jpg)

źródło (http://img59.imageshack.us/img59/3183/ls2000.jpg)

chusky
15-02-2013, 23:32
Dzieki za komentarz. Fajny zestaw się Panu trafił, szkoda ze Coolscan'y nie są zbyt czestym gosciem na rodzimym rynku.

Zdecydowałem się kupić tego LS-2000. Płynie już do mnie zza oceanu. Zmiescilem sie w 1000zł razem z przesyłką, więc mam nadzieję że nie przepłaciłem (taki dysonans pozakupowy).

Jedyne co, to myslę teraz nad przystawką do slajdów (bo mam trochę sztuk do poskanowania) oraz ten holder FH-2 może też by był przydatny.

Może któryś z kolegów Nikoniarzy, skończył juz skanowanie slajdów i miałby do odsprzedania przystawke do slajdów MA-20 ?

Pozdrawiam !

WojtehP
21-02-2013, 18:23
Licz jeszcze clo około 30% jeśli nie masz zaznaczone ze to Gift

enthropia
22-02-2013, 02:02
Licz jeszcze clo około 30% jeśli nie masz zaznaczone ze to Gift

I jeszcze co? :lol:
Jeśli skaner zostanie potraktowany jako sprzęt komputerowy a na 99% tak właśnie będzie to stawka celna wynosi 0 (zero).
Liczyć to trzeba podatek VAT 23% + kilka złotych opłat oczywiście zakładając, że paczka dostarczona będzie przez naszego krajowego przewoźnika.

WojtehP
22-02-2013, 04:45
Ogólnie mi o to chodziło clo + opłaty + VAT = około 30%

enthropia
22-02-2013, 13:57
Ogólnie mi o to chodziło clo + opłaty + VAT = około 30%

A mi ogólnie chodziło o to, że piszesz bzdury.

1. Według systemu TARIC (http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=pl#) (Sekcja XVI dział 84) urządzenie jakim jest skaner posiada kod towaru 8443319990, stawka celna wynosi więc 0 (ZERO). Mówiąc inaczej cła się nie płaci.
2. Podatek VAT to 23% od wartości przesyłki.
3. Dodatkowe opłaty pocztowe to (ceny z ubiegłego roku):
- przedstawienie do kontroli celnej - 1 zł
- przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej - 2 zł
- zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego - 2,50 zł.
Łącznie 5,50 zł.

Nadal będziesz uparcie twierdził, że trzeba doliczyć cło ok. 30%??

WojtehP
23-02-2013, 04:06
Ok - nie ważne ... Ściągalem zbyt duzo rzeczy ze swiata .... Niech Ci sie szczęście sprzyja ...

chusky
19-03-2013, 13:54
OK, sprzęt dotarł, koszty wyszły wyższe niż się spodziewałem.

Skaner zakupiłem za $240 + $60 wysyłka, tak tez zostało podane w deklaracji :( Sumaryczne nalezności celne wyszły prawie 260 zł.

Mam pytanie, czy któryś z kolegów czasem nie skończył skanowania slajdów i nie mógłby mi odsprzedać adaptera MA-20 oraz ramki FH-2 ?

pozdrawiam !

chory
19-03-2013, 15:44
To w sumie daje ponad 30% oplat dodatkowych...nie wazne jak je zwal...

zdyboo
19-03-2013, 15:59
W internetach zawsze znajdzie się mondry inaczej, co wyskoczy z tabelkami i będzie negował praktyków.

WojtehP
20-03-2013, 12:32
ja po prostu - i tu chyba wszyscy to wiedzą, dużo kupuję - i zawsze jak kalkulowałem zgodnie z tabelką się myliłem - doświadczenie to jest wiedza

raz nawet wyliczyłem sobie poprawnie - to i tak Urząd celny pomylił się w obliczaniu procentów - nie miałem śmiałości do nich pisać skargę o 50 zł

rbit9n
20-03-2013, 13:35
parafrazując babkę Pawlaczkę: tabelka, tabelką, a wykładnia prawa musi być po naszej stronie. ja niejednokrotnie się przekonałem, że interpretacja przepisu przez urzędnika, to rzecz święta.

enthropia
20-03-2013, 14:24
W internetach zawsze znajdzie się mondry inaczej, co wyskoczy z tabelkami i będzie negował praktyków.

Nie wiedziałeś co napisać to postanowiłeś mnie zwyzywać?
Cło to cło. Podatek VAT to podatek VAT. Jeśli tego nie rozumiesz, nie zabieraj zdania.
Ja tych tabelek sobie z palca nie wyssałem, panie praktyku.

Jacek S
20-03-2013, 14:28
Panowie, proszę obniżcie nieco swój poziom emocji...

Faktem jest, że często praktyka rozmija się z teorią, szczególnie w naszym kraju, więc każdy z Was może mieć rację, zależy od konkretnego przypadku.

enthropia
20-03-2013, 14:30
Faktem jest, że często praktyka rozmija się z teorią.
Praktyka rozmija się z teorią również na tym forum.

Jacek S
20-03-2013, 14:35
Mógłbyś doprecyzować co masz teraz na myśli?

enthropia
20-03-2013, 14:46
Mógłbyś doprecyzować co masz teraz na myśli?

Mógłbym.

nie obrażać innych użytkowników, np. poprzez wytykanie niewiedzy w sposób obraźliwy lub inne zachowania naruszające dobra osobiste użytkowników. Za atak personalny będą przyznawane ostrzeżenia w postaci czerwonej kartki;

Teoria teorią, praktyka praktyką.

zdyboo
20-03-2013, 14:46
Nie wiedziałeś co napisać to postanowiłeś mnie zwyzywać?

Nie, przepraszam jeżeli poczułeś się urażony.

Na myśli miałem:
"W internetach zawsze znajdzie się taki co wie lepiej, wyskoczy z tabelkami i będzie negował praktyków."

Tak jest bez wycieczki osobistej, a zwyzywać Cię nie zwyzywałem, w moim mniemaniu przynajmniej. Jednocześnie mam świadomość, że są ludzie tak delikatnej natury, że jakikolwiek przytyk traktują bardzo osobiście. Jeszcze raz przepraszam.

Zbyt często mam kontakt z urzędnikami RP, nie tylko celnymi, żeby nie znać zagadnienia interpretacji przepisów przez urzędy.

chory
20-03-2013, 17:08
Najwazniejsze dla nas i potomnych jest to, ze wiemy ile mniej wiecej trzeba zaplacic za "...clo + oplaty + vat..." kupujac skaner spoza EU.
Wiemy tez kto nie pisal bzdur...

chusky
26-03-2013, 12:30
Zgzadza sie. Tez wydawalo mi sie ze wyjdzie mniej. Ile wyszlo to napisalem juz wczesniej.

Ponawiam moje pytanie. Czy mialby moze ktos przystawke do slajdów MA-20 i adapter do paskow FH-2, których juz nie używa i mógłby mi odsprzedac ?

dzięki !

jo44
26-03-2013, 21:39
Ponawiam moje pytanie. Czy mialby moze ktos przystawke do slajdów MA-20...
Przykro, u mnie kurzem się pokrywa tylko SF-100. :(

chusky
27-03-2013, 00:23
ok, w takim razie dalej szukam. Napewno są tacy którzy skonczyli juz skanowanie i leżą im zbędne adaptery.

enthropia
27-03-2013, 13:39
Czy mialby moze ktos przystawke do slajdów MA-20 i adapter do paskow FH-2, których juz nie używa i mógłby mi odsprzedac ?

FH-2 jest aktualnie na ebay, ale cena... ok. 350 zł. :confused: