Zobacz pełną wersję : Calkowicie nowy Coolscan LS-2000
Chciałem się Was poradzić, czy warto kupić całkowicie nowego Coolscana LS-2000 w cenie 1000zł ?
W zestawie jest:
- skaner LS-2000
- przystawka do negatywów SA-20
- karta SCSI + kabel
Zestaw nigdy nie rozpakowany, przeleżał ładnych parę lat w szafie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.aukcjoner.pl/gallery/012319668-Aukcje-internetowe-darmowa-galeria-zdjec.html#I1)
miałem skanowane nim materiały bw - przyznam że do dzisiaj budza podziw ilością detalu i informacji w cieniach i światłach
Nowy to on może i jest, ale niekompletny. Brakuje jeszcze przystawki do slajdów MA-20 i holderu FH-2 na końcówki filmów 1-2 klatki bądź z uszkodzoną perforacją . Za "nówkę" i to kompletną z kartą SCSI Adaptec 2906 dałem 650 PLN. Jestem zadowolony. Skanowanie negatywów kolorowych z ICE jest bezproblemowe. Usuwanie kurzu i zarysowań działa świetnie.
Pozdrawiam.
Można wiedziec w ktorym roku Pan kupował?
Zauważyłem tendencje, wg ktore jeszcze z 4-5 lat temu te skanery były znacznie tańsze niz ma to miejsce teraz. Pomimo upływu lat ten sprzet zamiast taniec, to drozeje.
Pozdrawiam !
Kupiłem w październiku 2012, więc mam go zaledwie kilka miesięcy. Według sprzedającego miał zeskanować jeden film 35mm i 6 slajdów. Później został podarowany znajomemu bądź kuzynowi w Polsce, a ten wystawił niepotrzebne mu urządzenie na Allegro. W sumie mój Nikon LS-2000 przywędrował z Australii i ma kartę gwarancyjną z tego kontynentu. Oczywiście niedowierzałem tym opowieściom, więc po otrzymaniu zdjąłem obudowę skanera celem wyczyszczenia i ogólnego przeglądu. Sterylny widok wnętrza i biały plastyczny smar na prowadnicach świadczył o bezprzebiegowej historii tego egzemplarza.
W komplecie jest wszystko co dała fabryka. Sterowniki, oprogramowanie, instrukcje, karta SCSI wraz z kablem i dodatkowo sterowniki pod Win XP. Instalacja urządzenia na Win XP przebiegła bezproblemowo. Skaner widziany jest przez SilverFast’a, VueScan’a i Nikon Scan 3.1.2, którego pobrałem ze strony Nikona. Oryginalnie w zestawie był Nikon Scan w wersji 2.5. Do chwili obecnej zeskanowałem ok. 3k kadrów i jeszcze trochę zostało. Gdybym miał ponownie wybierać to spokojnie dałbym 1k PLN za LS-2000.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2478&page=96
Pozdrawiam.
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/9770/ls20002.jpg)
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/3183/ls2000.jpg)
Dzieki za komentarz. Fajny zestaw się Panu trafił, szkoda ze Coolscan'y nie są zbyt czestym gosciem na rodzimym rynku.
Zdecydowałem się kupić tego LS-2000. Płynie już do mnie zza oceanu. Zmiescilem sie w 1000zł razem z przesyłką, więc mam nadzieję że nie przepłaciłem (taki dysonans pozakupowy).
Jedyne co, to myslę teraz nad przystawką do slajdów (bo mam trochę sztuk do poskanowania) oraz ten holder FH-2 może też by był przydatny.
Może któryś z kolegów Nikoniarzy, skończył juz skanowanie slajdów i miałby do odsprzedania przystawke do slajdów MA-20 ?
Pozdrawiam !
Licz jeszcze clo około 30% jeśli nie masz zaznaczone ze to Gift
enthropia
22-02-2013, 02:02
Licz jeszcze clo około 30% jeśli nie masz zaznaczone ze to Gift
I jeszcze co? :lol:
Jeśli skaner zostanie potraktowany jako sprzęt komputerowy a na 99% tak właśnie będzie to stawka celna wynosi 0 (zero).
Liczyć to trzeba podatek VAT 23% + kilka złotych opłat oczywiście zakładając, że paczka dostarczona będzie przez naszego krajowego przewoźnika.
Ogólnie mi o to chodziło clo + opłaty + VAT = około 30%
enthropia
22-02-2013, 13:57
Ogólnie mi o to chodziło clo + opłaty + VAT = około 30%
A mi ogólnie chodziło o to, że piszesz bzdury.
1. Według systemu TARIC (http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=pl#) (Sekcja XVI dział 84) urządzenie jakim jest skaner posiada kod towaru 8443319990, stawka celna wynosi więc 0 (ZERO). Mówiąc inaczej cła się nie płaci.
2. Podatek VAT to 23% od wartości przesyłki.
3. Dodatkowe opłaty pocztowe to (ceny z ubiegłego roku):
- przedstawienie do kontroli celnej - 1 zł
- przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej - 2 zł
- zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego - 2,50 zł.
Łącznie 5,50 zł.
Nadal będziesz uparcie twierdził, że trzeba doliczyć cło ok. 30%??
Ok - nie ważne ... Ściągalem zbyt duzo rzeczy ze swiata .... Niech Ci sie szczęście sprzyja ...
OK, sprzęt dotarł, koszty wyszły wyższe niż się spodziewałem.
Skaner zakupiłem za $240 + $60 wysyłka, tak tez zostało podane w deklaracji :( Sumaryczne nalezności celne wyszły prawie 260 zł.
Mam pytanie, czy któryś z kolegów czasem nie skończył skanowania slajdów i nie mógłby mi odsprzedać adaptera MA-20 oraz ramki FH-2 ?
pozdrawiam !
To w sumie daje ponad 30% oplat dodatkowych...nie wazne jak je zwal...
W internetach zawsze znajdzie się mondry inaczej, co wyskoczy z tabelkami i będzie negował praktyków.
ja po prostu - i tu chyba wszyscy to wiedzą, dużo kupuję - i zawsze jak kalkulowałem zgodnie z tabelką się myliłem - doświadczenie to jest wiedza
raz nawet wyliczyłem sobie poprawnie - to i tak Urząd celny pomylił się w obliczaniu procentów - nie miałem śmiałości do nich pisać skargę o 50 zł
parafrazując babkę Pawlaczkę: tabelka, tabelką, a wykładnia prawa musi być po naszej stronie. ja niejednokrotnie się przekonałem, że interpretacja przepisu przez urzędnika, to rzecz święta.
enthropia
20-03-2013, 14:24
W internetach zawsze znajdzie się mondry inaczej, co wyskoczy z tabelkami i będzie negował praktyków.
Nie wiedziałeś co napisać to postanowiłeś mnie zwyzywać?
Cło to cło. Podatek VAT to podatek VAT. Jeśli tego nie rozumiesz, nie zabieraj zdania.
Ja tych tabelek sobie z palca nie wyssałem, panie praktyku.
Panowie, proszę obniżcie nieco swój poziom emocji...
Faktem jest, że często praktyka rozmija się z teorią, szczególnie w naszym kraju, więc każdy z Was może mieć rację, zależy od konkretnego przypadku.
enthropia
20-03-2013, 14:30
Faktem jest, że często praktyka rozmija się z teorią.
Praktyka rozmija się z teorią również na tym forum.
Mógłbyś doprecyzować co masz teraz na myśli?
enthropia
20-03-2013, 14:46
Mógłbyś doprecyzować co masz teraz na myśli?
Mógłbym.
nie obrażać innych użytkowników, np. poprzez wytykanie niewiedzy w sposób obraźliwy lub inne zachowania naruszające dobra osobiste użytkowników. Za atak personalny będą przyznawane ostrzeżenia w postaci czerwonej kartki;
Teoria teorią, praktyka praktyką.
Nie wiedziałeś co napisać to postanowiłeś mnie zwyzywać?
Nie, przepraszam jeżeli poczułeś się urażony.
Na myśli miałem:
"W internetach zawsze znajdzie się taki co wie lepiej, wyskoczy z tabelkami i będzie negował praktyków."
Tak jest bez wycieczki osobistej, a zwyzywać Cię nie zwyzywałem, w moim mniemaniu przynajmniej. Jednocześnie mam świadomość, że są ludzie tak delikatnej natury, że jakikolwiek przytyk traktują bardzo osobiście. Jeszcze raz przepraszam.
Zbyt często mam kontakt z urzędnikami RP, nie tylko celnymi, żeby nie znać zagadnienia interpretacji przepisów przez urzędy.
Najwazniejsze dla nas i potomnych jest to, ze wiemy ile mniej wiecej trzeba zaplacic za "...clo + oplaty + vat..." kupujac skaner spoza EU.
Wiemy tez kto nie pisal bzdur...
Zgzadza sie. Tez wydawalo mi sie ze wyjdzie mniej. Ile wyszlo to napisalem juz wczesniej.
Ponawiam moje pytanie. Czy mialby moze ktos przystawke do slajdów MA-20 i adapter do paskow FH-2, których juz nie używa i mógłby mi odsprzedac ?
dzięki !
Ponawiam moje pytanie. Czy mialby moze ktos przystawke do slajdów MA-20...
Przykro, u mnie kurzem się pokrywa tylko SF-100. :(
ok, w takim razie dalej szukam. Napewno są tacy którzy skonczyli juz skanowanie i leżą im zbędne adaptery.
enthropia
27-03-2013, 13:39
Czy mialby moze ktos przystawke do slajdów MA-20 i adapter do paskow FH-2, których juz nie używa i mógłby mi odsprzedac ?
FH-2 jest aktualnie na ebay, ale cena... ok. 350 zł. :confused: