Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jagodowa wieś
http://wpk.eltrakon.pl/_DSC3230%20Jagodowa%20wies.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/_DSC3230%20Jagodowa%20wies.jpg)
element07
14-02-2013, 16:54
oj coś nie wyszło:) Ciemno i strasznie uciekła ostrość
Nie podoba mi się to zdjęcie - ani pod względem artystycznym jak i dokumentalnym. Właściwie to nie wiem o co chodzi? :)
Ciemno i strasznie uciekła ostrość
Wdaje mi się, że nie chodzi o to, żeby było jasno i ostro ale...jagodowo;-)
Pozdrawiam.
Chodzi o to byście się zastanawiali o co chodzi.:-)
katatjuta
14-02-2013, 17:39
Jak przeważnie podoba mi się twoje podejście do fotografii tak teraz ot zwykłe coś i tyle w sumie ? :)
ranbir kapoor
14-02-2013, 18:38
Zeby w spokojnym zastyglym w zimowym snie miasteczku odnaleźć mus jagodowy- mmmm az czuje ten slodki smak
Bravo!
Te swiatla to wisienka na torcie
no nie...dupa tam...to prowokacja i to grubymi nićmi szyta...!!! i kolejny raz wątek urośnie, bo przecież o to chodzi...
no nie...dupa tam...to prowokacja i to grubymi nićmi szyta...!!! i kolejny raz wątek urośnie, bo przecież o to chodzi...
Dupa to piękne słowo, nota bene moje ulubione, ale to nie znaczy, że przy jego pomocy można się tak, Kolego Pienia, pienić. ;)
Uważasz, że to prowokacja. Ale dlaczego?
Bo obrazek wiejskiej ulicy w specyficznych zimowo-zachodowych kolorach zatytułowałem "Jagodowa wieś"?
Czy dlatego, że według Ciebie i innych jest nieostro? I za ciemno? I to są te grube nici?
Więc jeśli obiektyw nie jest szeroki i nie jest przymknięty a ostrość nie jest na nieskończoności lecz tam, gdzie chciałem, no i w dodatku nie jest żyletkowa, to powód rzucenia dupą?
A czy przypadkiem każda publikacja nie jest prowokacją?
Ja mógłbym napisać, na przykład, że każde zdjęcie zrobione obiektywem 14 mm przymkniętym do F16 jest prowokacją. Bo jest. :D
Dlaczego? Bo nie jest zgodne z tym, jak widzi oko ludzkie. (Powód równie dobry, jak każdy inny.)
Ale takich zdjęć jest tu na pęczki, więc prowokacją, wdług Ciebie, nie są. Są wyznacznikiem "dobrego" landszaftu. :mrgreen:;)
Tak czy siak, wszystkim, którzy zechcieli skomentować, dziękuję. :)
Nikonozaur
15-02-2013, 00:00
Trzeba mieć spore umiejętności by pokazać naszą codzienną bylejakość.
przemo1978
15-02-2013, 00:23
Trzeba mieć spore umiejętności by pokazać naszą codzienną bylejakość.
a tych tutaj nie ma ...
Byle jakie to jest zdjęcie. Każdy nowicjusz z 12 postami by został zjechany za coś takiego.
Dla mnie to jest taki żarcik. Albo jak to mówią pstryk ze spaceru z psem.
Jak to piszą fachury od fotek ;-). Kolego wpkx próbuj dalej. Nie zrażaj się ;-)
Oj, Panowie Krytycy...
Rządzą Wami pokutujące tu schematy.
Zjechany zostałem, więc ilość postów znaczenia nie ma.
I nie zrażam się, bo dawno by mnie tu nie było.
Ale czy okoliczności zrobienia zdjęcia muszą mieć odniesienie do jego wartości?
Czy zdjęcie zrobione na spacerze z psem musi być złe z definicji, a zdjęcie pstryknięte nawet ze szczytu Kasprowego przy zaćmieniu słońca i to w czasie tajfunu (fotograf koniecznie po szyję w błocie i pot zalewa mu wizjer) musi być z definicji dobre?
Nie podoba się - OK, ale czy to na pewno równoznaczne z kiepskością? Powody poproszę. Konkretne. Że nie wiadomo o co chodzi? Po pierwsze, nie widzę tu żadnej tajemnicy, po drugie niezrozumienie nie musi od razu dyskwalifikować.
Nieostre? A w czym to przeszkadza w tym obrazku? W odbiorze koloru? Mnie akurat pomaga. Za ciemne? Może, a może nie? Może też o kolor chodzi? Poza tym nie byliście przy tym.
Jednak zamiast konkretów są epitety typu żarcik, prowokacja, pstryk ze spaceru.
Nie bronię tu tego jednego zdjęcia - jest takie sobie, jak wiele innych - tylko, skoro już chciało Wam się napisać, chcę się dowiedzieć, czemu Wam się nie podoba.
Bo nie zgadzam się z rutynowym podejściem.
Może zatem poda mi ktoś definicję "pstryku" w odróżnieniu od "zdjęcia" i wyjaśni, czemu akurat to powyższe jest tym pierwszym a nie drugim.
PS Zdaję sobie sprawę, że te moje wątpliwości mógłbym zawrzeć pod niejednym, bardziej ich wartym, zdjęciem. No ale akurat tu dałem się sprowokować. ;)
katatjuta
15-02-2013, 12:31
WPKX - Uważam że to forum jest zrobione aby pokazywać zdjęcia zrobione przez samego siebie i wiadomo nie od dziś że masz dziwny i swój własny styl. Moim zdaniem to zdjęcie nie ma nic ciekawego w sobie ale masz prawo je wrzucić jeśli tylko chcesz i tyle.
krzysztofz24
15-02-2013, 14:12
(...........)
Nieostre? A w czym to przeszkadza w tym obrazku? W odbiorze koloru? Mnie akurat pomaga. Za ciemne? Może, a może nie? Może też o kolor chodzi? Poza tym nie byliście przy tym.
Jednak zamiast konkretów są epitety typu żarcik, prowokacja, pstryk ze spaceru.
Nie bronię tu tego jednego zdjęcia - jest takie sobie, jak wiele innych - tylko, skoro już chciało Wam się napisać, chcę się dowiedzieć, czemu Wam się nie podoba.
Bo nie zgadzam się z rutynowym podejściem.
(...........)
Wojtek, jest szaro, buro i ponuro.
Jesli chciales zagrac nieostroscia, to nie wyszlo. Ja tam nie widze specjalnie ostrzejszych fragmentow. A piszesz, ze gdzies sa.
Wyglada jak z najtanszego kita z przednia soczewka wysmarowana niewiadomo czym.
Jesli mialo to zagrac kolorem, to tez nie bardzo. Bo gdyby to np byl Ektachrome E100VS to by zaszalal z tym fioletem ze hej. A tak niby jest troche jagodowej tonacji, ale i tak przytlacza ja ta wszechogarniajaca burosc.
Pewna zaleta jest troche takiego ciezkiego swiatla w kadrze...
Kadr pokazuje typowa ulice polskiego miasteczka, ale w polaczeniu z tym niebem, ta przygnebiajaca buroscia po prostu wywoluje wrecz depresje.
(Zaraz jak to skoncze pisac, chyba w sieci jakies zdjecia z hawajow zaczne ogladac dla rownowagi;-), bo czuje sie deczko przytloczony depresyjnie)
....Wlasnie mi przyszlo do glowy ze to na pewno nie jest przypadkowy pstryk, bo zdjecie zbyt silnie (negatywno-depresyjnie) oddzialuje na widza, przynajmniej na mnie.
I ty to na pewno zaplanowales:-).
Podsumowujac, swiadome zdjecie tak mysle.
Ale jego przekaz, czyli paskudna, bura suka zima. Jak to ktos kiedys powiedzial.
Wyzwala we mnie nieodparta chec ucieczki jak najdalej od tego zdjecia.
Chyba odpale na youtube Sloneczny patrol coby zlapac troche slonca i popatrzec na hojnie obdarzone przez nature ratowniczki jak biegaja:-), zeby odzyskac pozytywny nastroj.
O, albo jako antidotum pasowalo by tu twoje zdjecie tej slonecznej dziewczyny z plakatu/standu.
P.s O znalazlem:-). Wpisalem w szukajke wpkx sloneczna dziewczyna:-)
http://wpk.eltrakon.pl/IMG030%20Ulicznica.jpg
Krzysiek, nie zgadzam się ze wszystkim, co napisałeś. Po prostu widzę to nieco inaczej.
Ale to już nieważne, i dosyć o tym.
Za to będzie mały OT.
Otóż nikt tu nie wnosi tyle świeżości, spontaniczności, tyle prawdziwego siebie w komentarze, co Ty.
Wielu z obecnych bez wątpienia ma wyobraźnię, ale żaden nie dzieli się nią w tak pozytywny, niezakłamany sposób.
Dobrze, że jesteś i w ten właśnie sposób uczestniczysz w publikacjach.
Dawno powinienem to napisać.
Dziękuję.
krzysztofz24
16-02-2013, 09:53
Kurde dzieki:-).
Az sie troche zawstydzilem:razz:
Do wszystkiego można dorobić ideologię.
Do wszystkiego można dorobić ideologię.
Moment, moment… kto dorabia tę ideologię? Niczego takiego nie widzę. Kilka mniej lub bardziej lakonicznych komentarzy, prośbę Wojtka o rzeczową krytykę, argumenty i wyjście poza sztywne ramy oceny, fajnie rozbudowany i treściwy wpis Krzyśka -- tyle.
Jeśli chodzi o fotografię. Moje odczucie po obejrzeniu (kilka razy wchodziłem w ten wątek i lipiłem w obrazek) zdjęcia, pokrywa się całkowicie z tym wyrażonym przez Krzyśka, a jednocześnie stoi w kompletnej opozycji do zdania:
Zeby w spokojnym zastyglym w zimowym snie miasteczku odnaleźć mus jagodowy- mmmm az czuje ten slodki smak
Bravo!
Te swiatla to wisienka na torcie