PDA

Zobacz pełną wersję : Samowyzwalacz w zdjęciach seryjnych

Jurol62
14-02-2013, 09:57
Koledzy wrzuciłem ten wątek do tego działu ..., bo korzystam z D700 i D300s, więc jakby na miejscu. W czym problem: oglądałem ostatnio na YouTube dosyć długi wykład jakiegoś mistrza fotografii HDR (http://www.youtube.com/watch?v=v3CPavb2NWs), który zalecał, by celem uzyskania jak najostrzejszych zdjęć korzystać z samowyzwalacza. Nastawiał bracketing dajmy na to 3 stopnie lub 5 stopni ...samowyzwalacz i ... bęc trzy lub pięć klatek po kolei się robi.
Jak on ma to ustawione ? Normalnie samowyzwalacz przecież zrobi jedną klatkę! Myślałem, że z wykorzystaniem interwalometra, który nawet przy wybraniu 1 interwału i 1 zdjęcia w liczbie zdjęć zrobi ich tyle, ile nastawiono w bracketingu. Niestety też nie ta droga. Wybranie samowyzwalacza wyłącza interwalometr. Więc jak ? Może ze mną coś nie tak, bo na sali gdzie siedzieli słuchacze tego wykładu, jakoś nikt nie wydawał się być zdziwiony.

MstrG
14-02-2013, 10:17
Miał wężyk spustowy?
Nie oglądałem tego filmiku, jak będę mieć więcej czasu to przeglądnę.

Jurol62
14-02-2013, 10:22
Mam wężyk :) Nie w tym problem. Po prostu chciałbym wiedzieć jak to możliwe. O czym nie wiem, a jest do zrobienia?

MstrG
14-02-2013, 10:27
Za pomocą wężyka np Aputure AP-TR1C możesz zrobić:

Tryby fotografowania:
- pojedyncze zdjęcie
- zdjęcia seryjne
- tryb BULB i długie czasy ekspozycji (możliwe jest jednoczesne korzystanie z interwałometru i długich czasów ekspozycji)
- samowyzwalacz
- opóźnienie wyzwalania
- interwałometr

Poszczególne tryby można łączyć ze sobą.

Licznik klatek: 1 - 99; nieskończoność
Opóźnienie wyzwolenia: 1s - 99h 59m 59s
Czas ekspozycji: 1s - 99h 59m 59s

Jurol62
14-02-2013, 10:52
Ten gość nie korzysta w czasie wykładu z wężyka. Widać wyraźnie ... ustawia bracketing, przyciska spust , dioda miga i ... pac, pac, pac. Trzy klatki zrobione. Nie wiem jaki model Nikona posiada. Bo, że nikon to ...chyba wspomina i nawet przez chwilę widać. Oczywiście nie chciałbym, by Wam to spędzało sen z powiek. Dawałem sobie radę wężykiem i dalej tak będzie, ale walcząc obecnie z podłym wirusem mam sporo czasu by badać swoje aparaty i instrukcje do nich szukając rozwiązania. Niestety nie znajduję go.

Edytuję : obejrzałem jeszcze raz fragment filmu. Prezentuje to ok 28 minuty i 50 sekund filmu, ale ... to nie jest Nikon ! Do Nikona jedynie odwołuje się mówiąc o ISO. Pewnie z Nikonem jednak nie da się tego zrobić ... trochę szkoda.

kzkzg
15-02-2013, 06:10
Przeciez w ustawieniach samowyzwalacza mozesz sobie wybrac ile klatek ma robic. Przyznajmniej u mnie w D90 tak jest.

sezrG
15-02-2013, 07:43
Koledzy wrzuciłem ten wątek do tego działu ..., bo korzystam z D700 i D300s, więc jakby na miejscu. W czym problem: oglądałem ostatnio na YouTube dosyć długi wykład jakiegoś mistrza fotografii HDR (http://www.youtube.com/watch?v=v3CPavb2NWs), który zalecał, by celem uzyskania jak najostrzejszych zdjęć korzystać z samowyzwalacza. Nastawiał bracketing dajmy na to 3 stopnie lub 5 stopni ...samowyzwalacz i ... bęc trzy lub pięć klatek po kolei się robi.
Jak on ma to ustawione ? Normalnie samowyzwalacz przecież zrobi jedną klatkę! Myślałem, że z wykorzystaniem interwalometra, który nawet przy wybraniu 1 interwału i 1 zdjęcia w liczbie zdjęć zrobi ich tyle, ile nastawiono w bracketingu. Niestety też nie ta droga. Wybranie samowyzwalacza wyłącza interwalometr. Więc jak ? Może ze mną coś nie tak, bo na sali gdzie siedzieli słuchacze tego wykładu, jakoś nikt nie wydawał się być zdziwiony.

W opcjach interwalometra można ustawić czas kiedy ma rozpocząć serię. Nastawiasz "za minutę" i gotowe.

Jurol62
15-02-2013, 09:05
Przeciez w ustawieniach samowyzwalacza mozesz sobie wybrac ile klatek ma robic. Przyznajmniej u mnie w D90 tak jest.

Gdzie jest coś takiego ? Dwa dni grzebię w tych moich aparatach szukając tego cudu ... i nic. Będę wdzięczny za pokierowanie mnie we właściwą drogę :)

kzkzg
15-02-2013, 09:09
Menu ustawien osobistych -> zegary/blokada AE -> samowyzwalacz -> liczba zdjec

Jurol62
15-02-2013, 09:24
A widzisz ... tak masz w D90 ... no to w D700 już tak nie ma pięknie. Ustawić jedynie możesz opóźnienie samowyzwalacza, ale o liczbie zdjęć nic. Zastanawiałem się, czy nie jest to jakaś funkcja ukryta ... ale raczej nie. Nie ma i koniec. Dzięki

sezrG
15-02-2013, 23:06
A widzisz ... tak masz w D90 ... no to w D700 już tak nie ma pięknie. Ustawić jedynie możesz opóźnienie samowyzwalacza, ale o liczbie zdjęć nic. Zastanawiałem się, czy nie jest to jakaś funkcja ukryta ... ale raczej nie. Nie ma i koniec. Dzięki

Tak jak napisałem, jest to możliwe z wykorzystaniem interwalometru ustawiając jakieś małe opóźnienie. Po co się upierać przy samowyzwalaczu.

Jacek_Z
16-02-2013, 00:32
@Jurol62 Masz to zrobić za pomocą interwałometru, a nie samowyzwalacza. To nie jest to samo.

Jurol62
16-02-2013, 09:13
OK, OK tak zrobię. Nie będę się dłużej upierał ... nie krzyczcie na mnie :) Dzięki za zainteresowanie !

_Ocean_
16-02-2013, 13:44
D7000 -> Podczas ustawiania samowyzwalacza określa się ilość klatek.

Jacek_Z
16-02-2013, 13:51
Kolega pyta o D700. Takie rady tylko wprowadzają zamęt.