Zobacz pełną wersję : Samowyzwalacz w zdjęciach seryjnych
Koledzy wrzuciłem ten wątek do tego działu ..., bo korzystam z D700 i D300s, więc jakby na miejscu. W czym problem: oglądałem ostatnio na YouTube dosyć długi wykład jakiegoś mistrza fotografii HDR (http://www.youtube.com/watch?v=v3CPavb2NWs), który zalecał, by celem uzyskania jak najostrzejszych zdjęć korzystać z samowyzwalacza. Nastawiał bracketing dajmy na to 3 stopnie lub 5 stopni ...samowyzwalacz i ... bęc trzy lub pięć klatek po kolei się robi.
Jak on ma to ustawione ? Normalnie samowyzwalacz przecież zrobi jedną klatkę! Myślałem, że z wykorzystaniem interwalometra, który nawet przy wybraniu 1 interwału i 1 zdjęcia w liczbie zdjęć zrobi ich tyle, ile nastawiono w bracketingu. Niestety też nie ta droga. Wybranie samowyzwalacza wyłącza interwalometr. Więc jak ? Może ze mną coś nie tak, bo na sali gdzie siedzieli słuchacze tego wykładu, jakoś nikt nie wydawał się być zdziwiony.
Miał wężyk spustowy?
Nie oglądałem tego filmiku, jak będę mieć więcej czasu to przeglądnę.
Mam wężyk :) Nie w tym problem. Po prostu chciałbym wiedzieć jak to możliwe. O czym nie wiem, a jest do zrobienia?
Za pomocą wężyka np Aputure AP-TR1C możesz zrobić:
Tryby fotografowania:
- pojedyncze zdjęcie
- zdjęcia seryjne
- tryb BULB i długie czasy ekspozycji (możliwe jest jednoczesne korzystanie z interwałometru i długich czasów ekspozycji)
- samowyzwalacz
- opóźnienie wyzwalania
- interwałometr
Poszczególne tryby można łączyć ze sobą.
Licznik klatek: 1 - 99; nieskończoność
Opóźnienie wyzwolenia: 1s - 99h 59m 59s
Czas ekspozycji: 1s - 99h 59m 59s
Ten gość nie korzysta w czasie wykładu z wężyka. Widać wyraźnie ... ustawia bracketing, przyciska spust , dioda miga i ... pac, pac, pac. Trzy klatki zrobione. Nie wiem jaki model Nikona posiada. Bo, że nikon to ...chyba wspomina i nawet przez chwilę widać. Oczywiście nie chciałbym, by Wam to spędzało sen z powiek. Dawałem sobie radę wężykiem i dalej tak będzie, ale walcząc obecnie z podłym wirusem mam sporo czasu by badać swoje aparaty i instrukcje do nich szukając rozwiązania. Niestety nie znajduję go.
Edytuję : obejrzałem jeszcze raz fragment filmu. Prezentuje to ok 28 minuty i 50 sekund filmu, ale ... to nie jest Nikon ! Do Nikona jedynie odwołuje się mówiąc o ISO. Pewnie z Nikonem jednak nie da się tego zrobić ... trochę szkoda.
Przeciez w ustawieniach samowyzwalacza mozesz sobie wybrac ile klatek ma robic. Przyznajmniej u mnie w D90 tak jest.
Koledzy wrzuciłem ten wątek do tego działu ..., bo korzystam z D700 i D300s, więc jakby na miejscu. W czym problem: oglądałem ostatnio na YouTube dosyć długi wykład jakiegoś mistrza fotografii HDR (http://www.youtube.com/watch?v=v3CPavb2NWs), który zalecał, by celem uzyskania jak najostrzejszych zdjęć korzystać z samowyzwalacza. Nastawiał bracketing dajmy na to 3 stopnie lub 5 stopni ...samowyzwalacz i ... bęc trzy lub pięć klatek po kolei się robi.
Jak on ma to ustawione ? Normalnie samowyzwalacz przecież zrobi jedną klatkę! Myślałem, że z wykorzystaniem interwalometra, który nawet przy wybraniu 1 interwału i 1 zdjęcia w liczbie zdjęć zrobi ich tyle, ile nastawiono w bracketingu. Niestety też nie ta droga. Wybranie samowyzwalacza wyłącza interwalometr. Więc jak ? Może ze mną coś nie tak, bo na sali gdzie siedzieli słuchacze tego wykładu, jakoś nikt nie wydawał się być zdziwiony.
W opcjach interwalometra można ustawić czas kiedy ma rozpocząć serię. Nastawiasz "za minutę" i gotowe.
Przeciez w ustawieniach samowyzwalacza mozesz sobie wybrac ile klatek ma robic. Przyznajmniej u mnie w D90 tak jest.
Gdzie jest coś takiego ? Dwa dni grzebię w tych moich aparatach szukając tego cudu ... i nic. Będę wdzięczny za pokierowanie mnie we właściwą drogę :)
Menu ustawien osobistych -> zegary/blokada AE -> samowyzwalacz -> liczba zdjec
A widzisz ... tak masz w D90 ... no to w D700 już tak nie ma pięknie. Ustawić jedynie możesz opóźnienie samowyzwalacza, ale o liczbie zdjęć nic. Zastanawiałem się, czy nie jest to jakaś funkcja ukryta ... ale raczej nie. Nie ma i koniec. Dzięki
A widzisz ... tak masz w D90 ... no to w D700 już tak nie ma pięknie. Ustawić jedynie możesz opóźnienie samowyzwalacza, ale o liczbie zdjęć nic. Zastanawiałem się, czy nie jest to jakaś funkcja ukryta ... ale raczej nie. Nie ma i koniec. Dzięki
Tak jak napisałem, jest to możliwe z wykorzystaniem interwalometru ustawiając jakieś małe opóźnienie. Po co się upierać przy samowyzwalaczu.
@Jurol62 Masz to zrobić za pomocą interwałometru, a nie samowyzwalacza. To nie jest to samo.
OK, OK tak zrobię. Nie będę się dłużej upierał ... nie krzyczcie na mnie :) Dzięki za zainteresowanie !
D7000 -> Podczas ustawiania samowyzwalacza określa się ilość klatek.
Kolega pyta o D700. Takie rady tylko wprowadzają zamęt.