PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Rysa czasu

DonMaliniacco
27-03-2007, 15:17
To pierwsze moje zdjecie w tematyce ludzie. Troche przerobione w Photoshopie. Chcialbym zmierzyc sie z tematem portretów, dlatego wstawiam pierwsza. Wiem, ze daleko od idealu, ale moze jakies rady dostane? :) Cos wiecej niz probowac dalej :) Pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net)

Madziulek
27-03-2007, 18:16
chyba trochę przypaliłeś ...?
kadrowałabym w pionie ,
niepotrzebny ten kwadrat ...
domyślam się ze tło miałeś nieciekawe ale moim zdaniem kwadrat tutaj nie pomoże , warto za to pobawić się GO
mam wrażenie jakby kobieta wciśnięta była w prawą stronę..
przerobiłabym na cz-b

modelkę masz interesującą :)
tytuł bardzo dobry

Pozdrawiam

DonMaliniacco
27-03-2007, 19:58
Zaraz sprobuje w cz-b. Dzieki za Twoje uwagi.

swiatlo
27-03-2007, 20:11
Moje zdanie: po prostu zwykła babcia. Nie umniejszając mojego szacunku do tej babci, to zdjęcie z punktu widzenia samej fotografiki jest po prostu niczym innym jak ot zwykłą babcią.
Jak wyślę swoje dziecko które nie ma pojęcia o fotografii na dowolną wieś aby zrobiło dowolne losowe zdjęcie dowolnej losowej babci to wyjdzie dokładnie to samo co zamieściłeś.
Czyli ocena: babcia jak babcia, kreatywność 0 na 10.

DonMaliniacco
27-03-2007, 20:29
Czyli ocena: babcia jak babcia, kreatywność 0 na 10.

To dobrze na pierwszy protret w zyciu? :)

swiatlo
27-03-2007, 20:42
To dobrze na pierwszy protret w zyciu? :)

Masz rację, za bardzo skrytykowałem. Byłem chwilowo zbulwersowany innym wątkiem że przy okazji dostało się niesłusznie Tobie. Emocje opadły i widzę swój niegrzeczny post. Przepraszam.
Wracając do zdjęcia i już na spokojnie - podtrzymuję opinię na temat przypadkowości ujęcia oraz osoby, jednak daję w mojej skromnej opinii plus za kolorystykę i obróbkę.

stig
28-03-2007, 07:43
Zle ze soba koresponduja kolory tla i skory. Na tym etapie portretowania proponuje bardziej przylozyc sie przed wykonaniem zdjecia niz po jego wykonaniu nieumiejetnie rzezbic w Photoshopie. Wiecej myslec nad kadrem, tlem, odczekac na odpowiedni moment, wykorzystac zastane swiatlo lub kreatywnie wykorzystac lampe.
Czarne oczy i wzrok, ktory uciekl -- niezbyt dobrze odbierane w portrecie -- przynajmniej w tym przypadku poteguja wrazenie przypadkowosci.
Swiatlo -- tez na "nie". Masz Sabine, wiec dlaczego blyskasz na wprost, skoro palnik w niej masz ruchomy? Swiatlo na wprost splaszcza twarz.