PDA

Zobacz pełną wersję : Zebrało sie trochę pytań

Andi74
13-02-2013, 17:03
witam

jako ze od niedawna jestem amatorem fotografowania nazbieralo sie troche roznych pytan

dodam ze jesli chodzi o literature to co dzien mam ebooki do czytania o fotografii

moje pytanka:

1. czy uzywa sie oslony np tulipanka do zdjec w domu (zdjecia synka )na stalce (mam 35mm dx)
2. jaka oslonka jest lepsza tulipanek czy pelna
3. czy do zdjec z lampa na malej imprezie (50- tka w lokalu ) tez ma byc oslonka
4. czy jasnosc objektywu (N18-105) a jasnosc stalki (n35dx) w plenerze w parku przy ladnej pogodzie odgrywa role
w jasnosci zdjec i jakosci na odbitkach 10x15
5. objektyw urlopowy a jakos zdjec
lepiej zabrac 18-105 czy wystarczy stalka 35mm a moze na urlop kupic 50mm dx
chodzi mi o zdjecia u nas nad naszym morzem lub sloneczna hiszpanie
6. jak wyglada uzywanie "paska reporterskiego" zamiast dyndania aparatu na szyji

aparat D5000

elarco
13-02-2013, 17:49
Pytania trochę banalne, i takie na które łatwo można sobie samemu odpowiedzieć ale spoko ;)
Ad 1. Zawsze warto używać osłony, chroni bardziej soczewkę, dziecko Ci palcem po szkle nie maźnie, mniejsze prawdopodobieństwo ze stukniesz przednią soczewką o cokolwiek itd. Przy dużych obiektywach z duża osłoną, np 24-70, 17-55 również łatwiej złapać obiektyw i pewniej w łapie leży. Przy małych stałkach przy załozonej osłonie nie musisz dekielka zakładać wkładając do torby czy futerału bo przednia soczewka się schowa w osłonę i jest chroniona. Ja zawsze mam osłony założone, ale to zależy jak kto lubi. Możesz nie musisz, wg mnie warto zawsze ;)
Ad.2 Zależy od obiektywu i jego kąta widzenia, używasz takiej jaka jest do danego modelu szkła i tyle.
Ad.3 Z lampa wbudowana możesz mieć cień na zdjęciu, zależy od obiektywu ( 18-105 z założona osłona na szerokim kącie na pewno rzuci cień gdy błyśniesz z wbudowanej) z lampa zewnętrzną nie ma takiego problemu możesz zakładać osłony zawsze i wszędzie- patrz pk 1.
Ad 4. Jasność zależy bardziej od tego jak naświetlisz, w dobrych słonecznych warunkach odbitka 10x15 będzie nie do odróżnienia na tych samych ustawieniach czy to z kita czy ze stałki. Rożnicę miedzy 35 dx a 18-105 będzie tylko w szeroko pojętej plastyce ale to zależy też od użytych przysłon, odległości ostrzenia itd.
Ad 5. Na wakacje to lepiej coś uniwersalnego jak 18-105, w Hiszpanii raczej Ci światła nie braknie ;) sama 35 może być czasem za wąsko, aczkolwiek zależy co kto lubi.
Ad 6. Pasek firmowy Nikon a porządny pasek neoprenowy to dwa światy, bez porównania lepiej kupić jakiś neoprenowy, w dodatku taki z klamrami żeby można było odpiąć gdy trzeba. A jakie paski są polecane to znajdziesz na forum, wystarczy wpisać w szukajke. Na neo na pewno mniej dynda i nie ociera szyi a w czasie upału nie odparza tak jak pasek Nikon.

LOUCO
13-02-2013, 19:53
Ad. 1 - tulipan chroni przed blikami pochodzącymi z bocznego światła, zawsze warto go mieć na obiektywie.
Ad. 5 - dzięki jasności tego obiektywu /35 mm 1.8 f, będziesz mógł separować osoby w kadrze poprzez małą GO. (zabierz oba obiektywy). Powiedzmy, że będzie to zestaw spacerzoom + artystyczny.
Ad. 6 - mam i polecam pasek neoprenowy firmy MATIN ... oryginał mojego D 800 leży nowy w folii ... Pasek neoprenowy jest elastyczny przez co w czasie spaceru nie obija się
o ciało, nie odskakuje na boki. Aparat nie ciąży szarpnięciami ku dołowi poprzez ww amortyzację. Pasek neoprenowy wart jest KAŻDEJ wydanej złotówki.

Andi74
13-02-2013, 21:08
wielkie dzieki za odpowiedzi

mi chodzi o taki pasek

http://www.ebay.de/itm/B-Grip-Kameratragesystem-fur-Nikon-D7000-D5100-D3100-/330865960465?pt=DE_Foto_Camcorder_Tragegurte_Hands chlaufen&hash=item4d0925e611

MstrG
13-02-2013, 21:32

mi chodzi o taki pasek

http://www.ebay.de/itm/B-Grip-Kameratragesystem-fur-Nikon-D7000-D5100-D3100-/330865960465?pt=DE_Foto_Camcorder_Tragegurte_Hands chlaufen&hash=item4d0925e611

Taki pasek to chyba nie dla mnie :) pewnie bym o coś zaraz zawadził w boju ;) już bardziej bym wolał szelki.

LOUCO
13-02-2013, 22:59
Taki pasek to chyba nie dla mnie :) pewnie bym o coś zaraz zawadził w boju ;) już bardziej bym wolał szelki.

Jak byś wolał szelki to sobie kup. Szelki są dobre dla kota bo z obroży cwaniak się wypętli.

GonzoG
13-02-2013, 23:17

mi chodzi o taki pasek

Widziałem to coś - mało wygodne, łatwo zahaczyć aparatem. Już lepiej sprawdza się zwykły pasek z zestawu - wygodniejszy, poręczniejszy i masz pełną kontrolę. A co najważniejsze - zabezpieczenie jak by ktoś z ręki wytrącił.

Na pewno nie ma to nic wspólnego z zastosowaniami reporterskimi - za powolne w użytkowaniu.

Dexter88
14-02-2013, 14:31
Ten wynalazek strach nosić, raz że zawadzisz gdzieś aparatem i porządnie oberwie, dwa że możesz nie trafić w szynę i poleci, trzy przy chodzeniu na pewno mocno szarpie...

Mam polecam Neopren od Matina, pasek odpinany i przerabialny na podręczną wersję.
http://www.amazon.de/Matin-Kameragurt-Trageriemen-Gurt-DSLR-Kameras/dp/B001NAXY7C/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1360339029&sr=8-4

MstrG
14-02-2013, 15:06

mi chodzi o taki pasek

Jak byś wolał szelki to sobie kup. Szelki są dobre dla kota bo z obroży cwaniak się wypętli.

Jakiś uraz z dzieciństwa odnośnie szelek? ;)
Akurat pasek pokazany wcześniej wygląda na mało wygodny i funkcjonalny - aczkolwiek go nie miałem.

look
14-02-2013, 15:45
Ad.3 Z lampa wbudowana możesz mieć cień na zdjęciu, zależy od obiektywu ( 18-105 z założona osłona na szerokim kącie na pewno rzuci cień gdy błyśniesz z wbudowanej) z lampa zewnętrzną nie ma takiego problemu możesz zakładać osłony zawsze i wszędzie- patrz pk 1.

pewny tego jesteś ? nie robiłem nigdy zdjęć z zestawem dx+18-105, ale fx+24-70 na szerokim kącie winietuje jak stodoła. Oczywiście jeśli się wali lampą na wprost (im mniejszy udział zastanego tym wyraźniej widać, ale to jakby oczywiste). I nie ma znaczenia czy to sb 800, 900 czy coś innego

FullMaverick
14-02-2013, 16:33
Nie chodzi o winietowanie tylko o cień widoczny na zdjęciu z wbudowanym flashem, który rzuca obiektyw.

look
15-02-2013, 09:23
http://pl.wikipedia.org/wiki/Winietowanie

"Winietowanie – wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym, polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem"

uściślając owszem chodziło mi o ten cień właśnie, wydawało mi się to jasne i czytelne, jeśli nie, uściślam, chodzi o ten cień.