PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na stojąco, czy leżąco?

PiciuD300
12-02-2013, 22:40
Witajcie. który kadr jest lepszy:
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/PSE_6742-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-RhuRTIoM-C8/URqn4jmoFqI/AAAAAAAAAEE/895ARTCfOHI/s1477/PSE_6742.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/PSE_6744-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-4SMQjszbE90/URqn4ri038I/AAAAAAAAAEI/BsZeNPMNCYA/s980/PSE_6744.jpg)

Z góry dziękuję za opinie.

moshica
12-02-2013, 22:59
Autorze tego tematu ! nie jest dobrze, obróbka leży a pixeloza degraduje te kadry do reszty ;-(

diablo1
12-02-2013, 23:03
Może być bardzo dobrze,wystarczy fotki dobrze przygotować do prezentacji internetowej.
Jedynka bardzo się podoba!Pzdr!

Nikonozaur
12-02-2013, 23:54
W/g mnie na leżąco, co akurat nie jest trudne - oba zamieszczone zdjęcia leżą na całej linii.

diablo1
13-02-2013, 00:10
W/g mnie na leżąco, co akurat nie jest trudne - oba zamieszczone zdjęcia leżą na całej linii.

No tak,ale zgodzisz się że kilka poprawek i będzie ok.Fotki nie są tragiczne tylko zle podane? :)

Nikonozaur
13-02-2013, 00:24
No tak,ale zgodzisz się że kilka poprawek i będzie ok.Fotki nie są tragiczne tylko zle podane? :)
Jak wskażesz choć jeden wyraźny plus to zacznę się zastanawiać nad rewizją mojego twierdzenia. ;)

diablo1
13-02-2013, 00:34
Plusów jest mnóstwo-Na jedynce-drzewa wkradające się w księżyc i te z pierwszego planu.Komin (który jest do poprawy) nadaje swoistego klimatu,kolorystyka i dym z komina.To wszystko składa się na fajną fotkę(może nie górnych lotów,ale całkiem przyjemną)i ciekawą interpretację-bo nie każdy ma możliwość focenia super dobrych miejscówek-każdy bierze to co ma... :)

Nikonozaur
13-02-2013, 00:38
Plusów jest mnóstwo-Na jedynce-drzewa wkradające się w księżyc i te z pierwszego planu.Komin (który jest do poprawy) nadaje swoistego klimatu,kolorystyka i dym z komina.To wszystko składa się na fajną fotkę(może nie górnych lotów,ale całkiem przyjemną)i ciekawą interpretację-bo nie każdy ma możliwość focenia super dobrych miejscówek-każdy bierze to co ma... :)

Są to typowe plusy ujemne. :D Podtrzymuję. ;)

diablo1
13-02-2013, 00:41
Są to typowe plusy ujemne. :D Podtrzymuję. ;)

:/
no dobra to co widzisz w tym zdjęciu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223522

:/
no dobra to co widzisz w tym zdjęciu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223522

to ja odpowiem-byłeś tam i postanowiłeś to uwiecznić i podzielić się z forumowiczami.Tak jak kolega który postanowił to zrobić,tylko nie ma tyle doświadczenia co Ty i popełnił kilka błędów-wystarczy mu pomóc,a nie dołować..
I nie zrozum mnie zle,nikogo nie faworyzuje... :)

creep
13-02-2013, 11:24
Mimo odważnej obrony prowadzonej przez diablo1 jak najbardziej stoję za Andrzejem jeśli chodzi o ocenę obydwu zdjęć. Jakościowo słabo, niedoświetlone przez co szczegóły w cieniach się gubią (a jak na konturówkę te obszary są za jasne). Obydwa są krzywe i nieostre, a dodatkowo przez to że autor nie zastosował się do ograniczeń odnośnie wielkości plików nie widzę całości i nie mogę się skupić na jej ocenie, bo w oczy rzucają mi się tylko zbliżenia złych elementów.
Z plusów - ładnie zastosowany trójpodział. Ale to nie wystarczy.

pszetak
13-02-2013, 12:35
Creep, tyle że Andrzej,(za pozwoleniem) narazie żadnej oceny foty nie zaprezentował, a tylko szydzi bezproduktywnie-moim zdaniem, albo zabierać głos merytorycznie w wątkach nowych forumowiczów albo wogóle .Panowie, trochę elastyczności w ocenie.Wystarczy spojrzeć na datę rejestracji i licznik autora.Mnie osobiście poza wielkością podobają mi się te zdjęcia-choć zaprezentowałbym pion jedynie.Lubię takie klimaty - rzekłbym XIX-nastowieczne .Oczywiście technikalia są wazne, klimat i kadr są nadrzędne dla mnie jednak, a osobiście na stronę techniczną przy zdjęciach z nastrojem zwracam uwagę jedynie kiedy zaczynam zagłebiać się w posty poniżej.Pikselozy zadnej nieodnotowałem.Ogólnie zdjęcie jest na tyle fajne, że kiedy autor nabierze wprawy może do niego wrócić i je ładnie poprawić-także wpełni popieram linię obrony diablo1. Własnie gdzie jest autor?

TamTaramTam
13-02-2013, 14:32
Ja na monitorze widzę całe zdjęcie :P ale fakt, powinno być mniejsze na potrzeby forum.
Podzielam zdanie diablo1 - nie negujmy tak, te zdjęcia są do odratowania (o ile są rawy), mają jakiś potencjał:
Osobiście: jedynka może trochę lepsza - wyrównałbym, bo komin się przechyla, trochę bym rozjaśnił i wyciągnął cienie, na końcu trochę podostrzył.
Ogólnie całkiem dobrze.

creep
13-02-2013, 14:46
Przymykając oko na to że jest mz za ciemno i nieostro na pierwszym planie (o ile mogę się wypowiadać), to wolę dwójkę, ma lepiej skomponowany kadr - niestety kosztem zabudowań które weszły od dołu i sprawiają że cały ewentualny nastrój pryska.
Ale w obecnej obróbce - absolutnie nie kupuję. Wy piszecie o "klimacie", ja uważam że to problem z kontrolą ekspozycji :) No ale może faktycznie autor się wypowie.

bajcy
13-02-2013, 16:00
No to i ja swoje 2 grosze wsadzę:D
dla mnie tez jedynka lepsza(pomijając jakoś zdjęcie i że leci na prawo)
Dodatkowo, myślę że nie był to najlepiej przemyślany kadry, a uważam tak z kilku prostych powodów:
po 1, niepotrzebne są wkrajdające się w kadr gałęzie drzew
po 2, dachy budynków, mz trzeba było albo cały budynek pokazac, albo wogole.
po 3, to szkoda ze nie zrobiłeś pionu ze zdjęcia nr. 1, drzewo z prawej out,
no i 4, troszku jaśniej.
Podsumowując, troszkę musisz popracować bo jednak te zdjęcia jajców nie urywają;)
Pozdrawiam

PiciuD300
13-02-2013, 22:28
Faktycznie popełniłem błąd techniczny nie zmniejszając zdjęć do regulaminowego wymiaru, więc stąd ta pixeloza. Obiecuję poprawę. Warunki ekspozycji były trudne, bo oprócz dużych kontrastów dopiero co wstałem i nawet nie zdążyłem iść do kibelka. Trudno żeby wszystko było ostre przy przysłonie f/4, a poza tym nie miało. Co do kadrowania- rzecz gustu, ale generalnie staram się jak najmniej kadrować, prostować itp w komputerze, bo to jest mz takie małe oszustwo. Zdjęcia miały być ciemne, żeby zwracać uwagę na mocne punkty, czyli komin i słońce. Zdaję sobie sprawę, że zdjęcie jest kiczowate, ale fotografuję co mam i nie wybrzydzam. Bo o przyjemność fotografowania chyba w tym wszystkim chodzi. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie cenne i bezcenne uwagi oraz wsparcie dla początkującego nikoniarza.

Art Erie
13-02-2013, 22:35
[...] Co do kadrowania- rzecz gustu, ale generalnie staram się jak najmniej kadrować, prostować itp w komputerze, bo to jest mz takie małe oszustwo. [...]

Błąd w rozumowaniu. Kadrowanie, prostowanie, wywoływanie na różne sposoby i mniej lub bardziej udane próby poprawiania błędów dokonanych podczas naświetlania klatki, były w fotografii od zawsze; teraz są poprostu większe możliwości. Bynajmniej nie znaczy to, że wszystko zrobi się w komputerze; na szczęście tu nic się nie zmieniło.

biegly
14-02-2013, 00:13
Zachód był ładny i zapewne to chciał autor pokazać.
Jednak stoję za Nikonozaurem, tutaj nawet obróbka na nowo nie doda blasku.
Zdjęcia wygląda jak z balkonu, kadr nie przemyślany do końca.

Co do miejscówek, to rozumię nie każdy kamienie, klify, góry czy morze.
Jednak przy takiej pogodzie wrto wybrać się na spacer, szczególnie gdy zna się okolice!

Mam nadzieje że krytyka autorowi da do myślenia i nie zdołuje ;)
Pozdrawiam