Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] JaponiaPL
Cześć,
dawno mnie nie było, praktycznie nigdy nic nie dodałem (o pierwszych rzutkach wolałbym zapomnieć) i obawiałem się, czy aby na pewno warto. Kategoria Inne chyba odpowiada najbardziej i chyba jest jedną z najbardziej wybaczających błędy. Zarazem prosiłbym o podpowiedź czy i co można by zrobić lepiej z takim już ustrzelonym zdjęciem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://photos.dziadu.mydevil.net/japan2013/tokio_japonka.jpg)
Obróbka zdjęcia minimalna: GIMP + dcraw, korekcja ekspozycji, kontrast, lekko nasycenie, trochę krzywe i winieta. Brak dalszej obróbki w programie graficznym.
Informacja dla moderatorów: to nie jest próba zareklamowania żadnego portalu, domena podobnie brzmiąca nie jest w użyciu.
jackrabbit
12-02-2013, 22:52
ale o co chodzi?
To chyba jakiś Japończyk oddaje kimono do szatni...
No ale to nie są konstruktywne opinie. Zawsze można napisać, że brakuje tematu, kompozycja nijaka, światło leży i kwiczy czy coś innego co Wam przychodzi na myśl. Podpowiedzcie co sprawia, że jedne ujęcie jest tylko banalne i inne staje się po prostu genialne.
Mnie się podoba gra kolorów, silnie kontrastujące biel i czerwień (to mi nawiązało się do flagi więc dlatego taki tytuł - bardziej żart) z mrocznością cienia dachu i ciemnych ścian budynku, no i dostojność tej osoby (to kobieta!, button).
Może odczucia moje i znajomych nie były wystarczające pro, by pokazać zdjęcie na tym forum :)
Przyjmę każdy kubeł zimnej wody niech tylko będzie z tego pożytek - konstruktywna krytyka mile widziana. A żarty można wpleść ;)
Skojarzenie z kolorami polskiej flagi jak najbardziej. Może zestawienie kilku zdjęć z wyeksponowanymi biało-czerwonymi elementami bardziej by "gadało"; nawet niekoniecznie z ludźmi, ale coś z ulicy, knajpy itd. Okazji nie powinno zabraknąć, kolory japońskiej flagi takie "nasze" są ;-)
Krys86tian
13-02-2013, 12:46
Podoba się, fajne zamknięcie kadru góra + dół. Aczkolwiek bardziej bym to widział jako jedną klatkę z większego reportażu.
Dla mnie rozwodzenie się nad tym zdjęciem to szukanie treści i formy tam gdzie ich nie ma
Wygląda na przypadkowy pstryk. Sorki. Nic więcej.
Oczywiście, że przypadkowy pstryk: nie wynająłem modelki, nie ubrałem jej w kimono, nie poprosiłem aby stała tak 15 minut aby pstryk nie był już przypadkowy. Jest to zwykła dziewczyna pracująca w Meiji-ji, wykonująca swoje obowiązki, a ja tylko pstryknąłem aby to uwiecznić. Z takim podejściem to chyba trzeba by pół działu fotografii ulicznej/reportażowej wysłać na emeryturę.
Ale szanuję Twoją opinię, jak to napisano wyżej, może gdybym ubrał to w jakiś secik zdjęć to by łatwiej się sprzedało. Poczekam do końca mojej przygody w Japonii i może coś uzbieram.
Nie trzeba kogoś ubierać, wynajmować malować etc, żeby zdjęcie miało jakąś treść. A to chyba właśnie treść jest istotna w reportażach.
Wspomniane przez Ciebie kontrasty, kolory czy ogólnie szeroko rozumiane techniki robienia zdjęć to tylko narzędzia.
Może i jest w tym zdjęciu jakiś temat, być może kobieta jak mnie upomniałeś, ale tego nie widać. Stąd mój wniosek, że zdjęcie wygląda na zrobione przypadkowo a Twój opis to dorabiana filozofia
Nie miej mi tego za złe, ale właśnie z wyżej wymienionych powodów ja na razie nie dodaję zdjęć do publicznej oceny. Od dawna staram się robić zdjęcia poprawne technicznie, ale to dla mnie za mało żeby je publikować
Jeżeli zrobię takie, które ma coś sobą do powiedzenia, to oddam je pod krytykę.