Zobacz pełną wersję : D300s i błąd EE
Witajcie
Kilka godzin temu otrzymałem swojego Nikona D300s :)
Podpiąłem do niego 18/55 i wszystko ładnie działa, robi zdjęcia.
Podpiąłem 85mm/1.8 i niestety na wyświetlaczu pojawia się błąd F EE.
Wiem, że to był błąd związany z pierścieniem przysłony, ale on jest ustawiony jak był - na 16.
Czytałem też, że w menu aparatu trzeba zmienić opcję w Ustawieniach tak, żeby przysłona była sterowana nie z pierścienia a z Pomocniczego Pokrętła.
Błąd jak był tak jest.
Podpiąłem również Sigmę 70-300 i ona również pokazuje te błąd.
Dodam, że obydwa obiektywy działają na D80, jak tylko ruszę pieścień przysłony - pojawia się błąd.
Jak to cofnę - wszystko działa.
Przeczyściłem styki, ale nic innego nie mogłem znaleźć, a aparat kupiłem używany...
Ustaw na pierścieniu przysłony minimalną wartość przysłony (największą liczbę f) i zablokuj.
adamouse
12-02-2013, 23:05
Jeśli daje będzie problem (choć porada zgera powinna go rozwiązać) to ewentualnie zobacz Custom Setting Menu > f7 > Aperture Setting > Aperture Ring, umożliwia sterowanie przysłoną na obiektywie zamiast pokrętłami. Teoretycznie błąd powinien zniknąć niezależnie od ustawionej na obiektywie przysłonie.
Niestety, ale o tych opcjach już czytałem i żadna z tych rzeczy nie pomaga. Próbowałem resetować ustawienia, przywracać ustawienia fabryczne - nic nie pomaga.
Nie wierzę, że obydwa obiektywy są uszkodzone, to wina puszki :/
Benny_Bennasi
12-02-2013, 23:33
To jest właśnie ryzyko ponoszone przy zakupie używanego aparatu... ;(
Zobaczymy jutro, kupiłem go w Interfoto.eu - mam gwarancję, rękojmię, możliwość zwrotu. I tak chyba zrobię :/
hostman22
13-02-2013, 00:34
odpal d300s i zobacz czy aparat płynie zmienia wartości przysłony od 1.4 do 22 jak ruszasz tym cynglem u góry (pierścieniu przysłon) ;)
catintheflat
13-02-2013, 00:38
Przeczyść styki izopropanolem
PS. Teraz dopiero dostrzegłem, że przeczyściłeś....jeśli masz możliwość to reklamuje. Interfoto to dość porządna firma(sam mam od nich aparat) więc nie powinno być problemu.
Wszystko inne działa - obiektyw 18-55 działa, a sam aparat robi zdjęcia :) Lampa, przyciski, wszystko ładnie chodzi, tak ładnie, że nie wiem jak go oddam :/
Ale nic, chyba dozbieram i kupię nówkę sztukę, bo już wiem, że warto!
catintheflat
13-02-2013, 00:53
To dziwne, a czyściłeś styki w szkłach? Ja w swoim D300 miałem też czasem problemy jak pierścień mimo, że zablokowany ze względu na luz delikatnie się przesunął i już wywalało jakieś błędy EE.
Przeczyściłem wszystkie styki.
Mało tego, byłem dzisiaj w Fotoland w Chorzowie i podpięliśmy dwie nowe, przypadkowe Sigmy - jedną z pierścieniem, drugą bez.
Ta bez pierścienia działała, ta z pierścieniem - nie.
Sprawdziliśmy software, resetowałem ustawienia - nic nie pomaga.
Interfoto zaproponował na razie wymianę na inny egzemplarz, zobaczymy co dalej.
Michal_C
13-02-2013, 15:56
Igor, Igor, trzeba było zadzwonić zapytać a nie błądzić i kasę w piach wydawać.
Fraglesso
13-02-2013, 16:09
Przeczyściłem wszystkie styki.
Mało tego, byłem dzisiaj w Fotoland w Chorzowie i podpięliśmy dwie nowe, przypadkowe Sigmy - jedną z pierścieniem, drugą bez.
Ta bez pierścienia działała, ta z pierścieniem - nie.
Sprawdziliśmy software, resetowałem ustawienia - nic nie pomaga.
Interfoto zaproponował na razie wymianę na inny egzemplarz, zobaczymy co dalej.
W komorze lustra masz po lewej stronie taką dźwigienkę poruszającą przysłoną, spróbuj ją ręcznie paluchem przestawić kilka razy - powinna za kazdym razem wrócić, bo jest na sprężynie. Ja czasem tak z sigmą miałem, że coś ta dźwignia nie chciała przymknąć przysłony.
Sprawdź też na włączonym aparacie, ale bez obiektywu, czy jak wciśniesz guzik podglądy GO, czy ta dźwignia się porusza.
Igor, Igor, trzeba było zadzwonić zapytać a nie błądzić i kasę w piach wydawać.
Ale co zadzwonić i zapytać?
Czy aparat jest uszkodzony? Czy nikt go nie uderzył?
Produkt był opisany, a mam zarówno rękojmię jak i gwarancję :>
Poza tym myślisz, że przyznali by się, że aparat opisany jako 'w bardzo dobrym stanie, 100% sprawny' był uderzony?
W komorze lustra masz po lewej stronie taką dźwigienkę poruszającą przysłoną, spróbuj ją ręcznie paluchem przestawić kilka razy - powinna za kazdym razem wrócić, bo jest na sprężynie. Ja czasem tak z sigmą miałem, że coś ta dźwignia nie chciała przymknąć przysłony.
Sprawdź też na włączonym aparacie, ale bez obiektywu, czy jak wciśniesz guzik podglądy GO, czy ta dźwignia się porusza.
Dźwignię sprawdzałem, ale faktycznie - o podglądzie GO zapomniałem.
EDIT: Przycisk GO obniża sprężynę, po puszczeniu - sprężyna się podnosi. Po podpięciu obiektywu przycisk przestaje funkcjonować.
Aparat bez obiektywu pokazuję przysłonę f95.
Wydaje mi się, że końcówka tej dźwigni która styka się z dźwignią w obiektywie jest delikatnie wygięta do tyłu, natomiast ta w D80 - jest pod kątem prostym.
Koniecznie napisz jaki jest finał, sam miałem zamiar coś kupić w tym sklepie ale zobaczymy.
Pisałem też w innym temacie.
Interfoto zwrócił mi wczoraj całą kwotę, dzisiaj kupiłem D300s w Fotojokerze :)
A teraz kontynuuje zabawę nowym nabytkiem, w sobotę Żona ma urodziny, muszę zdążyć się z nim zapoznać.