Zobacz pełną wersję : Muzyka z sieci - Amplituner z WiFi i Spotify - ma to sens?
mackaron
12-02-2013, 10:12
Tak sobie wyknulem ze zamast sterty plyt kupie amplituner z WiFi i podlacze go do sieci a przez jakiegos tableta bede karmil muzyka;) ma to sens jest wogole wykonalne? Jesli tak jakie modele jakich firm warto brac pod uwage (nie mowie o tabletach;))
Już lepiej odtwarzacz strumieniowy + dobry wzmak a nie aplituner. Mowa o jakości, bo jak aż tak na tym Ci nie zależy to kto wie, może się sprawdzi ;-)
mackaron
12-02-2013, 11:19
to napisz co to odtwarzacz strumieniowy ;) amplituner dlatego ze jednak czasem tradycyjnego radia chce tez posluchac a nie chce mnozyc pudelek;)
Wazne jest zeby sprzet gadal ze spotify (bardziej) albo itunes (mniej lub niekoniecznie)
jest mały problem,
o ile mp3 po WIFI przejdą to już przy plikach wyższej rozdzielczości będzie się zatykać :(
Bez jaj, nawet 802.11g spokojnie da radę. Ile mają najbardziej wypasione FLACi - 1.5 Mbit/s? Tyle to nawet przy słabym zasięgu wyrobi. A jak ktoś ma n-kę, nawet w paśmie 2.4, to tym bardziej się wyrobi.
mackaron
12-02-2013, 11:51
powiedzmy ze to co mam teraz na sluchawkach ze spotify jest dla mnie zadowalajaca jakoscia....nie kazdy jest audiofilem i potrzebuje sprzetu za pierdylion $$$
ps. odtwarzacz strumieniowy juz wiem co to takiego....odpada nie ten budzet... chodzi o rozwiazanie tablet na androidzie + amplituner
poza tym siec wi fi z roznymi dopalaczami wbrew pozorom ma spora przepustowosc a biorac pod uwage ze router mam w zasiegu 10 metrow bez scian tym bardziej
Bez jaj, nawet 802.11g spokojnie da radę. Ile mają najbardziej wypasione FLACi - 1.5 Mbit/s? Tyle to nawet przy słabym zasięgu wyrobi. A jak ktoś ma n-kę, nawet w paśmie 2.4, to tym bardziej się wyrobi.
Niestety Hi-resy się nie wyrabiają :(
miron19j
12-02-2013, 13:13
sąsiad ma jakiś amplituner z dostępem do sieci i słucha sobie radia internetowego.
Jeżeli chcesz, mogę go wieczorem wypytać?
Niestety Hi-resy się nie wyrabiają :(
Aż nie chce mi się wierzyć... może sieć masz przeciążoną?
jakikolwiek ampli któremu na wejście wtykasz to - http://www.euro.com.pl/adaptery-i-przejsciowki/logitech-wireless-speaker-adapter-bluetooth-980-000560.bhtml?from=ceneo&p=129.90&cr=0 - muzykę puszczasz z czegokolwiek przez bluetooth.
mackaron
12-02-2013, 13:21
wypytaj czego uzywa...wszelkie informacje na tym etapie sa mile widziane...marketoidowy belkot to jedno a praktyka to drugie...
pytanie ile chcesz na ten cel przeznaczyć ?
czy ta cena za wysoka ? http://www.sklep.megahz.com.pl/cambridge-audio-sonata-np30-autoryzowany-dealer-dostawa-gratis.html
dobrej klasy sprzęt kosztuje, to jest minimum w tej klasie klocków budżetowych aby się cieszyć dobrą jakością i funkcjonalnością...
no i jeszcze : http://www.sklep.megahz.com.pl/denon-dnp-f109-3-lata-gwarancji-dostawa-i-gratis-raty-20-x-0.html
mackaron
12-02-2013, 14:50
chyba najprosciej bedzie cos takiego kupic... http://allegro.pl/onkyo-tx-nr414-hdmi-ipod-usb-5-1-od-krak-electron-i3013224726.html
jeśli zadowala Cię jakość i moc z amplitunera a nie czyste dobre stereo, to ok...
mackaron
12-02-2013, 15:13
nie mam porownania a muzyka nie jest u mnie na pierwszym miejscu jesli chodzi o inwestycje;)
To jakość dźwięku z amplitunera w stosunku do przeciętnej konstrukcji wzmaka stereo się ma nijak. O faktycznej mocy, wydajności pradowej i brzmieniu nie ma się sensu rozpisywać, jeśli nie miałeś porównania i ta jakość Cię zadowala. Po za tym słuchanie skompresowanej muzy na dobrym zestawie za x kPLN widzę że też nie ma sensu, skoro nie nastawiasz się na jakość dobrych płyt CD... najlepiej idź gdzieś posłuchać i podejmij decyzję !
Kto jak kto, ale Tadek na pewno nie ma przeciążonej czy niewydolnej sieci. ;)
RipNas z Linenm po WIFI - czkawka :(; po kablu bajka :).
Kto jak kto, ale Tadek na pewno nie ma przeciążonej czy niewydolnej sieci. ;)
fakt :)
a muzyka nie jest u mnie na pierwszym miejscu jesli chodzi o inwestycje;)
W takim razie onkyo się sprawdzi.
I nie słuchaj u nikogo czegoś w rodzaju strumieniowego Linna, bo może się to skończyć zmianą hobby i niespodziewanymi wydatkami ;-)
Chociaz pewnie i Cambridge Audio rozkłada to Onkyo na łopatki...
IHMO po co kupować wzmak za 2,5koła albo więcej, żeby słuchać mp3 to jest nieporozumienie. No chyba, że autor wątku zdecyduje się zacząć kupować płyty i stanie się audiofilem :-)
IHMO po co kupować wzmak za 2,5koła albo więcej, żeby słuchać mp3 to jest nieporozumienie. No chyba, że autor wątku zdecyduje się zacząć kupować płyty i stanie się audiofilem :-)
dlatego poradziłem kupno odbiornika bluetooth do jakiegokolwiek sprzętu grającego
dlatego poradziłem kupno odbiornika bluetooth do jakiegokolwiek sprzętu grającego
Mam ten odbiornik bt od logitecha i jedyne co to mogę doradzić. Wyraźnie obcina pasmo, jest to slyszalne na plastikowych pieerdziawkach to na czymkolwiek lepszym będzie jeszcze bardziej. Podłączalem przez HTC wildfire, nexus 7 i laptopa.
Wymagań początkowych nie miałem wysokich, miało służyć do słuchania radia online w miejscu gdzie zwykły sygnał jest niedostępny.
miron19j
13-02-2013, 21:19
już wiem:
ma Onkyo TZ-NR 616
Podpiął do sieci i słucha sobie radia internetowego. Ma możliwość filtrowania po gatunku, kraju i pewnie jeszcze jakieś. Dodatkowo może odtwarzać muzykę np. z telefonu
mackaron
13-02-2013, 22:27
dzieki
miron19j
14-02-2013, 10:27
pomyliłem się, ten model to TX-NR 616
sorki
Rafał_Sz
14-02-2013, 11:31
Niezłą "końcówką" do słuchania radia z netu jest hdrecorder "n". Mam to podpięte pod wzmak stereo i jest nawet spoko jeśli chodzi o jakość. O ile jakość strumienia audio jest dla kogoś wystarczająca. ;)