PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 +AF - problem ???

namkrad
11-02-2013, 23:30
Hej,
Jestem świeżym nabywcą Nikona D7000.

Jak mogę łatwo sprawdzić/stwierdzić czy mój aparat ma problem z ostrością ?

Obiektyw jaki posiadam to: AF-S NIKKOR 18-105.

Pozdrawiam

Dexter88
11-02-2013, 23:42
Jak tego nie zauważyłeś na zdjęciach to może nie szukaj problemu na siłę?

esk2
12-02-2013, 00:46
kupiłeś? robi zdjęcia? zadowolony jesteś? jeśli odpowiedziałeś min. 2 x tak to ciesz się z puszki i nie szukaj dziury w całym!

button
12-02-2013, 01:16
Upewnij się czy aby na pewno kupiłeś model D7000. Jeżeli tak to masz problem z AF

GonzoG
12-02-2013, 01:27
Upewnij się czy aby na pewno kupiłeś model D7000. Jeżeli tak to masz problem z AF
Przestań już jojczeć. Robi się z Ciebie drugi esk2 sprzed kilku miesięcy ;), kiedy to zastanawiał się miedzy drugim D90, a D7k.
Ale jak widać, gdy kupił D90, to mu psychoza D7000 od razy przeszła.

Za wcześniejszym postem esk2 - jak jesteś zadowolony ze zdjęć i nie widzisz problemów, to ich nie szukaj. Nawet w idealnym aparacie się coś znajdzie, jak szukasz na siłę.
Tylko się traci tysiące zdjęć, godziny nerwów zamiast robić zdjęcia i być zadowolonym z zakupu.

Ja będąc świadomym problemów z D7k, kupiłem go i nie szukałem dziury. Po kilku tysiącach zdjęć zauważyłem, że mały procent jest nie ostry. Drobna korekta w body załatwiła sprawę.
Dopiero teraz przy ponad 40k zdjęć zaczęło to się powiększać i przeszkadzać, ale to już kwestia intensywnego eksploatowania aparatu w ciężkich warunkach - deszcze, mrozy, itp.
Normalny użytkownik na 40k zdjęć potrzebuje ładnych paru lat.

button
12-02-2013, 09:37
Gonzo wyluzuj, to był żart. Nie dodałem tylko emotikony na końcu.
A i nie porównuj mnie do kolegi esk2, ja mam d7k :)

esk2
12-02-2013, 10:41
'GonzoG' 'button' macie coś do mnie? przepraszam?

przywołuje kolegów by skupić się na temacie wątku!!!

button
12-02-2013, 12:22
esk2 - absolutnie nic do Ciebie nie mam, za to GonzoG najwyraźniej ma i do mnie też. No cóż trudno - ośmieliliśmy się krytykować przedmiot kultu

esk2
12-02-2013, 12:34
ośmieliliśmy się krytykować przedmiot kultu

heh wyobraziłem sobie :D
ale jak jest zadowolony to super, powinien się cieszyć pstrykając ciągle nowe ostre jak brzytwa zdjęcia..

no chyba że jest inaczej i zgrzyta zębami ze złości że się na niego zdecydował wyżywając się na innych userach..

MstrG
12-02-2013, 14:04
ale jak jest zadowolony to super, powinien się cieszyć pstrykając ciągle nowe ostre jak brzytwa zdjęcia..

no chyba że jest inaczej i zgrzyta zębami ze złości że się na niego zdecydował wyżywając się na innych userach..

No tak, bo są tylko dwie możliwości - albo użytkownik D7000 nie widzi BF/FF, albo nie chce się do tego przyznawać. Chyba, że chodzi Ci o to, że w niektórych egzemplarzach po 50tys zdjęć potrzebna jest korekta AF.

Tak samo mogę ja napisać, że masz błąd CHA lub ERR w D90, tylko nie piszesz o nim, bo głupio się przyznać. Wszyscy w D600 mają kurz i wszyscy w D800 maja problem z AF.

jeremi1234
12-02-2013, 14:15
Kolejny temat o D7000 i jego problemach, czyli wałkowanie tego samego co było pod "D7000 opinie użytkowników" (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224). Panie moderatorze proszę !!

esk2
12-02-2013, 14:16
No tak, bo są tylko dwie możliwości - albo użytkownik D7000 nie widzi BF/FF, albo nie chce się do tego przyznawać. Chyba, że chodzi Ci o to, że w niektórych egzemplarzach po 50tys zdjęć potrzebna jest korekta AF.

Tak samo mogę ja napisać, że masz błąd CHA lub ERR w D90, tylko nie piszesz o nim, bo głupio się przyznać. Wszyscy w D600 mają kurz i wszyscy w D800 maja problem z AF.

poziom tego forum staje się zbytnio zażarty ostatnimi czasy, a nie taka jest jego filozofia!
..na koniec dodam jedynie że nie wszystkie puszki, które podałeś wyżej maja wspomniane problemy

MstrG
12-02-2013, 14:27

no chyba że jest inaczej i zgrzyta zębami ze złości że się na niego zdecydował wyżywając się na innych userach..No tak, bo są tylko dwie możliwości - albo użytkownik D7000 nie widzi BF/FF, albo nie chce się do tego przyznawać. Chyba, że chodzi Ci o to, że w niektórych egzemplarzach po 50tys zdjęć potrzebna jest korekta AF.

poziom tego forum staje się zbytnio zażarty ostatnimi czasy, a nie taka jest jego filozofia!
..na koniec dodam jedynie że nie wszystkie puszki, które podałeś wyżej maja wspomniane problemy

Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Trudno.
Doskonale wiem, że nie wszystkie puszki mają wymienione przeze mnie problemy - tak samo jest z D7000.
Sam miałem D90 i nie było żadnych z nią problemów, z D7000 do tej pory tez nic złego nie zanotowałem. Wg Ciebie powinienem "się cieszyć pstrykając ciągle nowe ostre jak brzytwa zdjęcia"

irek6311
12-02-2013, 17:45
namkrad jako świeży nabywca zacznij od przeczytania ze zrozumieniem Instrukcji obsługi !
potem polecam lekturę http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/tryby_p_s_a_m_co_to_jest_oraz_kiedy_i_jak_ich_uzyw ac ,
w razie jakiś wątpliwości jest już temat o D7000 poczytaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729 ,
w razie jakiś problemów pisz tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224 ,
button / esk2 zamiast pisać na temat off topic robicie :-?

josephebeloki
15-02-2013, 01:06
Aparat zgodnie z prawem ma być wolny od WAD => KONIEC KROPKA. NIE MA ŻADNYCH KOMPROMISÓW NA OLEJ NA MATRYCY, KURZ , CZY ŹLE DZIAŁAJĄCY AF, TUTAJ NIE MA CO DYSKUTOWAĆ !!!

Kolego oglądnij akcję Fatmana , oficjalne stanowisko profesjonalnego fotografa http://www.youtube.com/watch?v=JAaO0sn4qRQ 00:51:17 h . Nie czytaj, nie cuduj, współczuję Ci, mój Nikon D7000 został oddany. BF BF BF i uszkodzony AF, widzę , że mija 2 rok a NIKON MA LUDZI W DuSZY;/

Norma w D7000 to matryca jakby stała obok frytkownicy (olej) + uszkodzony autofokus.

Jeśli chcesz zajmować się fotografią profesjonalnie, wybierz profesjonalny sprzęt np. Canon, Pentax, nawet Sony, nie ROSYJSKĄ RULETKĘ = Nikon . Nikon D5100 to samo AF ;/ ZONK. Wyszedł Nikon D600, farba , kurz w aparacie, AF, Także D800 odpadające gumy + uszkodzony AF...

Pozdrawiam.

GonzoG
15-02-2013, 01:17
Aparat zgodnie z prawem ma być wolny od WAD => KONIEC KROPKA. NIE MA ŻADNYCH KOMPROMISÓW NA OLEJ NA MATRYCY, KURZ , CZY ŹLE DZIAŁAJĄCY AF, TUTAJ NIE MA CO DYSKUTOWAĆ !!!

Kolego oglądnij akcję Fatmana , oficjalne stanowisko profesjonalnego fotografa http://www.youtube.com/watch?v=JAaO0sn4qRQ 00:51:17 h . Nie czytaj, nie cuduj, współczuję Ci, mój Nikon D7000 został oddany. BF BF BF i uszkodzony AF, widzę , że mija 2 rok a NIKON MA LUDZI W DuSZY;/

Norma w D7000 to matryca jakby stała obok frytkownicy (olej) + uszkodzony autofokus.

Jeśli chcesz zajmować się fotografią profesjonalnie, wybierz profesjonalny sprzęt np. Canon, Pentax, nawet Sony, nie ROSYJSKĄ RULETKĘ = Nikon . Nikon D5100 to samo AF ;/ ZONK. Wyszedł Nikon D600, farba , kurz w aparacie, AF, Także D800 odpadające gumy + uszkodzony AF...

Pozdrawiam.
Jak Ci tak Nikon nie odpowiada, to przenieś się na inne forum.
Mam D7000 i twierdzę, że to bardzo dobry aparat. Mam starą serię i nie wiem co to olej. Matryca była czyszczona po ok 10k zdjęć - bo złapała duże syfy, wcześniej zaobserwowałem nic.

josephebeloki
15-02-2013, 01:24
Jak Ci tak Nikon nie odpowiada, to przenieś się na inne forum.
Mam D7000 i twierdzę, że to bardzo dobry aparat. Mam starą serię i nie wiem co to olej. Matryca była czyszczona po ok 10k zdjęć - bo złapała duże syfy, wcześniej zaobserwowałem nic.

A to miej sobie, trzymaj i pieść, co mnie to obchodzi, po co filozofujesz => narcyzm?, do Ciebie nie piszę tylko odpowiadam do autora wątku, to po co się udzielasz? Żyje sobie w urojeniach i już => wyrwał się jak Filip z Konopii ;/

picia78
16-02-2013, 20:45
A to miej sobie, trzymaj i pieść, co mnie to obchodzi, po co filozofujesz => narcyzm?, do Ciebie nie piszę tylko odpowiadam do autora wątku, to po co się udzielasz? Żyje sobie w urojeniach i już => wyrwał się jak Filip z Konopii ;/
A co Ty się tak rzucasz do innych userów i obrażasz Ich. To jest forum i każdy ma prawo się udzielać ! Proszę jakiegoś Moderatora o upomnienie niesfornego Pana . I jak GonzoG dobrze powiedział jak nie pasi to spier na inne forum !

Epistofeles
18-02-2013, 20:13
Wiadome jest przecież, że nie ma wolnego od wad D7k.
Ja swojego w ogóle nie używam bo boje się że mam BF/FF ;)
Do czasu gdy nie widzi sie mydelka na fotografiach to nie ma co płakac :)

MstrG
18-02-2013, 20:22
Ja swojego w ogóle nie używam bo boje się że mam BF/FF ;)

Dokładnie, na dodatek ktoś napisał, że po 50tys fotek AF mu się rozregulował...
Przy choince z duszą na ramieniu zrobiłem kilkanaście zdjęć.

Epistofeles
18-02-2013, 20:25
Mam nadzieję, że olej z silnika AF nie ochlapał Ci choinki, wiadomo przecież że robienie zdjęć tą puszką tu duże ryzyko ;)

MstrG
18-02-2013, 20:30
Mam nadzieję, że olej z silnika AF nie ochlapał Ci choinki, wiadomo przecież że robienie zdjęć tą puszką tu duże ryzyko ;)

Olej tryskał po pierogach ;) ale za to teściowej łatwiej było je później odsmażyć, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.