Zobacz pełną wersję : ułamany popychacz przysłony nikon D3 co dalej?
Witam, zakupiłem nikona D3 i po rozpakowaniu przesyłki okazało się, że ma ułamany popychacz przysłony-ten po lewej stronie, orientuje się ktoś ile może kosztować naprawa i gdzie najlepiej się z tym udać ? moze da się wymienić samą blaszkę która jest ułamana?
Sprzedający o tym fakcie nie poinformował Cię?
No to po pierwsze bym się z nim skontaktował w sprawie odsyłki towaru, ewentualnie w swojej łaskawości, możesz zezwolić na pokrycie kosztów naprawy, ale lepiej odesłać.
ma mały przebieg(30tys), wygląda jak nowy i kupiłem go dośc tanio(5500zł), więc żal mi go oddawac - próbuje wywalczyc jakąś kase na naprawe w serwisie (jak dzwoniłem to powiedzieli, że około 1300 zł kosztuje wymiana tego elementu)
Tyle, że bez popychacza nie da się aparatu używać z żadnym obiektywem G. A te z pierścieniem przysłony, tylko w M lub A (ale bez AF na przysłonach ponad 5.6).
wiem, jeżeli sprzedający zwróci częśc kasy to aparat pójdzie do serwisu i mam nadzieje, że go naprawią...
Cena faktycznie rewelka...
Ja bym ten aparat oddał - nie wiadomo, co jeszcze jest w nim uszkodzone. Zwłaszcza, że popychacz przysłony nie psuje się ot tak.
oddam go do serwisu, za 30 zł zrobią mi kosztorys naprawy i będzie wiadomo czy odsyłac go do goscia czy naprawiac...
mackaron
12-02-2013, 12:49
obstawiam jeszcze wymiane bagnetu;) mialem kiedys takiego D3s z podobnymi przygodami...jak sie okazalo wlasciciel dostal w p....l od kogos kto nie chcial byc fotografowany...pech chcial ze mial zamontowany ciezkie szklo...tez nei raczyl mnie poinformowac... wymieniany byl bagnet popychacz i cos jeszcze koszt ok 2 tys...a tak poza tym tez byl cacy;)
obstawiam jeszcze wymiane bagnetu;) mialem kiedys takiego D3s z podobnymi przygodami...jak sie okazalo wlasciciel dostal w p....l od kogos kto nie chcial byc fotografowany...pech chcial ze mial zamontowany ciezkie szklo...tez nei raczyl mnie poinformowac... wymieniany byl bagnet popychacz i cos jeszcze koszt ok 2 tys...a tak poza tym tez byl cacy;)
bagnet jest ok -nie widac, żeby coś było ukruszone, ułamane itp . Aparat po zablokowaniu bolca w obiektywie (G) robi normalnie fotki na pełnej przysłonie
mackaron
12-02-2013, 14:14
u mnie tez bagnet wygladal ok...dalbym na pelna ekspertyze do serwisu bo plaszczyzna bagnetu mogla poleciec...trzeba naprawde niemalej sily zeby ten popychacz zalatwic
pojechał do serwisu...
Daj znać czy serwis stwierdził grzebanie przy pomocy oprogramowania serwisowego... może sprzedający nie tylko nie poinformował Cię o wyłamanym popychaczu, ale i o tym że skręcił trochę licznik wyzwoleń migawki ;)
H1TM4N1500
29-03-2013, 17:33
I wtedy cena mogłaby się okazać nie taka atrakcyjna jakby zamiast 30k miał 300k lub więcej :D No ale sam ciekawy jestem co w serwisie powiedzą. Powodzenia :)