Zobacz pełną wersję : Lampy błyskowe z allegro
Mam dylemat.
Chce kupić lampy błyskowe do mini studio w mieszkaniu. Wypatrzyłem coś takiego na allegro:
http://allegro.pl/406-zestaw-studyjny-softbox-3-lampy-zuraw-i2968262257.html
Chciałem was zapytać o opłacalność takiego zestawu. Czy już lepiej kopic co z Quantuum np:
http://allegro.pl/zestaw-studyjny-quantuum-sq-201-2x200ws-lublin-i3016152354.html
Szukam czegoś w takim samym przedziale cenowym czyli 800-1000zl.
Mam dylemat.
Chce kupić lampy błyskowe do mini studio w mieszkaniu. Wypatrzyłem coś takiego na allegro:
http://allegro.pl/406-zestaw-studyjny-softbox-3-lampy-zuraw-i2968262257.html
Zapomnij, to nie ma mocowania nasadek typu bowens, bys sie wpakował
Chciałem was zapytać o opłacalność takiego zestawu. Czy już lepiej kopic co z Quantuum np:
http://allegro.pl/zestaw-studyjny-quantuum-sq-201-2x200ws-lublin-i3016152354.html
Szukam czegoś w takim samym przedziale cenowym czyli 800-1000zl.Podobno PT200 sa niedostępne, a tu są ....
wycofano te lampy, nie wiem dlaczego. Albo to okazja, albo wręcz przeciwnie.
2 parasolki to słabo, i tak będziesz dokupował softboxy itd
oldarcher
13-02-2013, 13:04
Mam ten zestaw (Pt200) od jakichś 5 lat i do dziś dzień działają znakomice.
Na początek do studia sie nadadzą, dorzucić BD 50cm i można zacząć sie uczyć. Szybko przyda sie trzecia lampa ale to już zależnie od oczekiwać, coś mocniejszego lub coś słabszego (u mnie był to jakiś chinol 150ws kupiony b. okazyjnie na all) z dodatkowymi modyfikatorami typu snoot, grid itp. W małym studiu przy iso 200 pozwala się trzymać rozsądnych przysłon. Statywy dają radę, z jednego zrobiłem nawet monopod/tyczkę, drugi jest lekko krzywy od wieszania na nim okty 150cm ale nadal sie normalnie składa. Dziś jest to już mój zestaw światła konturowego/efektowego ale początkującym śmiało go polecam.
Mam ten zestaw (Pt200) od jakichś 5 lat i do dziś dzień działają znakomice..5 lat PT 200 ? Ja wiem, że czas szybko leci, ale chyba nie aż tak.
oldarcher
13-02-2013, 13:35
Faktycznie. Niedługo bedzie 4 lata jak je mam. Przepraszam, nieco przeszacowałem upływ czasu.
koala222
14-02-2013, 15:36
z tego co sie dowiedziałam to zestawy Sq-201 z lampami PT-200 są dostępne, gdyż sprzedaż pojedynczych sztuk lamp była nieopłacalna. Na chwile obecną jeśli chcemy wyposażyć studio w przystępnej cenie i dość przyzwoity sprzęt to SQ-201 jest jedynym sensownym wyjściem. Każde inne będzie albo znacznie droższe albo jakość drastycznie spadnie ? chyba tylko bogatych stać na zakup tanich rzeczy. Kupuj Quantuuma i ucz się potem każdą złotówkę można odkładać na już bardziej profesjonalny zestaw. Gdybyś napisał jakiego typu chcesz robić zdjęcia, mogłabym jeszcze coś podoradzać :)
Jeżeli sprzedają je tylko w zestawach to bardzo możliwe że chcą z jakiś powodów zepchnąć to co się ostało w magazynie. Z jednej strony to może być okazja z drugiej musi być jakaś przyczyna takiego stanu rzeczy. Różnie to bywa.
Poszukaj np lamp MQ 200 Mircopro i sam złóż sobie zestaw. Jedna powinna kosztować ok 300zł a to naprawdę fajny i nowszy sprzęt. Reszta gratów z zestawu z allegro warta jest grosze. Ostatecznie składając sam wyjdziesz na tym lepiej.
nikt nic nie chce zepchnąć tylko ułatwić wybór komuś kto nie potrzebuje bardzo profesjonalnego sprzętu i tu SQ w zestawie jest bardzo przyzwoitą ofertą i nie tylko Quantuum oferuje takie gotowe zestawy więc oczernianie ich nie jest fer :) Nie są to lampy najwyższych lotów jak każdej innej marki z tej półki cenowej, ale da się na tym osiągac naprawdę dobre efekty w ograniczonym zakresie, ale nikt nie robi kupując tanie zestawy sesji dla Voga ;), i trzeba się liczyć z ograniczeniami w zastosowaniu akcesoriów do tego, a wtedy napewno lampy sporo wytrzymają :)
Kartofelinder
15-02-2013, 01:51
Ja bym wziął jednak quantuuma, ale zestaw z mocą 300Ws. Nie chodzi o to, że 200 nie wystarczy, ale 300 będzie zdecydowanie mniej się męczyć w softboksie, a czasem chce się użyć jakiejść większej przesłony. Ten pierwszy zestaw bym odpuścił zarówno ze względu na niebowensowe mocowanie, jak i solidność tego boomu. Takie rureczki to pomagają sobie to tylko w oczko wsadzić :) Fizyki nie oszukasz niestety.
koala222
15-02-2013, 02:50
no to może inaczej, skoro Quantuum jest niby zły i tandetny to spójrzmy na Fomei`a (http://allegro.pl/fomei-studyjny-zestaw-oswietleniowy-basic-200-wwa-i3033260652.html) ... to nie chińczyk, jakość w porównaniu do Quantuuma o wiele wiele lepsza, dodatkowo dają 5 lat gwarancji na lampy a w zestawie oferują softbox 60x60 który w przypadku zestawu SQ-201 należałoby oddzielnie dokupić. Miałam styczność z tymi lampami podczas współpracy z fotografami którzy używali sprzętu Fomeia i wypowiadali się super na ich temat. Z tego co pamiętam to w Fomei`u lampy są pokryte nawet jakimś gumowatym tworzywem które zabezpiecza je przed porysowaniem a w Quantuumie mamy goły metal. Poza tym prościej jest dokupić jedną parasolkę do zestawu BASIC 200 Fomeia niż kupować softbox Quantuuma za ponad 200 zł do zestawu SQ.
Pytanie kto co lubi i jak widzi dalej swoje hobby
PS. Na stronie Quantuuma SQ-301 jest niedostępny ? widać coraz więcej rzeczy im się kończy
nikt nic nie chce zepchnąć tylko ułatwić wybór komuś kto nie potrzebuje bardzo profesjonalnego sprzętu i tu SQ w zestawie jest bardzo przyzwoitą ofertą i nie tylko Quantuum oferuje takie gotowe zestawy więc oczernianie ich nie jest fer :) Nie są to lampy najwyższych lotów jak każdej innej marki z tej półki cenowej, ale da się na tym osiągac naprawdę dobre efekty w ograniczonym zakresie, ale nikt nie robi kupując tanie zestawy sesji dla Voga ;), i trzeba się liczyć z ograniczeniami w zastosowaniu akcesoriów do tego, a wtedy napewno lampy sporo wytrzymają :)
Nie twierdzę, że zestawy są złe z zasady... oferują je prawie wszyscy Od Broncolora po Bowensa. W tym przypadku odniosłem się do tego o czym napisano wcześniej - lampy dostępne tylko w zestawie. A doświadczenie podpowiada, że jak coś jest tylko w zestawie to trzeba się temu dobrze przyjrzeć - patrz setki nonamów z allegro i ebaja.
A tak na marginesie skoro nikt takim sprzętem nie robi sesji dla Voga to może to jest właśnie pomysł na zaistnienie w świecie fotografii mody :P
oldarcher
15-02-2013, 11:32
Tak jak wczesniej wspominalem 200ws z zestawu SQ-201 w zupełności wystarczy.
W odniesieniu do zestawu Quantuum zestaw Fomei jest absolutnie nieoplacalny (879zł vs 1599)
Co do softboxu to zaobserwowałem wzrost sprawności lamp w stosunku do parasolek.
Sofrbox "gubi "o wiele mniej światła niż niż parasolka. U mnie przy 150cm okty lampy radzily sobie wysmienicie. (ISO 200 f8-10 nie wykorzystując pełnej mocy)
Przyklady z SQ-201 i jakiejś 100ws chińskiej zabawki.
http://www.digart.pl/praca/6954809/Oliwka.html#.UR4ABx02ZFk
http://www.digart.pl/praca/6746073/Aga.html#.UR4ADh02ZFk
http://www.digart.pl/praca/6327996/Czester.html#.UR4APR02ZFk
De Camtrois
15-02-2013, 11:54
Przepraszam, że odbiegnę od głównego wątku, ale chyba zostaję w temacie:
Czy jest jakiś sposób na ustalenie przebiegu używanej lampy z allegro?
Tylko niektóre lampy maja wbudowany licznik błysków, tzn. praktycznie nie ma możliwości.
Jedyne co może coś powiedzieć to stan palnika - nieużywany jest "czysty", używany ma nalot, może mieć uszkodzone elektrody.
Możesz też kierować się tym co zwykle przy używanym sprzęcie - stanem mechanicznym.
Nie twierdzę, że zestawy są złe z zasady... oferują je prawie wszyscy Od Broncolora po Bowensa. W tym przypadku odniosłem się do tego o czym napisano wcześniej - lampy dostępne tylko w zestawie. A doświadczenie podpowiada, że jak coś jest tylko w zestawie to trzeba się temu dobrze przyjrzeć - patrz setki nonamów z allegro i ebaja.
A tak na marginesie skoro nikt takim sprzętem nie robi sesji dla Voga to może to jest właśnie pomysł na zaistnienie w świecie fotografii mody :P
Quantuumy o ile dobrze pamiętam zawsze były w zestawie i taki był tego cel od samego początku dokładnie tak samo jak jest z Fomei Basic więc nie jest to spychologia magazynowa jest to produkt po konkretnego odbiorce których doskonale znam i często takie właśnie zestawy lub nawet tańsze lampy polecałem i sprzedawałem na rzecz drogich tylko i wyłącznie z tego względu żeby klient nie nakupił masy drogiego sprzętu tylko i wyłącznie po to że się nie zna ( nie uwłaczając nikomu)bo dopiero zaczyna zabawe w studio i kupuje z polecenia, bo po pierwsze klient to nie zwierzyna łowna po drugie bardzo często jest mu to nie potrzebne więc nie można mu wciskać wszystkiego jak leci i tutaj własnie z pomocą przychodzą takie zestawy.
No namy są wszędzie i nawet polecane przez ciebie MicroPro jest na zachodzie nonajmem ;) jak i Quantuum tak i Powerlux bo najm nadali im Polscy dytrybutorzy a są to dokładnie te same lampy i nic w tym złego bo są dobre i tyle :) także akurat Quantuumowi SQ nie ma się co przyglądać bo zna już go sporo ludzi na forum i w PL ;)