Zobacz pełną wersję : Jaka najtańsza lampa z odchylaną głowicą do F80?
Witam!
Od razu powiem, że jestem zielony w temacie lamp do Nikona, zatem byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi przybliżyć temat. Poszukuję lampy błyskowej do Nikona F80. Chcę, żeby lampa miała co najmniej odchylaną głowicę w płaszczyźnie pionowej i żeby w razie czego można było ją podpiąć za pomocą kabelka łączącego stopkę aparatu i lampę.
Chciałbym dać za taką lampę max. do 300-350 zł. Znalazło by się w takiej cenie coś ciekawego?
Generalnie lampy tej chciałbym używać do portretów w niedużym domowym studio + ewentualne imprezy okolicznościowe.
Na koniec jeszcze takie raczej z naiwnych pytań: w tej cenie raczej nie dostanę dobrej lampy, którą w przyszłości mógłbym ewentualnie podpiąć do lustrzanki cyfrowej (D70, D80)?
Będę serdecznie wdzięczny za pomoc! :) Pozdrawiam!
Valdek_Tychy
27-03-2007, 12:36
W Foto Jokerze kupisz nową lampę SUNPAK PZ 40X która współpracuje z cyfrowymi korpusami nikona i z analogowymi kosztuje ok.350zł. nie wiem nie robiłem nią ale słyszałem,że jest ponoć niezła.Z używanych polecam Sunpak PZ 4000 lub PZ5000,myślę,że w tej cenie dostaniesz gdzieś SB28 ale te ostatnie nie są w pełni kompatybilne z Dxx
Za ok. 400 zł możesz na allegro polować na SB-28 ew. na SB-26 - świetne lampy nikona, głowica w 2 płaszczyznach, duża liczba przewodnia, ogólnie to polecam, bo sam mam SB-28 do mojego F80.
Jeżeli nie zależy ci na pomiarze matrycowym to SB-24 też wchodzi w grę.
Nie za tą kasę nie dostaniesz niczego dobrego, co gadałoby z cyfrą. Dlatego teraz polecam coś do analoga, a w przyszłości jak kupisz cyfrę, to sprzedaj SB-XX i kup SB-600 (lub jak cię będzie stać to SB-800) - jest kompatybilna wstecz, więc z F80 też się dogada.
PS: I odradzam wszelkie tanie wynalazki z allegro. Gra nie warta świeczki
slawson38
27-03-2007, 20:00
Za ok 150 kupisz używkę Sunpack PZ 4000 AF miałem ją przy F80 - POLECAM .
Ja takze polecam lampy Nikona dedykowane do analoga: SB-28 (300-400 zl), ewentualnie SB-26 - ma fotocele (200-300 zl). Po prostu swietne lampy.
Dzięki za odpowiedzi!
A powiedzcie mi jeszcze jedno, bo np. kolega ku6i odradza "wszelkie tanie wynalazki z allegro". Dlaczego? Czym generalnie różni się taka SB-28 od tych tańszych. Tzn. nie chodzi mi o różnice w parametrach, ale w ogóle - czy te tańsze są aż takie złe? Znalazłem na szybko na allegro np. takie:
http://www.allegro.pl/item176693828_flesz_fomei_af_400_nikon_nowy_gwaran cja.html
http://www.allegro.pl/item180138221_sunpak_4000af_dedykacja_nikon_af_.ht ml
http://www.allegro.pl/item178467817_metz_32_z_2_super_.html
Co możecie o nich powiedzieć? O Sunpaku już słyszałem pozytywne opinie.
ja bym dolozyl ta stowe-dwie. Moj analog jest w drodze i przepraktykuje to z F70 za chwile, ale IMHO nie ma co porownywac dedykowanej lampy (SB-28 to poza SB-80dx najwyzszy model lamp do analoga) Nikona z wymienionymi przez Ciebie. W ten sposob bede mial pewnosc pelnej wspolpracy body i lampy w TTL.
SB-28 ma poza tym: przyzwiota automatyke lampy, precyzyjny manual od 1/1 (pelna 'moc') poprzez wartosci posrednie do 1/64. Blysk stroboskopowy. Odpalanie lampy poprzez kable TTL i zlacze PC. Sterowanie "cyfrowe" - wszystko ladnie ustawisz sobie na wyswietlaczu (podwietlanym w razie potrzeby). Ma tez dodatkowy wysuwany odblysnik i dyfuzor szerokokatny. Ma wspomaganie AF. Trzymam ja w reku i stwierdzam ponadto ze jest ladna i zgrabna lampa :)
sokrates
28-03-2007, 07:44
ja uzywam w miarę taniej lampy soligora (taka jak w podpisie) i bardzo ja sobie chwalę. polecam odpowiednik do cyfrowego body https://secure.soligor.com/index.php?id=5&backPID=75&L=1&tt_products=9812&L=1
jedyny mankament to ręcznie ustawiany zoom - ale mi to nie przeszkadza. większość zdjęć robię w zakresie 28-50 więc lampa ustawiona na 28 praktycznie na stałe. Ale światło daje bardzo dobre. Z powodzeniem naświetlałem slajdy w pomieszczeniu z uzyciem tej lampy.
Tak z ciekawości zapytam: czy Sunpak 4000 współpracuje z cyfrą? I jeśli można: jakie są generalne różnice między SB-28 a Sunpak 4000?
Hm... Możliwe, że te inne lampy nie są takie złe, ale przy obecnych cenach SB-28 czy SB-26 moim zdaniem nie warto pakować się w niefirmowe lampy.
Domis, skąd ty masz takie ceny? Bo mnie dziwią te dolne granice, które podałeś...
A czy takie lampy jak Sunpak 4000 i Soligor MZ-340AF mozna wyzwalac poprzez kabelek TTL?
Valdek_Tychy
29-03-2007, 11:52
Tak z ciekawości zapytam: czy Sunpak 4000 współpracuje z cyfrą? I jeśli można: jakie są generalne różnice między SB-28 a Sunpak 4000?
to są lampy z dwóch różnych półek,sb28 z tej znacznie wyższej.Niestety sunpak 4000 nie współpracuje z cyfrą,błysk można wyzwolić z pełną energią więc raczej nie nadaje się za to z analogiem współpracuje b.db.
Sunpak PZ 40X nie jest kompatybilny z D70. Na obudowie sunpaka 4000 nie ma gniazda do podłączenia kabelka ttl, głowica rusza się tylko w pionie. SB 26, 28 mogą być sterowane kabelkiem TTL, obie mają ciekwą funkcję błysku stroboskopwego, głowice obracają się we wszystkie strony plus fotocela w sb26. Za proponowaną kwotę tylko te dwie lampki.
Na obudowie sunpaka 4000 nie ma gniazda do podłączenia kabelka ttl,
A jaki problem, połączyć to przez np. SC-17 ?
I tak SB25/28 to lepszy wybór. Jeśli już coś nie firmowego to jakiś metz.
Domis, skąd ty masz takie ceny? Bo mnie dziwią te dolne granice, które podałeś...
Hmm, zaokraglilem :) Na Alledrogo SB-26 poszly w cenach np. 252 (21.01), 255 (06.02); SB-28: 305 (17.02), choc fakt ze czesciej sa w gornych granicach przedzialu.
No to rzeczywiście tanio. Jak ja kupowałem w listopadzie 2006 SB-28 (z futerałem,, instrukcją i pudełkiem) w bdb stanie, oprócz paru rysek od spodu głowicy, to dałem za nią bodajże 390 zł, a zazwyczaj takie schodziły za ok. 430 zł
A co możecie mi powiedzieć o lampie Metz 40AF-4N? Zapewne daleko jej do SB-28, ale może jest w miarę dobra i w pełni współpracuje z F80? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.allegro.pl/item181580996_flesz_fomei_af_400_nikon_nowy_gwaran cja.html
Używał ktoś może tej lampy?
Valdek_Tychy
10-04-2007, 07:54
A co możecie mi powiedzieć o lampie Metz 40AF-4N? Zapewne daleko jej do SB-28, ale może jest w miarę dobra i w pełni współpracuje z F80? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Mniej więcej jest to to samo co Sunpak 4000 i w taki sam sposób współpracuje z nikonami,tą drugą sobie odpuść.Poszukaj gdzieś używanej SB28 za małe pieniądze.Do analoga jest super a z cyfrą przy odrobinie wprawy będzie robiła bdb.światełko do zdjęć
Mało kto pamięta o prawdziwej "perełce" Metza do analogów - 40 MZ3i.
Wbrew pozorom nie ma ona nic wspólnego z 40AF-4N - jest ona duzo mocniejsza i wszechstronniejsza, ma piękny rozkład światła - moc identyczna jak 54Mz3/4 (dawniej Metz podawał moc dla ogniskowej 50mm i ISO100).
I już chyba ostatnie pytanie o lampę, bo mam okazję kupić za 120 zl Soligor PZ-420AF nówkę. Czy ona jest lepsza od Soligora MZ-340AF. Co możecie powiedzieć o tych lampach?