Zobacz pełną wersję : D80 i AF i kilka innych pytań
arutrek2-
27-03-2007, 07:43
Witam wszystkich!
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D80 z obiektywem 18-135. Mam kilka pytań bo jeszcze nie do końca go rozgryzłem. Pierwsze pytanie dotyczy MF. Gdy mam wyłączony AF, to czy mogę ustawić ostrość jednorazowo? Widziałem taką opcje w jakimś Fine Pixie i bardzo mi sie spodobała.
Drugie pytanie dotyczy podglądu głębi. Jak go uzyskać?
No i trzecie. Na zdjęciach mam plamkę, dokładnie taką jak w poscie który został usunięty, gdzie autor pisał o "spleśniałym serze" i umieścił zdjęcie. Ktoś odpisał, że nie wystarczy przedmuchać, że trzeba jakimś alkoholem. Mogę prosić o szczegóły? Czym dokładnie i jak czyścić?
Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post.
Artur
Witam wszystkich!
Howdy.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D80 z obiektywem 18-135. Mam kilka pytań bo jeszcze nie do końca go rozgryzłem. Pierwsze pytanie dotyczy MF. Gdy mam wyłączony AF, to czy mogę ustawić ostrość jednorazowo? Widziałem taką opcje w jakimś Fine Pixie i bardzo mi sie spodobała.
Instrukcję sobie herbatą zalałeś?
Drugie pytanie dotyczy podglądu głębi. Jak go uzyskać?
Jak wyżej...
No i trzecie. Na zdjęciach mam plamkę, dokładnie taką jak w poscie który został usunięty, gdzie autor pisał o "spleśniałym serze" i umieścił zdjęcie. Ktoś odpisał, że nie wystarczy przedmuchać, że trzeba jakimś alkoholem. Mogę prosić o szczegóły? Czym dokładnie i jak czyścić?
Kliknij w Szukaj - czyszczenie matrycy. Było sporo wątków...
Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post.
Ale to nie zwalnia od myślenia...
1. "Gdy mam wyłączony AF, to czy mogę ustawić ostrość jednorazowo?"
Recznie, czy automatycznie?
2. Przyciskiem pod obiektywem.
3. O plamce pomysl dopiero wtedy, gdy troche poczytasz o metodach i skutkach. Narazie daj sobie z nim spokoj, jesli nie chcesz miec klopotow.
Adrian ma racje, czytanie nie boli ;)
tharatyn
27-03-2007, 16:19
1. "Gdy mam wyłączony AF, to czy mogę ustawić ostrość jednorazowo?"
Recznie, czy automatycznie?
A jak automatycznie?
"A jak automatycznie?"
No wlasnie nie wiem i chcialem sie upewnic, "co autor mial na mysli" ;)
arutrek2-
27-03-2007, 17:00
Właśnie chodziło mi o automatycznie z AF;) A co do instrukcji. Aparat był kupowany w Chinach w Szanghaju. Także zalanie harbatą chińskich karzaczków wiele by nie zmieniło. Nie dołączono też wersji angielskiej. A za przycisk pod obiektywem dziękuję, przeoczłem go:) Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
Kacper_84
27-03-2007, 17:21
Rzeczywiście w instrukcji każdy pipek i pokrętełko masz wypisane łopatologicznie z przykładami w obrazkach.. mógł byś poświęcić nieco wiecej czasu instrukcji. Nawet jesli nie masz to na necie znajdziesz w PDF albo w miejscu gdzie kupiles powinni dac Ci conajmniej skserowaną albo angielską.
-Gdy mam wyłączony AF, to czy mogę ustawić ostrość jednorazowo?
powiedz co to znaczy "ostrosc jednorazowa"..? bo nie umiem sobie wyobrazic za bardzo:) na Manualu w tej pozycji w ktorej przestaniesz krecic pierscieniem bedzie kazde zdjecie z kolei jakie zrobisz, do czasu ponownej zmiany ostrosci..:> innej mozliwosci za bardzo nie widze... no jest jeszcze doostrzanie ale to inna bajka (tylko obiektywy AF-S z silnikiem SWM czyli rownież KITowe 18-70 i twój 18-135), w trybie M/A na obiektywie i pomiarze ustawionym na AF-Single w aparacie po przycisnieciu spustu do polowy aparat ustawi ostrosc i potwerdzi sygnalem dzwiekowym, trzymając nadal spust mozesz dostroic ostrosc pierscieniem i na takim ustawieniu ostrosci zostanie zrobione zdjecie. ponowne nacisniecie spustu bedzie dalej z automatyką AF i aparat ponowi pomiar ostrosci.
-Drugie pytanie dotyczy podglądu głębi. Jak go uzyskać?
rzeczywiscie, pytanie lenia. przycisk podglądu głębi rzeczyiwscie masz przy bagnecie z dołu pod prawą ręką.
-No i trzecie. Na zdjęciach mam plamkę
Jeśli jest to świeżutki egzemplarz to w terminie chyba do 2 tygodni od zakupu powinni Ci to bezplatnie wyczyscic w serwisie. Nie radze gmerac w body zadnymi gadżetami bez podstawowej metody, odslonic i dmuchnac z aparatem skierowanym do dolu. nawet ze zdjetym obiektywem klapnac pare zdjec w serii, podmuch lustra moze stracic babole. Polecam jednak serwis do czasu kiedy wlasna ingerencja nie jest konieczna.
Pozdrawiam, Kac.
arutrek2-
03-04-2007, 16:45
Dzięki Kacper_84:) Sporo pomogłeś:) Niestety unoszenie lustra niewiele pomogło, ale z tym to rzeczywiście zgłoszę się do serwisu.
-Gdy mam wyłączony AF, to czy mogę ustawić ostrość jednorazowo?
powiedz co to znaczy "ostrosc jednorazowa"..? bo nie umiem sobie wyobrazic za bardzo:) na Manualu w tej pozycji w ktorej przestaniesz krecic pierscieniem bedzie kazde zdjecie z kolei jakie zrobisz, do czasu ponownej zmiany ostrosci..:> innej mozliwosci za bardzo nie widze... no jest jeszcze doostrzanie ale to inna bajka (tylko obiektywy AF-S z silnikiem SWM czyli rownież KITowe 18-70 i twój 18-135), w trybie M/A na obiektywie i pomiarze ustawionym na AF-Single w aparacie po przycisnieciu spustu do polowy aparat ustawi ostrosc i potwerdzi sygnalem dzwiekowym, trzymając nadal spust mozesz dostroic ostrosc pierscieniem i na takim ustawieniu ostrosci zostanie zrobione zdjecie. ponowne nacisniecie spustu bedzie dalej z automatyką AF i aparat ponowi pomiar ostrosci.
Ok, a gdy nie jest przycisniety spust do połowy to mozna krecic pierscieniem na obiektywie gdy przelacznik jest w trybie M/A (w body przełącznik na AF) ?
arutrek2-
03-04-2007, 17:42
Ej ej, ale chwila. Ja mam kitowy 18-135 i nie mam trybu "M/A". Mam manuala i auto tylko. Czy jesteś pewien że wszystkie kitowe mają M/A?
Ej ej, ale chwila. Ja mam kitowy 18-135 i nie mam trybu "M/A". Mam manuala i auto tylko. Czy jesteś pewien że wszystkie kitowe mają M/A?
Sorki, nie napisalem, ze mam na mysli Nikkora 18-70 :)
arutrek2-
03-04-2007, 20:42
Ok, to w pożądku:) Już myślałem że mam jakiś zdyskryminowany egzemplaż:P
asaszorju
27-04-2007, 16:20
Kacper napisal:
"... no jest jeszcze doostrzanie ale to inna bajka (tylko obiektywy AF-S z silnikiem SWM czyli rownież KITowe 18-70 i twój 18-135), w trybie M/A na obiektywie i pomiarze ustawionym na AF-Single w aparacie po przycisnieciu spustu do polowy aparat ustawi ostrosc i potwerdzi sygnalem dzwiekowym, trzymając nadal spust mozesz dostroic ostrosc pierscieniem i na takim ustawieniu ostrosci zostanie zrobione zdjecie. ponowne nacisniecie spustu bedzie dalej z automatyką AF i aparat ponowi pomiar ostrosci"
no wlasnie i mam teraz pytanie, jak komus wyda sie to glupie to ja przepraszam ale jest to dla mnie wazne. czy jak mam obiektyw AF nie AF-S to czy moge tez doostrzyc bez przelaczania na manual? a jak nie, to czy jezeli tak zrobilem to moglem uszkodzic aparat albo szklo:?
BugsBunny
27-04-2007, 16:42
no wlasnie i mam teraz pytanie, jak komus wyda sie to glupie to ja przepraszam ale jest to dla mnie wazne. czy jak mam obiektyw AF nie AF-S to czy moge tez doostrzyc bez przelaczania na manual? a jak nie, to czy jezeli tak zrobilem to moglem uszkodzic aparat albo szklo:?
1. nie
2. tak
asaszorju
28-04-2007, 10:32
:( dzieki za odpowiedz BugsBunny. a moze cos wiecej na ten temat. co moglem uszkodzic i czy moglem czy uszkodzilem i jak sie o tym przekonam? normalnie zalamany jestem:cry:
Witam,
:( dzieki za odpowiedz BugsBunny. a moze cos wiecej na ten temat. co moglem uszkodzic i czy moglem czy uszkodzilem i jak sie o tym przekonam? normalnie zalamany jestem:cry:
a jaki masz ten obiektyw ? ( konkretnie jaki model ??? ). Wersje AF - śrubokręty - są napędzane z body. Jeśli próbowałeś doostrzać manualnie ( kręcąc pierścieniem na szkiełku ) a pucha była w trybie AF, mogłeś uszkodzić silniczek w body , albo napęd obiektywu. Ale bez paniki - jeśli nie próbowałeś użyć za dużo siły, istnieje duża szansa, że nic się nie stało.
Spróbuj sprawdzić, czy zestaw pucha-szkło działa normalnie w trybie AF i czy nie porobiły się jakieś FF/BF.
Pozdrawiam, QuadMan
BugsBunny
28-04-2007, 10:46
po prostu sprawdź czy wszystko działa normalnie, jak tak to się nie przejmuj
przekręcając "na siłę" niewysprzęglony system możesz uszkodzić silnik korpusu lub układ przenoszenia napędu w obiektywie; to trochę tak jakbyś wrzucił nagle wsteczny jadąc do przodu
ale jeśli nie byłeś za bardzo gorliwy to pewnie nic się nie stało, po prostu na przyszłość pamiętaj o przełączeniu korpusu w tryb ostrzenia ręcznego, zanim pokręcisz obiektywem, i nic na siłę
w AF-S łatwiej, ja mam zawsze ustawione M/A, a i tak z tego nie korzystam bo trzeba mieć 3 ręce
asaszorju
28-04-2007, 10:57
wielkie dzieki:) . teraz mi troche lepiej. jak na razie wszystko dziala bez problemow wiec jestem dobrej mysli:) po prostu przesiadlem sie z kitowego AF-S na AF 50/1.8 i tak jakos wyszlo. doostrzylem bez zastanowiania sie nad slusznoscia mojego posuniecia ani nad jego mozliwymi skutkami. dopiero pozniej mi cos zaswitalo w glowie. jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.