PDA

Zobacz pełną wersję : Przejście z trybu video na tryb foto w podglądzie na żywo

paula12155
10-02-2013, 12:57
Mam nikona d5100 i mam taki problem z powrotem do trybu foto na LV, a mianowicie gdy pierwszy raz nagrałam film z podglądem na żywo potem nie mogłam włączyć live view dla trybu foto tylko od razu uruchamiają się na monitorze ustawienia dla filmu, inaczej jest gdy nacisnę spust migawki do połowy i przełączę na wizjer wtedy wszystko jest ok a ustawienia mogę zmieniać naciskając przycisk ,,i'' na korpusie, tylko nie wiem jak robić teraz zdjęcia z podglądem na żywo :-?
w instrukcji pisze: aby powrócić do trybu fotografowania naciśnij spust migawki do połowy. Monitor wyłączy się; od razu będzie można robić zdjęcia.
Nie pisze nic o powrocie do robienia zdjęć z LV. Proszę o jakąś pomoc :) Może ktoś ma taki sam problem?

GonzoG
10-02-2013, 13:43
D5100 nie ma oddzielnego trybu LV dla zdjęć i filmów.

paula12155
10-02-2013, 21:04
Musi mieć ponieważ wcześniej robiłam zdjęcia na LV.

GonzoG
10-02-2013, 21:11
Musi mieć ponieważ wcześniej robiłam zdjęcia na LV.

Nie musi mieć i nie ma. Zdjęcia robisz naciskając spust, a nagrywanie wideo naciskając guzik nagrywania.
Dopiero D800, D4 i D600 mają dwa tryby LV. Pozostałe NIE.

picia78
10-02-2013, 21:13
Na LV można filmować jak i robić zdjęcia, gdy jesteś w trybie LV naciśnięcie migawki spowoduje zrobienie zdjęcia, a naciśnięcie przycisku z czerwoną kropką rozpoczęcie filmowania. Wyjście z trybu LV następuje poprzez przesunięcie dźwigienki tej samej co się włącza LV albo wyłączeniem aparatu. Nie bardzo rozumiem w czym tkwi problem.

paula12155
10-02-2013, 23:32
Wiem gdzie jest dźwigienka. Jeszcze raz podkreślam że robiłam zdjęcia na LV, nie patrząc w wizjer, tylko używając podglądu na żywo, owszem mogłam też jeszcze raz przełączyć się na wizjer i przez niego cykać. Tylko problem w tym że od czasu spróbowania nagrania filmu, funkcja live view nie działa do trybu foto tylko od razu włącza się tryb wideo, a gdy nacisnę spust migawki do połowy aparat normalnie może robić zdjęcia tyle tylko ze przez wizjer, a ustawienia mogę sobie zmienić naciskając przycisk edycji informacji. Cóż, chyba będę musiała wybrać do serwisu, może oni będą coś wiedzieli.

Kali_69
11-02-2013, 01:24
Czyli masz tryb LV naciskasz spust do połowy i wyłącza Ci się podgląd na żywo i opuszcza lustro ? A po puszczeniu spustu wraca do LV i nie robi przypadkiem zdjęcia, tylko wyłącza tryb LV ?

paula12155
11-02-2013, 11:28
Przy włączonym LV na ekranie mam ustawienia filmu, mogę zrobić zdjęcie tylko nie widzę ustawień dla trybu foto i przy włączonym tym trybie gdy kliknę edycję info, ustawienia są dla wideo, czego wcześniej przy robieniu zdjęć z podglądem na żywo nie było.

picia78
11-02-2013, 12:46
Przy włączonym LV na ekranie mam ustawienia filmu, mogę zrobić zdjęcie tylko nie widzę ustawień dla trybu foto i przy włączonym tym trybie gdy kliknę edycję info, ustawienia są dla wideo, czego wcześniej przy robieniu zdjęć z podglądem na żywo nie było.

Nie wiem o co Ci za bardzo chodzi. U mnie w trybie Lv na ekranie wyświetlone są wszystkie informacje ustawień aparatu oraz rozdzielczość filmu i czas nagrywania nie wydaje mi się aby można było w to ingerować. Ja generalnie tego nie używam ale myślę, że jest wszystko ok. Może wrzuć foto ekranu jak masz inny aparat (komórką).

ad2122
11-02-2013, 13:19
Po włączeniu LV (dźwigienką) masz taki widok ekrany jak na str 103 instrukcji obsługi (patrz też "Opcje wyświetlania podglądu na żywo")? - to wszystko OK. Może pomoże w czymś ramka na str 108. Proponuję jeszcze raz przeczytać instrukcję od strony 99 do 110 (a najlepiej całą).

picia78
11-02-2013, 13:35
Po włączeniu LV (dźwigienką) masz taki widok ekrany jak na str 103 instrukcji obsługi (patrz też "Opcje wyświetlania podglądu na żywo")? - to wszystko OK. Może pomoże w czymś ramka na str 108. Proponuję jeszcze raz przeczytać instrukcję od strony 99 do 110 (a najlepiej całą).
Instrukcja do 5100 ma tylko 82 strony, chyba że w 5000 ma więcej :)

puciek
11-02-2013, 13:40
Ta, na stronie Nikona w PDF ma 260 stron http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D5100/D5100RM_Pl_02.pdf Musisz mieć instrukcję skróconą.

picia78
11-02-2013, 13:45
Ta, na stronie Nikona w PDF ma 260 stron http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D5100/D5100RM_Pl_02.pdf Musisz mieć instrukcję skróconą.

no faktycznie skróconą i to bardzo. Dzięki bardzo może odkryję swój aparat na nowo :)

colins
11-02-2013, 15:24
Jeśli kupiłeś aparat ze wszystkim czyli tak jak zapakował go producent, to poza instrukcją papierową (w wersji skróconej) masz też instrukcję rozszerzoną w formacie pdf na jednej z dołączonych płyt CD.
Albo, tak jak napisał kolega nieco wyżej, można ją sobie ściągnąć ze strony Nikona.
Odnośnie pytania koleżanki o tryb LV, to ja również nie bardzo rozumiem co dolega jej aparatowi. W D5100 jest tylko jeden tryb LV i służy on jednocześnie do robienia zdjęć bądź filmów.

Kali_69
14-02-2013, 18:03
Czyli wygląda to tak jak na zdjęciu na str 103 tylko na dole nie ma info na temat przysłony, czasu, ISO i tak dalej? Jest czarny pasek ( czyli tło dla tych danych) , czy w ogóle go nie ma?

picia78
14-02-2013, 18:31
Czyli wygląda to tak jak na zdjęciu na str 103 tylko na dole nie ma info na temat przysłony, czasu, ISO i tak dalej? Jest czarny pasek ( czyli tło dla tych danych) , czy w ogóle go nie ma?

Dokładnie tak jak na 103 stronie(górne zdjęcie ) przynajmniej tak wygląda też u mnie :)

zgera
14-02-2013, 20:11
Dokładnie tak jak na 103 stronie(górne zdjęcie ) przynajmniej tak wygląda też u mnie :)

W takim razie w czym problem? skoro wygląda tak jak na zdjęciu, czyli tak powinno być.

Kali_69
14-02-2013, 20:38
Pytanie było do autorki wątku czyli paula12155, bo to Ona ma problem.

zgera
14-02-2013, 21:55
Pytanie było do autorki wątku czyli paula12155, bo to Ona ma problem.

Zwracam honor, nie zwróciłem uwagi kto założył wątek.
A tak na marginesie, gdyby Koleżanka paula12155 zamieściła zdjęcie ekranu który u niej się wyświetla, było by znacznie łatwiej odpowiedzieć.

picia78
14-02-2013, 22:39
Zwracam honor, nie zwróciłem uwagi kto założył wątek.
A tak na marginesie, gdyby Koleżanka paula12155 zamieściła zdjęcie ekranu który u niej się wyświetla, było by znacznie łatwiej odpowiedzieć.
Ja już koleżance proponowałem by wrzuciła zdjęcie, ale coś brak zaangażowania ;)

paula12155
15-02-2013, 11:38
Dziękuję za pomoc, czyli wychodzi na to że tak już musi być, i tylko przed wciśnięciem pierwszy raz przycisku nagrywania nie miałam tych parametrów filmu, ok, teraz wszystko jest jasne ;)

Kali_69
15-02-2013, 16:21
Czekaj paula12155 czyli wsystko wróciło do normy, czy uznałaś, że tak musi być. Nie wiem jak to jest w D5100 ale w D7000 nawet przy nagrywaniu filmów na tym pasku u dołu jest nadal przysłona czas i reszta danych. Więc spróbuj zrobić zdjęcie wyświetlacza choćby komórka i zamieść w tym wątku. Nikt nie próbuje Ci wmówić, że wszystko jest OK, tylko my chyba nie bardzo wiemy co Ty widzisz na swoim aparacie. Jeśli wkleisz zdjęcie to na pewno ktoś Ci wyjaśni czy to normalne czy nie. I nie przejmuj się, jeśli to będzie coś wydawałoby się oczywistego. Moim zdaniem zdarza się, ze nie można znaleźć w instrukcji czegoś lub jest to zawile wytłumaczone. Forum jest od tego, żeby sobie pomagać, a ktoś kto ma taki sam problem będzie mógł go rozwiązać, gdy trafi na ten post ;)

Orlik_
15-02-2013, 17:51
To może pokaże dla przykładu moje zdjęcie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://planehosting.com/images/81vM2.jpg)

PS. Jak ręcznie ustawić (o ile się da oczywiście) ISO do filmowania?

kamisz
15-02-2013, 18:41
Na początek musisz wyłączyć Auto ISO.

Wszystko jest w instrukcji, no i dodatkowo masz akurat ustawione na tryb zielony (czyt. auto) czyli aparat dobiera sam wszystko.

cyt." Manual. ustaw. filmów: wybierz Włączone, aby zezwalać na manualną regulację czasu
otwarcia migawki i czułości ISO, gdy aparat pracuje w trybie M. Czas otwarcia migawki
można wybrać spomiędzy wartości od 1/8 000 s a 1/30 s, a czułość ISO spomiędzy wartości od
ISO 100 do Hi 2 (0101)"

Malika
15-02-2013, 19:38
paula12155 w trybie LV kolejne naciśnięcia przycisku "info" zmieniają parametry wyświetlane na ekranie, zawsze jest czarny pasek na dole, po kolejnym naciśnięciu "info" znikają parametry fotografowania jak na zdjęciu Orlik_ a, kolejne naciśnięcie "info" wyświetla siatkę a kolejne naciśnięcie "info" przywraca górny pasek z parametrami fotografowania. Niezależnie od tego co jest wyświetlane na ekranie zawsze można fotografować i nagrywać filmy.

zgera
15-02-2013, 21:16
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/9203/opcjewyw.jpg)

picia78
15-02-2013, 23:21
Dziękuję za pomoc, czyli wychodzi na to że tak już musi być, i tylko przed wciśnięciem pierwszy raz przycisku nagrywania nie miałam tych parametrów filmu, ok, teraz wszystko jest jasne ;)

a ja domyślam się jak to nastąpiło u Ciebie, przycisk "nagrywania" sąsiaduje bardzo blisko przycisku "info". Skoro mówisz, że przed pierwszym nagrywaniem było inaczej to znaczy, że musiałaś podczas nagrywania czyt. włączania lub wyłączania owego nacisnąć niechcący przycisk info i wszystko; parametry wyświetlania uległy zmianie. Jeśli chcesz by było jak kiedyś ( bo Ci to przeszkadza ) to naciśnij kilka razy przycisk "info" i wszystko wróci do normy :D