PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 11-16 i filtry cokin

marass1001
10-02-2013, 12:06
witam,moje pytanie zwiazane jest z filtrami cokin,mam tokine 11-16/ 2.8-srednica filtra 77mm,podpinal ja bede do nikona d 90,czy ktos podpinal juz filtry do tego obiektywu?slyszalem ze trzeba dobrac odpowiedni holder wielkosc plytek tez powinna byc odpowiednia zeby nie bylo winiety,najlepiej kupilbym caly zestaw za 1 razemm i u jednego sprzedawcy jezeli to mozliwe,potrzebuje kiltrow do krajobrazu szary nd 0,6 i1,2 polowkowy soft i jezeli mozecie doradzcie ktore z kolorowych przydacza sie do krajobrazu najbardziej,zachody i wschody tez,mile widziane przykladowe zestawy sprawdzone w praktyce,chcialbym sie zamknac w sumie 1000 pln,stawiam na jakosc,z gory wielkie dzieki,pozdro

GonzoG
10-02-2013, 13:30
Co do filtrów szarych - tylko HiTech lub Lee. Cokin strasznie barwi (podobnie do chińszczyzny za 20zł).

Cokin P (HiTech 85)- nawet z uchwytem slim (na 1 filtr) będzie powodował winietowanie. Dodatkowo może wpadać sporo światła między filtrem a obiektywem

Cokin Z-Pro (HiTech 100) - Na tu forum piszą, że nie winietuje, tylko nie wiem czy na holderze slim, czy zwykłym.
1 filtr szary HiTech 100 to 200-300zł.

Co do filtrów kolorowych połówkowych - jaki to zależy od tego co chcesz i na jakim zdjęciu osiągnąć. Filtry rozmiaru 100mm również kosztują ok 150-300zł/szt.
Najczęściej używane:
pomarańczowy lub pomarańczowo/pomarańczowy (dwa odcienie - jasny i ciemny)
niebieski
tabaczkowy lub mocniejszy o dwóch odcieniach (jak z pomarańczowym)
fioletowy
zielony
czerwony

Jaki kolor i jaki typ przejścia wybrać zależy od wizji fotografa.

marass1001
10-02-2013, 15:43
dzieki za odpowiedz ,a moze ktos stosowal w praktyce holder i filtry rozmiaru 100 lub wieksze w polaczeniu z t 11-16 ?dzieki za pomoc,ps a gdzie najtaniej takie akcesoria nabyc?
czy wogole mozna dostac takie filtry ktore nie winietuja na tym obiektywie?

GonzoG
10-02-2013, 16:01
dzieki za odpowiedz ,a moze ktos stosowal w praktyce holder i filtry rozmiaru 100 lub wieksze w polaczeniu z t 11-16 ?dzieki za pomoc,ps a gdzie najtaniej takie akcesoria nabyc?
czy wogole mozna dostac takie filtry ktore nie winietuja na tym obiektywie?

Stosowali i jest o tym na forum, m.in. tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196826

Wystarczy przeczytać 2 krótkie wątki: holder cokin P na 1 filtr (slim) nie winietuje, jeśli nie jest przekręcony.
Jak chcesz więcej jak jeden filtr to tylko większe.
Co do jakości filtrów - to na forum jest kopalnia wiedzy na ich temat. Wystarczy szukać pod hasłami:
cokin
Hitech
Lee