Zobacz pełną wersję : aparat do 2000-2300zł - d3200? i jakie szkło?
Bukownik
09-02-2013, 23:33
Witam,
zarejestrowałem się dzisiaj aby zacząć moją przygodę na forum od pytania do doświadczonych użytkowników aparatów Nikon, mianowicie czy warto kupić Nikona 3200?
Ale od początku, myśl o zakupie aparatu przewija się od dawna, mój Panasonic Lumix od dawna nie wystarcza mi na moje potrzeby, mała matryca, światło, brak dobrej jakości filmików etc. i cały czas chciałem kupić Sony Nex'a, najpewniej nex 5 bo to ten przedział cenowy... ale oczywiście skoro piszę tutaj na forum to coś się musiało zmienić, a mianowicie możliwości rozbudowy o obiektywy no i początkowy obiektyw inny niż 18-55 lub 55-200 za 2000 zł jak to jest przy nexie.
Wczoraj po kilku dniach wertowania internetu i przeczytaniu setki artykułów stałem się głupszy niż byłem, ale na tę chwilę rozważam zakup Nikona 3200 za niecałe 1600zł na allegro (wersja body). Dlaczego body - z tego co przeczytałem i tutaj na forum i nie tylko, to dość słaby obiektyw, są nawet opinie że jeden z gorszych kitowych, poza tym standardowa ogniskowa do 55 to dla mnie jednak za mało. Aparat mi jest potrzebny amatorsko, do zdjęć mojego rosnącego wciąż dziecka, portretów żony, a przede wszystkimi na wyjazdy w góry i nie tylko. Oczywiście proszę nie pisać, że nie ma obiektywu do wszystkiego - nie stać mnie na tę chwilę na 2-3 obiektywy, poza tym jak jadę w góry, to chciałbym mieć jeden obiektyw i tutaj kolejny problem się pojawił, bo co do zooma ponoć sigma i tamron odbiegają jakością od Nikkora? Czy naprawdę to jest tak zauważalne? Najlepsze opinie na forum ma obiektyw 18-200 Nikona, i to zakres ogniskowej idealny dla mnie, tylko cena spowoduje, że aparat kosztować będzie 3000, a nie 2000.
Proszę o pomoc, czy D3200 mi się sprawdzi (czy filmiki i AF jest naprawdę taki straszny, że nie da rady nakręcić kilkuminutowych filmików z dzieciakiem), czy zejść z modelem w ramach oszczędności do d3100, d3000 lub jeszcze czegoś innego? Czy obiektyw zainwestować jednak w tego Nikkora, czy znajdę tańszy odpowiednik, który przy profesjonalnym podejściu będzie sprawiał wrażenie zdecydowanie słabszego, a dla mojego amatorskiego dokumentowania w zupełności się sprawdzi?
Każda uwaga jest mile widziana, bo aparat ma posłużyć kilka lat, jak się wciągnę, to pewnie w przyszłości kupię obiektyw szerokokątny, może faktycznie stałoogniskowe, o których tak dobrze się ludzie wypowiadają.
Można kupić D3200 w zestawie z 18-105.
Jak kolega wyżej czyli d3200+ 18-105 albo d5100 z tym samym obiektywem, a póżnij rozbudowa szklarni ale to już będziesz wiedział co ci brakuje.
LordRamzes
10-02-2013, 09:27
napisałeś każda uwaga mile widziana proszę bardzo uwag kilka
1 przeczytaj wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3047941#post3047941
2
nie polecam w góry taszczyć lustra w ogóle a już w połączeniu z 18-200 to już w ogóle :) lepiej zakres 10-20 ,16 ,18-55 mały lekki
3 zastanów się czy w ogóle potrzebujesz lustrzanki czy nie wygodniej i nie lepiej byłoby mieć bezlusterkowiec przeczytaj wątek zobaczysz z jakich "maszyn" ludzie zeszli na nexy :) , sam zastanawiam się czy nie kupić jako uzupełnienie bo nieraz nie chce mi sie taszczyć lustra :) a nie jestem z tych ludzi którzy mają +10 dla lansu bo mają "luustrzaankee"
Polacy mają taka dziwną cechę, że gdzieś się czegoś naczytają i na tej podstawie wyrażają swoją opinie. Kity nikkora są dobre, lepsze od kitów canona i sony, reszty nie sprawdzałem. 18-55 bądź 18-105 będzie dobrym szkłem i wystarczającym, później dokupisz sobie cos dłuższego np 55-200. Są czasem u nas na giełdzie za nie dużą kase.
Nie wiem jakiego Panasonica Lumixa miał wcześniej autor wątku. Wiem natomiast, że ja miałem Lumixa FZ38 i jeśli chodzi o jakość filmów,to było całkiem nieźle.Aparat zapewniał pełną płynność w jakości HD, cichy i dość szybki autofokus, a co najważniejsze jego praca nie była słyszalna na nagranym materiale.
Od tygodnia posiadam D5100 z obiektywem 18-105 i o ile jakość fotek jest bezdyskusyjna i o lata świetlne lepsza od Lumixa, to z filmami nie jest już tak różowo. Owszem, w sprzyjających warunkach można nim kręcić fajne filmy w full HD, ale autofokus choć jest, to mało skuteczny (oczywiście mówię tu o jego zachowaniu w czasie nagrywania LV, bo jeśli chodzi o zdjęcia, to nie mam zastrzeżeń), a wbudowany mikrofon jest po prostu słaby i dodatkowo zbiera każdy dźwięk z wnętrza aparatu. Wobec tego zmuszeni jesteśmy do używania ustawień manualnych co często bywa uciążliwe i w efekcie daje sporo nie nadającego się do niczego materiału video.
Tak więc funkcja nagrywania filmów w lustrzankach Nikona, to taki miły dodatek. Jeśli jednak właśnie filmy są naszym priorytetem, to może lepiej pozostać przy bezlusterkowcu typu wspomniany NEX.
Jeśli jednak potraktujemy filmowanie jako ten miły dodatek, a naszym priorytetem są zdjęcia, to nie ma nad czym się zastanawiać. Mój Nikon pod tym względem zrywa beret i aż boję się pomyśleć co będzie, gdy kupię (kiedyś) lepszy obiektyw.;-)
Bukownik
10-02-2013, 12:51
1. Panasonic Lumix DMC-FZ5, więc zdecydowanie gorszy od przedmówcy.
Głos LordRamzes'a skłania mnie powoli do powrotu do nexa... ciężka sprawa. Dzięki za głosy i czekam dalej, do zakupu jeszcze mam czas, nie chcę zrobić pochopnego zakupu chociaż oczywiście chciałbym mieć już aparacik w domku.
LordRamzes
10-02-2013, 13:10
1. Panasonic Lumix DMC-FZ5, więc zdecydowanie gorszy od przedmówcy.
Głos LordRamzes'a skłania mnie powoli do powrotu do nexa... ciężka sprawa. Dzięki za głosy i czekam dalej, do zakupu jeszcze mam czas, nie chcę zrobić pochopnego zakupu chociaż oczywiście chciałbym mieć już aparacik w domku.
zastanów się sam chodzę trochę w góry , nad jeziora itd i wiem ,że coraz bardziej doskwiera mi lustro z 1 szkłem a co dopiero jak Koledzy doradzają 2 kity :) chyba ,że chodzimy w różne góry ale jak idziesz wysoko to podstawowe rzeczy zabierasz +obowiązkowo 1,5 wody i to już ciężar robi +wysiłek :) zresztą wystarczy nawet spojrzeć w górach coraz mniej spotkasz osób z lustrami :), po prostu technologia się rozwinęła na tyle ,że już nie trzeba ich taszczyć :) a do amatorki to już zupełnie , nex jest na tyle szybki ,że wystarczy , wybierz się do "macalni miejskiej " i sam zobacz co potrafi :) . Niestety trzeba powiedzieć ,że na zwykłe potrzeby nex lepiej się sprawdzi a i ilość zdjęć się zwiększy zapewniam Cię bo częściej go zabierzesz niż lustro :) ,kupno lustra z kitem 18-55 czy 18-105 to jednak duża zabawka i możesz dalej się nie rozwinąć i co zostaniesz z klamocikiem :) a nex z tym szkiełkiem jest mniejszy a możesz skończyć na nalesniku 16' :) bo może wystarczyć :) , bij się z myślami czy chcesz się rozwijać jak nie to odpuść lustrzankę nie warto skoro nex daje podobne możliwości :) .
Alcatraz
10-02-2013, 14:42
Tylko, że w tytule jest do 2300 zł... to chyba bezlusterkowiec używany i nie najwyższych lotów?
LordRamzes
10-02-2013, 14:46
Tylko, że w tytule jest do 2300 zł... to chyba bezlusterkowiec używany i nie najwyższych lotów?
sprawdź zanim napiszesz :nówka, a używki to widziałem po 1400 nawet ze szkłem kiedyś
1 z brzegu a samo body w granicach 1400 jak pamiętam i szukać używanego szkła
http://allegro.pl/sony-nex-5n-18-55-lampa-czarny-nowy-raty-i3012619359.html
Alcatraz
10-02-2013, 14:50
Sprawdziłem - wszystko się zgadza, mówię właśnie, nie najwyższych lotów. Tylko nex 5, który debiutował w 2010 roku. A w bezlusterkowcach teraz wszystko zmienia się szybcie niż w lustrzankach więc prawie trzy lata dla niego to moim zdaniem sporo. No ale na szczęście nie mam takiego dylematu;-)
LordRamzes
10-02-2013, 14:53
Sprawdziłem - wszystko się zgadza, mówię właśnie, nie najwyższych lotów. Tylko nex 5.
:) uśmiechnę się tylko bo amator często i tego nie wykorzysta :) a możliwości ma porównywalne z korpusem który chce kupić :)
Alcatraz
10-02-2013, 15:00
Tutaj przyznaję Ci rację. No ale taki zakup to chyba na dłużej a jak rzeczonemu amatorowi się spodoba? Znowu zmiana?:-)) Jednak swój głos oddaję za lustrzanką:-)) Nawet nex 7, mimo że naprawdę świetny jakoś nie za bardzo mi odpowiada. Za bardzo konserwatywny jestem czy co?:-)
LordRamzes
10-02-2013, 15:02
Tutaj przyznaję Ci rację. No ale taki zakup to chyba na dłużej a jak rzeczonemu amatorowi się spodoba? Znowu zmiana?:-)) Jednak swój głos oddaję za lustrzanką:-)) Nawet nex 7, mimo że naprawdę świetny jakoś nie za bardzo mi odpowiada. Za bardzo konserwatywny jestem czy co?:-)
spoko Ty szanujesz mnie ja Ciebie ja po prostu z perspektywy lat i wycieczek widzę wady lustrzanki zresztą wiele osób w wątku o nexie to samo pisze :) pozdrawiam
Sprawdziłem - wszystko się zgadza, mówię właśnie, nie najwyższych lotów. Tylko nex 5, który debiutował w 2010 roku. A w bezlusterkowcach teraz wszystko zmienia się szybcie niż w lustrzankach więc prawie trzy lata dla niego to moim zdaniem sporo. No ale na szczęście nie mam takiego dylematu;-)
Jakbys sie zdecydowal na Nex-a to uwazaj bo jest 5 i 5n:) Ja sie pospieszylem i pozniej musialem sprzedac 5 zeby nabyc 5n.
johnywalker
10-02-2013, 20:03
Jeśli bezlusterkowiec spełni dla ciebie funkcje aparatu to go weź. Jeśli nie zamierzasz wkładać kolejnej dość sporej forsy w szkła to go weź. Lustrzanka to tylko początek wydatków, rzekłbym to ze 2% kasy, reszta to szklarnia ;-)
Lustrzanka to tylko początek wydatków, rzekłbym to ze 2% kasy, reszta to szklarnia ;-)
To z autopsji, czy może wyniki jakiejś ankiety/statystyki - przeraziłeś mnie tą perspektywą.
Bukownik
10-02-2013, 20:40
Oczywiście wiem o różnicy między nex-5 a 5n, a nawet nowym 5r bo sporo czytałem i przeglądałem te aparaty, w media czy saurnie poodtykałem nawet i nastawiam się za nexem znowu... oczywiście jeśli nawet się wciągnę i będę robił coraz bardziej profesjonalne zdjęcia, to i z nexa i z d3200 będę chciał się przerzucić, a starego nex-5 można za 1100 zł kupić ze szkłem 18-55 (czyli tylko 200zł taniej niż rok temu w styczniu, bo mam nawet zapisaną stronkę z licytacji i takie były rok temu ceny używanej nex-5) i chyba łatwiej kupić nowy aparat wydając mniej na ten co się ma aktualnie.
dzięki za głosy, oczywiście zakupu jeszcze nie dokonałem, ale poza spektrum ogniskowej nex ma wszystko co potrzebuję, a na same wyjazdy w góry nawet kitowy obiektyw 18-55 powinien mi wystarczyć
teraz w sklepie dla idiotów za 2300 jest D5100 z kitem 18-105, brać, pstrykać fotki i cieszyć się, ten zestaw na początek będzie dla Ciebie zadowalający, o obiektywach, lampie pomyślisz poźniej jak określisz siebie w którą stronę chcesz iść. A na razie w/w zestaw jest naprawdę dobry, kitowy obiektyw 18-105 jest naprawdę przyzwoity i w zestawie tańszy .