Zobacz pełną wersję : Błyskanie na ściance
Kacper82
09-02-2013, 19:48
Ostatnimi czasami kilka razy miałem okazję fotografować gwiazdki prezentujące się na ściance sponsorskiej. Zauważyłem, że większość fotografów, mimo że stoi 1-2 metry od modela, błyska na wprost, bez dyfuzora. Mimo to, zdjęcia wychodzą w miarę - a zdecydowanie ponadto co powinno wyjść błyskając "na wprost". Czy to zasługa tylko bracketu, również posiadanego przez większość fotografów czy też jakiś "trick"?
Wytłumaczcie mi to proszę :)
Nie rozumiem pytania...
Wszystkie zdjęcia "gwiazd" na wszelkiego rodzaju imprezach to "gnioty" bez żadnego atystycznego błyskania.
Zdjęcie ma pokazywać kto i gdzie był a nie jakie kto miał światło :)
Kacper82
10-02-2013, 10:59
Owszem, artyzmu tam nie ma, a jednak zdjęcia są w miarę poprawne - bez przepałów, cieni.
jackrabbit
10-02-2013, 11:22
zwieksz iso
Pstrykają na wprost, ale przeważnie z "mydelniczką".
I co niby ta mydelniczka daje?
I co niby ta mydelniczka daje?
sprawdź i opisz
Nie muszę, wiem. Co wg Ciebie daje, skoro to podkreślasz.
RobertMiernik
10-02-2013, 12:20
Takie zdjęcie wręcz obowiązkowo ma być błyskane 'na wprost', powodów jest wiele, podstawowy to konieczność szparowania tych zdjęć co ostry błysk odcinający osobę fotografowaną od (często bardzo pstrokatego) tła.
Poeksperymentuj sobie z trybami pomiaru światła i korektą, mi najbardziej podchodzą pomiar punktowy i korekta między -1 do 1.
Takie zdjęcie wręcz obowiązkowo ma być błyskane 'na wprost', powodów jest wiele, podstawowy to konieczność szparowania tych zdjęć co ostry błysk odcinający osobę fotografowaną od (często bardzo pstrokatego) tła.
Poeksperymentuj sobie z trybami pomiaru światła i korektą, mi najbardziej podchodzą pomiar punktowy i korekta między -1 do 1.
Szparowanie, rozumiem że to wycinanie osoby z tła? W celu usunięcia tła i wklejeniu osoby gdzieś z tekstem do gazety, czy w celach obróbki samej osoby?
pozdr.
octavarium
12-02-2013, 11:18
Dobrze rozumiesz co to szparowanie.
Ja ostatnio robiłem pewną galę (http://grzegorzwasik.wordpress.com/2013/02/05/finalowa-gala-kampanii-piekna-bo-zdrowa/#), na ściance błyskałem "na wprost", zresztą jak na całej imprezie.
W miarę wysokie ISO, przysłona i migawka w zależności od sytuacji, lampa w TTL z korekcją na okolice od -1,7 do -2,3 (exify masz w zdjęciach). Do takich zdjęć zdecydowanie przydaje się bracket (którego brak widać na moich zdjęciach).
W poziomych kadrach z lampą na stopce cień wchodzi za osobę fotografowaną i jest OK, w pionowych już tak dobrze nie ma, niestety lampa jest z lewej, co daje cień z prawej.
Acha i dyfuzor niepotrzebny jest w sumie (jedni mają, inni nie mają).
Ok, a szparownie w celach obróbki? Czy do wklejenia osób do czasopisma bez widoku ścianki?
edit: pytam tylko z czystej ciekawości.
octavarium
12-02-2013, 11:46
AdamoN już wyjaśnił. :wink:
Kacper82
12-02-2013, 17:35
Dzięki!
Teraz już rozumie dlaczego byłem jedyny który odbijał od sufitu (który w zasadzie sprzyjał odbijaniu :) )
Dzięki raz jeszcze za rozjaśnienie sprawy.
A przy okazji, żeby nie zakładać nowego wątku - jaki bracket polecacie?
RobertMiernik
12-02-2013, 17:53
Nie ma to większego znaczenia jaki, ważne żeby Ci się nim wygodnie było posługiwać.
To są konstrukcje tak proste, że różnice w nich to w większości tylko kosmetyka i przyzwyczajenia użytkowników oraz rodzaj puszki/obiektywu do których są dedykowane.