PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa światła ciągłego

Flores
09-02-2013, 13:01
Przyszedł czas, żeby zaopatrzyć się w światło ciągłe. Wydaje mi się, że będzie to dobre do produktu, jedzenia, wnętrz no i do filmu przede wszystkim.
I teraz pytanko, czy któryś z Was ma takie ustrojstwo jak to u Fripersa:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2948_Lampa-swiatla-ciaglego-2000W-z-soczewka-Fresnela-z-regulacja-FreePower.html
2000W, Fresnel, regulacja mocy no i wygląda jak Arri ;). Bardzo jestem ciekaw jak to się sprawuje w boju.

Myślałem jeszcze nad Aurorą ( http://fripers.pl/product_info.php/info/p2233_Lampa-swiatlo-ciagle-1000W-Aurora.html ) tylko z tego względu, że ma mocowanie Bowensa i dużo moich modyfikatorów by tam weszło.

Ktoś coś takie ma? Co poleca?

fafniak
09-02-2013, 13:10
Wykonanie koszmarne (mam wersję 650W) ale przy własnym użytkowaniu - dobre wyjście.
Problemem jest to czy jest sens kupować 2kW żarowe - no ale to juz musisz sam rozwiązać - za jakis czas odpowiesz sobie na to pytanie ;)

Flores
09-02-2013, 13:16
Zastanawiam się jeszcze nad jedną mocniejszą i drugą słabszą właśnie do studia. Mocniejsza dlatego, że w pochmurny dzień we wnętrzu fajnie zobaczyć jakieś dobre światło.

fafniak
09-02-2013, 13:27
Chcesz świecić zza okna ?
Jeżeli tak to czy to ma być światełko efektowe (plama słońca na meblach) ? Czy też mają sie tam ludziska pojawić ?
Jeżeli to drugie to przy żarowej lampie raczej będziesz musiał założyć połówkę CTB co już ci zmniejszy moc lampiona

morzon
09-02-2013, 13:34
Wykonanie koszmarne (mam wersję 650W) ale przy własnym użytkowaniu - dobre wyjście.

Piszesz o tej Aurorze czy o tym pierwszym? Możesz coś więcej skrobnąć?

Będę w najbliższym czasie filmował spory projekt (głównie we wnętrzach - jakieś garaże itp - ludzi w nich konstruujących, jakieś światła do detali, do wywiadów) i potrzebuję kilku źródeł światła, a moje doświadczenie ze światłem ciągłym... jest praktycznie żadne. Nie wiem czy takie żarowe z fresnelem, czy jakieś panele ze świetlówkami, czy ledy?

fafniak
09-02-2013, 13:45
Piszę o tej kopii arri.

Jak będziesz filmował to musisz zdecydować się na sposób świecenia.
Panele świetlówkowe choćbyś się zesrał stojąc do góry nogami - dawać będą rozproszone miękkie światło. To raczej predysponuje je o świecenia "ogólnego" /wypełniającego/rysunkowego - bez zaznaczania wyraźnych stref światła. CHYBA że bedziesz miał do dyspozycji kopie KINO FLO lub oryginalne kinoflo... wtedy można juz trochę powalczyć.
Fresnel pozwala na punktowanie stref światła i podział planu na takie "strefy"
Fresnela można użyć do miękkiego świecenia odbijając choćby od białej blendy.....
Po tym co napisałeś stawiałbym na fresnele + 2 "kino flo" do rozmów ale świecone rysnukowo z bardzo deliaktnym wypełnieniem - tak żeby wpasować się trochę w klimat garażowy :)

morzon
09-02-2013, 14:13
Dobra, widzę, że kilka rzeczy muszę jeszcze się dowiedzieć :D Założę osobny wątek w tym dziale odnośnie tego mojego światła - nie chce tutaj Floresowi śmiecić - dasz rade coś pomóc ewentualnie? :)

.:Gerard:.
09-02-2013, 15:07
Panele świetlówkowe choćbyś się zesrał stojąc do góry nogami -

o mało miał byś mnie na sumieniu, prawie się kawa udławiłem ze śmiechu :lol:

fafniak
09-02-2013, 16:38
a to przepraszam ;)

Flores
10-02-2013, 22:23
Czyli nikt ze zgromadzonych nie używał Aurory? Bo lampka kusi strasznie przez to mocowanie.

morzon
10-02-2013, 22:33
Bowens bowensem - ale uważałbym z podpinaniem do tego choćby softa czy okty, bo się może zjarać modyfikator... ;)

fafniak
10-02-2013, 22:40
1000W - żeby używac tego z softboxem trzeba mieć zaprojektowany do tego i wykonany softbox -droga sprawa - normalny żółknie a potem się zwęgla/spala (nie umiem tego określić ale nie zapala się a rozpada)
"Lampa ma wbudowany wentylator" - POWODZENIA ;)

Flores
11-02-2013, 01:41
Ok, wątpliwości rozwiane, wybieram fresnela. Tylko przestraszyłeś mnie fafniak z tym wykonaniem i chyba dołożę do Fomei.

fafniak
11-02-2013, 10:00
Sam używam tej podróbki... ALE od jakiegoś czasu mam kłopot z koncentracją promienia - blokuje się.
Winny jest sposób wykonania lampy.

Dager
13-02-2013, 15:23
Jeszcze jedną opcją jest LED z mocowaniem Bowensa - odpada kwestia temperatury. Aurora wyprodukowała coś takiego ale trzeba mieć gruby portfel: http://fripers.pl/product_info.php/info/p2705_Lampa-LED-swiatla-ciaglego-1000S-Aurora.html.
Nieco lepiej pod tym względem prezentuje się LED Jinbeia: http://fripers.pl/product_info.php/info/p2820_Lampa-LED-swiatla-ciaglego-EF-100-Freepower.html. Swoją drogą na Lighting Rumours testowali go razem ze strumienicą fresnela i zestaw taki wypada bardzo obiecująco, warto poczytać: http://www.lightingrumours.com/jinbei-spot-lite-s-26-studio-fresnel-review-3060

Flores
13-02-2013, 17:23
Opcja LED jest bardzo fajna. Szczególnie przy mieszaniu błysku z ciągłym nie widać różnic temperaturowych. Haczyk polega na tym, że nie wiadomo ile kosztuje palnik do takiej lampy. Przy fresnelu wymieniasz za stówkę żarówkę i świecisz dalej. W przypadku LEDa nie ma żadnych wymiennych diod.

jamnik
13-02-2013, 18:00
Nie używałem tej "Aurory", ale z obrazków wynika, że jest to bardzo podobne do lampy Quantuum 1000W. Prawdopodobnie inny jest cokół żarówki, ale jej parametry świetlne są takie same. Lampa Quantuum jest dość tania - ja płaciłem za sztukę około 300 zł. Mocowanie Bowens jest w niej takie jak trzeba, osprżętu jest stosunkowo dużo i istnieje cała seria softboxów "Fomex", specjalnie przystosowanych do wysokich temperatur. Jako użytkownik - polecam!
Ale trzeba pamiętać, że do czegoś innego służą lampy z "fresnelem" a do czegoś wspomniane "Aurory" czy Quantuum".
I jeszcze link:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1212&lang=pl&curr=PLN

Dager
14-02-2013, 12:39
Opcja LED jest bardzo fajna. Szczególnie przy mieszaniu błysku z ciągłym nie widać różnic temperaturowych. Haczyk polega na tym, że nie wiadomo ile kosztuje palnik do takiej lampy. Przy fresnelu wymieniasz za stówkę żarówkę i świecisz dalej. W przypadku LEDa nie ma żadnych wymiennych diod.

Jakby nie patrzeć trudno porównywać akcesoria od Aurory do chińczyków, zupełnie inne materiały i standardy.

Wracając do LEDa też się zastanawiałem nad tym "palnikiem". Niby jest obliczony na 100tys godzin co w zasadnie wyklucza konieczność wymiany... nawet gdyby miał wytrzymać połowę tego czasu. W sklepie twierdzą, że w razie konieczności można wymienić moduł z panelem za ok 450zł. Przy 2-letniej gwarancji brzmi to całkiem nieźle.