PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór taniego statywu

Elo320
09-02-2013, 10:20
Witam !
Chciałbym kupić tani statyw. Wybór padł na hama 260 star lub velbon df 60.
Velbon jest minimalnie droższy. Chciałbym się dowiedzieć który z nich posiada mniej wad.
Wiem że w tym przedziale cenowym szału nie będzie więc dziekuje za wszystkie odpowiedzi typu "dołóż xx i kup xx" :).
Statyw będzie używany w pełni amatorsko i na pewno nie za często. Będzie służył do trzymania nikona d3100.
Pozdrawiam i mam nadzieję że dostane odpowiedz na to pytanie ;).

wasilewk
09-02-2013, 10:56
Witam !
.... Będzie służył do trzymania nikona d3100.
...

Jeśli tym 3100 z tego statywu chcesz robić zdjęcia - to zapomnij --> już lepiej położyć go na jakimś pniu czy kamieniu.

Celeborn
09-02-2013, 10:59
Jeśli tym 3100 z tego statywu chcesz robić zdjęcia - to zapomnij --> już lepiej położyć go na jakimś pniu czy kamieniu.

Bardzo cenna porada.

wasilewk
09-02-2013, 11:01
Bardzo cenna porada.

Wynikająca z kilkunastoletniej walki z lekkimi statywami.

kjur
09-02-2013, 11:21
zgadzam się z przedmówcami miałem ten sam problem jaki statyw ...???? hmmm myślę sobie kupię tani bo po co mi inny droższy i tak nie będę z nim biegał i focił . będę potrzebował go rzadko to kupię tani ... teraz mam 2 :-) drugi już droższy i powiem ci dozbieraj poczekaj nie śpiesz się poszperaj na forum o statywach na pewno coś dla siebie w rozsądnej cenie znajdziesz w tych tanich statywach koszmarnie są spasowane części żeby ustawić aparat to się nakręcisz i nakombinujesz , a później jak już się uporasz i będziesz chciał zrobić nieporuszone zdjęcie to się módl żeby nie powiał chocby lekki wiatr i żeby nikt nie pierdnął w trakcie wyzwalania migawki bo fotka poruszona będzie ...pozdrawiam

Boomerang
09-02-2013, 11:45
Nie ma tanich i lekkich statywów. Nie bądź kolejnym "jeleniem". Taki statyw, nawet dociążony torbą nie będzie spełniał swojej roli. Chyba, że do lampy błyskowej. Uwierz nam na słowo lub pożycz od kogoś takie badziewie i potestuj w terenie przy choćby najmniejszym wietrze. Nie poruszam tu celowo problemów z precyzją ustawień głowicy, ale to zrozumiesz sam po pierwszej próbie kadrowania.

Maciek

jasin
09-02-2013, 12:16
Witam !
Wiem że w tym przedziale cenowym szału nie będzie więc dziekuje za wszystkie odpowiedzi typu "dołóż xx i kup xx" :).

Ale często jest tak, że warto posłuchać i dołożyć do czegoś porządnego żeby sobie zaoszczędzić nerwów i nie pisać poźniej "d3100 po upadku ze statywu, wyrzucić czy naprawiać". Miałem taki tani statyw, nie bardzo się nawet nadawał do kompakta, po zakupie lustra stwierdziłem, że skoro stać mnie było na aparat za 3k to i statyw kupię porządny, żeby aparatu z jakiegoś błota nie wyciągać.

tongpo
09-02-2013, 12:39
Witam !
Chciałbym kupić tani statyw. Wybór padł na hama 260 star lub velbon df 60.
.

bez przesady, df 60 ma malych wysokosciach, przy dobry podlozu nie jest zlym wyborem do lekkiego zestawu...
teoretycznie ma nosnosc 4 kg... podzielmy to na pół ..
statyw przewraca sie najczesciej jak jakas *******a go kopnie ...
pozdro

LordRamzes
09-02-2013, 13:48
Nic odkrywczego nie dodam ale za Kolegami nie kupuj taniego statywu kup raz a porządnie z czasem przyjdą nowe szkła może nowa puszka itd i szybko nie wyrobi , a nie wspomnę przy lekkim wietrze :)

mam od lat i polecam

http://allegro.pl/velbon-sherpa-600r-duzy-moze-wiecej-od-fripers-i2991066917.html

zmieniłem aparaty szkła lampy a statyw..... ?? -został :)

shibby
09-02-2013, 14:47
Jakiś czas temu też byłem przed tym dylematem bo niby mam d3100 może bez rewelacji ze sprzętem więc myślałem że i statyw nie musi być nie wiadomo jaki, pochodziłem po sklepach po dotykałem co mieli i stwierdziłem że jak mam wydać 150zł za coś co będę się bał rozkładać z myślą że zaraz coś się rozleci nie mówiąc już o założeniu na niego body z obiektywem to wolałem wydać 2x tyle i kupić coś trochę lepszego, decyzja padła na statyw jaki wybrał LordRamzes bardzo fajny statyw i godny polecenia.

Jak już chcesz wybierać do weź velbona

wasilewk
09-02-2013, 14:53
....

Jak już chcesz wybierać do weź velbona

Akurat uważam, że jest zbyt dlikatniusi - mnie na mrozie jedna klapka od zamka pękła. Wkurzyłem sie, kupiłem Manfrotto i jest spokój --> może Japońce mają mniejsze mrozy ?

Pzdr.

LordRamzes
09-02-2013, 15:00
Akurat uważam, że jest zbyt dlikatniusi - mnie na mrozie jedna klapka od zamka pękła. Wkurzyłem sie, kupiłem Manfrotto i jest spokój --> może Japońce mają mniejsze mrozy ?

Pzdr.

może felerny był ??? ja rok temu na jeziorze tmp blisko -20 i kilka godzin i nic złego się mi nie działo :)

varjo
09-02-2013, 15:02
U mnie jako zapasowy leży Camrock TJ58. Zawiasy metalowe, głowica wymienna (wprawdzie z tworzywa, ale ciężka i z płynną regulacją). Do okazjonalnego focenia przy spokojnej pogodzie w sam raz.

wasilewk
09-02-2013, 15:04
Szczyt nastąpił, gdy po lekkich roztopach jedna noga ugrzęzła w glinie i udało się wyjąć samą rurkę, bez stopki --> więcej moje nerwy już nie wytrzymały.

Pzdr.

arecki
10-02-2013, 23:17
mam m.in. DF60 i już sporo przeżył...poza paroma obtarciami jest cały i nieraz się przydaje