PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rusinowy domek (panoramicznie).

krzysztofz24
08-02-2013, 21:53
Witam.
Taka panorama z Rusinowej Polany. Cos kolo 150-160 stopni. Kadr jaki jest kazdy widzi, panorama z Rusinowej:-).
Chmurzylo sie strasznie, ale troche swiatla gory dostaly...
Troche niebieskosci i fioletu musi zostac na niebie, bo troche ich bylo.
No i wogole...wizja;-).

Zapraszam, wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.

Znaczek wgladowy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/1039/rusinowazima1024edytowa.jpg)

Wersja 1650pix.

http://img835.imageshack.us/img835/9149/rusinowazima1650edytowa.jpg

Duder
08-02-2013, 22:56
Bardzo fajna pano, swiatło Ci dopisało, pieknie rzucone na góry i chmury. Z gustem trudno dyskutować, ale ja bym trochę tego różofioletu ujął.

Zen
08-02-2013, 23:23
Bardzo fajna pano, swiatło Ci dopisało, pieknie rzucone na góry i chmury. Z gustem trudno dyskutować, ale ja bym trochę tego różofioletu ujął.

Nic dodać, nic ująć. Różofiolet typowy dla szarej połówki, ale jak taka wizja :wink:...nie ma rady.
Dobra praca.

fafniak
08-02-2013, 23:49
No więc w tym domku kręciliślmy lata temu dokument o "góralach z rusinowej" no i jak pamietam to było tak że nasza pani rezyser nei miała wstępu na zaplecze ;) a tam bunc i wódka była :)))))) no i Pani reżyser coraz bardziej zła była że się góralami integrujemy :D

flyski
09-02-2013, 02:03
Urokliwy widoczek, fajna krzywizna wyszła,
ja bym tylko te czarne drzewka na samiutkim końcu z prawej wyciął

Pablo 77
09-02-2013, 10:32
Podoba mi się ta odsłona ciekawego miejsca.

matios
09-02-2013, 12:47
ładne kolorki i światło super ... ale kadr mi się nie widzi. Mocno ciąży podłoga z prawej

FHR
09-02-2013, 13:38
Mam nadzieję, że oprócz tej (całkiem przyjemnej zresztą) panoramy, skorzystałeś z długiej rurki i połapałeś światełko na drugim planie... :)

QubaKpl
09-02-2013, 13:59
wow świetne i jaka przejrzystość !

Sebastianito
09-02-2013, 15:12
OOOOOO tak.... bardzo na tak... lubie to!

krzysztofz24
09-02-2013, 17:33
No więc w tym domku kręciliślmy lata temu dokument o "góralach z rusinowej" no i jak pamietam to było tak że nasza pani rezyser nei miała wstępu na zaplecze ;) a tam bunc i wódka była :)))))) no i Pani reżyser coraz bardziej zła była że się góralami integrujemy :D

:-) Fajnie, ze takie pozytywne emocje/wspomnienia budzi zdjecie.
Bylem pod domkiem, bo schodzilem do Palenicy Bialczanskiej. W zimie chyba imprez nie organizuja;-), bo byl zamkniety na cztery spusty.

Mam nadzieję, że oprócz tej (całkiem przyjemnej zresztą) panoramy, skorzystałeś z długiej rurki i połapałeś światełko na drugim planie... :)

Cosik sie tam wydlubalo;-). Na pewno pokaze zaniedlugo.

_Ocean_
09-02-2013, 17:44
Dziwne cośki po lewej na śniegu, w prawym górnym widoczne przyciemnienie. Nie leży mi też trochę w ogóle prawa strona ze względu na lecący kadr. Tam jakbyś się obrócił (bo kojarzę miejsce, mam nadzieje, że to dokładnie to samo i się nie zbłaźnię) jest uplasowany trochę wyżej stopień skalny (gdzieś tak 10m), skąd możnaby tego uniknąć (ale to Twoje zdjęcie).

Krzysztofie, a Ty mi ostatnio zarzucałeś niebieskawy zafarb - popatrz na górne partie po prawej stronie kadru. I powiedz, że nie jest to naturalne.

dyli
09-02-2013, 17:54
Dla mnie też ekstra światełko no i ... góry :) Idealne połączenie :)

krzysztofz24
09-02-2013, 18:40
(.....)Tam jakbyś się obrócił (bo kojarzę miejsce, mam nadzieje, że to dokładnie to samo i się nie zbłaźnię) jest uplasowany trochę wyżej stopień skalny (gdzieś tak 10m), skąd możnaby tego uniknąć (ale to Twoje zdjęcie).

To polana, nie kojarze tam specjalnie stopnia skalnego;-). Pare glazow jest, ale stopna nie ma.
Zreszta pisalem co do kadrowania, panorama z Rusinowej. Ta gora po prawej (na zdjeciu widoczne jako zbocze)to Gesia Szyja. Nie da sie jej uniknac robiac szeroka panorame z Rusinowej. Mozna by z Gesiej Szyi, ale wtedy mamy zasloniete czesciowo Tatry Wysokie.
Zreszta nie chcialem. Chcialem uzyskac taki kadr jak teraz. Mam pare foto-przewodnikow i tam Rusinowa i widok z niej jest bardzo podobnie pokazane. Podobaly mi sie tamte foty io chcialem niejako swoja poczynic.

Krzysztofie, a Ty mi ostatnio zarzucałeś niebieskawy zafarb - popatrz na górne partie po prawej stronie kadru. I powiedz, że nie jest to naturalne.

Zgadza sie, jest troche niebieskosci takich bardziej w kolorze aqua. Na zdjeciu tamtych rejonow z tele sa o wiele bardziej widoczne. Wyjsciowo bylo ich o wiele wiecej. Ale dobierajac globalnie WB i zdejmujac niebieskosci i fiolety suwaczkiem w ACR doprowadzilem je do poziomu ktory juz chcialem zostawic. I na niebie i tam na gorach.
A snieg na pierwszym planie jak byl na miejscu tak i na zdjeciu jest bialutki;-).

Nie odczytaj tego jako zlosliwosci, ale u ciebie niebieskosci sa o wiele mocniejsze, poza moj prog akceptacji.
I zajmuja o wiele wiekszy obszar zdjecia.
Spojrz do swojego watka za jakis czas, cos tam wymodze w odpowiedzi;-).

jarekf34
09-02-2013, 19:02
Dla mnie na wersji XL jest po prostu piękniusio. Bardzo mi się widzi ta panoramka.

manfred
09-02-2013, 19:15
Lubię Rusinowa ale bardziej lubię Gąsienicową i Małą Łąkę ech rozmarzyłem się.

fotoMichal
09-02-2013, 19:43
Za dużo białego, na którym się nic nie dzieje...

dominikpl72
09-02-2013, 21:01
A ja się wyłamię z pozytywnych opinii kolegów. Wszystko, co jest na drugim planie - jest jak najbardziej na tak. Doceniam również to, że wszystkie świerki są pionowe. Ale drugi plan dostrzegam dopiero po chwili, bo w pierwszym momencie widzę puuuusty pierwszy pan ze śniegiem. Jakoś - kompozycyjnie / kadrowo - mi ta krzywizna polany/zbocza i śniegu na pierwszym planie dominuje na drugim planem i nie pasuje - nie wywiera u mnie nie poczucia przestrzeni, jest taka jakaś... hmmm... pusta?

krzysztofz24
09-02-2013, 21:28
Za dużo białego, na którym się nic nie dzieje...

W lato wypuszczaja owieczki dla turystow, to sie cos dzieje;-).
A na powazniej, to wiecej o kadrowaniu ponizej.

A ja się wyłamię z pozytywnych opinii kolegów. Wszystko, co jest na drugim planie - jest jak najbardziej na tak. Doceniam również to, że wszystkie świerki są pionowe. Ale drugi plan dostrzegam dopiero po chwili, bo w pierwszym momencie widzę puuuusty pierwszy pan ze śniegiem. Jakoś - kompozycyjnie / kadrowo - mi ta krzywizna polany/zbocza i śniegu na pierwszym planie dominuje na drugim planem i nie pasuje - nie wywiera u mnie nie poczucia przestrzeni, jest taka jakaś... hmmm... pusta?

Panorama z Rusinowej ma to do siebie, ze zawiera zbocze Gesiej Szyi jesli chcemy objac wszystkie szczyty.
To zbocze po prostu tam jest:-);-)
Mozna by zrobic panorame jeszcze prawie z wejscia na Rusinowa, tam gdzie sa lawki, ale nie ma wtedy domku(a chcialem go miec) i czesc szczytow po prawej tracimy.
Dla mnie to zbocze jest inegralna czescia panoramy z tego miejsca.
Oczywiscie nikogo nie bede zmuszal do takiego pogladu, wolny wybor.

Jesli by teraz w postprocesie przyciac bardziej dol, to wychodzi prawie pol/pol, a srednio mi sie zdaje tu pasowac. Jak dotniemy do tego gore(a tez chcialem miec to troche ciezkie niebo) to zdjecie traci oddech a proporcje zblizaja sie do wstazki;-).

Takze bede bronil kadrowania, w pelni swiadomie poczynionego.
Nie narzucajac nic nikomu oczywista:-).

A przy okazji, podziekowal wszystkim za wpisy:-).

Nikonozaur
09-02-2013, 22:25
Nie powiem, z szerokością obrazu pojechałeś na maxa. I dobrze, przynajmniej coś innego można pooglądać niż zwykle.
Ładnie się prezentuje ten uśmiechnięty widoczek, kolor dobry, światło również, bardzo naturalnie to wygląda. Fajna składanka.

Bartekkw
10-02-2013, 00:52
Duży plus za naturalność i detal. Kadr chyba przyciąłbym solidnie z prawej pozbywając sie Gęsiej Szyi

MarianS
11-02-2013, 08:09
Podoba się czuć przestrzeń i oddech.Pozdrawiam