PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d5100

Maania
08-02-2013, 18:33
Hej, to jest moja pierwsza lustrzanka NIKON D5100, dostałam ją w grudniu i mój problem polega na tym, że jak robie zdjęcie bez lampy, w mniej oświetlonym pomieszczeniu, to słychać tak jakby coś się zacinało. Co to może oznaczać?? jeszcze za bardzo nie znam się na tym, dlatego pytam. :)

Skowron
08-02-2013, 18:42
jak masz czas przyjdz jutro do Media Markt w Galerii dominikańskiej z aparatem to zobaczymy co to jest. Jak coś szukaj kolesia w czarnej koszulce z napisem Doradca foto(to ja). Jak nie znajdziemy przyczyny to opiszemu tu moze ktoś coś wymysli bo twój opis mówi troche mało;)

GonzoG
08-02-2013, 19:44
Hej, to jest moja pierwsza lustrzanka NIKON D5100, dostałam ją w grudniu i mój problem polega na tym, że jak robie zdjęcie bez lampy, w mniej oświetlonym pomieszczeniu, to słychać tak jakby coś się zacinało. Co to może oznaczać?? jeszcze za bardzo nie znam się na tym, dlatego pytam. :)

Nie dam sobie głowy obciąć, ale podejrzewam, że chodzi Ci o dłuższy czas otwarcia migawki - a nie o zacinanie się.
Aparat może robić zdjęci do 30 sekund - to się nazywa czas otwarcia migawki.

RAF7705
08-02-2013, 20:01
Też, to podejrzewam:-D
Dłuższy czas ekspozycji.

GonzoG
08-02-2013, 20:21
Maania zrób następujący test:
1) ustaw pokrętło ma M
2) ustaw czas migawki np. na 5" lub nawet 10"
3) przesłona obojętna
4) wyłącz ustawianie ostrości - przełącznik A/M na obiektywie, bo ostrość jest nam zbędna.
5) zrób zdjęci

Czy jest podobnie ?? Jeśli tak - polecam zacząć od dobrej lektury o podstawach fotografii.
Jak nie jest tak samo - opisz różnice.

A no i jeszcze jedna sprawa - w miarę możliwości nazywaj wątki zgodnie z tematem, a nie tylko "D5100"....

kazziz
08-02-2013, 21:14
myślę, że w sklepach ABFoto (wszak mają wielki szyld Nikon) w Mongolii... ee... Magnolii albo Pasażu Dominikańskim też Ci pomogą ;-)

zgera
08-02-2013, 21:39
Nie dam sobie głowy obciąć, ale podejrzewam, że chodzi Ci o dłuższy czas otwarcia migawki - a nie o zacinanie się.
Aparat może robić zdjęci do 30 sekund - to się nazywa czas otwarcia migawki.

Też tak myślę, ponadto przy długich czasach naświetlania oraz wysokim ISO działa redukcja szumów która przy ustawieniach fabrycznych jest włączona.
Wszystko razem wzięte wydłuża czas zrobienia zdjęcia.

Maania
09-02-2013, 01:01
OK. Dziękuje serdecznie za wszystko co napisaliście, zrobię test od GonzoG i zobaczymy co będzie.
I następnym razem nazwie odpowiednio mój wątek. :)

MMarcys
09-02-2013, 10:09
Przepraszam, że się tutaj podepnę, ale mam jedno tylko pytanie dotyczące D5100, którego od wczoraj jestem posiadaczem. To moja pierwsza lustrzanka i dopiero planuję czegoś się nauczyć. Na razie jestem na etapie studiowania instrukcji, zwłaszcza pod kątem tejże nauki. I oto spostrzegłem problem.
W intrukcji napisane jest, że w trybie podglądu wykonanych zdjęć, naciśnięcie strzałki "w górę" lub "w dół" wokół przycisku OK, spowoduje "wyświetlenie dodatkowych informacji na temat bieżącego zdjęcia" (w instrukcji zamieszczona obok ilustracja z tymi informacjami, w tym wykres).
Tymczasem, gdy ja naciskam te strzałki, nic się nie pojawia, a myślę że byłoby to pomocne zwłaszcza na etapie nauki.
Albo czegoś nie zrozumiałem, albo nie działa to tak jak powinno.
Odowiedźcie, proszę, jak jest u Was i udzielcie ewentualnych wskazówek.

puciek
09-02-2013, 10:21
W menu odtwarzania musisz wybrać tryb wyświetlania i tam zaznaczasz, które dodatkowe informacje chcesz mieć wyświetlone.

MMarcys
09-02-2013, 10:41
Dzękuję za szybką pomoc. Rzeczywiście działa. Jak wspominałem... dopiero się uczę. Widzę, że warto tu zaglądać, pewnie nie raz skorzystam. Pozdrawiam.