PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przystanek

Nikonozaur
08-02-2013, 16:12
Przystanek, czyli w bardzo luźnym tłumaczeniu HALTownik. Co widać. ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/607/polejesienne119aneff.jpg/)

Zapraszam.

biegly
08-02-2013, 16:39
Bardzo fajne zdjęcie kadr, jabłuszka i ciepłe światełko :)
Wspaniała jesień!

numer1
08-02-2013, 16:52
Ostre dość. Widoczek bardzo ładnie zaprezentowany. Dodatkowo bardzo kontrastuje z tym co mam teraz z oknem :)

darek_d
08-02-2013, 16:58
Ładnie, w dobrym kadrze, może lekko cieplej bym widział, przynajmniej trawy.

marny
08-02-2013, 18:14
Przyjemny obraz. Kiepskie drogi mają ci Niemcy ale za to jak urokliwe:).

krzysztofz24
08-02-2013, 18:32
Aaa, to stad jest slowko zhaltowac:-). Np zhaltowala mnie Policja i dostalem mandat;-).

A juz wracajac do zdjecia to bardzo spoko. Mozna by wlaczyc tryb koncert zyczen i zyczyc sobie cieplejszego swiatelka;-).
Ale jest przyjemnie, taki wiejski przystanek na ktorym w oczekiwaniu na autobahn mozna sie zaciagnac zapachem z okolicznych pol.
Tak, kupuje ten klimat:-).

Pablo 77
09-02-2013, 10:30
Dobre to i wiadomo czyje :)

gibber
09-02-2013, 12:59
Sielsko i fajnie, lubię takie klimaty. Bardzo podobnie wygląda to w mojej okolicy.

6868
09-02-2013, 13:02
Troche ciemna ta droga (mimo tego ze po deszczu). Fota leci na lewo i wcale tu nie mowie o lewym drzewie czy znaku :)

Nikonozaur
09-02-2013, 18:44
Troche ciemna ta droga (mimo tego ze po deszczu). Fota leci na lewo i wcale tu nie mowie o lewym drzewie czy znaku :)
Jak już strzelasz to następnym razem dobierz lepszą amunicję.
Widok kałuży nie oznacza, że droga jest mokra - tu jest akurat sucha. Z powodu w/g Ciebie ciemnych kamieni rwał włosów z głowy nie będę bo nie wiem na czym opierasz ten zarzut.
Jeśli nie mówisz o "drzewie czy znaku" może wyjawiłbyś tajemnicę jaki doszedłeś do wniosku, że fota leci?
Pozdrawiam.

jarekf34
09-02-2013, 18:57
Ha ha... Haltownik :):) dobre. Na niebie fajnie sie kłębi, jabłonki obrodziły nieżle, całość podsumowując... przyjemny fot :)

6868
09-02-2013, 19:23
Jak już strzelasz to następnym razem dobierz lepszą amunicję.
Widok kałuży nie oznacza, że droga jest mokra - tu jest akurat sucha. Z powodu w/g Ciebie ciemnych kamieni rwał włosów z głowy nie będę bo nie wiem na czym opierasz ten zarzut.
Jeśli nie mówisz o "drzewie czy znaku" może wyjawiłbyś tajemnicę jaki doszedłeś do wniosku, że fota leci?
Pozdrawiam.

Nie kazdy byl na szczescie w wojsku i nie wszystko w zyciu musi sprowadzac sie do amunicji i strzelectwa - to tak na marginesie. Oczywiscie,ze widok kaluzy jak sam juz zauwazyles,nie musi oznaczac ze droga jest mokra,czego nigdzie tez nie napisalem :) Ponizej wycinek z Twej fotografi,na ktorym to bazowalem swe stwierdzenie o pochyle w lewo:

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/1239/auswahl003.jpg)

Wydaje mi sie,ze rozwialem Twoje wszelkie watpliwosci dot. mojego stwierdzenia.
PS. Istnieje jeszcze mozliwosc, ze niemieccy Bauarbeiter mogli postawic te dwie rzeczy specjalnie dla Ciebie krzywo :)
Grüß

barracuda
09-02-2013, 19:32
Nie kazdy byl na szczescie w wojsku i nie wszystko w zyciu musi sprowadzac sie do amunicji i strzelectwa - to tak na marginesie. Oczywiscie,ze widok kaluzy jak sam juz zauwazyles,nie musi oznaczac ze droga jest mokra,czego nigdzie tez nie napisalem :) Ponizej wycinek z Twej fotografi,na ktorym to bazowalem swe stwierdzenie o pochyle w lewo:

Wydaje mi sie,ze rozwialem Twoje wszelkie watpliwosci dot. mojego stwierdzenia.
PS. Istnieje jeszcze mozliwosc, ze niemieccy Bauarbeiter mogli postawic te dwie rzeczy specjalnie dla Ciebie krzywo :)
Grüß

No chyba nie uważasz naprawdę, że te dwa znaki są dobrą bazą do ustawiania pionu tego zdjęcia?

6868
09-02-2013, 19:45
No chyba nie uważasz naprawdę, że te dwa znaki są dobrą bazą do ustawiania pionu tego zdjęcia?
Mysle,ze skoro nie ma innego punktu odniesienia,to nalezy bazowac nawet na takich "drobiazgach".
Uwazasz inaczej ?

Nikonozaur
09-02-2013, 20:25
[...] Wydaje mi sie,ze rozwialem Twoje wszelkie watpliwosci dot. mojego stwierdzenia. [...]

Jeśli przykładasz miarę do wetkniętej w glebę rurki to oczywiście masz rację. Dla mnie niestety nie jest to dowód na koślawość zdjęcia, co najwyżej rurki właśnie.

Troche ciemna ta droga (mimo tego ze po deszczu). [...]

Jak widać nietrafnie zinterpretowałem Twoje słowa mówiąc o mokrej drodze. W tych stronach po deszczu przeważnie jest mokro, chociaż przyznam, że gdzie indziej może być inaczej. Jakoś ostatnio zbyt daleko od domu nie ruszam się.
W wojsku nie byłem. Mimo to ufam jednak, że w razie czego nasza armia będzie w stanie poradzić sobie z tak wielką wyrwą w swoich szeregach. ;)

6868
09-02-2013, 22:31
Widok kałuży nie oznacza, że droga jest mokra - tu jest akurat sucha.

W tych stronach po deszczu przeważnie jest mokro, chociaż przyznam, że gdzie indziej może być inaczej.
W wojsku nie byłem. Mimo to ufam jednak, że w razie czego nasza armia będzie w stanie poradzić sobie z tak wielką wyrwą w swoich szeregach. ;)
Zakonczmy ta dyskusje na temat "wilgotnosci nawierzchni", bo w sumie to sam chyba nie wiesz jak masz to ujac :)
Drugiej czesci Twej wypowiedzi nijak zrozumiec nie potrafie :(

Jeśli przykładasz miarę do wetkniętej w glebę rurki to oczywiście masz rację. Dla mnie niestety nie jest to dowód na koślawość zdjęcia, co najwyżej rurki właśnie.
W sumie to ja pokazalem dwa miejsca :) Miejsza z tym, wazne jest ze tez to w koncu zauwarzyles :)
Spokojnej nocy zycze :)

Sebastianito
09-02-2013, 22:51
Juz od dzis... na forum nikoniarze.... w dziale krajobraz.... podajemy...
1) Zdjęcie
2) wilgotnosc powietrza
3) wskaźniki odchylosci znaków od pionu (wedlug ZDM in GER)
4) wskaźnik wilgotności nawierzchni oraz jej temperatury (dla WRC)
5) ilość jabłek na jabłoni (badz agrestu na krzewie agrestu)
6) wiek jabłoni (lub drzew pochodnych)
7) kolor źdźbła trawy na pierwszym i ostatnim planie (w aRGB)

Po przejsciu tych koniecznych prób kwalifikacji zdjecia mozesz wystawic je na forum.... Jesli udalo, Ci sie spelnic powyzsze wymagania... BRAWO! Jestes Salvador Dali fotografii drog w Niemczech....

Ale nie chodzi nam przeciez o to... Stary (przepraszam) T-rex przedstawil nam droge (kraju wroga) taka jaka on ja widzial. Nawet tam (uwierz mi) nie ma prostych znakow... wiec twoje zdanie ma sie nijak do zdjecia...

co do zdjecia... lubie takie ogladac, lubie w takich miejscach przebywac ale.... aparatu w tym momencie bym nie wyciagnol i zdjecia bym nie zrobil... (bo ja ahrtyhsta jestem) :)

Pozdrowejszon...

Nikonozaur
09-02-2013, 23:57
Zakonczmy ta dyskusje na temat "wilgotnosci nawierzchni", bo w sumie to sam chyba nie wiesz jak masz to ujac :)
Drugiej czesci Twej wypowiedzi nijak zrozumiec nie potrafie :(

Z pierwszą częścią też widać masz problemy, napiszę zatem jeszcze raz: nie jest po deszczu i droga nie jest mokra. To wszystko. Jeśli wydaje Ci się za ciemna to oczywiście to szanuję.

W sumie to ja pokazalem dwa miejsca :) Miejsza z tym, wazne jest ze tez to w koncu zauwarzyles :)
Spokojnej nocy zycze :)

Tak, zauważyłem drugą rurkę z nazwą ulicy.

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/811/polejesienne119acrop.jpg/)

Byłbym wdzięczny gdybyś wskazał która rurka jest wyznacznikiem pionu dla zawartej na zdjęciu okolicy, bo jak widać równoległe nie są i mam z tym spory problem.

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli. ;)

[...] co do zdjecia... lubie takie ogladac, lubie w takich miejscach przebywac ale.... aparatu w tym momencie bym nie wyciagnol i zdjecia bym nie zrobil... (bo ja ahrtyhsta jestem) :)

Pozdrowejszon...

Ja wiem, ze fotka osadzona jest w dolnej strefie lotów średnich, ot, co najwyżej wysokość tych zdziczałych jabłonek. W każdym razie mój TAWS nie krzyczy mi jeszcze "PULL UP, PULL UP" lub "TERRAIN AHEAD". Może przez to, że coś tam na własną rękę przy nim pomajstrowałem. ;)

Pozdro.

maniak666
10-02-2013, 00:22
Widzę że kolega "cyfrowy";) jest jednym z wielu naszych rodaków święcie wierzących w mit o doskonałości wszystkiego co "Made in Germany". Najlepszym sposobem na wyzbycie się ślepej wiary w takie mity, to pomieszkać tu trochę, popracować, mieć kontakt z ichnimi urzędami, bankami no i ludżmi przede wszystkim. Szybko się wyleczyć można z takiej ślepej wiary. Sorry za OT.
A sama fota- sympatyczna bardzo. Nie aspirująca zapewne do miana dzieła, ale niezwykle miło się to ogląda.

grzegorzdz72
10-02-2013, 00:24
Umówmy się ,fotka górnych lotów nie jest, ale czepianie się że leci w lewo na podstawie tych dwóch znaków po prawej stronie to już chyba lekka przesada

Greg77
10-02-2013, 00:31
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/1239/auswahl003.jpg)

Chryste panie! FAKTYCZNIE!
:shock::shock::shock::shock:

PiciuD300
10-02-2013, 00:42
Świetne zdjęcie, tylko pixele trochę za duże. A tak poważnie to foto jest dobrze skomponowane i słupków tak, jak i głupków nie trzeba prostować.

6868
10-02-2013, 00:53
Widzę że kolega "cyfrowy";) jest jednym z wielu naszych rodaków święcie wierzących w mit o doskonałości wszystkiego co "Made in Germany". Najlepszym sposobem na wyzbycie się ślepej wiary w takie mity, to pomieszkać tu trochę, popracować, mieć kontakt z ichnimi urzędami, bankami no i ludżmi przede wszystkim. Szybko się wyleczyć można z takiej ślepej wiary. Sorry za OT.
A sama fota- sympatyczna bardzo. Nie aspirująca zapewne do miana dzieła, ale niezwykle miło się to ogląda.

Wydaje mi sie, ze mieszkam tu, czyli jak to nazwal Sebastianito "kraju wroga" troszeczke dluzej jak Ty szanowny kolego :) Jezeli sie myle to prosze mnie popraw,mianowicie od '88 roku i z ichnymi urzedami,bankami i innymi tego typu *******ami mialem,mam i pewno dlugo jeszcze bede mial do czynienia.Sorry za OT

Bartekkw
10-02-2013, 00:56
Krzywo jak diabli - źdźbło trawy pierwsze od dołu na lewo od drugiego kamienia solidnie się odchyla......

No comments....

Dobry fot aczkolwiek z kapci Adrzeju nie wyrywa ;)

6868
10-02-2013, 01:12
Chryste panie! FAKTYCZNIE!
:shock::shock::shock::shock:

Leci w lewo
Zapozyczylem to od ciebie :)

Greg77
10-02-2013, 01:26
Zapozyczylem to od ciebie :)

Bo jak leci to pisze, ze leci a jak slupki sa pochylone przez przydroznych zuli to juz tak nie pisze...:mrgreen:
Zdjecie z ktorego zapozyczyles moje slowa lecialo strasznie i nei wydawalo mi sie.

6868
10-02-2013, 01:56
Bo jak leci to pisze, ze leci a jak slupki sa pochylone przez przydroznych zuli to juz tak nie pisze...:mrgreen:
Zdjecie z ktorego zapozyczyles moje slowa lecialo strasznie i nei wydawalo mi sie.
Specjalnie dla ciebie i innych podobnie twierdzacych ...<klik> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3048030&postcount=14)

maniak666
10-02-2013, 10:18
Wydaje mi sie, ze mieszkam tu, czyli jak to nazwal Sebastianito "kraju wroga" troszeczke dluzej jak Ty szanowny kolego :) Jezeli sie myle to prosze mnie popraw,mianowicie od '88 roku i z ichnymi urzedami,bankami i innymi tego typu *******ami mialem,mam i pewno dlugo jeszcze bede mial do czynienia.Sorry za OT
Wobec tego w tej kwestii (zamieszkiwania) zwracam honor. Co do pozostałej cześci-podtrzymuję w całej rozciągłości.

bieluś
10-02-2013, 23:41
W żadnym wypadku zdjęcie nie leci na lewo, droga może się tak wydawać bo po prostu drogi z kamienia często tak wyglądają nie są najrówniejsze, występują na nich często załamania spowodowane najprawdopodobniej miększym terenem z tej jednej strony.

mskowronski
11-02-2013, 13:32
Podoba się :)

jacekz40
11-02-2013, 17:03
Łoj, łoj...to już strach wstawiać zdjęcia na forum.
Nie wiem po co mierzyć krzywe słupki, przecież wystarczy powiedzieć, że zdjęcie jest krzywe, bo horyzont jest pofalowany :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ...nikt na to nie wpadł.
...Coś ostatnio ciśnienie jakieś niskie mamy i biomet niekorzystny :(
Zdałoby się jednak "wyrównać" dyskusję pod zdjęciem do bardziej merytorycznej, bo coś "krzywo" idzie" ;)