Zobacz pełną wersję : podręcznik do kreatywnego wykorzystania fleszy zewnętrznych
Wasyl4691
08-02-2013, 14:16
Witam wszystkich,
szukam dobrej książki,która będzie inspirująca i kształcąca w kreatywnym posługiwaniu się zewnętrzną lampą błyskową.
Co byście polecili?
Witam wszystkich,
szukam dobrej książki,która będzie inspirująca i kształcąca w kreatywnym posługiwaniu się zewnętrzną lampą błyskową.
Co byście polecili?
Joe McNally "Z pamiętnika lampy błyskowej", wyd. Galaktyka, jest u nich na stronie w sprzedaży wysyłkowej.
Potwierdzam. Bardzo dobra książka. Zwłaszcza , że autor opiera się na sprzęcie Nikona. Przeczytałem ją w ciągu kilku dni a ma ponad 300 stron.
Polecam.
adriand0088
10-02-2013, 23:36
ja polecam Sila fleszy aut. Syl Arena
Jak wyżej. Z pamiętnika lampy błyskowej to dobra lektura dla początkujących strobistów.
Niedawno wyszła tażnowa książka Joego, poprzednie przeczytałem w Empiku;) ale tą musiałem kupić. Spokojnie można od niej zacząć, na początku książki są opisy różnych modyfikatorów i rodzajów światła. Pod linkiem (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16153&swiat-blysku-cls-i-ttl-na-nieznanych-wodach-fragmenty-czesc-i) możesz poczytać fragmenty tej książki.
A co powiecie o "Sila fleszy aut. Syl Arena"?
Wg mnie dla początkującego, którym zresztą jestem :) najlepsza będzie "Siła fleszy" Syla Areny. McNally jak to on trochę buja w obłokach, Syl Arena jest bardziej konkretny i jego przykłady są bardziej powiedziałbym "przyziemne" :)
Oczywiście książki McNally'ego są bardzo dobre i można się z nich sporo nauczyć no i przy okazji poznać trochę jego poczucie humoru :)
octavarium
12-02-2013, 11:31
Może też być "Lampa błyskowa bez tajemnic" Petersona, dostałem ostatnio w prezencie i jest bardzo fajna.
Na którymś z portali fotograficznych są obszerne fragmenty do poczytania.
Dużo teorii i praktyki, z przykładami co jest "ok" i co jest "nieok".
RobertMiernik
12-02-2013, 11:47
Polecam raczej http://strobox.com/ i próby odtworzenia ustawień tam proponowanych.
Więcej się w ten sposób nauczysz niż z czytania dowolnie mądrych książek, a do tego baza przykładów jest zdecydowanie większa...
Wasyl4691
12-02-2013, 14:19
dziękuję wam wszystkim za fajne rekomendacje
na razie wybrałem te trzy:
Lampa błyskowa bez tajemnic
Świat błysku
Z pamiętnika lampy błyskowej
ale jeśli one nie zaspokoją głodu mojej wiedzy to z chęcią sięgnę po następne książki przez Was polecane
pozdrawiam Wszystkich