PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw nikor 18-105mm

agent
07-02-2013, 19:39
Mam takie pytanie bo się nie orientuję. Mam obiektyw nikora 18-105mm i gdy nim potrząse to coś się w nim rusza i nie wiem czy to jest normalne. Posiadam jeszcze szerokokątną sigmę 10-20 i tam nawet nic nie drgnie. Pytam się dlatego bo wydaje mi się że moje zdjęcia nie mają wystarczającej dobrej jakości i nie są zbyt wyraźne . I jeszcze jedno, czy karta pamięci ma wpływ na jakość zdjęcia mam ( Kingstona 16 GB.. ultimate X 100X) Czytałem że nikony jednak wolą SanDiski. Aparat to Nikon D7000. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

sokolnik
07-02-2013, 19:53
wrzuć jakieś foto bo nie wiemy o co chodzi.

karta nie wpływu na jakość zdjęć. Ma wpływ na szybkość zapisu/odczytu zdjęć na kompie/w aparacie.

jakie ustawienia masz podczas robienia zdjęć?

i najważniejsze? INSTRUKCJĘ OBSŁUGI PRZECZYTAŁEŚ ?

maciey75
07-02-2013, 20:01
A to nie VR tak hałasuje?

agent
07-02-2013, 20:55
Dodaję fotkę: http://zapodaj.net/5ba9034ca9de1.jpg.html

Vinci
07-02-2013, 21:09
Delikatne stuki przy poruszaniu tym obiektywem to raczej normalny objaw a w zdjęciu też nie widzę niczego niepokojącego. BTW strasznie zmniejszyłeś zdjęcie i jakby trzeba było coś wychwycić to ciężko na tak małych.

colins
07-02-2013, 21:24
Jako świeżak na forum i nowy posiadacz Nikona D5100 właśnie z tym obiektywem 18-105, pilnie studiuję instrukcję obsługi i jest w niej wyraźnie napisane, że ten obiektyw może "klekotać" ;-), a winnym jest, tak jak ktoś wspomniał, układ VR. Jest to jak najbardziej normalny objaw.

A skoro już jesteśmy przy tym obiektywie, to mnie dzisiaj przeraziła praca autofokusa. Bawiłem się funkcją Live View i testowałem możliwości nagrywania filmów. To co dzieje się z tym obiektywem po przestawieniu AF w tryb ciągły, to woła o pomstę do nieba. Nie dość, że obiektyw ciągle piłuje w te i z powrotem w poszukiwaniu ostrości, to zdarzają mu się także momenty, że ma problem z ostrzeniem i w tym rozpaczliwym poszukiwaniu ostrości potrafi sobie wręcz "przyterkotać". Oczywiście wszystkie te dźwięki są zadziwiająco dokładnie zbierane przez wewnętrzną namiastkę mikrofonu i taki filmik do oglądania z dźwiękiem nie nadaje się.
I gdzie ten mega hiper cichy silnik SWM? :-]
No cóż - dzisiejszy dzień zapoznawania się z tym sprzętem nauczył mnie jednego.
Jeśli "kręcimy" filmy, to tylko z ostrzeniem manualnym (ostatecznie w trybie pojedyńczym autofokusa). :-)

sokolnik
07-02-2013, 21:27
f/10 a buzia wydaje się nie ostra.

zgera
07-02-2013, 21:37
f/10 a buzia wydaje się nie ostra.

Bo ostrzył na rękaw lewej ręki, chyba że przekadrował.

nikkor83
08-02-2013, 11:49
Albo kolega ustawiał ostrość w kompletnej ciemnicy i póżniej doświetlił lampą.
Tak wnioskuję po cieniach;)

colins
08-02-2013, 18:44
Tak przy okazji mam jedno pytanko.
Czy wasz obiektyw potrafi też tak przyterkotać w podglądzie LV i ciągłym trybie autofokusa?
O tak jak ten na przykładowym filmiku?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PkqhytnWNAE

varjo
08-02-2013, 20:04
W D90 autofokus w LV jest beznadziejny - obiektyw potrafi jeździć we wszystkie strony dłuższą chwilę zanim złapie ostrość. Potrafi sobie również "terkotać" - widocznie taki jego urok. Dla mnie nie stanowi to problemu, bo zarówno kita, jak i LV używam od święta.

Jak już wspomniano - ruszające się w środku części to mechanizm VR. Ten typ tak ma i już.

colins: "I gdzie ten mega hiper cichy silnik SWM? :-]"
Doceniłbyś cichość AF-S gdybyś miał kiedyś "przyjemność" pracować z obiektywami na śrubokręt. W moim F70 silnik AF pracuje jak mikser ;)

A co do zapodanego zdjęcia - jest trochę nieostre (czy AF nie trafił, czy fotografujący źle ustawił ostrość - tego nie wiem). Ale po tym obiektywie nie można się spodziewać cudów, chociaż raz na jakiś czas potrafi pozytywnie zaskoczyć.

colins
08-02-2013, 21:12
Dzięki za odpowiedź odnośnie głośności tego obiektywu. Mój potrafi zachowywać się podobnie jak ten z zamieszczonego filmiku więc zacząłem drążyć temat czy aby na pewno z nim wszystko w porządku. Jednak szybko uspokoiłem się, bo można znaleźć sporo podobnych filmów i zwykle ludzie w komentarzach piszą, że te obiektywy tak mają. Osobiście podejrzewam, że sam silnik obiektywu jest cichy. Jednak w połączeniu z tymi wszystkimi plastikowymi zębatkami stosowanymi w tanich obiektywach całość już ciszą nie grzeszy.
Co ciekawe mój obiektyw dużo kulturalniej zachowuje się przy normalnym fotografowaniu przez wizjer. Natomiast w LV autofokus działa z opóźnieniem bądź nawet z trudem łapie ostrość i skutkuje to takim terkotaniem jak na filmie. Na szczęście postawiłem sobie za cel naukę fotografowania bez podglądu LV, a filmiki będę kręcił z manualnym ostrzeniem więc problem powolnego autofokusa w LV uważam za mało uciążliwy i już.;-)

agent
09-02-2013, 15:23
Dzięki za komentarze. Zdjęcie było robione przy sztucznym oświetleniu i z lampą błyskową umieszczoną nade mną w softboxie wyzwalaną bezprzewodowo. Jak wspomniałem jestem świeżakiem więc być może nie ustawiłem parametrów aparatu tak jak miałem. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia zwłaszcza jeśli chodzi o obiektyw. Oczywiście posłucham jeszcze dalszych uwag i porad... :)

LaCarta
18-02-2013, 22:53
Widze, ze nie tylko ja mam problem. Kupilam 4 miesiace temu Nikona D5100 + N18-105 i nie jestem zbytnio zadowolona.
Po pierwsze ostrosc zdjec jest przerazajaca, w aparacie zdjecie wyglada nienagannie, ale jesli przegrac je na komputer too tylko za glowe sie zlapac. Drugi problem to nagrywanie filmow - tak jak to poprzednio bylo pisane niestabilny AF i nagrywanie pracy AFocusa. Mam nadzieje, ze to nie wina body tylko "standard" tego obiektywu i ze 50 1.8 bedzie o niebo lepszy.
PS Z czystym sumieniem moge dodac, ze nie polecam 18-105.
Pozdrawiam.

sokolnik
18-02-2013, 22:56
Widze, ze nie tylko ja mam problem. Kupilam 4 miesiace temu Nikona D5100 + N18-105 i nie jestem zbytnio zadowolona.
Po pierwsze ostrosc zdjec jest przerazajaca, w aparacie zdjecie wyglada nienagannie, ale jesli przegrac je na komputer too tylko za glowe sie zlapac. Drugi problem to nagrywanie filmow - tak jak to poprzednio bylo pisane niestabilny AF i nagrywanie pracy AFocusa. Mam nadzieje, ze to nie wina body tylko "standard" tego obiektywu i ze 50 1.8 bedzie o niebo lepszy.
PS Z czystym sumieniem moge dodac, ze nie polecam 18-105.
Pozdrawiam.

wyślij mi kilka zdjęć na maila, info na priv

basket
18-02-2013, 23:02
A ja z czystym sumieniem polecam ten obiektyw. Ostrość, celność, szybkość ja za tą cenę jest więcej niż zadowalająca!

sokolnik
18-02-2013, 23:04
chyba pierwszy raz spotykam się z kimś kto byłby nie zadowolony z tego szkła. trzeba pamiętać że to KITowe szkło

nikkor83
18-02-2013, 23:11
Ten obiektyw to jedno z lepszych szkieł kitowych.

nikkor83
18-02-2013, 23:16
LaCarta z całym szacunkiem ale napewno coś robisz źle. Ten obiektyw to świetne narzędzie które zadowala nie tylko amatorów.[/QUOTE]

colins
19-02-2013, 00:49
Można powiedzieć, że ten obiektyw pracuje dość głośno i czasem (przy kręceniu filmów) ma problem z autofokusem, ale na pewno nie można mu zarzucić tego, że nie jest ostry. Ja tam mogę go z czystym sumieniem polecić.

LaCarta
19-02-2013, 01:34
Moze wadliwa sztuka spowodowala ze mam o nim takie zdanie a nie inne.
Sprobuje skonsultowac sie z ekspertami i powiadomie.
PS Mysle ze wizyta u okulisty mi nie zaszkodzi ;)

Fenrir
19-02-2013, 01:39
Pomijając fakt, że 3 razy wyłamałem w nim bagnet, jest całkiem oki ;) Na szczęście w końcu go ukradli, więc już nie mam problemów z wymianą tejże części. Był jednak dość ostry i (u mnie) cichy. 50 1.8D będzie z całą pewnością głośniejszy :)

Coof
19-02-2013, 03:57
@LaCarta - możesz wrzucić jakieś zdjęcie z którego jesteś niezadowolona i powiedzieć co w nim nie tak, być może ewidentnie masz walniętą sztukę i należy serwisować/reklamować. A praca AF w trybie filmowania w entry-levelowych puszkach pozostawia wiele do życzenia i tutaj nie ma zmiłuj, polecam ostrzyć ręcznie, bo faktycznie słychać pracę autofocusa na filmie i to irytuje. Z 50 1.8 nie będzie lepiej jeśli chodzi o pracę, obawiam się, że czas potrzebny aparatowi na precyzyjne ustawienie ostrości przy maksymalnej przysłonie może się nawet trochę wydłużyć. No i będzie głośniej.

Ja 18-105 sobie bardzo chwaliłem, jako obiektyw "do wszystkiego" spełniał swoją rolę doskonale. Na wakacyjny wyjazd do widoczków i zbliżeń w sam raz. A i reportaże nim trzaskałem i byłem bardzo zadowolony. Ostrość ok, AF pewny, VR całkiem wydajny, wymiary kompaktowe, cena niska.

arecki
19-02-2013, 09:28
odeślij do serwisu niech skalibrują, ;-)

xled
03-03-2013, 10:52
mam pytanie odnośnie pierścienia ostrości: Czy Można Nim Krecic Bez Względu Na Ustawienie A-M Obietkywu?

Jedrek.S
03-03-2013, 11:21
tak.

xled
03-03-2013, 11:29
Dziękuję Za Szybką Odpowiedź, Czyli Nic Nie Zepsuje Krecac Pierścieniem W Trybie A?W Takim Razie Po Co Rozróżnia Sie Ustawienia A - M Skoro Mozna Ustawic Ostrosc Manualnie W Trybie A?

arecki
03-03-2013, 11:40
a wiesz jak działa AF? włącz M i spróbuj ;)

Jedrek.S
03-03-2013, 11:43
bo w A jeżeli przyciśniesz spust do połowy już*po ustawieniu ostrości szkło znów przeostrzy.

colins
03-03-2013, 13:15
Też niedawno ten temat mnie zainteresował i wyczytałem, że w niektórych obiektywach kręcenie pierścieniem ostrości w sytuacji, gdy przełącznik ustawiony jest na auto, grozi wręcz uszkodzeniem obiektywu. W tym konkretnie obiektywie 18-105 VR jednak to nie grozi i można kręcić pierścieniem bez względu na ustawienie przełącznika. Swoją drogą skoro tak można, to nie wiem po co producent dał ten przełącznik. Z założenia ma to być tani obiektyw więc bez dodatkowego przełącznika byłby jeszcze tańszy. :-)

picia78
03-03-2013, 22:35
Sprobuje skonsultowac sie z ekspertami i powiadomie.
PS Mysle ze wizyta u okulisty mi nie zaszkodzi ;)

A może masz VR na OFF ?
Według mnie jak na kitowy obiektyw, to normalna żyleta jest ja nie mam z nim najmniejszego problemu i bardzo go sobie chwalę :)

pszemson
04-03-2013, 20:45
Skoro jest już temat nie ma sensu żebym zakładał nowy. Obecnie do mojego D5100 posiadam kita 18-55. Zacząłem jednak myśleć nad zmianą / dokupieniem innego obiektywu. Cena do 1000. W grę wchodzą takie opcje:
- kupić 18-105 i sprzedać 18-55
- kupić 55-200 do kompletu
- kupić coś jasnego - 35 albo 50 /1.8. Składaniał bym się raczej ku 35 bo jest bardziej uniwersalna, mimo że nie nadaje się zbytnio do fotografowania twarzy.
Dla mnie głównym zastosowaniem aparatu jest robienie zdjęć na wakacjach, czasem gdzieś na wyprawie rowerowej ale to już bym podszył pod wyprawę specjalnie pod kątem fotografii. Jakbym brał ze sobą aparat na rower zawsze to pewnie szybko urwałoby się lustro na jakimś ostrym i kamienistym zjeździe. :)
Biorąc pod uwagę owe opcje co polecacie? Jasna stałka z pewnością polepszy jakość zdjęć wieczornych na wakacjach. A ogniskowa 200 w sumie nie wiem czy bym ją wykorzystywał. Nie mam pojęcia do czego bo nigdy nie miałem z nią styczności żeby widzieć dokładnie co ona daje.

O i drugie pytanie. Jak w moim 18-55 przekręcę w manualu do oporu na najdalszą ostrość to przekracza mi nieskończoność i rozmywa. Normalne czy coś mam nie tak z obiektywem?

puciek
04-03-2013, 20:49
W granicach 1000zł możesz kupić używaną 35 tke 1.8G i 55-200VR.