PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana RAW na JPG

mortek
07-02-2013, 14:52
witam, jestem tu nowy więc na wstepie wszystkich pozdrawiam.
a moje zapytanie jest takie, mam D40 i zrobiłem kilakdziesiąt zdjęć w RAW, chcę zmienić je na JPG - w jaki sposób mam to zrobic?

GonzoG
07-02-2013, 14:55
Programem:
ViewNX
CaputerNX
Photoshop, Adobe Camera RAW z PS'a
Lightroom
Camera One
RawTherapee
i pewnie kilka innych.

Pyra001
07-02-2013, 20:52
Można tez to zrobić w aparacie.

Greg77
07-02-2013, 23:54
Dodam tylko, ze jezeli jestes z niektorych zdjec zadowolony to nie usuwaj RAWow, kiedys do nich wrocisz...

biegly
08-02-2013, 10:21
Pyra001 podaj tutoriala "Można tez to zrobić w aparacie." to może rozwiązać problemy wielu innych fotografów tu na forum (kolor z nikona w Raw) - ciekaw bardzo jestem :D

Kolego Mortex, użyj ViewNx jest darmowy.
Zaznaczasz wszystkie zdjęcie w wybranym katalogu i u góry masz ikonę "convert files"
Otwiera się nowe okno dialogowe, gdzie zaznaczasz jpg jakość i rozdzielczość oraz miejsce zapisania.
Chyba najlepsze rozwiązanie dla początkującego, kolory będziesz miał takie jak w aparacie.

Grega wskazówka bardzo trafna ;)

skippy
08-02-2013, 10:47
biegly, jeśli chodzi o d90 to wchodzisz w podgląd zdjęć, wciskasz OK, z menu wybierasz "NEF (RAW) prosessing", wybierasz jak ma to przetworzyć, następnie wybierasz EXE i wciskasz OK. Proste, ale raczej problemów niczyich nie rozwiąże.

grzegorzant
08-02-2013, 11:15
witam, jestem tu nowy więc na wstepie wszystkich pozdrawiam.
a moje zapytanie jest takie, mam D40 i zrobiłem kilakdziesiąt zdjęć w RAW, chcę zmienić je na JPG - w jaki sposób mam to zrobic?
Jeśli pytasz CZYM to zrobić koledzy podpowiedzieli, natomaiast jeśli pytasz JAK to zrobić - to uuuu długa historia. Wielowątkowa, też tu na naszym Forum

darkmajin
08-02-2013, 11:21
biegly, jeśli chodzi o d90 to wchodzisz w podgląd zdjęć, wciskasz OK, z menu wybierasz "NEF (RAW) prosessing", wybierasz jak ma to przetworzyć, następnie wybierasz EXE i wciskasz OK. Proste, ale raczej problemów niczyich nie rozwiąże.

podaj koledze instrukcje do d40

biegly
08-02-2013, 11:36
Nie wiedzialem, że tak tak się da ;)
darkmajin ta funkcja dla mnie zbędna, więc podaruj sobie instrukcję!

Co do problemów, to wystarczy zajrzeć do "Oprogramowanie" NEF i kolory odszukać :)

mortek
08-02-2013, 11:59
wielkie dzięki, widzę że tutaj duzo się nauczę.pozdrawiam