PDA

Zobacz pełną wersję : D3x używany, czy nowy D800, (D600)?

fotomarek_k
07-02-2013, 13:30
Zmęczony oczekiwaniem na bezusterkowe serie nowych aparatów, zacząłem obserwować ceny używek D3x. Pojawia się już tego troszkę i w cenach "kontaktowych". Niestety, nie mam możliwości przetestować i porównać efektów ze starszego sprzętu z D800 czy D600, gdyż nikt ze znajomych na D3x nie pracuje. Ergonomię znam, różnice specyfikacji w miarę, obrazki z nowych również. Testy na DXo też :-)
Prośba o opinie do użytkowników- głównie interesuje mnie porównanie rozpiętości tonalnej, używalne iso, łatwość uzyskania zadowalającej kolorystyki w .jpg, jego podatność na korekty, skuteczność AWB itp. subiektywne refleksje.
Jak myślicie, czy planując użytkowanie przez najbliższe 4-5 lat, będzie to sensowna decyzja ?
Mogę jeszcze czekać ale- zdaje się- nie ma wielkich nadziei na spokojny zakup D800. Szkoda, bo de facto zupełnie zadowoliłaby mnie matryca D600, nie chcę jednak dodatkowych atrakcji serwisowych.
O D3X nie znalazłem negatywnych doniesień, więc...?

morzon
07-02-2013, 13:33
A co tym będziesz fotografował... ?

fotomarek_k
07-02-2013, 13:49
Studio i w terenie- na teraz "daję radę" fujikami s3 i s5 :-)

nowart
07-02-2013, 13:57
Ciężko cokolwiek doradzić na podstawie wymogów "studio i teren". Nie rozpisałeś się zbytnio...

Bartello
07-02-2013, 14:09
jakie pytanie, taka odpowiedź.
Tylko d800 :) bez problemów i bez serwisu.

fotomarek_k
07-02-2013, 14:20
Ciężko cokolwiek doradzić na podstawie wymogów "studio i teren". Nie rozpisałeś się zbytnio...

Nie rozpisałem się, bo b. różne zlecenia wykonuję- precyzyjniej, to będzie że bez astro i podwodnej, a sport niechętnie i sporadycznie fotografuję :-)
Na serio, to w studio głównie: portret, produktowa, modowa, w terenie wszelkiego rodzaju reportaż, ale i katalogowa wszelaka też...
Bardziej zależy mi na Waszym zdaniu nt. różnic między obrazkami, jakie da się uzyskać "na wejściu" tzn. jeszcze bez postprocesu, niż pozostałych aspektach. Fps i takie tam, są dla mnie mniej ważne, niż np. precyzja af, pomiaru światła itp. Dla przykładu, na + D3x jest dla mnie współpraca również ze starszymi lampami serii dx, a nie tylko w iTTL.
Mam nadzieję, że w miarę precyzyjnie dopowiedziałem? :-) Wiem, że masz doświadczenie z D800-a jak wypada przy nim D3x?

...Tylko d800 :smile: ...

Garść argumentów?

nowart
07-02-2013, 14:29
Jeśli "teren" to nie wojenna zawierucha lub czołganie się na bagnach ;) to większość wymogów - bodaj poza lampami, nie wiem, nie używałem starszych - wskazuje na D800. D3x nie fotografowałem, jedynie d3s ale na AF i pomiary w D800 złego słowa powiedzieć nie mogę. Kapryśny jest tylko jeśli chodzi o zastosowanie jasnych, szerokich stałek czego w d3s nie uświadczyłem...

Sapphiron
07-02-2013, 14:39
przesiadając się z s3 wolałbym przejść na d3x... przesiadając się na d800 będziesz płakał za pionowym gripem...

morzon
07-02-2013, 14:44
Dla przykładu, na + D3x jest dla mnie współpraca również ze starszymi lampami serii dx, a nie tylko w iTTL.

Naprawdę to ma dla Ciebie znaczenie przy wyborze aparatu za ok 10k ?
Nie mówię żeby kupować tylko sabiny po 1,5k, ale nie gorzej będą się choćby yongnuo za 300zł nowe spisywać...

przesiadając się z s3 wolałbym przejść na d3x... przesiadając się na d800 będziesz płakał za pionowym gripem...

A jaki to problem dokupić gripa? I mieć wygodniejszą obsługę niż jednocyfrówki (wybierak AF w pionie) ?

Sapphiron
07-02-2013, 14:54
dokupiony grip to nie to samo... i pod względem trzymania i pod względem wytrzymałości i pod względem wymiany baterii (np w d700 jest to tragicznie rozwiązane)...

morzon
07-02-2013, 14:57
dokupiony grip to nie to samo... i pod względem trzymania i pod względem wytrzymałości i pod względem wymiany baterii (np w d700 jest to tragicznie rozwiązane)...

Rozleciał Ci się kiedyś oryginalny, że piszesz coś o wytrzymałości?
Mi akurat zintegrowany w D3 zupełnie nie pasił, więc "pod względem trzymania" to bardzo indywidualna kwestia.
Wymiany baterii nie rozumiem - jest dokładnie tak samo jak w jednocyfrówce - wysuwasz od boku szufladke.

Sapphiron
07-02-2013, 15:17
Tak, w oryginalnym urypałem śrubę główną do przykręcania...

A co do wymiany baterii to jedną owszem wymienisz tak, ale żeby wymienić tą w body musisz zdjąć gripa ;)

morzon
07-02-2013, 15:22
A co do wymiany baterii to jedną owszem wymienisz tak, ale żeby wymienić tą w body musisz zdjąć gripa ;)

Nie musisz tam wsadzać żadnej baterii ;) Kupisz atomowy aku od D4 i wsadzisz w gripa i masz to samo. Baterie w korpusie można uznać jako gratis w zasadzie i przewagę nad D4 ;)

Sapphiron
07-02-2013, 15:24
Każdy robi jak uważa. Ja wolałbym d3x niż d800. Ktoś inny może woleć d600, a zupełnie ktoś inny Marka5D

fotomarek_k
07-02-2013, 15:27
Naprawdę to ma dla Ciebie znaczenie przy wyborze aparatu za ok 10k ?
Nie mówię żeby kupować tylko sabiny po 1,5k, ale nie gorzej będą się choćby yongnuo za 300zł nowe spisywać...?

SB 80dx mam, więc zawsze zapas byłby, a z tymi za 300, to sorry, ale nie porównujmy :wink: Na marginesie, porównując precyzję naświetlania błyskowego z D3, nie widziałem różnic między SB 80dx/800.
Jeśli D800, to oczywiście z gripem. Akurat możliwość odkręcenia uważam za zaletę, choć zintegrowane przeważnie doskonalsze.

nowart Jeśli "teren" to nie wojenna zawierucha lub czołganie się na bagnach :wink: to większość wymogów - bodaj poza lampami, nie wiem, nie używałem starszych - wskazuje na D800. D3x nie fotografowałem, jedynie d3s ale na AF i pomiary w D800 złego słowa powiedzieć nie mogę. Kapryśny jest tylko jeśli chodzi o zastosowanie jasnych, szerokich stałek czego w d3s nie uświadczyłem...Pancerność nie jest jest dla mnie niezbędna. Ważny af, ale ten z D3s, to zdaje się nowsza generacja, niż 3x?
Zależy mi szczególnie na subiektywnej ocenie różnic obrazka i zmianie DR oraz kolorystyki względem ISO...

morzon
07-02-2013, 15:30
Ale tylko ze względu na gripa??

Matryca z D800 kopie D3x'a, AF (prawdopodobnie, nie miałem D3x) lepszy z tego co się czyta w D800, do tego filmowanie... No i cena nówki z gripem jak za używkę D3x - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Oczywiście, że każdy robi jak uważa - ale jak ktoś jeszcze nie wie co uważa to po to dyskutujemy i wymieniamy się argumentami, nie? :)

SB 80dx mam, więc zawsze zapas byłby, a z tymi za 300, to sorry, ale nie porównujmy :wink: Na marginesie, porównując precyzję naświetlania błyskowego z D3, nie widziałem różnic między SB 80dx/800.

No nie wiem... Ja pracuję równolegle na yongnuo (takich za 200 i 600) i 2x SB-900 i szczerze mówiąc nie ma dla mnie znaczenie która lampa jest która (no chyba, że wieszam coś nad jakąś przepaścią, krawędzią budynku - to wiadomo, że tam YN wisi :mrgreen:).
Korzystam tylko z manuala co prawda i jakichś testów super precyzyjnych nie robiłem, ale zasadniczo nie rzuciło mi się w oczy nic szczególnie odstającego na plus czy minus jeśli chodzi o charakter światła... Może się nie znam po prostu :)

Sapphiron
07-02-2013, 15:33
Dokładnie :) Ja wyrażam swoje zdanie, Ty wyrażasz swoje :) I dobrze że jest wymiana doświadczeń :)

A grip to nie jedyna sprawa. Uszczelnienia, pancerność, większe body. A filmy? niepotrzebne ;)

morzon
07-02-2013, 15:38
A grip to nie jedyna sprawa. Uszczelnienia, pancerność, większe body. A filmy? niepotrzebne ;)

USzczelnienia? D800 przeca uszczelnione. Pancerność - nie wiem, może. Większe body? D700 z gripem było większe niż D3. Nie wiem jak jest w przypadku D800/D4.
Filmy - dla mnie to z kolei był czynnik przeważający o zakupie D800 i sprzedaży D700 (alternatywą było dokupienie 5d2, bezsens...). Zasadniczo lepiej mieć i nie korzystać niż nie mieć i czasem żałować;)

kichu
07-02-2013, 15:59
generalnie w kwestii d3x/d800 jedynym argumentem za d3x dzis bedzie 'form factor' - czyli ze ma body zintegrowane z uchwytem pionowym, no i moze jeszcze +1fps, i minimalne zmiany ergonomiczne - w pozostalym zakresie niestety czy stety 800-tka wyprzedza d3xa z palcem nie powiem gdzie

matryca, obrazek, af, takze szybkosc i nie mowie tu o af, bo koledzy moze nie zwrocili uwage, ale matryca z d3x nie jesty natywnie 14bitowa, przez co w 14 bitach pucha zwalnia jak d300s (1,2 fps, dluzsze opoznienie lustra), filmy, nowe auto iso - w tych wszystkich aspektach mamy przewage 800-tki

fotomarek_k
07-02-2013, 16:09
generalnie w kwestii d3x/d800 jedynym argumentem za d3x dzis bedzie 'form factor' - czyli ze ma body zintegrowane z uchwytem pionowym, no i moze jeszcze +1fps, i minimalne zmiany ergonomiczne - w pozostalym zakresie niestety czy stety 800-tka wyprzedza d3xa z palcem nie powiem gdzie

matryca, obrazek, af, takze szybkosc i nie mowie tu o af, bo koledzy moze nie zwrocili uwage, ale matryca z d3x nie jesty natywnie 14bitowa, przez co w 14 bitach pucha zwalnia jak d300s (1,2 fps, dluzsze opoznienie lustra), filmy, nowe auto iso - w tych wszystkich aspektach mamy przewage 800-tki

Filmy, to wiem :) Na tych 14 bitów nie zwróciłem uwagi. Nowe auto iso- możesz szerzej? I na temat obrazka, pod jakim względem lepiej?

Pawel Pawlak
07-02-2013, 16:42
Można np. wybrać tryb auto iso uwzględniającą czas przy jakim ma być zmieniane iso, w zależności od ogniskowej, z możliwością wprowadzenia własnych preferencji na +/-
Obrazek jest lepszy pod każdym względem - im wyższe iso, tym bardziej to widać

kichu
07-02-2013, 16:47
auto-iso - wczesniej mogles wbic limity najdluzszy czas i najwyzsze iso, teraz masz dodatkowa opcje w auto-iso, gdzie czas dobierany jest w zaleznosci od zapietej ogniskowej (standardowo okolice 1/odwrotnosc z opcja "korekcji" ze albo krocej albo dluzej niz wariant bazowy), dodatkowo mozna wlaczyc auto-iso nie wlazac np. w menu a naciskajac przycisk od iso i krecac jednym z pokretlem (tyllne zmienia iso, przednia wl/wyl auto-iso)

co do obrazka a sciagnij sobie np. to
http://plik.kichu.pl/archiwum/d800_night.zip wrzuc do photoshopa i pogmeraj ekspozycja w ekstremalnym zakresie (+/- 5 ev), wyciaganiem z cieni i tak dalej i tak dalej...

fotomarek_k
07-02-2013, 18:21
auto-iso - wczesniej mogles wbic limity najdluzszy czas i najwyzsze iso, teraz masz dodatkowa opcje w auto-iso, gdzie czas dobierany jest w zaleznosci od zapietej ogniskowej (standardowo okolice 1/odwrotnosc z opcja "korekcji" ze albo krocej albo dluzej niz wariant bazowy), dodatkowo mozna wlaczyc auto-iso nie wlazac np. w menu a naciskajac przycisk od iso i krecac jednym z pokretlem (tyllne zmienia iso, przednia wl/wyl auto-iso)...

Dzięki.
Co do jakości obrazka z D800, to mam "obadane", przeraża mnie jedynie ryzyko trafienia sztuki "z bonusami", stąd pomysł na D3x. Jeśli obrazek byłby do 1600 porównywalny, to b. poważnie rozważałem...

Pawel Pawlak...
Obrazek jest lepszy pod każdym względem - im wyższe iso, tym bardziej to widaćCzy do jakiejś wartości ISO jest porównywalny? Kolorystyka 3xa podobno super w porównaniu z D3, a mocno przegrywa z D800?

Szczerze bym wolał nowocześniejszy sprzęt, w dodatku nieco tańszy... Cóż jednak z nowoczesności, jeśli zamiast pewnego sprzętu trafię na kapryśną zabawkę?:twisted: Odkładam zakup już kilka miesięcy i jedyny pozytyw, to nieco niższe ceny...i ciągle zerowy przebieg, bo wszystko idzie na liczniki starych :roll: :lol:
Ciągle nic nie wymusza natychmiastowego zakupu- jednak wolałbym to już mieć za sobą. Choćby po to, by spokojnie poznać sprzęt, nim pójdzie "do roboty"...

morzon
07-02-2013, 18:31
Kupując sprzęt stacjonarnie, w jakimś sensownym sklepie powinieneś mieć możliwość sprawdzenia puszki pod kątem AF - jeśli jest w porządku no to zero strachu.
Ja kupowałem przez neta no i niestety czekam mnie wysyłka na kalibracje... ale kupiłem taniej i cóż - liczyłem się z tym.

kichu
07-02-2013, 19:11
I podstawowa sprawa, mimo ze afera z AF dotyczy zlej kalibracji lewych punktow af, to sprawdz body przed zakupem ostrzy celnie na centralnym punkcie z Twoimi szklami, jesli tak no to oznacza, ze na 99% caly tor optyczno/autofocusowy jest ok i gdyby sie zdarzalo ze lewy nie trafia to kalibracja softwarowa w serwisie zalatwia sprawe. Natomiast gdyby kupowane body mialo problemy z trafianiem na centralnym punkcie wtedy bym go nie bral.

Przy ocenie np. w sklepie na lcd aparatu czy trafia czy nie pomaga ustawienie w picture controls wyostrzania na najwyzsze poziomyi typu 7-8-9, dobrze wowczas widac na krawedziach czy cos jest ostre czy nie - krawedz trafiona jest wrecz minimalnie przerysoana.

fotomarek_k
07-02-2013, 19:57
I podstawowa sprawa, mimo ze afera z AF dotyczy zlej kalibracji lewych punktow af, to sprawdz body przed zakupem ostrzy celnie na centralnym punkcie z Twoimi szklami, jesli tak no to oznacza, ze na 99% caly tor optyczno/autofocusowy jest ok i gdyby sie zdarzalo ze lewy nie trafia to kalibracja softwarowa w serwisie zalatwia sprawe. Natomiast gdyby kupowane body mialo problemy z trafianiem na centralnym punkcie wtedy bym go nie bral.

Przy ocenie np. w sklepie na lcd aparatu czy trafia czy nie pomaga ustawienie w picture controls wyostrzania na najwyzsze poziomyi typu 7-8-9, dobrze wowczas widac na krawedziach czy cos jest ostre czy nie - krawedz trafiona jest wrecz minimalnie przerysoana.

Dzięki za przydatne porady. Ja głównie fotografuję ostrząc na centralnym i pewnie nawet mało by mi przeszkadzał ten "lewy" lewy :-) Czytając jednak o sprawnym zawsze ostrzeniu na LV, obawiam się głównie bublowatej produkcji, łącznie z przekoszeniem matryc, bagnetów itp. Do tego dochodzi plucie olejem i problematyczny serwis PL. Stąd pomysły na produkt z przed kilku lat i z półki pro- bo przynajmniej kontrola jakości (chyba) funkcjonowała jeszcze :-)
Skończy się więc na D800, chyba że zdążą D800s wypuścić- nim życie zmusi mnie biec na zakupy :-)

markB
07-02-2013, 21:02
Za D3X: budowa, ergonomia, obrazek na najniższym iso bardziej mi się podoba - szum to czarna kaszka, a i kolory jakby bardziej filmowe (ale to kwestia osobistego postrzegania), mniejsze pliki, brak problemów z lewym sensorem AF, brak pseudofilmowania.
Za D800: obrazek od 200 iso lepszy, mniej zaszumiony, a im wyżej tym różnica większa, dużo szybszy na 14 bitach, AF lepszy w ciemności (środkowy sensor).

BTW: matryca D3X jest natywnie 14-bitowa, ale procesor jest o trzy lata starszy od D800 i nie nadąża z "procesją" Rawów; stąd ledwie 1.2 kl/sek.

No i można sobie wbić gwóźdź w głowę, bo na rumorach piszą o D4X 36MP, dużo szybszym od D800 i mającym ukazać się (na razie jako anons) na jesieni br.

Sapphiron
07-02-2013, 21:27
no cóż, idą za ciosem ;)

Pawel Pawlak
07-02-2013, 21:52
biorąc pod uwagę że D800 ma 50% więcej pikseli - na każdej czułości obrazek jest lepszy. Oczywiście czy to zauważymy czy nie zależeć będzie od tego do czego go wykorzystamy.

Jacek_Z
08-02-2013, 02:47
. Dla przykładu, na + D3x jest dla mnie współpraca również ze starszymi lampami serii dx, a nie tylko w iTTL..Nie wiem co masz na mysli mówiąc o współpracy D3x ze starszymi lampami. Ale z tego co ja kojarzę, to TTL ze starymi lampami był w jednocyfrowcach kontynuowany do modeli D2....
D3x będzie sobie pracował ze starymi lampami tak jak każdy inny nowy cyfrowy nikon. Czyli bez TTL.

elanek
08-02-2013, 08:57
Odkąd się pojawił D800 zauważam wysyp D3X - ów na allegro. I to niestety w niezbyt zachęcających cenach. To o czymś świadczy. D800 o niebo lepszy.

Sapphiron
08-02-2013, 09:32
nowy ;) to wystarcza ;)

fotomarek_k
08-02-2013, 10:04
Nie wiem co masz na mysli mówiąc o współpracy D3x ze starszymi lampami. Ale z tego co ja kojarzę, to TTL ze starymi lampami był w jednocyfrowcach kontynuowany do modeli D2....
D3x będzie sobie pracował ze starymi lampami tak jak każdy inny nowy cyfrowy nikon. Czyli bez TTL.

W specyfikacji ma pełną współpracę z serią lamp dx- no, oczywiście bez iTTL :-)

elanek Odkąd się pojawił D800 zauważam wysyp D3X - ów na allegro. I to niestety w niezbyt zachęcających cenach. To o czymś świadczy. D800 o niebo lepszy.

Podejrzyj posty kolegi ShutterStill (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58666)... Obawiam się, że ma odmienne zdanie. Ceny na alle oscylują już ok. 10 tys., a sprzęty w stanie b. zachęcającym. Nadal nie jest to tanio, ale...

Pawel Pawlak
08-02-2013, 12:23
Przypominają mi sytuacje po premierze D300. Też wielu miało dylematy - używany d2x czy nowy D300 z gripem... i też wielu decydowało się na d2x wbrew zdrowemu rozsądkowi, a kierując się jedynie "magią" jednocyfrowego body; oczywiście dorabiając do swojej decyzji bardzo merytoryczne uzasadnienie poparte przykładami (jednostkowymi).
Najczęściej były to osoby które nie potrzebowały ani D300 ani d2x, więc w zasadzie wszystko jedno co wybrały - nadal mogły przekonywać wszystkich do słuszności swojej decyzji.

fotomarek_k
08-02-2013, 13:57
Przypominają mi sytuacje po premierze D300. Też wielu miało dylematy - używany d2x czy nowy D300 z gripem... i też wielu decydowało się na d2x wbrew zdrowemu rozsądkowi, a kierując się jedynie "magią" jednocyfrowego body; oczywiście dorabiając do swojej decyzji bardzo merytoryczne uzasadnienie poparte przykładami (jednostkowymi).
Najczęściej były to osoby które nie potrzebowały ani D300 ani d2x, więc w zasadzie wszystko jedno co wybrały - nadal mogły przekonywać wszystkich do słuszności swojej decyzji.

Być może, ale tylu atrakcji z jakością to D300 nie dostarczał. Mi osobiście pod względem obrazka wystarczyłby D600. Odpadł ze względu na ergonomię (troszkę, bo z gripem dałoby się żyć) ale głównie dlatego, że się od nowości sypie :-) Strach myśleć, co może być, gdy się nieco zużyje.
O sprzęt dbam w miarę, żywotność migawek deklarowana przez producenta nawet przy amatorskich body- dwa korpusy zawsze używam- wystarczyłaby mi na lata. Co z tego, jeśli praktycznie pewnik, że nie da się tym spokojnie pracować :-(

Sprzęt zmieniam nieczęsto i wolałbym brać coś technologicznie świeżego, ale już rok mija od premiery D800 i nadal jazdy jak z zabawkami, mimo etykiety semipro. I ciągle "nikt nic nie wie"...

Jacek_Z
08-02-2013, 14:54
W specyfikacji ma pełną współpracę z serią lamp dx- no, oczywiście bez iTTL :-)Z ciekawości - gdzie wyszperałes specyfikacje o tym mówiącą? Ja dotarłem do informacji, że ... przy lamach DX pali się w wizjerze D3x kropka, że lampa jest naładowana. To dość daleko od pełnej współpracy.
Ja pisze to tylko w celu takim, bys sie nie naciął, bo gdy po zakupie okaże się, że ta wspólpraca jest taka niedoskonała, to ta cecha nie byłaby dla ciebie istotna w wyborze body.
Czy masz nadzieję na jakikolwiek TTL ze starą lampą w D3x czy nie?
Bo jesli nie TTL, to każde body da ci to samo. Praca w M albo w A.

D2x miało d-TTL oraz i-TTL więc jakąś z wersji TTL miał z wieloma lampami. D3x juz nie.

fotomarek_k
08-02-2013, 16:15
Z ciekawości - gdzie wyszperałes specyfikacje o tym mówiącą? Ja dotarłem do informacji, że ... przy lamach DX pali się w wizjerze D3x kropka, że lampa jest naładowana. To dość daleko od pełnej współpracy.
Ja pisze to tylko w celu takim, bys sie nie naciął, bo gdy po zakupie okaże się, że ta wspólpraca jest taka niedoskonała, to ta cecha nie byłaby dla ciebie istotna w wyborze body.
Czy masz nadzieję na jakikolwiek TTL ze starą lampą w D3x czy nie?
Bo jesli nie TTL, to każde body da ci to samo. Praca w M albo w A.

D2x miało d-TTL oraz i-TTL więc jakąś z wersji TTL miał z wieloma lampami. D3x juz nie.

Kurcze, nie pamiętam gdzie to widziałem, ale dałbym rękę sobie...( na wszelki wypadek, może lewą... i nie całą) :???: Parę lat temu robiłem D3 + 80dx i było ok, liczyłem więc, że z 3x będzie to samo.
Jeśli jedynie wskaźnik ładowania działa, to faktycznie bez znaczenia- dzięki za info. Wiadomo, strategicznego znaczenia to nie ma, ale byłoby plusikiem zawsze...

Jacek_Z
08-02-2013, 17:17
Parę lat temu robiłem D3 + 80dx i było ok, ..Hm, wg tego co wyczytałem to nie powinno byc TTL (D3x i D3 powinny pracowac tak samo jesli chodzi o błysk). Pamiętasz jakich funkcji używałeś/potrzebowałes? Co to znaczy, że było OK ? :) czy na pewno nie było to D2?

markB
08-02-2013, 18:29
D3X, tak jak i D3, ze wszystkimi lampami z górnej półki od SB80DX włącznie wstecz do SB24 pracuje tylko w trybach A i M. Niestety nie ma TTL. Ja sprawdzałem praktycznie tylko dla SB24, ale w instrukcji na str. 191 jest stosowna informacja.

fotomarek_k
08-02-2013, 18:32
Hm, wg tego co wyczytałem to nie powinno byc TTL (D3x i D3 powinny pracowac tak samo jesli chodzi o błysk). Pamiętasz jakich funkcji używałeś/potrzebowałes? Co to znaczy, że było OK ? :) czy na pewno nie było to D2?

Nie, nie było to D2 :-) OK, tzn. że porównywalnie do s5 z SB 800. Jutro powinienem mieć okazję podpiąć 80dx do D3, to powiadomię na jakich ustawieniach, a poprzednio to aparat na pewno w M i bliżej 1/30 niż 1/250 a przysłonięte nie bardziej niż 5,6 :wink:

Frodo
14-07-2013, 17:39
Mam D2xs i używam TTL z lampami SB 80dx.
D3, D3s, D3x nie mają już takiej możliwości. Jeżeli ktoś zdecyduje się na takie lampy pozostaje co najwyżej tryb A.

fotomarek_k
14-07-2013, 21:32
Dzięki za info- zaniechałem rozważania zakupu d3x chwilę po tym, gdy trafiłem na wątek o wycieku oprogramowania serwisowego i d3x-y z "kilkutysięcznym" przebiegiem stały się mniej atrakcyjne ;-) Tak więc w moim przypadku skończyło się na zakupie d800, z którego jestem względnie zadowolony.

Kris125
01-08-2013, 03:50
Ja mam takie pytanie. Na allegro jest do sprzedania d3 za niecałe 6k z przebiegiem 148 tys.. czy warto go kupic? http://allegro.pl/nikon-d3-okazja-body-nikon-d3-przebieg-146-tys-zdj-i3435922224.html

marszull
01-08-2013, 10:45
Dzięki za info- zaniechałem rozważania zakupu d3x chwilę po tym, gdy trafiłem na wątek o wycieku oprogramowania serwisowego i d3x-y z "kilkutysięcznym" przebiegiem stały się mniej atrakcyjne ;-) Tak więc w moim przypadku skończyło się na zakupie d800, z którego jestem względnie zadowolony.

dlaczego wzglednie?

irek6311
01-08-2013, 16:39
Kris125 D3 z więcej niż 100tyś zdjęć bym nie kupił bo ryzyko padnięcia migawki czy innego elementu jest większe ,
cena atrakcyjna ale jak serwis zaliczysz to już nie będzie tak różowo .

Pawel Pawlak
01-08-2013, 16:43
zwłaszcza że jeśli nic się nie zmieniło, to koszty ewentualnej naprawy uzależnione są od "klasy" body. W d3,d3x,d4 są najwyższe

irek6311
01-08-2013, 16:55
Trzeba dodać że sprzedawca z negatywami ze sprzedaży więc D3 może mieć ukrytą wadę < odradzam .

Kris125
01-08-2013, 20:40
Dzięki za wsparcie. Macie chyba racje, oferta kusząca ale można wpakować się w duże koszta. Migawka pewnie ze 2k nowa.

fotomarek_k
02-08-2013, 16:53
dlaczego wzglednie?

No, centralnie hotpiksela mam w bonusie od nowości i jeszcze wyjściowych kolorów pod moje fujiki nie udało się poustawiać:-)
Ale nie jest źle- hota, gdy będzie ich więcej się zmapuje, a kolory też są do ustawienia. Rozpiętość jest porównywalna do fujików, tzn. bez problemu uzyskuję dobrze oświetlone postaci na tle fajnie niebieskiego nieba :-) No, a na "+" wiadomo, ISO i możliwości kadrowania bardzo swobodnego...
Jestem więc umiarkowanie zadowolony, ale decyzję o zakupie podjąłem, gdy mi podstawowe body pewnego dnia "skiksowało" we współpracy z lampą i obawiałem się, że może skonać. Znaczy, trzeba było coś kupić i już :-)