Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-70, czasem nie reaguje AF
Witam :)
Jestem szczęśliwym posiadaczem obiektywu 28-70 2.8 D ED, starszego brata 24-70. Problem w tym, że od jakiegoś czasu, sporadycznie nie łapie AF, spust migawki po prostu nie reaguje. Wówczas w miare delikatnie przekręcam ręczną nastawą ostrości do końca zakresu i zaczyna łapać. Szkło nie upadło, nigdy nie miało żadnych przygód. Czy macie jakieś pomysły ? Pada silnik AF czy może co innego ?
irek6311
06-02-2013, 19:44
Ja słałbym go do serwisu na przegląd ,
puki działa koszt naprawy powinien być niski .
Działać działa, ale sam silniczek AF dziwnie się zachowuje bo przy wciskaniu spustu migawki gdy nie startuje to słychać cichy szmer, jakby próbował wystartować a nie daje rady.
Działać działa, ale sam silniczek AF dziwnie się zachowuje bo przy wciskaniu spustu migawki gdy nie startuje to słychać cichy szmer, jakby próbował wystartować a nie daje rady.
Uuu to kiszka, raczej serwis się kłania :(
Pół biedy jeżeli na gwarancji...
EDIT: dopiero zajarzyłem że 28-70 raczej na gwarancji już nie jest..
Jestem szczęśliwym posiadaczem obiektywu 28-70 2.8 D ED, starszego brata 24-70. Problem w tym, że od jakiegoś czasu, sporadycznie nie łapie AF
To już raczej zbyt szczęśliwy nie będziesz_:)
jak na taki czas używania to miał prawo strzelić focha, po wymianie silnika AF będzie jak nóweczka :)
Jestem szczęśliwym posiadaczem obiektywu 28-70 2.8 D ED, starszego brata 24-70. Problem w tym, że od jakiegoś czasu, sporadycznie nie łapie AF, spust migawki po prostu nie reaguje. Wówczas w miare delikatnie przekręcam ręczną nastawą ostrości do końca zakresu i zaczyna łapać. Szkło nie upadło, nigdy nie miało żadnych przygód. Czy macie jakieś pomysły ? Pada silnik AF czy może co innego ?
Od kilkunastu tygodni mam dokładnie to samo. Wygląda na silnik. U mnie także pomaga przekręcenie pierścienia ostrości w skrajną pozycję. Najpierw się trochę zdenerwowałem, ale potem stwierdziłem, że jak wysiądzie silnik to będę go używał jako manuala. Wymiana motoru jest chyba nieopłacalna.
jak na taki czas używania to miał prawo strzelić focha, po wymianie silnika AF będzie jak nóweczka :)
Za to właściciel będzie lżejszy o ~2000 zł. No nie wiem czy to dobry interes...
zeberek1
08-02-2013, 15:00
A czy ktoś może miał osobiście realnie do czynienia z wymiana silnika w tym szkle? I jakie to sa naprawdę koszty? Lub też jeśli nie serwis Nikona bo wiem że nie najtańszy to np. na ebay.de czasem widze te silniki do kupienia a wymiane to chyba każdy dobry serwis zdziała?
Kiedyś 18-70 zaczął mi się tak zachowywać. Zajrzałem do środka i okazało się, że jedna z blaszek przełącznika A/M była jakoś tak luźno osadzona i czasami zwierała do czegoś metalowego, tzn. do obudowy silnika czy cuś, już nie pamiętam. Podgiąłem ją i dla pewności zaizolowałem, usterka już nigdy się nie powtórzyła.
mackaron
08-02-2013, 15:27
typowa przypadlosc 28-70 80-200 i wczesnych 17-35 ...silnik AF-s do wymiany o ile jeszcze to robia to na pewno zaspiewaja okragla sume za naprawe ( jesli mnie pamiec nie myli ok 2000zl) mozna probowac kupic na ebay silnik za ok 500-600 zl choc pamietam ze kumpel ktory wymienial mial problem z nieautoryzowanym serwisem...o ile sama wymiana jest stosunkowo prosta to jest jeszcze kwestia skalibrowania takiego silnika a to juz chyba tylko serwis
nikona moze zrobic
ps. objawy sa takie jak opisales + ciche piszcenie silnika przy starcie (wtedy kiedy zadziala of coz)
Uwaga .. Wymieniłem AF w tym obiektywie i dalej jest to samo. Trzeba lekko przekręcić na skraj focusem i zaczyna łapać. Nie piszczy, chodzi ładnie o ile załapie. Czasem tylko mam wrażenie że af szarpie jakby w środku coś haczyło ... :| powtórzę że AF był wymieniany. Nie ma luzów ani nie nie lata w nim. Optycznie żyleta. Tracę już siły do tego szkła - kupiłem "zamiennik" sigmę 24-70 na śrubkę ale wolałbym jednak wrócić do swm :] Majster mówił o jakimś pierścieniu pękniętym ale urwał się z nim kontakt bo chyba stracił cierpliwość do tego szkła i do mnie :]