Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sztorm B&W
Ostatnie zdjecie ze sztormowego Doolin, ostatnie dni tez byly dosc ciekawe, zapowiedzi fal 14m i wiecej i dodatkowo wiatr 130km/h...
Niestety pracowalem i nie moglem sobie pozwolic na dotacie nad ocean.
Meczylem to zdjecie na kilka sposobow, mam nadzieje, ze sie spodoba;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
Al Koholik
06-02-2013, 18:55
No, przyroda się popisała, a Grześ nie :wink: Podobnie jak w poprzednich odsłonach mam wrażenie, że pokazałeś za dużo. Lewa strona całkowicie zbędna. Prawa jest świetna ale zdominowana przez dół. Czasami odnoszę wrażenie, że Ci ktoś tą sigmę poxipolem przykleił :mrgreen: Przecież to kadr na dłuższą ogniskową.
No, przyroda się popisała, a Grześ nie :wink: Podobnie jak w poprzednich odsłonach mam wrażenie, że pokazałeś za dużo. Lewa strona całkowicie zbędna. Prawa jest świetna ale zdominowana przez dół. Czasami odnoszę wrażenie, że Ci ktoś tą sigmę poxipolem przykleił :mrgreen: Przecież to kadr na dłuższą ogniskową.
Minute wczesniej jak sie ustawialem do odpowiedniego kadru to walnela mnie taka fala jak na zdjeciu, mokry jak szmata postanowilem zrobic jeszcze ze dwa ujecia, ale balem sie juz podejsc blizej;)
Nie do konca rozumiem jak widzisz ten kadr, ale ok...
Al Koholik
06-02-2013, 19:31
Minute wczesniej jak sie ustawialem do odpowiedniego kadru to walnela mnie taka fala jak na zdjeciu, mokry jak szmata postanowilem zrobic jeszcze ze dwa ujecia, ale balem sie juz podejsc blizej;)
Nie do konca rozumiem jak widzisz ten kadr, ale ok...
Do takich zabaw jest tele. Raz, że jest bezpieczniej, a dwa, że inaczej układa się perspektywa.
Cały kard starałby się zbudować o ten fragment wybrzeża.
http://img189.imageshack.us/img189/3046/10243511440410432746.jpg
Przy takim sztormie uważniej dobierałbym sztafaż. Skały się do tego kiepsko nadają. Nikt po za tobą nie wie jak te kamienie, skały są duże. Dlatego szukałbym czegoś co zrobił człowiek. Falochron, barierki, tablice itd...
Do takich zabaw jest tele. Raz, że jest bezpieczniej, a dwa, że inaczej układa się perspektywa.
Cały kard starałby się zbudować o ten fragment wybrzeża.
http://img189.imageshack.us/img189/3046/10243511440410432746.jpg
Przy takim sztormie uważniej dobierałbym sztafaż. Skały się do tego kiepsko nadają. Nikt po za tobą nie wie jak te kamienie, skały są duże. Dlatego szukałbym czegoś co zrobił człowiek. Falochron, barierki, tablice itd...
Kadr ciekawy, co do sztafazu to sluszna uwaga, dzieki...
Nie wiem jednak, czy wiesz jak to wyglada na zywo, to, ze fale tak sie ulozyly na tym zdjeciu to nie znaczy ze za 10 sekund nie bede pod woda, dluga ogniskowa...no jest to opcja, nastepnym razem pomysle o tym...
Al Koholik
06-02-2013, 19:47
Kadr ciekawy, co do sztafazu to sluszna uwaga, dzieki...
Nie wiem jednak, czy wiesz jak to wyglada na zywo, to, ze fale tak sie ulozyly na tym zdjeciu to nie znaczy ze za 10 sekund nie bede pod woda, dluga ogniskowa...no jest to opcja, nastepnym razem pomysle o tym...
Co do tego jak to wygląda na żywo to mogę tylko podejrzewać. Raz byłem na Hook Head, pogoda lekko sztormowa. Przemoczyło mnie za nim wyciągnąłem statyw z bagażnika, a muszę przyznać, że byłem raczej lepiej ubrany :)
Nikonozaur
06-02-2013, 22:09
Może rzeczywiście dałeś tych kamieni za dużo, odciągają nieco wzrok od tematu. W słowach Al'a tkwi sporo racji.
krzysztofz24
07-02-2013, 10:58
Mam wrazenie ze troche widac to meczenie foty, pod postacia delikatnego szumu na niebie.
Troche mi sie kloca ciemne kamienie z biela spienionej wody. Jakby ich troche mniej w kadrze bylo...
Ale zywiol czuc i to mi sie na pewno podoba.
Fajnie sie przelewa:-).
A mi bardzo podoba się tak jak jest; no może uciąłbym trochę dołu i minimalnie prawej strony;
używając tele byłoby całkiem co innego.
Mi ta szerokość daje więcej informacji jak tam naprawdę było (woda leje się na wszystkie strony (:
Oczywiście, że idealniej byłoby jeszcze bliżej podejść, skierować aparat trochę w prawo i ogarnąć żywioł prawie od środka, ale.. szkoda sprzętu (: (może aparat na monopodzie i zdalne wyzwalanie jest jakimś wyjściem)
Oczywiście, że idealniej byłoby jeszcze bliżej podejść, skierować aparat trochę w prawo i ogarnąć żywioł prawie od środka, ale.. szkoda sprzętu (: (może aparat na monopodzie i zdalne wyzwalanie jest jakimś wyjściem)
Za pierwszym razem jak podszedlem do tego kadru to stalem blisko krawedzi bardziej w prawo, nachylilem sie do plecaka odwrocony tylem do fali i zdazylem tylko przymknac plecak dostajac poteznego strzala wody, caly mokry poszedlem do auta sprawdzic stan sprzetu, ktory byl w plecaku a w nim na szczescie tylko troche wody, iPhone w kieszeni czesciowo przestal dzialac i jak sie dzis okazalo trzeba wymienic pewna czesc.
Aparat mialem na statywie i kazde zdjecie nadchodzacej fali konczylo sie zaslonieciem aparatu wlasnym cialem...
Bywam nad oceanem w ciezkich warunkach, bo widok jest to ciekawy, nie czesto jednak da sie zdjecia robic, czesto mocno przy tym pada, takich warunkow jak te jednak wczesniej nie widzialem, robi wrazenie...
To muszą być niezłe przeżycia! Takie wchodzenie w sztorm to pewnie jak himalaizm - musi uzależniać..
Ale to dobrze, że nie wszystko udaje się idealnie (:
Jest ciśnienie żeby znowu wrócić i zrobić to "zdjęcie życia"
A poza tym chyba te małe niedoskonałości ułatwiają "czucie"; jak jest idealna kompozycja to czasem zatrzymamy się na poziomie grafiki, (ja mam tak ze zdjęciami Salgado - najpierw zachwyt nad zdjęciem jako obrazem i dopiero refleksja kto i w jakiej sytuacji jest sfotografowany).
Oczywiście na Twoje fotografii nie ma ludzi i nie ma kim się przejmować, ale można poczuć, że było tam niebezpiecznie (fotograf nie mógł podejść bliżej); jeżeli wiecie co mam na myśli..
Mam nadzieję, że nie obrazisz się na moją propozycję większego przestraszenia widza:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/41/gregfu.jpg/)
Każdy widzi swoją wersje wersje jak by to zrobił, ale odważnego nie było by tam stanął ;)
Za to Al. ma racje, inaczej bliżej się nie podejdzie i inne szkiełka trzeba dźwigać .
element07
07-02-2013, 18:38
mi się podoba, efekt tego zdjęcia jest taki , że chce się uciekać:) żeby nie zalała nas fala:)
no1damian
07-02-2013, 22:11
Jak dla mnie to super, dużo w kadrze czyli przykuwa uwagę na dłużej a to chyba dobrze, fajna dynamika wody + stoicki spokój skał... miodzio
Grzegorz, ja nie kupuję tego zdjęcia, ani kadr, a zwłaszcza BW. Przede wszystkim nie czuję skali żywiołu o którym piszesz, jest moc, ale nie taka jak wyobrażam sobie czytając Twój opis.
Trochę słabo jakościowo, jak na Twoje możliwości ;) bo je masz nie małe.
Bartekkw
08-02-2013, 15:34
Grzegorz, ja nie kupuję tego zdjęcia, ani kadr, a zwłaszcza BW. Przede wszystkim nie czuję skali żywiołu o którym piszesz, jest moc, ale nie taka jak wyobrażam sobie czytając Twój opis.
Trochę słabo jakościowo, jak na Twoje możliwości ;) bo je masz nie małe.
Się podpisze - za mocno chyba walczyłeś ;)
iPhone w kieszeni czesciowo przestal dzialac i jak sie dzis okazalo trzeba wymienic pewna czesc.
Teraz przynajmniej wszyscy wiemy, że masz iPhona.
pzdr