PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kościelec...

bajcy
05-02-2013, 21:34
...Raz jeszcze

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/762/dsc2396v.jpg)

Tym razem inne ujęcie, może bedzie coś z tego?
Pozdrawiam.

Duder
05-02-2013, 21:42
To jest naprawdę dobrze zrobiona fota, poukładana ciekawie kolorystycznie, jakościowo OK. Zaraz będą narzekania, że bez ciekawego światła, ale nie wszystkim żółciutkie reflektory są do szczęścia potrzebne, mnie nie. Kompozycyjnie tylko jedno mi przeszkadza - ten zielony krzak w jednej linii z głównym tematem.

nothing
05-02-2013, 21:47
Ooo...! Bardzo ładnie, zarówno pod względem kadru, jak i kolorów.

Bartekkw
05-02-2013, 21:48
Dobry detal, kolor i kadr. Tak trzymaj :)

bajcy
05-02-2013, 22:03
Dzięki Koledzy za pozytywne słowa, jest to dla mnie bardzo motywujące.
Duder, posłuchałem Cię i sprawdziłem jak to bedzie wyglądać bez drzewka, wyszło coś takiego:

źródło (http://img547.imageshack.us/img547/4317/aq1tj.jpg)

Która wersja według Was jest lepsza?

j@nek
05-02-2013, 22:17
Właściwie już koledzy "powiedzieli" wszystko, co i ja miałem do powiedzenia o tym focie (ale co tam, nabiję sobie posta) ;-).
Druga odsłona zdecydowanie lepsza (choć w pierwszej też tragedii nie było). :-)
Fajnie zagospodarowany pierwszy plan, ...ogólnie dobrze uchwycona wieloplanowość. Kolory, itd. jak wyżej.
Podsumowując: TAK, ...zdecydowanie TAK.

Waldo 2008
05-02-2013, 22:59
Zdecydowanie druga odsłona.

romek257
05-02-2013, 23:07
tak z ciekawosci.. wyrwales chwasta, czy PS ? .. taki zart...

bajcy
05-02-2013, 23:14
Oczywiacie, ze wyrwalem...ale PS-em:)

Adam Majchrzak
06-02-2013, 01:04
Bardzo ładnie sobie poradziłeś z przeszkadzajkami (w lesie :razz:)... ;)
Duder dobrze doradził z krzewem, mogłeś też PoSprzątać do końca w lewym dolnym rogu, te jaśniejsze gałązki.
Ale i tak jest ładnie, czysto.
Dobra i nieprzekombinowana odsłona, bardzo naturalna i za to plus wielki, że idziesz w tą stronę, nie zaś w cukierkową drogę... ;)
Szkoda wielka, że niebo nie zagrało bardziej dramatycznymi chmurami, byłoby naprawdę świetnie. ...no wszystkiego nie można mieć :lol:

Pozdrawiam! =]

moshica
06-02-2013, 12:13
Twoja najlepsza odsłona, bardzo mocne foto !

ocelot
06-02-2013, 13:28
daleki jestem żeby krytykować i pisać w sensie "a ja to bym..."

ale czy chmury (kadr od miejsca gdzie kończą się góry) nie powinien być bardziej - nie wiem jak to nazwać - wyciągnięty?

oczywiście wiem, że to chmury i tak dalej...

jarekf34
06-02-2013, 13:46
Kadrowo jak i kolorystycznie podoba mi się, trzeba przyznać że na usuwaniu chwastów to się znasz ;):)

bajcy
06-02-2013, 14:21
Bardzo miło mnie się czyta te pozytywne komentarze, chyba pierwszy raz mam coś takiego, mam tylko nadzieje że to nie bedzie jednorazowy wyskok.
Co do usuwania chwastów, to wielkie sztuki nie było, dodam że musiałem usunąć jeszcze Murowańca i dym z jego komina;)

fotoMichal
06-02-2013, 22:38
A mi się nie podoba... ale ja jestem inny

MARTINK
06-02-2013, 22:39
Bardzo miło mnie się czyta te pozytywne komentarze, chyba pierwszy raz mam coś takiego, mam tylko nadzieje że to nie bedzie jednorazowy wyskok.
Co do usuwania chwastów, to wielkie sztuki nie było, dodam że musiałem usunąć jeszcze Murowańca i dym z jego komina;)

gdzie ten murowaniec ??
2jka faktycznie lepsza - watpie ze bym wpadl na usuniecie krzaka i ze tyle zmieni - trzeba cwiczyc i czytac forum... codziennie

bajcy
06-02-2013, 22:47
A mi się nie podoba... ale ja jestem inny

Misie są w lesie;) a tak poważnie, to mogłbyś napisać coś wiecej, dlaczego Ci sie nie podoba?

a tak wyglądało z Murowańcem i krzaczkiem;)

źródło (http://img51.imageshack.us/img51/1771/11111hx.jpg)

MARTINK
06-02-2013, 22:50
Misie są w lesie;) a tak poważnie, to mogłbyś napisać coś wiecej, dlaczego Ci sie nie podoba?

a tak wyglądało z Murowańcem i krzaczkiem;)

:) a ja wpatrywalem sie w krzaki na 1nce i szukalem jakiegos kawalka dachu :D

maniak666
06-02-2013, 22:51
Pełen szacun za opanowanie stempla. Powaga. Dla mnie to wciąż kosmos...:wink:

bajcy
06-02-2013, 22:53
Pełen szacun za opanowanie stempla. Powaga. Dla mnie to wciąż kosmos...:wink:

Zaskoczę Cię, bo to nie stempel, tylko łatka;)Stemplem wogole nie umiem się posługiwać;)

maniak666
06-02-2013, 22:54
Zaskoczę Cię, bo to nie stempel, tylko łatka;)Stemplem wogole nie umiem się posługiwać;)
No to witaj w klubie. Też tylko jej używam jak muszę.:wink:

bajcy
06-02-2013, 22:58
No to witaj w klubie. Też tylko jej używam jak muszę.:wink:

hehe;)
Skoro łatką można tyle usunąc, to po co się stemplem bawić;)

jarekf34
07-02-2013, 02:20
Więc muszę i ja popróbować natępnym razem ;):)

krzysztofz24
07-02-2013, 11:10
2 odslona bez krzaka jest spoko. I nie wierze, ze to pisze ale dobrze zrobiles ze wyeksmitowales Murowaniec;-). Ten dach nie wygladal zbyt atrakcyjnie.
Oczywiscie byloby lepiej jakby na podloge choc troche swiatla padlo;-).
Ale ogolnie spoko fot z Gasienicowej.

bajcy
07-02-2013, 11:15

Pewnie wiesz, ale pamietaj że jak klikniesz na łatkę, to musisz zmienić tryb ze zwykłego, na uwzględnienie wartości(jakoś tak sie to nazywa)

pszetak
07-02-2013, 11:21
Uważam iż autor potencjału miejsca do końca nie wykorzystał.Ja, podobnie jak kolega Duder nie musze mieć koniecznie snopów anielskiego światła by zdjęcie miało klimat i by podobało mi się, ale uważam iż warunki jak na powyższym zdjęciu powinny być podkreślone tak aby nadać focie charakter, ząb.Następna kwestia-najważniejsza, to kadr.Tu aż prosi się aby wykorzystać ten wspaniały, powtarzalny motyw tych dwóch wierzchołków na III planie i wprowadzić go w interakcję z tymi kilkoma kamieniami na pierwszym planie w zgrabnym pionie.Wystarczyło przesunąć się o 10 m w prawo.Znika wtedy problem krzaczka no i nie trzeba byłoby się aż tyle rozpisywać w temacie stępli i łatek.W fotografi jak w zwiąku- druga strona nie musi wiedzieć wszystkiego od a do z, jeśli wiecie co mam na myśli ;-) .A tak mamy spacerniaczka-choć przyjemnego w odbiorze musze przyznać .Natomiast usunięcie dachu schroniska uzasadnione.Pozdrawiam.

bajcy
07-02-2013, 11:21

Pewnie wiesz, ale pamietaj że jak klikniesz na łatkę, to musisz zmienić tryb ze zwykłego, na uwzględnienie wartości(jakoś tak sie to nazywa)

2 odslona bez krzaka jest spoko. I nie wierze, ze to pisze ale dobrze zrobiles ze wyeksmitowales Murowaniec;-). Ten dach nie wygladal zbyt atrakcyjnie.
Oczywiscie byloby lepiej jakby na podloge choc troche swiatla padlo;-).
Ale ogolnie spoko fot z Gasienicowej.

Krzysiu, ja też go nie chciałem początkowo usuwać, ale napewno zdjęcie by się nie podobało, gdybym go tam zostawił.

Uważam iż autor potencjału miejsca do końca nie wykorzystał.Ja, podobnie jak kolega Duder nie musze mieć koniecznie snopów anielskiego światła by zdjęcie miało klimat i by podobało mi się, ale uważam iż warunki jak na powyższym zdjęciu powinny być podkreślone tak aby nadać focie charakter, ząb.Następna kwestia-najważniejsza, to kadr.Tu aż prosi się aby wykorzystać ten wspaniały, powtarzalny motyw tych dwóch wierzchołków na III planie i wprowadzić go w interakcję z tymi kilkoma kamieniami na pierwszym planie w zgrabnym pionie.Wystarczyło przesunąć się o 10 m w prawo.Znika wtedy problem krzaczka no i nie trzeba byłoby się aż tyle rozpisywać w temacie stępli i łatek.W fotografi jak w zwiąku- druga strona nie musi wiedzieć wszystkiego od a do z, jeśli wiecie co mam na myśli ;-) .A tak mamy spacerniaczka-choć przyjemnego w odbiorze musze przyznać .Natomiast usunięcie dachu schroniska uzasadnione.Pozdrawiam.

Tak czytam to juz któryś raz z kolei i próbuję sobie wyorazić to co mnie napisałeś. Co miał bym zrobić, by podkreślić charakter, ząb? o ile dobrze pamietam, to 10m w prawo to juz scieszka zaczęła schodzic w dół i nie wiem, czy dobrze by to wyszło.

Dzięki za komentarze
Pozdrawiam.