PDA

Zobacz pełną wersję : Własne studio w rozsądnej cenie

mariposa880
05-02-2013, 18:30
Na wstępie chciałabym się uprzejmie przywitać ze Wszystkimi na forum w związku z tym, że jestem tu 'nowa'. :)
Jestem zaawansowaną amatorką fotografii, która jest moją pasją od kilku ładnych lat, lecz nie mam doświadczenia w pracy w studio.
Przewertowałam posty związane z oświetleniem gdyż zamierzam skomponować swoje własne pierwsze studio domowe dysponując niestety niewielkim budżetem bo ok. 1000zł.
Mimo iż znalazłam wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania pozwoliłam sobie umieścić kolejny post odnośnie zestawu do oświetlenia studyjnego, gdyż wciąż nie jestem pewna swoich decyzji związanych z zakupem sprzętu.
Chciałabym wykonywać portrety, sesje rodzinne i dziecięce. Pomieszczenie jakim dysponuję jest pokój o wysokości ok. 290 cm o powierzchni ok 15 m2.
Mam zamiar nabyć na początek:
- 2 lampy (Quantuum PT-300 i Quantuum PT-200),
- do tego jakieś modyfikatory (kierując się Waszymi wskazówkami przy innych postach raczej lepszym wyborem będą softboxy),
-zestaw zawieszania teł W-901A z teleskopową poprzeczką http://www.fsfoto.pl/statyw-w901a-z-teleskopowa-poprzeczka.html + tła,
-2x statyw do lamp.

Chciałabym zapytać osoby z doświadczeniem w tej kwestii:
-Czy mój wybór lamp jest właściwy, wystarczający przy takim metrażu, oświetli całą sylwetkę dorosłego?
-Czy lepsze softboxy czy parasolki, jeśli sb to jaki rozmiar?
-Jaka lampa do doświetlenia tła i czy potrzebna?
-Jaki wyzwalacz (wygodny w użyciu), czy moglibyście polecić jakiś konkretny model w rozsądnej cenie?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc!
Dziękuję za poświęcony czas :)

koala222
05-02-2013, 22:44
jeśli chodzi o budżet to to jest on dość niski ale jak się chce to można
Co do wyboru lamp to Twój wybór poszedł w dobrym kierunku jednak te lampy nie są dostępne na chwile obecną w Quantuum. ( wiem bo sama je szukałam)
Pewną alternatywą w Quantuum jest zestaw SQ-201 - tam masz dwie PT-200 dodatkowo 2 statywy i dwie parasolki.

Napisałaś, że chciałabyś wykonywać portrety, sesje rodzinne i dziecięce. Do portretów i fotografii dzieci to lampy dadzą radę chociaż to też będzie zależeć od tła i naświetlenia samego pomieszczenia.
Przy fotografii całej sylwetki osoby niezbędne będzie użycie softboxu minimum 80x120 (http://allegro.pl/quantuum-softbox-80x120-cm-w-wa-bowens-elfo-i2987047220.html) tak żeby dobrze doświetlić osobę - tutaj 200 może niedomagać.
Polece Ci również zakup dobrego wyzwalacza lamp i tutaj nie ma co oszczedzać i kupować jakiegoś phottixa aster (chociaż różne są na jego temat opinie) ja osobiście nie polecam.
Radziłabym iść w kierunku Pixela (http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-pixel-soldier-tf-371-do-canon-i3004646579.html).

Jeśli zastanawiasz się nad parasolkami bądź softboxem to tutaj ze swojej strony poleciłabym zainwestować w softboxy gdyż moim zdaniem dają one nieporównywalnie lepszy efekt od parasolek ale jak to mówią
jeden woli córkę a drugi teściową tak więc propozycja z parasolek jest taka -> http://allegro.pl/quantuum-parasolka-biala-91-cm-warszawa-i2989594268.html

a tak już na marginesie to można zawsze kupic zestaw akcesoriów do strobbingu i poćwiczyć wykonywanie zdjęć tą techinką która jest znacznie tańsza (o ile posiadasz lampy systemowe)
Jestem też ciekawa opinii innych, przede wszystkim na temat softboxów ;)

Jacek_Z
07-02-2013, 21:42
Widzę, że dziewczyny sobie poczytały. :) Wnioski wyciągacie prawidłowe, więc własciwie nie ma co pisać. W skrócie:
-lepiej softboxy
-na tło - jak chcesz je miec jasne - musisz kupic trzecia lampę. Bo na razie masz 2 lampy - główną i kontrę.
- cała sylwetka, słabe lampy - kup softa 120 cm długiego
-wyzwalanie podlinkowany piksel albo YN 603 - ale popatrz na system, bo sa inne kabelki. Kup prawidłowo - na Nikona, Canona czy co tam masz (link prowadzi do wersji canonowskiej)

mariposa880
11-02-2013, 13:31
Zadanie domowe odrobiłyśmy ;) dzięki śliczne za odpowiedzi.
Byłam już zdecydowana na lampy wymienione wyżej lecz tak jak koleżanka pisze, lampy te są niedostępne z powodu zatrzymania produkcji, która nie będzie wznowiona. Jest planowana nowa linia lamp Quantuum na kwiecień :( (dostałam taką informację bezpośrednio ze sklepu Quantuum).
Może moglibyście zaproponować jakieś inne lampy o podobnych parametrach, jakości i cenie do lamp wymienionych wyżej?
Prosiłabym również o jakiś konkretny link do dobrego wyzwalacza radiowego do Nikona w rozsądnej cenie.

Dziękuję z góry za Waszą pomoc :)

LOUCO
11-02-2013, 13:43
Przyłączam się do pytania mariposy !

Jacek_Z
11-02-2013, 17:00
Właściwie jeśli chodzi o chińczyków i te tańsze, a dobre firmy to są godne polecenia Quaantum (nie ma PT - no to seria R+ choć jest droższa, ale i lepsza) oraz Powerlux.
Powerlux też ma kilka linii produktów (co oczywista różniące się cenami)
Fajne sa lampy serii VC xxx (R), można dokupic od nich pilot i sterować moc zdalnie.
Tańsza jest seria VE.

Wyzwalacze radiowe - każde. YN, Piksel - swoje funkcje spełniają. Dawniej (3 lata temu) były z tym problemy, ale jak kupicie teraz nowe - to OK, byle wersja na Nikona (inne kabelki - bo niektóre radiówki mają więcej funkcji - np wyzwalanie aparatu).

LOUCO
11-02-2013, 21:20
Dopiero zaczynam czytać na temat oświetlenia studyjnego i w ogóle lamp. Zaawansowanych amatroów pewnie to nie zainteresuje ale laików jak ja pewnie tak. Podaję Ciekawy link: http://www.optyczne.pl/36.1-poradnik-Rodzaje_lamp_studyjnych_i_akcesoria_modeluj%C4%85c e_wi%C4%85zk%C4%99_%C5%9Bwiat%C5%82a.html

Tutaj produkty quantuum: http://www.quantuum.pl/index.php?lang=pl

charnas
12-03-2013, 19:03
"-zestaw zawieszania teł W-901A z teleskopową poprzeczką http://www.fsfoto.pl/statyw-w901a-z-...oprzeczka.html + tła,"

Ten zestaw na tło? A w ogóle to jakie tła chcesz mieć? Kartonowe czy te tańsze polipropylenowe?

Wujot
12-03-2013, 19:48
Po co Ci ten teleskopowy zestaw? Zajmuje sporo miejsca, słabo zabezpiecza tło, można tam powiesić tylko jedno tło - reszta na ziemi???. Zdecydowanie lepiej zainstalować haki na tło na ścianie - albo własnej roboty (za grosze) albo z łańcuchem plastikowym. Na to akurat warto wydać pieniądze. Przy ograniczonym budżecie zrezygnowałbym też z wyzwalaczy - w małym pomieszczeniu fotocele przecież wystarczą. A jak będzie problem to ewentualnie dokupisz. Co do końcówek to kwestia stylu pracy - fotografuję 25 lat i w ogóle nie używam softboxów. Dla mnie szkoda kasy - za to kupisz zestaw dużych (największych dostępnych blend), ale warto kupić końcówkę spot, koniecznie plastry miodu i wrota. Moc 300 Ws powinna Ci na luzie wystarczyć do portretu i sylwetki. Zdecydowanie ważne jest zastanowienie się nad malowaniem studia i sposobem pracy w studiu a jest to szczególnie ważne gdy zrezygnujesz z pracy softboxami.

Pozdro i powodzenia
Wiesiek

eksprezz
22-03-2013, 14:50
dwa statywy mini atelier - polecam, mobilne rozwiązanie

bogdi64
22-03-2013, 18:12
proponował bym ci jedną 200ws - 300ws i dwie 100ws, jeden duży parasol i do mniejszych lamp, mały soft i strumienice, w tak małym pomieszczeniu bez problemu poradzisz sobie na foto celach, więc wyzwalacze na początek mogą być zbyteczne, do tego blenda uniwersalna 5w1 i dobrze by było statyw do niej, to powinno bez problemu wystarczyć

malwinka
08-04-2013, 09:27
Po co Ci ten teleskopowy zestaw? Zajmuje sporo miejsca, słabo zabezpiecza tło, można tam powiesić tylko jedno tło - reszta na ziemi???. Zdecydowanie lepiej zainstalować haki na tło na ścianie - albo własnej roboty (za grosze) albo z łańcuchem plastikowym. Na to akurat warto wydać pieniądze. Przy ograniczonym budżecie zrezygnowałbym też z wyzwalaczy - w małym pomieszczeniu fotocele przecież wystarczą. A jak będzie problem to ewentualnie dokupisz. Co do końcówek to kwestia stylu pracy - fotografuję 25 lat i w ogóle nie używam softboxów. Dla mnie szkoda kasy - za to kupisz zestaw dużych (największych dostępnych blend), ale warto kupić końcówkę spot, koniecznie plastry miodu i wrota. Moc 300 Ws powinna Ci na luzie wystarczyć do portretu i sylwetki. Zdecydowanie ważne jest zastanowienie się nad malowaniem studia i sposobem pracy w studiu a jest to szczególnie ważne gdy zrezygnujesz z pracy softboxami.

Pozdro i powodzenia
Wiesiek

Też polecam rezygnację z wyzwalaczy, fotocele naprawdę dają radę. Jak też już trochę fotografuje choć do 20 lat mi daleko i za to polecam softy, jednak łatwiejsze w ogarnięciu światła niż parasolki.

michalosta
08-04-2013, 22:08
Trzecia lampa obligatoryjna, inaczej będziesz miała tło z różnymi odcieniami na zdjęciach a taki efekt jest dość paskudny, kilka sesji tak zrobiłem i żałuję że dopiero niedawno sprawiłem sobie trzecią lampę na tło. Jak na 15m2 to wystarczą Ci lampy o mocy 100 - 200Ws maks. Co do producenta to wszystko i tak z chin jedzie, więc czy quantuumy, czy Jinbei, czy jakieś inne to wszystko to samo. Osobiście mam CY, mimo kiepskich opinii jakie czytałem przed zakupem spisują się elegancko. Co do samego tła to polecam system zawieszania tła na ścianę, od razu na 2 - 3 kolory, świetne rozwiązanie. Posiadam polipropylenowe i jak na razie portretówki wychodzą super, brak jakichkolwiek dziur widocznych, wszystko gładkie, łatwo utrzymać w czystości i w dobrym stanie. Także mnóstwo opinii jest że to dno, że kartonowe najlepsze, ale na warunki domowe PP jest bardzo dobre. Jeśli chodzi o softboxy to koniecznie kup octe, pięknie odbija się w oczach, prostokątne tego efektu już nie mają. No, udanych zdjęć i pozdrawiam!

malwinka
02-05-2013, 14:04
Trzecia lampa obligatoryjna, inaczej będziesz miała tło z różnymi odcieniami na zdjęciach a taki efekt jest dość paskudny, kilka sesji tak zrobiłem i żałuję że dopiero niedawno sprawiłem sobie trzecią lampę na tło. Jak na 15m2 to wystarczą Ci lampy o mocy 100 - 200Ws maks. Co do producenta to wszystko i tak z chin jedzie, więc czy quantuumy, czy Jinbei, czy jakieś inne to wszystko to samo. Osobiście mam CY, mimo kiepskich opinii jakie czytałem przed zakupem spisują się elegancko. Co do samego tła to polecam system zawieszania tła na ścianę, od razu na 2 - 3 kolory, świetne rozwiązanie. Posiadam polipropylenowe i jak na razie portretówki wychodzą super, brak jakichkolwiek dziur widocznych, wszystko gładkie, łatwo utrzymać w czystości i w dobrym stanie. Także mnóstwo opinii jest że to dno, że kartonowe najlepsze, ale na warunki domowe PP jest bardzo dobre. Jeśli chodzi o softboxy to koniecznie kup octe, pięknie odbija się w oczach, prostokątne tego efektu już nie mają. No, udanych zdjęć i pozdrawiam!

odpowiem tylko co do teł.. przy portrecie, małej głębi to wiadomo - ok, ale moda, modelka stoi na tle? Lub siedzie? wtedy już kiszka..

fulpo
17-06-2013, 08:36
podepne sie pod temat chce zrobić małe studio, rozkładane na czas zdjęć ...bo mało miejsca, jedno tło mi wystarczy do tego co będe robił , czyli portrety i cała sylwetka, myslałem o doswietleniu równomiernym z obu stron softboxami 80x120 --ponieważ będzie tych błysków, jakie polecicie lampy studyjne ??, czytam , ze jeszcze warto doswietlić tył, tylko jak umieścić lampe w małym pomieszzceniu?? i jaką mieć z jakim rozpraszaczem? pomieszczenie naprawdę małe, do tej pory korzystałem ze sprzetu znajomego, tylko dwa softboxy 60x60 na tło tak srednio padał cień

r_m
17-06-2013, 10:23
myslałem o doswietleniu równomiernym z obu stron softboxami 80x120
Myślisz o zdjęciach do dokumentów, takich "z równomiernym oświetleniem twarzy", czy bardziej ogólnie, o portretach? Jak o portretach, to "równomierne oświetlenie" nie jest najczęściej używanym światłem ;)

pomieszczenie naprawdę małe
A co to znaczy? Dla niektórych "naprawdę małe" to 2x3m, inni na powierzchni 12m2 z odejściem 3.5m chcą urządzać studio pod wynajem za 60zł/godz...

fulpo
17-06-2013, 10:41
myslałem o doswietleniu równomiernym z obu stron softboxami 80x120
Myślisz o zdjęciach do dokumentów, takich "z równomiernym oświetleniem twarzy", czy bardziej ogólnie, o portretach? Jak o portretach, to "równomierne oświetlenie" nie jest najczęściej używanym światłem ;)

pomieszczenie naprawdę małe
A co to znaczy? Dla niektórych "naprawdę małe" to 2x3m, inni na powierzchni 12m2 z odejściem 3.5m chcą urządzać studio pod wynajem za 60zł/godz...

miejsca jest w granicach 5x3 metry a foto to dokumentowanie stroju, tego co ma model(ka) na głowie, czy fryzury

r_m
17-06-2013, 12:30
To nie tak mało, może zmieścisz oktę 120 i jakiegoś stripa?
Jeśli ściany nie są neutralne (białe/szare/czarne) będziesz mieć odblaski (tymczasowo można powiesić na ścianach coś białego lub czarnego, jakaś agrowłóknina lub najtańszy materiał III gatunku). Białe ściany mogą się przydać, dadzą Ci równe wypełnienie światłem (tak, tego powinno się unikać, fotograf powinien decydować co i jak świeci - ale chyba wolałbym oktę + wypełnienie z pomieszczenia, niż dwa boxy 80x120 świecące równo na modelkę).

fulpo
17-06-2013, 13:54
To nie tak mało, może zmieścisz oktę 120 i jakiegoś stripa?
Jeśli ściany nie są neutralne (białe/szare/czarne) będziesz mieć odblaski (tymczasowo można powiesić na ścianach coś białego lub czarnego, jakaś agrowłóknina lub najtańszy materiał III gatunku). Białe ściany mogą się przydać, dadzą Ci równe wypełnienie światłem (tak, tego powinno się unikać, fotograf powinien decydować co i jak świeci - ale chyba wolałbym oktę + wypełnienie z pomieszczenia, niż dwa boxy 80x120 świecące równo na modelkę).

z adaptacja pomieszczenia moge tylko pomarzyć, musze robic przy tym co jest , przemyslałem sprawe i doszedłem do wniosku.. że 80x120 będa za duże do tego i skłaniam sie nawet nad jakimś węższym boxem 60x140 czy zda on egzamin do całej sylwetki i portretu do tego lampa dm2 300Ws (2x) i nie wiem jaką moc dać dokupić na oświetlenia tła ??

r_m
17-06-2013, 17:29
Jak masz np. czerwone i fioletowe ściany, niebieski sufit i żółtą podłogę, to albo pozbędziesz się tych kolorów (wieszając coś na ścianach) albo żadne ze zdjęć nie pokaże rzeczywistych kolorów stroju, na czym chyba zależy.
Z tego co czytałem, lampy to dobry wybór, boxy - każdy ma swój gust.
Jak tło ma być białe, i nie chcesz cieni, zacznij od czytania, np. google "seamless white tutorial", dopiero potem się zastanów, czy da się to zrobić mając określone miejsce i środki.

digitaltee
28-06-2013, 13:29
I co decyzja podjęta? Zakupy zrobione? Może zamiast takiego podłużnego softa jakaś okta z gridem?

fulpo
28-06-2013, 17:15
I co decyzja podjęta? Zakupy zrobione? Może zamiast takiego podłużnego softa jakaś okta z gridem?

nie jeszcze nie kupione
cały czas sie zastanawiam
jeszcze..czy sadzisż że okty będe lepsze?? a jeśłi tak to jaki rozmiar?

cały czas mówimy o portcecie i cała sylwetka.
i od razu pytanie które lampy wziąść do tych okt.. bo jest tyle modeli i propozycji w opisach tu na forum, że cieżko się zdecydować