Zobacz pełną wersję : USB 3.0 i mała prędkość
Ktoś mi wyjasni co jest grane ? Dysk Seagate Expansion podpięty po USB 3.0 i transfer jak na screenie. Kopiowanie plików po kilka GB
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img541.imageshack.us/i/beztytuumiu.jpg/)
1) nie kopiuj za pomocą windy
2) ustaw odpowiednio dysk w systemie - włącz buforowania zapisu
3) jaki system plików ??
4) czy jakakolwiek inna aplikacja robiła na dysku cokolwiek w tym samym czasie ??
5) pod kontroler USB 3.0 podpięte 2 urządzenia czy tylko ten dysk ??
6) jak szybki jest dysk, z którego było kopiowane ??
1- to za pomocą czego i jaki to ma wpływ na prędkość ?
2- podpowiesz gdzie ?
3- NTFS
4- na wewnętrznym tak, na Seagate nie
5- 2 urządzenia. drugim jest czytnik kart w danym momencie w stanie spoczynku. kontroler na płycie
6- 5400
Przy podpięciu dysku Bufallo 500GB 2.5 cala prędkości były na poziomie 70-100.
Borat1979
05-02-2013, 18:43
To nie ma żadnego znaczenia.
1) Większość aplikacji do zarządzania plikami jest szybsza od windy i to nawet o 50%. Ja mam Total Commandera i xplorer2 lite - osiągają podobne prędkości
2) manager urządzeń, właściwości danego dysku, zakładka "zasady" i tam zaznaczyć "większa wydajność" (tak się nazywał z Win7, w XP chyba nazywało się włączeniem buforowania zapisu, czy jakość tak)
4) to niech nic nie robi na dysku wewnętrznym - np. prędkość odczytu spada 3-4x gdy z dysku następują 2 równoległe odczyty
5) odłącz drugie urządzenie - przy podłączeniu dwóch urządzeń 3.0 pod jeden kontroler następuje podział przepustowości.
6) chodzi o szybkość odczytu.
Ja mam Intenso 2.5TB i osiąga 60-80 MiB/s oraz Seagate Expansion STBV 2TB, który osiąga do 110 MiB/s. Po podpięciu obu dysków lub dysku i czytnika USB 3.0, transfery spadają do 40 MiB/s, ale to już zależy od kontrolera - nie które potrafią i do 10 MB/s zejść lub się wysypać.
Borat1979
05-02-2013, 18:54
1) Większość aplikacji do zarządzania plikami jest szybsza od windy i to nawet o 50%. Ja mam Total Commandera i xplorer2 lite - osiągają podobne prędkości
Mam dysk USB 3.0 WD My Book i kopiuje z taką sama prędkością bez względu czy za pomocą Eksploratora Windows, Total Commandra czy programu do synchronizacji danych. Jeżeli w ogóle są jakieś różnice to minimalne.
To nie ma żadnego znaczenia.
To prawda...
Efekt placebo;)
Tez uzywam Total commandera, ale to tylko jest z przyzwyczajenia do starego dobrego Norton Commandera a nie ze wzgledu na szybkosc kopiowania;)
Strusiu zawsze miales taki problem z tym USB 3.0, czy problem pokazal sie nagle?
Dzial nie trafiony, do komputerow powinno trafic...
Mozna przenieść :)
Było wolno ale przy kopiowaniu setek zdjęć. To akurat jest normalne. Seagate jest nowy. dzisiaj przyszedł. Wystartował z prędkością 90. Potem spadło do 25 i od 2 godzin się tej prędkości trzyma. Nie wygląda mi to na pracę w 3.0. Mój dysk bufallo ma 2 kolory diody. Jak pracuje w 3.0 świeci na niebiesko. Jak w 2.0 na zielono. I wszystko wiem. Seagate mryga na niebiesko i pod portem 2.0 i 3.0
1) Większość aplikacji do zarządzania plikami jest szybsza od windy i to nawet o 50%. Ja mam Total Commandera i xplorer2 lite - osiągają podobne prędkościBzdury :)
Ja mam Intenso 2.5TB i osiąga 60-80 MiB/s oraz Seagate Expansion STBV 2TB, który osiąga do 110 MiB/s. Po podpięciu obu dysków lub dysku i czytnika USB 3.0, transfery spadają do 40 MiB/s, ale to już zależy od kontrolera - nie które potrafią i do 10 MB/s zejść lub się wysypać.Ja mam dysk Seagate 2 TB w kieszeni welland, średni odczyt ma ponad 100 MB/s, a na początku jakoś 140 (HDTACH) - USB3 zupełnie nie ogranicza jego wydajności, bo identyczne wyniki są na SATA. Nie tylko kontroler na płycie ma znaczenie, ale też kontroler danej kieszeni ... o wydajności dysków pomiędzy którymi się kopiuje nie wspominam.
Kieszeni nie ma. To po prostu dysk zewnętrzny. Jakieś pomysły ?
ThomasVoland
05-02-2013, 22:22
Ma kieszeń. Przecież sam napisałeś że to dysk zewnętrzny podpinany przez USB. W czym jest jak nie w kieszeni? Chyba że stacja dokująca, albo sam kontroler, ale to niczego nie zmienia.
No włąśnie . To niczego nie zmienia. Chodziło mi o to że nie jest to dysk wewnętrzny wpakowany w kieszeń. Kolejna zagadka. Podpinam go pod USB 3.0 i komp go nie widzi. Podpinam go pod kolejne USB 3.0 i komp go znów nie widzi. Podpinam go pod USB 2.0 i dysk się magicznie pojawia. Konkludując - pod 2.0 widziany jest zawsze. Pod 3.0 widziany jest w/g nie_mam_pojęcia_jakiego schematu
Co do prędkości kopiowania - każde dodatkowe obciążenie któregoś z dysków spowoduje spadek prędkości - nawet znaczny.
Szczególnie ma to znaczenie przy dyskach talerzowych, gdzie dwa jednakowe zadania wykonywane równolegle będą się wykonywały nawet 2-3x dłużej niż wykonane szeregowo.
Zrobiłem test:
odczyt pojedynczy - ~120 MiB/s
2 odczyty równoległe - ~30 MiB/s
zapis pojedynczy - 80 MiB/s
2 zapisy równolegle - 32 MiB/s
No włąśnie . To niczego nie zmienia. Chodziło mi o to że nie jest to dysk wewnętrzny wpakowany w kieszeń. Kolejna zagadka. Podpinam go pod USB 3.0 i komp go nie widzi. Podpinam go pod kolejne USB 3.0 i komp go znów nie widzi. Podpinam go pod USB 2.0 i dysk się magicznie pojawia. Konkludując - pod 2.0 widziany jest zawsze. Pod 3.0 widziany jest w/g nie_mam_pojęcia_jakiego schematu
Co to tej widzialności pod USB 3.0 - dziwna zagwozdka z różnymi urządzeniami i kontrolerami... Niestety nie wszystkie chcą zawsze ze sobą pracować.
Mi tak 2x wymieniali kontroler USB 3.0. Pierwszy zawieszał się po losowym czasie - czasami 5s od podłączenia dysku, czasami cały dzień wytrzymał... i tylko przy 3.0 tak się działo.
Drugi raz widział, raz nie widział Seagate'a i czytnika kart podłączanych kablem USB 3.0. Przy 2.0 było OK.
Teraz wszystko działa. Więc jak widać, niby standard, ale nie wszystko ze sobą poprawnie gada.
No włąśnie . To niczego nie zmienia. Chodziło mi o to że nie jest to dysk wewnętrzny wpakowany w kieszeń. Kolejna zagadka. Podpinam go pod USB 3.0 i komp go nie widzi. Podpinam go pod kolejne USB 3.0 i komp go znów nie widzi. Podpinam go pod USB 2.0 i dysk się magicznie pojawia. Konkludując - pod 2.0 widziany jest zawsze. Pod 3.0 widziany jest w/g nie_mam_pojęcia_jakiego schematu... inne dyski USB3 chodzą dobrze?
Ciężko powiedzieć bo mam jeszcze tylko Bufallo 2.5 500GB i z nim nigdy na żadnym z 3ech portów 3.0 problemu nie miałem
Strus, przeinstaluj sterowniki USB 3.0, bo to jest na pewno ta przyczyna.
Kieszeni nie ma. To po prostu dysk zewnętrzny. Jakieś pomysły ?
USB w komputerze to jedno, a kontroler w obudowie dysku zewnętrznego to drugie. Być może on stwarza problem.
USB w komputerze to jedno, a kontroler w obudowie dysku zewnętrznego to drugie. Być może on stwarza problem.Ty weź mnie nie przedrzeźniaj:
Nie tylko kontroler na płycie ma znaczenie, ale też kontroler danej kieszeni
;) ;) ;)
Wy mówicie o dyskach hdd? Czy ssd? W pierwszym przypadku nie macie się czemu dziwić - prędkość zapisu na dysku.
Wy mówicie o dyskach hdd? Czy ssd? W pierwszym przypadku nie macie się czemu dziwić - prędkość zapisu na dysku.
Prędkość zapisu dla dysków HDD przy przesyle poprzez USB 3.0, powinna być nominalna dla danego nośnika.
Prędkość zapisu dla dysków HDD przy przesyle poprzez USB 3.0, powinna być nominalna dla danego nośnika.
Prędkość zapisu tak, pod warunkiem tylko jednego procesu korzystającego z dysku.
Autor wątku wyraźnie zaznaczył, że korzystał z dysku z którego następował odczyt w czasie kopiowania - czyli przede wszystkim tu szukałbym przyczyny. Szczególnie, że wcześniej dysk działał znacznie szybciej.
Wy mówicie o dyskach hdd? Czy ssd? W pierwszym przypadku nie macie się czemu dziwić - prędkość zapisu na dysku.Ja tam przy klasycznym dysku na USB3 mam lekko 100 MB/s transferu przy zapisie, więc ...
Tylko oczywiście nie czytam i zapisuję na magazyn w jednym czasie, bo to całkowicie bez sensu.