PDA

Zobacz pełną wersję : USB 3.0 i mała prędkość

Strus
05-02-2013, 18:12
Ktoś mi wyjasni co jest grane ? Dysk Seagate Expansion podpięty po USB 3.0 i transfer jak na screenie. Kopiowanie plików po kilka GB

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img541.imageshack.us/i/beztytuumiu.jpg/)

GonzoG
05-02-2013, 18:17
1) nie kopiuj za pomocą windy
2) ustaw odpowiednio dysk w systemie - włącz buforowania zapisu
3) jaki system plików ??
4) czy jakakolwiek inna aplikacja robiła na dysku cokolwiek w tym samym czasie ??
5) pod kontroler USB 3.0 podpięte 2 urządzenia czy tylko ten dysk ??
6) jak szybki jest dysk, z którego było kopiowane ??

Strus
05-02-2013, 18:26
1- to za pomocą czego i jaki to ma wpływ na prędkość ?
2- podpowiesz gdzie ?
3- NTFS
4- na wewnętrznym tak, na Seagate nie
5- 2 urządzenia. drugim jest czytnik kart w danym momencie w stanie spoczynku. kontroler na płycie
6- 5400

Przy podpięciu dysku Bufallo 500GB 2.5 cala prędkości były na poziomie 70-100.

Borat1979
05-02-2013, 18:43
To nie ma żadnego znaczenia.

GonzoG
05-02-2013, 18:46
1) Większość aplikacji do zarządzania plikami jest szybsza od windy i to nawet o 50%. Ja mam Total Commandera i xplorer2 lite - osiągają podobne prędkości

2) manager urządzeń, właściwości danego dysku, zakładka "zasady" i tam zaznaczyć "większa wydajność" (tak się nazywał z Win7, w XP chyba nazywało się włączeniem buforowania zapisu, czy jakość tak)

4) to niech nic nie robi na dysku wewnętrznym - np. prędkość odczytu spada 3-4x gdy z dysku następują 2 równoległe odczyty

5) odłącz drugie urządzenie - przy podłączeniu dwóch urządzeń 3.0 pod jeden kontroler następuje podział przepustowości.

6) chodzi o szybkość odczytu.

Ja mam Intenso 2.5TB i osiąga 60-80 MiB/s oraz Seagate Expansion STBV 2TB, który osiąga do 110 MiB/s. Po podpięciu obu dysków lub dysku i czytnika USB 3.0, transfery spadają do 40 MiB/s, ale to już zależy od kontrolera - nie które potrafią i do 10 MB/s zejść lub się wysypać.

Borat1979
05-02-2013, 18:54
1) Większość aplikacji do zarządzania plikami jest szybsza od windy i to nawet o 50%. Ja mam Total Commandera i xplorer2 lite - osiągają podobne prędkości
Mam dysk USB 3.0 WD My Book i kopiuje z taką sama prędkością bez względu czy za pomocą Eksploratora Windows, Total Commandra czy programu do synchronizacji danych. Jeżeli w ogóle są jakieś różnice to minimalne.

Greg77
05-02-2013, 19:17
To nie ma żadnego znaczenia.

To prawda...

Efekt placebo;)

Tez uzywam Total commandera, ale to tylko jest z przyzwyczajenia do starego dobrego Norton Commandera a nie ze wzgledu na szybkosc kopiowania;)

Strusiu zawsze miales taki problem z tym USB 3.0, czy problem pokazal sie nagle?
Dzial nie trafiony, do komputerow powinno trafic...

Strus
05-02-2013, 19:48
Mozna przenieść :)

Było wolno ale przy kopiowaniu setek zdjęć. To akurat jest normalne. Seagate jest nowy. dzisiaj przyszedł. Wystartował z prędkością 90. Potem spadło do 25 i od 2 godzin się tej prędkości trzyma. Nie wygląda mi to na pracę w 3.0. Mój dysk bufallo ma 2 kolory diody. Jak pracuje w 3.0 świeci na niebiesko. Jak w 2.0 na zielono. I wszystko wiem. Seagate mryga na niebiesko i pod portem 2.0 i 3.0

Kyle
05-02-2013, 21:06

1) Większość aplikacji do zarządzania plikami jest szybsza od windy i to nawet o 50%. Ja mam Total Commandera i xplorer2 lite - osiągają podobne prędkościBzdury :)

Ja mam Intenso 2.5TB i osiąga 60-80 MiB/s oraz Seagate Expansion STBV 2TB, który osiąga do 110 MiB/s. Po podpięciu obu dysków lub dysku i czytnika USB 3.0, transfery spadają do 40 MiB/s, ale to już zależy od kontrolera - nie które potrafią i do 10 MB/s zejść lub się wysypać.Ja mam dysk Seagate 2 TB w kieszeni welland, średni odczyt ma ponad 100 MB/s, a na początku jakoś 140 (HDTACH) - USB3 zupełnie nie ogranicza jego wydajności, bo identyczne wyniki są na SATA. Nie tylko kontroler na płycie ma znaczenie, ale też kontroler danej kieszeni ... o wydajności dysków pomiędzy którymi się kopiuje nie wspominam.

Strus
05-02-2013, 22:11
Kieszeni nie ma. To po prostu dysk zewnętrzny. Jakieś pomysły ?

ThomasVoland
05-02-2013, 22:22
Ma kieszeń. Przecież sam napisałeś że to dysk zewnętrzny podpinany przez USB. W czym jest jak nie w kieszeni? Chyba że stacja dokująca, albo sam kontroler, ale to niczego nie zmienia.

Strus
05-02-2013, 22:33
No włąśnie . To niczego nie zmienia. Chodziło mi o to że nie jest to dysk wewnętrzny wpakowany w kieszeń. Kolejna zagadka. Podpinam go pod USB 3.0 i komp go nie widzi. Podpinam go pod kolejne USB 3.0 i komp go znów nie widzi. Podpinam go pod USB 2.0 i dysk się magicznie pojawia. Konkludując - pod 2.0 widziany jest zawsze. Pod 3.0 widziany jest w/g nie_mam_pojęcia_jakiego schematu

GonzoG
05-02-2013, 22:38
Co do prędkości kopiowania - każde dodatkowe obciążenie któregoś z dysków spowoduje spadek prędkości - nawet znaczny.
Szczególnie ma to znaczenie przy dyskach talerzowych, gdzie dwa jednakowe zadania wykonywane równolegle będą się wykonywały nawet 2-3x dłużej niż wykonane szeregowo.

Zrobiłem test:
odczyt pojedynczy - ~120 MiB/s
2 odczyty równoległe - ~30 MiB/s

zapis pojedynczy - 80 MiB/s
2 zapisy równolegle - 32 MiB/s

No włąśnie . To niczego nie zmienia. Chodziło mi o to że nie jest to dysk wewnętrzny wpakowany w kieszeń. Kolejna zagadka. Podpinam go pod USB 3.0 i komp go nie widzi. Podpinam go pod kolejne USB 3.0 i komp go znów nie widzi. Podpinam go pod USB 2.0 i dysk się magicznie pojawia. Konkludując - pod 2.0 widziany jest zawsze. Pod 3.0 widziany jest w/g nie_mam_pojęcia_jakiego schematu

Co to tej widzialności pod USB 3.0 - dziwna zagwozdka z różnymi urządzeniami i kontrolerami... Niestety nie wszystkie chcą zawsze ze sobą pracować.
Mi tak 2x wymieniali kontroler USB 3.0. Pierwszy zawieszał się po losowym czasie - czasami 5s od podłączenia dysku, czasami cały dzień wytrzymał... i tylko przy 3.0 tak się działo.
Drugi raz widział, raz nie widział Seagate'a i czytnika kart podłączanych kablem USB 3.0. Przy 2.0 było OK.
Teraz wszystko działa. Więc jak widać, niby standard, ale nie wszystko ze sobą poprawnie gada.

Kyle
06-02-2013, 06:46
No włąśnie . To niczego nie zmienia. Chodziło mi o to że nie jest to dysk wewnętrzny wpakowany w kieszeń. Kolejna zagadka. Podpinam go pod USB 3.0 i komp go nie widzi. Podpinam go pod kolejne USB 3.0 i komp go znów nie widzi. Podpinam go pod USB 2.0 i dysk się magicznie pojawia. Konkludując - pod 2.0 widziany jest zawsze. Pod 3.0 widziany jest w/g nie_mam_pojęcia_jakiego schematu... inne dyski USB3 chodzą dobrze?

Strus
06-02-2013, 10:24
Ciężko powiedzieć bo mam jeszcze tylko Bufallo 2.5 500GB i z nim nigdy na żadnym z 3ech portów 3.0 problemu nie miałem

Johanan
06-02-2013, 13:04
Strus, przeinstaluj sterowniki USB 3.0, bo to jest na pewno ta przyczyna.

freefly
06-02-2013, 13:41
Kieszeni nie ma. To po prostu dysk zewnętrzny. Jakieś pomysły ?

USB w komputerze to jedno, a kontroler w obudowie dysku zewnętrznego to drugie. Być może on stwarza problem.

Kyle
06-02-2013, 19:49
USB w komputerze to jedno, a kontroler w obudowie dysku zewnętrznego to drugie. Być może on stwarza problem.Ty weź mnie nie przedrzeźniaj:

Nie tylko kontroler na płycie ma znaczenie, ale też kontroler danej kieszeni

;) ;) ;)

_Ocean_
07-02-2013, 00:50
Wy mówicie o dyskach hdd? Czy ssd? W pierwszym przypadku nie macie się czemu dziwić - prędkość zapisu na dysku.

Johanan
07-02-2013, 11:33
Wy mówicie o dyskach hdd? Czy ssd? W pierwszym przypadku nie macie się czemu dziwić - prędkość zapisu na dysku.

Prędkość zapisu dla dysków HDD przy przesyle poprzez USB 3.0, powinna być nominalna dla danego nośnika.

GonzoG
07-02-2013, 13:50
Prędkość zapisu dla dysków HDD przy przesyle poprzez USB 3.0, powinna być nominalna dla danego nośnika.

Prędkość zapisu tak, pod warunkiem tylko jednego procesu korzystającego z dysku.
Autor wątku wyraźnie zaznaczył, że korzystał z dysku z którego następował odczyt w czasie kopiowania - czyli przede wszystkim tu szukałbym przyczyny. Szczególnie, że wcześniej dysk działał znacznie szybciej.

Kyle
07-02-2013, 17:36
Wy mówicie o dyskach hdd? Czy ssd? W pierwszym przypadku nie macie się czemu dziwić - prędkość zapisu na dysku.Ja tam przy klasycznym dysku na USB3 mam lekko 100 MB/s transferu przy zapisie, więc ...

Tylko oczywiście nie czytam i zapisuję na magazyn w jednym czasie, bo to całkowicie bez sensu.