PDA

Zobacz pełną wersję : 55-300 nikkor+vivitar 2x

aguamak
05-02-2013, 16:11
koledzy czy używa ktoś takiego zestawu - nikkor 55-300VR+konwerter 2x, jeśli tak to jak się sprawuje? drugie pytanko może lekko głupawe, ale jestem amatorem...czy taki stary konwerter z mocowaniem do nikona, ale nie przenoszący żadnej elektroniki w ogóle będzie współgrał z moim obiektywem i w jaki sposób wtedy będzie ustawiać się przysłonę na obiektywie? bo że AF nie zadziała to zdaję sobie sprawę i liczę z tym że ręcznie będzie się ustawiać
...a może to całkowita głupota kupować jakikolwiek konwerter do tego obiektywu, generalnie fotografuję ptaki i nie mam $ na super teleobiektywy

TOP67
05-02-2013, 16:21
Każdy telekonwerter z mocowaniem F ma chyba popychacz przysłony. Może nie mieć styków, albo ma ich tylko 4. Może nie mieć śrubokręta. AF przy przysłonie 11 i tak nie zadziała. Zielona kropka raczej też nie. Matówka będzie ciemna jak...

GonzoG
05-02-2013, 16:26
Jak nie ma styków, to nie ustawisz przesłony.
Jeśli nie masz aparatu w pełni współpracującego z obiektywami bez cpu, to nie będzie ani pomiaru światła, ani pracy w żadnym innym trybie jam M.

aguamak
05-02-2013, 16:27
dzięki, z tym popychaczem przysłony...właśnie o to mi chodziło, a nie miałem pojęcia, że tak to się odbywa...myślałem że elektronika...że AF nie zadziała to wiem, ale z tym światłem...przy dobrej pogodzie nie będą wychodzić foty? czyli nie kombinować z TC?

aguamak
05-02-2013, 16:29
może dokładniej...aparat D3100, obiektyw nikkor 55-300 vr, i chciałbym do tego konwerter, żeby uzyskać więcej mm ogniskowej, da się coś z tym zrobić czy nie za bardzo? bo znalazłem w sieci TC Vivitar x2 bez żadnych styków i muszę się szybko decydować jak chcę brać, dlatego pytam

aguamak
05-02-2013, 16:32
dzięki za mega szybkie odpowiedzi...chyba najszybsze forum na jakim dotychczas bywałem :-)

GonzoG
05-02-2013, 16:32
Więc przy D3100 będzie praca tylko i wyłącznie w trybie manualnym (światło i AF), bez możliwości ustawienia przesłony.
Nie mówiąc już, że przy pełnym zoomie to pewnie będzie widać ciemność.

aguamak
05-02-2013, 16:33
czyli rozumiem, że sobie odpuścić TC i zbierać na jasny i długi obiektyw?

Jurol62
05-02-2013, 19:22
Nie wiem oczywiście co to za telekonwerter ten Vivitar, ale przypuszczam, że atrakcyjna wydaje Ci się przede wszystkim jego cena, bo drogi on być nie może. Jednak Vivitar raczej jakością nigdy nie imponował, więc połaczenie tego TC z ciemnym i też nie najostrzejszym obiektywem musi przynieść opłakane rezultaty. Trzymaj się od tego z dala.

aguamak
05-02-2013, 20:38
w takim razie dzięks za odpowiedzi...widzę, że się nie da tanim kosztem mieś dobrego tele...jedyne wyjście zbierać kasiore.

bboy4
13-02-2013, 19:08
Dla amatorskiego focenia, można mieć ogniskową w okolicy 400mm nie wydając na to mega kasy...
Wiadomo ,nie będzie to mega jasne i mega szybkie ,ale najbardziej sensownym wyjściem jest dokupienie do 55-300 telekonwertera Kenko 1.4 Pro 300 DGX.

Taki zestaw daje nam w DX-ie 420mm , mamy Auto Focus ,pomiar światła itd... (dane ogniskowej przenoszą się do Exif-a.)

Kiedyś używane Kenko DGX kosztowały 500-600zł , teraz używki wyginęły i są gdzie nie gdzie nowe i kosztują w granicach 1000zł

Chyba że ktoś ma używanego zadbanego DGX-a z chęcią odkupie.