PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - wymiana migawki, serwis

IaceQ
05-02-2013, 13:07
Zbliża się sezon wielkimi krokami, wczoraj odczytałem przebieg d700tki - 97 tyś, więc okazało się że body jest obarczone już ryzykiem padnięcia migawki. Dzwoniłem do serwisu nikona i koszt wymiany migawki (wiele osób o to pyta) to 1200 zł, natomiast miły Pan z którym miałem okazję rozmawiać powiedział że na razie może nie warto wymieniać skoro wszystko jest ok, lepiej zrobić przegląd który oni (serwis Nikona) robią za darmo o ile body im zostanie dostarczone. Podobno jest to robione na miejscu i bezpłatnie.

Pytanie: Jak i czy można coś takiego zrobić w domu skoro to tak na prawdę podpięcie do kompa (tak twierdził serwisant) ? Pan powiedział, że się nie da ale jakoś nie wierzę :)

rychu_cmg
05-02-2013, 13:14
Pytanie: Jak i czy można coś takiego zrobić w domu skoro to tak na prawdę podpięcie do kompa (tak twierdził serwisant) ? Pan powiedział, że się nie da ale jakoś nie wierzę :)
A program do testowania aparatu masz ?

qooba
05-02-2013, 13:33
ja mam w d700 przebieg ponad 150tys, paru znajomych po 200-300tys, nie masz się czym przejmować :)

IaceQ
05-02-2013, 14:01
A program do testowania aparatu masz ?

Coś czuje ze zaraz dostane zjebke za nie używanie szukajki. Akurat tutaj nie skorzystałem z niej bo problem wydawał mi się dość nietypowy.
... ale nie ... nie mam programu do testowania aparatu i nie wiem jak to robić.

ja mam w d700 przebieg ponad 150tys, paru znajomych po 200-300tys, nie masz się czym przejmować :)

Dzięki, u mnie jest o tyle sytuacja specyficzna że pracuje bez backupu (co się zmieni w tym roku) dlatego dość ważne dla mnie było aby sprzęt był pewny.

prz3mo
05-02-2013, 14:11
Dzięki, u mnie jest o tyle sytuacja specyficzna że pracuje bez backupu (co się zmieni w tym roku) dlatego dość ważne dla mnie było aby sprzęt był pewny.

Tyle tylko, że jak wymienisz migawkę to wcale nie masz pewności, że ta nowa nie padnie np. po 20 tyś. Przecież nie ma reguł.
Ja bym przy tych 97 tyś. na razie nie ruszał.

elarco
05-02-2013, 14:15
Tyle tylko, że jak wymienisz migawkę to wcale nie masz pewności, że ta nowa nie padnie np. po 20 tyś. Przecież nie ma reguł.
True story ;)

Za 1200 zł ( koszt wymiany migawki) można kupić całkiem dobry backup i sprzedać bez wielkiej straty po sezonie zanim kupisz planowe body ;)

rychu_cmg
05-02-2013, 14:28
Coś czuje ze zaraz dostane zjebke za nie używanie szukajki. Akurat tutaj nie skorzystałem z niej bo problem wydawał mi się dość nietypowy.
... ale nie ... nie mam programu do testowania aparatu i nie wiem jak to robić.

Mają go tylko w serwisie.

IaceQ
05-02-2013, 14:51
True story ;)
Za 1200 zł ( koszt wymiany migawki) można kupić całkiem dobry backup i sprzedać bez wielkiej straty po sezonie zanim kupisz planowe body ;)

True, D90 będzie niebawem kupione. Plan jest taki żeby nie wymieniać dopóki nie klęknie.

1. Czy ktoś z Was korzystał z serwisu nikona, ile trwać może wymiana migawki jeśli już padnie ?
2. Jak serwisować sprzęt aby zapewnić mu dłuższe działanie ? Mogę sam coś zrobić dla body ? :) czy tylko używać aż padnie. Rozważałem zakup do ślubów D600 ale sporo złego czytam o AF, działaniu i ilości punktów (to drugie to akurat pierdoła), dodatkowo piszą że d600 to jednak sprzęt nie profesjonalny w przeciwieństwie do d700, który jest wołem roboczym, do tego mocno niezawodnym. Gdyby nie mało Mpix to sprzęt bez wad.

elarco
05-02-2013, 15:21
...
2. Jak serwisować sprzęt aby zapewnić mu dłuższe działanie ? Mogę sam coś zrobić dla body ? :) czy tylko używać aż padnie. Rozważałem zakup do ślubów D600 ale sporo złego czytam o AF, działaniu i ilości punktów (to drugie to akurat pierdoła), dodatkowo piszą że d600 to jednak sprzęt nie profesjonalny w przeciwieństwie do d700, który jest wołem roboczym, do tego mocno niezawodnym. Gdyby nie mało Mpix to sprzęt bez wad.

Używać zgodnie z przeznaczeniem i względnie o niego dbać czyli nie rzucać nie topić nie kurzyć nie potrzebnie, od czasu do czasu przedmuchać, przetrzeć co by wyglądał jak aparat a nie zakurzona, zatłuszczona kupa plastikogumomagnezu... i cóż więcej ;) głaskając go codziennie i śpiewając mu kołysankę przed włożeniem do torby żywotu mu nie wydłużysz raczej ;)

a mpix ma w sam raz :)

IaceQ
05-02-2013, 16:00
.. dla mnie ma za mało. W sam raz ma d600. Projekty albumów 30x30 często ocierają się o rozdzielczości których nie wykrzesam z wykadrowanych fot. Widać potem to na gotowym wydruku.

robin102
05-02-2013, 16:23
Dokładnie tak jak Przemek mówi. U mnie migawka zgłosiła 3 czy 4 błędy w pracy zanotowane przez soft aparatu. To zaledwie przy przebiegu 30 tys klapnięć było. Na wypadek wszelki wymieniłem za 800 zł. U kolegi jedna siedemsetka ma 280 tys nalatane druga blisko 200 i żadna migawka nie zgłosiła ani jednego błędu. Jest okej nie wymieniać, tak twierdzą Panowie z serwisu.
U mnie chyba te błędy objawiły się w niepoprawnie mocno naświetlonych paru kadrach tak mi się w pamięci przewinęły.
IaceQ (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=34737) daj do serwisu do sprawdzenia i będziesz widział Serwis Nikona powoli ale się zmienia i to na plus.

motoko
06-02-2013, 00:18
Obserwuję sobie jedno D700 w znanym (na całym świecie) serwisie aukcyjnym i sprzedawca określa przebieg na 370037 "kłapnięć". Bez wymiany migawki!

rychu_cmg
06-02-2013, 00:53
Obserwuję sobie jedno D700 w znanym (na całym świecie) serwisie aukcyjnym i sprzedawca określa przebieg na 370037 "kłapnięć". Bez wymiany migawki!
Za ile ?

motoko
06-02-2013, 01:12
Aukcja konczy sie za 3 godziny, moge Ci jutro napisac za ile poszedl, aktualnie jest 510 funtow.

Borat1979
06-02-2013, 02:06
Wymiana migawki, która działa jest zupełnie bezsensowna. Aparat to nie auto, w którym się wymienia rozrząd, filtr powietrza i oleju po iluś tam tysiącach kilometrów. Jak działa to się robi zdjęcia a naprawia dopiero jak coś padnie.

motoko
06-02-2013, 10:24
Za ile ?

Poszedl za 675. Czas zakonczenia aukcji (srodek nocy) ani przebieg ani opis nie sprzyjaly uzyskaniu wyzszej ceny.

lukaszD1x
06-02-2013, 10:45
i tak spoko cena jak za taki przebieg .

motoko
06-02-2013, 10:55
i tak spoko cena jak za taki przebieg .

Jak doliczyc wymiane migawki (pewnie w granicach 200-250Ł) to wyjdzie prawie to samo co za egzemplarz z przebiegiem 10x mniejszym. A migawka to nie jedyny element ktory sie zuzywa.

marzyciel9
06-02-2013, 11:06
... sprzedawca określa przebieg na 370037 "kłapnięć". Bez wymiany migawki!

Nic w tym nadzwyczajnego. Znam przypadek gdzie padła przy 700k i dwie działające 400 i 500k. Mój przy 120k też nie zgłasza problemów. D700 to wytrzymała maszyna, dlatego trochę śmieszą ogłoszenia typu kupię do 20tys. przebiegu.

Maciek N
06-02-2013, 12:06
Powiem Wam że moje D700 przy 80 tyś, wymagała serwisu ale nie z powodu migawki. Zaczął wolniej reagować. Wysłałem do serwisu i wymienili kilka drobiazgów za 1000 zł:) Wyrobiły się sanki, spust wyzwalania migawki, i jeszcze kilka drobiazgów których nie pamiętam. Generalnie po takim serwisie odzyskał swą moc i zaczął pracować jak nowy. Przy okazji wygląd poprawili podklejając gumy.
Ja bym się przebiegiem 100 tyś w ogóle nie przejmował jeśli aparat jest sprawny, ale serwis raz na 3 lata przy weselnej robocie jest wskazany.

robin102
07-02-2013, 18:02
D700 to wytrzymała maszyna, dlatego trochę śmieszą ogłoszenia typu kupię do 20tys. przebiegu.
Nie przesadzajmy, nie przesadzajmy. Dla wielu przebieg 20 tys to już dużo bo tyle zrobili zdjęć przez 3-4 lata, bo tak uzytkują bo tak lubia. To że aparty wytrzymują po kilkaset tysięcy klapnięć migawki to nie argument. Często taki D700 wygląda jakby służył do grania w piłkę, a nie zdjęć robienia. Ludizom wolno chcieć mieć niezniszczone rzeczy.

Kryhu
07-02-2013, 23:42
Znajomy z Fixation mówił mi że mechanizmy lustra i migawki są ewolucją "bebchów" z D2x, stąd pewnie taka "niezabijalność", a te 150 tys. klapnięć dali żeby trochę na papierze od D3 odstawał ;)

Jacek_Z
08-02-2013, 02:58
Na takiej zasadzie to wszystkie migawki są ewolucją poprzedniczek. D2x to crop, migawka tam była mniejsza. To nie jest bynajmniej niuansik.