PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D800 - kolory przy sztucznym świetle

krawiec12345
04-02-2013, 23:20
Witam

Mam pewien problem z kolorami w mojej puszce. Przy sztucznym świetle, a najbardziej przy sztucznym z latarni na ulicy mój aparat bardzo myli się z balansem i oddaje kolory na zielono. Oddałem aparat do serwisu i w pomieszczeniach wyniki się poprawiły, ale na zewnątrz dalej jest dramat. Czy ktoś miał podobny problem i czy ktoś może pomóc?

Pozdrawiam

kichu
04-02-2013, 23:21
zapodaj jakis przykład moze :)

morzon
04-02-2013, 23:25
Raw? :)

Art Erie
04-02-2013, 23:28
Witam

Mam pewien problem z kolorami w mojej puszce. Przy sztucznym świetle, a najbardziej przy sztucznym z latarni na ulicy mój aparat bardzo myli się z balansem i oddaje kolory na zielono. Oddałem aparat do serwisu i w pomieszczeniach wyniki się poprawiły, ale na zewnątrz dalej jest dramat. Czy ktoś miał podobny problem i czy ktoś może pomóc?

Pozdrawiam

Światło sodowe jest poprosu wredne, a Twój aparat prawdopodobnie jest całkowicie sprawny.
Otóż światło sodowe ma temperaturę 1800K ( lub 2000K w przypadku lamp wysokopręznych) charakteryzuje się bardzo złym oddaniem barw. Ten typ oświetlenia ma zastosowanie jedynie do oświetlenia dróg i ulic ze względu na dużą skuteczność strumienia świetlnego w stosunku do kosztów (energii).

GonzoG
04-02-2013, 23:30
Przeczytaj instrukcję - będziesz wiedział, czemu balans nie trafia...

Maciek N
04-02-2013, 23:42
Powiem Wam że odkąd mam do czynienia z D700, D800 to zawsze robię w RAW-ach i balans zazwyczaj na auto. Jakoś nie wierze do końca wyświetlaczom aparatu. Ich ocena zmienia się wraz ze zmianą warunków oświetleniowych. Kolory ustawiam dopiero w postprodukcji. Jakoś mam takie przekonanie, że było by wstyd robić takim sprzętem zdjęcia ze skopanym lub niedopieszczonym balansem bieli.
Jeśli chodzi o zafarb zielonkawy to raz zauważyłem w świetle dziennym na monitorze aparatu. Po wrzuceniu tego do kompa kolor zielonkawy znikł. Robiłem wiele zdjęć testowych w trudnych warunkach oświetleniowych. Na auto występuje tendencja popadania w pomarańczowy. Nigdy nadmiaru zielonego nie zauważyłem.

HYPER
04-02-2013, 23:44
D800 akurat Auto WB ma rewelacyjny. duzo lepszy niz np D700.

Marek
04-02-2013, 23:57
A nie łatwiej zapomnieć o automacie i ustawiać w stopniach kelwina?
Po pewnym czasie wystarczy spojrzeć na światło i wiadomo jaką mniej więcej ma temperaturę. Później ewentualnie drobna korekta i jest ok.
Zauważyłem, że różne dziwne zafarby, kolorki i inne duchy puszka łapie przy ustawieniach automatycznych. Jak ustawiam w Kelwinach i jest ok.

Gootchio
05-02-2013, 00:50
A na jakim czasie objawia się ten problem? Może jest po prostu za krótki (1/60) i nie łapie pełnego widma - jeśli przy sodówkach można mówić o pełnym widmie ;)

Czornyj
05-02-2013, 01:02
Mam pewien problem z kolorami w mojej puszce. Przy sztucznym świetle, a najbardziej przy sztucznym z latarni na ulicy mój aparat bardzo myli się z balansem i oddaje kolory na zielono.

Matryca aparatu cyfrowego ma inne krzywe uczulenia spektralnego niż czopki w siatkówce oka ludzkiego. Różnice pomiędzy sposobem widzenia kompensowane są profilem aparatu, ale te są strojone na światło dzienne.

Światło sodowe, LED i insze diabelstwa stosowane w latarniach ulicznych mają mają kompletnie inne widmo niż światło dzienne, stąd nie ma ludzkiej mocy by jakikolwiek aparat cyfrowy z automatu poprawnie odwzorowywał barwy przy tego typu świetle. W tego rodzaju przyadkach przydają się ColorCheckery 24 i profile DNG tworzone dla danej sceny.

A nie łatwiej zapomnieć o automacie i ustawiać w stopniach kelwina?
Skala w Kelvinach dotyczy ciał idealnie czarnych, tj. radiatorów - usrojstwa rozgrzanego do danej temperatury. W przypadku iluminantów działających na zasadzie luminescencji - LED, jarzeniówki, sodówy itd. - ta skala się nie sprawdza.

Co więcej - nawet poprawne ustawienie balansu bieli w przypadku iluminantów o niskim CRI (współczynnik odwzorowania braw) niewiele daje, bo wprawdzie szarość będzie zbalansowana poprawnie, ale pozostałe kolory nadal będą rozjechane (z uwagi na wspomniany wcześniej nieobliczalny przebieg widma).

ekonet
05-02-2013, 01:28
A na jakim czasie objawia się ten problem? Może jest po prostu za krótki (1/60) i nie łapie pełnego widma - jeśli przy sodówkach można mówić o pełnym widmie ;)
Bardzo odkrywcza teoria...

Bambello
05-02-2013, 13:52
Światło sodowe, LED i insze diabelstwa stosowane w latarniach ulicznych mają mają kompletnie inne widmo niż światło dzienne, stąd nie ma ludzkiej mocy by jakikolwiek aparat cyfrowy z automatu poprawnie odwzorowywał barwy przy tego typu świetle. W tego rodzaju przyadkach przydają się ColorCheckery 24 i profile DNG tworzone dla danej sceny.

.

Tak przy okazji chciałem zapytać, o zastosowanie colorchekera.
Jest to dosyć drogi gadżet, ale jeżeli miałby poprawić szybkość i jakość obróbki to można zainwestować.
Pytanie brzmi, czy widzicie sens zastosowania checkera w fotografii ślubnej?
Czasami się zdarza paskudne oświetlenie w kościele, na sali, czy w urzędzie.
Pstryknięcie jednej foty testowej zajęłoby maksymalnie minutę.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź doświadczonych w tym temacie.
Pozdrawiam

manfred
05-02-2013, 15:21
D800 akurat Auto WB ma rewelacyjny. duzo lepszy niz np D700.

Czym się różni automatyczny balans od tego który w danej sytuacji ustawie z palca?

Tak przy okazji chciałem zapytać, o zastosowanie colorchekera.
Jest to dosyć drogi gadżet, ale jeżeli miałby poprawić szybkość i jakość obróbki to można zainwestować.
Pytanie brzmi, czy widzicie sens zastosowania checkera w fotografii ślubnej?
Czasami się zdarza paskudne oświetlenie w kościele, na sali, czy w urzędzie.
Pstryknięcie jednej foty testowej zajęłoby maksymalnie minutę.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź doświadczonych w tym temacie.
Pozdrawiam
Ten color cośtam cośtam nie nadaję się do sali weselnej i do kościoła tak samo jak nie nadaję się pomiar PRE. Więcej z tym kłopotu niż przyjemności

Bambello
05-02-2013, 15:42
Ten color cośtam cośtam nie nadaję się do sali weselnej i do kościoła tak samo jak nie nadaję się pomiar PRE. Więcej z tym kłopotu niż przyjemności

Jeżeli możesz to uzasadnij w kilku słowach, czemu tak jest.
Miałeś z tym jakieś doświadczenie?
Porównanie do pomiaru PRE chyba nie jest właściwe, ponieważ colorcheker dotyczy profili aparatu, a nie balansu bieli.
Może doskonale o tym wiesz, a ja bezsensu to wypisuję, ale bez uzasadnienia Twoja wypowiedź jest mało wiarygodna.
Pozdrawiam

manfred
05-02-2013, 18:08
No to jak sobie wyobrażasz pomiar pasportem na sali gdzie pewnie co chwile zmienia się światło?

Bambello
05-02-2013, 19:02
No to jak sobie wyobrażasz pomiar pasportem na sali gdzie pewnie co chwile zmienia się światło?

Biorąc pod uwagę, że balans bieli ustawiam też w kelwinach i cały wieczór go nie zmieniam, a finalny efekt jest przyzwoity to może metoda z pasportem też by się sprawdziła.
Nie mam o tym pojęcia dlatego pytam.
Nie napisałeś, czy wiesz jak działa ten colorcheker, więc dodam, że tworzy on profil aparatu, który dodaje się do ACR.
Z tego co rozumiem, to na podstawie tego profilu Acr czyta kolory, które zarejestrowała matryca aparatu.
Standardowe profile podobno są tworzone dla aparatu pracującego w świetle dziennym, a więc wydaje mi się, że po stworzeniu profilu do konkretnej sceny np. światło żarowe powinno być znacznie lepiej.
Dzisiaj wieczorkiem poszukam więcej informacji w sieci, ale wolałbym usłyszeć o doświadczeniach w praktyce.

d90
05-02-2013, 19:05
Z tego co wiem to ze względu na bliżej nieokreśloną mieszankę gazów
Lampy sodowe nie maja żadnej określonej temp K.
Gdzieś to wyczytałem...nie pamietam gdzie...
Sprawdziłem wiele razy na kompie i zostaje tylko opcja bw jeśli
Lampy sodowe są w przewadze.

Art Erie
05-02-2013, 19:17
[...]Lampy sodowe nie maja żadnej określonej temp K.[...]

Mają, mają ;) to dublet sodowy, w zależności od typu lampy 1800, 2000, lub przy "białej sodzie" 2500K; pisałem o tym wcześniej.
Mają też niskii CRI, o czym pisał Czornyj.

LudwikXVI
06-02-2013, 13:11
Służę pomocą : http://www.optyczne.pl/70.9-poradnik-Fotografia_barwna_-_podstawy_Temperatura_barwy.html

Z powyższego linka między innymi : "...Jeszcze dość istotna uwaga: producenci podają zwykle temperaturę barwy również dla nieciągłych źródeł światła, takich jak jarzeniówki czy żarówki energooszczędne. W tym przypadku jest to w gruncie rzeczy termin nieadekwatny, nie są to bowiem źródła termiczne, tj. świecące w wyniku podgrzania, takie jak w tabeli — i dają światło o widmie mniej lub bardziej nieciągłym. Można zatem mówić jedynie o metamerach imitujących określoną temperaturę barwy, z wszystkimi tego konsekwencjami".

Czornyj
06-02-2013, 13:29
Mają, mają ;) to dublet sodowy, w zależności od typu lampy 1800, 2000, lub przy "białej sodzie" 2500K; pisałem o tym wcześniej.

Na dobrą sprawę iluminanty świecące na zasadzie luminescencji "nie mają" temperatury barwowej - w ich przypadku wartość wyrażona w K odnosi się do CCT (Correlated Color Temperature), tj. skorelowanej temperatury barwowej. Jest to jednakowoż parametr niewiele mówiący o barwie światła - przykładowo jedna jarzeniówka/LED może świecić na zielono, druga na różowo, trzecia neutralnie i wszystkie będą mieć tą samą CCT=6500K

Art Erie
06-02-2013, 15:26
Na dobrą sprawę iluminanty świecące na zasadzie luminescencji "nie mają" temperatury barwowej - w ich przypadku wartość wyrażona w K odnosi się do CCT (Correlated Color Temperature), tj. skorelowanej temperatury barwowej. Jest to jednakowoż parametr niewiele mówiący o barwie światła - przykładowo jedna jarzeniówka/LED może świecić na zielono, druga na różowo, trzecia neutralnie i wszystkie będą mieć tą samą CCT=6500K

Sięgając "głębiej", oczywiście tak. Widmo sodu nie ma nic wspólnego z promiennikiem Planca i w tym sensie temperatura barwowa jest opisywana jako barwa postrzegana najbardziej przypominająca barwę ciała czarnego w określonych warunkach.
Chyba bardziej istotny jest tutaj niski CRI, o którym pisałeś wcześniej.

nikus44
06-02-2013, 16:49
Raczej jest to problem światła a nie aparatu

JakStr
06-02-2013, 23:09
Witam

Mam pewien problem z kolorami w mojej puszce. Przy sztucznym świetle, a najbardziej przy sztucznym z latarni na ulicy mój aparat bardzo myli się z balansem i oddaje kolory na zielono...

Pozdrawiam

Joe McNally w "Z pamiętnika lampy błyskowej " pisze na str 86, że stosuje wtedy filtr purpurowy, podobnie jak przy światłach jarzeniowych we wnętrzach.

fafniak
06-02-2013, 23:33
ja pier.... AWB podstawa fotografii ....ale włączyć myślenie jest dużo trudniej. Poczytać, dowiedzieć się trochę o tym przedziwnym zjawisku zwanym światłem .....
Nie ... mój aparat się myli......
No to kuźwa zrób zdjęcie murzynowi na śniegu - zobaczysz jak twój aparat "się myli"....

adamouse
06-02-2013, 23:50
No to kuźwa zrób zdjęcie murzynowi na śniegu - zobaczysz jak twój aparat "się myli"....

Serio? Spodziewałbym się błędu w ekspozycji, ale dlaczego w kolorze?

fafniak
06-02-2013, 23:56
a czy ja napisałem o kolorze ?

adamouse
07-02-2013, 00:02
Cały wątek jest o nim :) Może nadinterpretowałem. AWB też raczej dotyka koloru niż ekspozycji.

fafniak
07-02-2013, 00:06
Bardziej chodziło mi o ogólnie pojętą automatykę

Benny_Bennasi
07-02-2013, 01:18
A od czego jest manualne ustawienie balansu? Expertem nie jestem ale zacząłem robić bez AWB a na manualnym i różnicę widzę zasadniczą przede wszystkim w braku zielonego zafarbu no i świńskiej różowej skórki :)

Ps: tak robię zdjęcia w rawach i obróbka mi sie wyraźnie skróciła...

Niedzwiedz
07-02-2013, 22:34
AWB to używałem tylko na imprezach z moimi znajomymi np sylwestry , grille itp (wtedy tez w jpg) ale do każdego innego zdjęcia używam manualnego WB i polecam to samo choćby w celu szybkiej weryfikacji na LCD naświetlenia.

Marek
07-02-2013, 23:20
AWB to używałem tylko na imprezach z moimi znajomymi np sylwestry , grille itp (wtedy tez w jpg) ale do każdego innego zdjęcia używam manualnego WB i polecam to samo choćby w celu szybkiej weryfikacji na LCD naświetlenia.

A od czego jest manualne ustawienie balansu? Expertem nie jestem ale zacząłem robić bez AWB a na manualnym i różnicę widzę zasadniczą przede wszystkim w braku zielonego zafarbu no i świńskiej różowej skórki :)

Ps: tak robię zdjęcia w rawach i obróbka mi sie wyraźnie skróciła...

post nr 8 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3043620&postcount=8)

Benny_Bennasi
08-02-2013, 16:56
Ja ustawianie na "oko" podziekuje... wyświetlacz przekłamuje tak czy siak i wolę nie ryzykować.
Sprawdziłem manualne ustawienie i widzę różnice, ty robisz tak bo juz jesteś pewien swojego ustawienia ja przekonałem sie do ręcznego ustawienia i obydwa wg mnie sa ok.
Znajomy sam ustawia w kelwinach ja tego nie praktykuję.

Marek
08-02-2013, 17:22
Ja ustawianie na "oko" podziekuje... wyświetlacz przekłamuje tak czy siak i wolę nie ryzykować.
Sprawdziłem manualne ustawienie i widzę różnice, ty robisz tak bo juz jesteś pewien swojego ustawienia ja przekonałem sie do ręcznego ustawienia i obydwa wg mnie sa ok.
Znajomy sam ustawia w kelwinach ja tego nie praktykuję.

Jesteś za, a nawet przeciw :)

Niedzwiedz
08-02-2013, 17:42
doswiadczenie , wchodze na sale weselna juz znam parametry przysłona iso czas i wartosc WB ;)

Zolty
09-02-2013, 00:02
Tak to i ja mam - tylko nie wiem jak mocno lampa będzie musiała "walnąć" i o jak bardzo będę musiał później przesuwać suwaczki od ekspozycji i WB w PP ;)