Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy tilt-shift oraz jaki adapter do ob. średnioformatowych?
Witam,
Mam kilka pytań do osób, którym nieobca fotografia przy pomocy obiektywów tilt-shift. Nie stać mnie na obiektyw nikona, więc dumam nad zamiennikami oraz adapterem.
1. Są ukraińskie araxy 35 i 80 oraz hartblei (tyle, że tutaj już cena nie bardzo mi odpowiada)
Pojawiają sie jednak opinie, że nie są zbyt dobre. Ktoś może robił nimi zdjęcia architektury bądź przedmiotów? Warto wydać na nie pieniądze, czy lepiej próbować innych sposobów?
2. Wolałbym kupić jakieś obiektywy średniego formatu tyle, że zupełnie nie wiem, co jest warte uwagi. Mógłby ktoś coś polecić?
3. No i jaki adapter do tego średniego formatu, aby działało na d700?
Jedyny tilt-shift znalazłem tutaj:
http://www.mirex-adapter.de/tilt_shift_adapter.htm
Niestety, wygląda jakby nie był produkowany pod bagnet nikona. Da się jakoś obejść ten problem?
Jeśli sie nie da, to jaki adapter Tilt do tego?
Będę bardzo wdzięczny za jakies porady (oczywiście najlepiej od osób, które zderzyły się z takim problemem i go rozwiązały :))
Pozdrawiam serdecznie
Fenrir
Po pierwsze bardziej zależy Ci na shifcie czy na tilcie?
Sprawdź stronę Araxa (http://www.araxfoto.com/), można zamówić bezpośrednio z Ukrainy. Można też szukać na Allegro. Z tym, że jeszcze nie mają w ofercie przejściówki T/S, zatem trzeba wybrać albo pokłon, albo przesuw.
Problem może być tylko z szeroką optyką, w MF 50 mm to już szeroko, a 35 mm to najczęściej fisheye. Ciężko będzie znaleźć, zwłaszcza za nieduże pieniądze coś szerszego niż te 40 - 50 mm.
Mirex (http://www.mirex-adapter.de/preisliste.htm) produkuje przejściówki pod bagnet F, choć nie wiem czy cena będzie Ci odpowiadała.
Dzięki za odpowiedź.
Nad araxem się zastanawiam, tylko zupełnie nie wiem, jak z jakością. Różne opinie sie pojawiają. Fotografowałeś jakimś?
Piszesz: "Z tym, że jeszcze nie mają w ofercie przejściówki T/S, zatem trzeba wybrać albo pokłon, albo przesuw."
Nie bardzo rozumiem.. Przecież do nich chyba już nei potrzeba żadnych adapterów, bo są robione pod odpowiedni bagnet.
http://araxfoto.com/specials/tilt-shift-80/
Co do mirexa, myślałem, że nie mają takich przejściówek na Nikona. Jakoś nei znalazłem strony, którą Ty podałeś. Wielkie dzieki :) Cena jeszcze do przeżycia. Jakie szkła, np. Mamiyi polecalibyście do takiego adapteru?
Oczywiście szkła, które przebiją jakością te araxy 35 i 80.
Miałem Biometara 80/2.8 i pożyczonego Flektogona 50/4. Po przymknięciu jest OK. Z tym, że 50/4 to wielkie wiaderko.
Ten T/S co podałeś to owszem ma zarówno pokłon jak i przesuw, ale te 80 mm jest tam na stałe. Podobnie 35 mm od Araxa. Kupując przejściówkę masz możliwość podpięcia dowolnego szkła z danym bagnetem.
Miałem też starego Nikkora 28/3.5 z przesuwem, ale upierdliwość robienia tym zdjęć jest spora, a na cyfrze podobne efekty można łatwo uzyskać w postprocesie.
Hmmm... co racja, to racja. Adapter daje o wiele większe możliwości.
Mógłbyś zdradzić, jakiej firmy masz adapter, przez który wszystko podłączałeś ?
Poszukam obiektywów, które podałeś. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły, będę bardzo wdzięczny.
Co do upierdliwości, to ja osobiście nie znoszę siedzieć tyle przed kompem :) Więc dla mnie będzie chyba lepiej mieć taki obiektyw.
Jeszcze raz pięknie dziękuje :)
Ja miałem tę ukraińską przejściówkę do szkieł P6.
Po jakimś czasie znudziła mi się zabawa w tilta i zestaw pogoniłem na Allegro.
Co do upierdliwości samego tilta, to w starym nikkorze masz tak:
1. Przymykasz przysłonę do żądanej wartości.
2. Mierzysz ekspozycję z zadartym szkłem i blokujesz pomiar.
3. Otwierasz przysłonę.
4. Poziomujesz aparat.
5. Ostrzysz.
6. Kręcisz pokrętłem od przesuwu i ustalasz właściwy kadr.
7. Przymykasz.
8. Naciskasz spust migawki.
Każda zmiana ekspozycji powoduje, że musisz skręcić szkło na zero i mierzyć jeszcze raz.
Wszystkie czynności wykonujesz ręcznie. W nowszych konstrukcjach przymykanie jest chyba realizowane automatycznie.
Z tiltem jest łatwiej, choć taka sobie matówka D700 nie ułatwia zadania. Ułatwia za to pierdyliard punktów, w których możesz potwierdzić ostrość kropką.
A jak jest z ostrością i kontrastem takich szkieł?
No i może ktoś poleci jeszcze jakieś inne obiektywy, chyba najlepiej z Mamiya 645.
A może poczekaj na Samyanga? Cena będzie zdecydowanie niższa niż Nikkorów, a mniej zabawy z przejściówka i innymi.
Właśnie się zastanawiam nad tym samyangiem. Tyle, że bedzie to jedna ogniskowa, 24 mm. A przydałoby się mieć również te 80. Ale poczekam, poczekam...
W każdym razie gdyby ktoś mógł jeszcze zaproponować coś z mamyia 645, byłbym wdzięczny. Jakiś obiektyw z dobrym kontrastem i ostrością.
Mam jeszcze pytanie odnośnie macro. Są obiektywy mamiya z dużą skalą odwzorowania. Będzie to makro jakoś działało po podpięciu do d700 przez adapter? Ktoś bawił się w ten sposób?
Pozdrawiam i pięknie dizekuję za rady :)
A może coś takiego: http://www.speedgraphic.co.uk/bellows_tubes__racks/novoflex_balpro_t_s_tiltshift_bellows/11171_p.html
To się da podłączyć za pomocą adapterów zarówno do 35 mm jak i MF, a używać można różne obiektywy.
No wygląda to ciekawie :) Cena co prawda wysoka dość.
Pomyślę o tym i dziękuję za informację.
Oczywiście, jeszcze muszę wymyślić co do tego podpiąć :)