PDA

Zobacz pełną wersję : Podatek od darowizn

Michał Jędrak
04-02-2013, 01:41
Jak zawsze, gdy przychodzi do zrozumienia polskiego prawa, to ja wysiadam. Po prostu umyka mi rozum...

Ostatnio na paru stronach widziałem przycisk 'donate' i wyczytałem, ale nie jestem pewien, czy poprawnie, że przy podatku od darowizn zwolnionym się jest do jakiejś sumy, w zależności od grupy pokrewieństwa.

- pierwsza grupa to najbliższa rodzina, gdzie można przyjąć łącznie ponad 9600zł od jednej osoby przez 5 lat.
- druga grupa jest jakaś pośrednia i suma wynosi coś około 7000zł
- trzecie grupa (co mnie akurat zaintrygowało z powodu tych 'donatów') to osoby zupełnie obce i limit to 4902zł od osoby przez 5 lat.

Czy ja dobrze rozumiem, że polskie prawo jest tak frywolne i pozwala na otrzymywanie darowizn od obcych praktycznie bez podatku? No bo jeśli limit jest liczony 'od każdego darczyńcy', to oznacza, że mógłbym od miliona osób pobrać po 4901zł i nie zapłaciłbym nic...

Ale pewnie się mylę...

kichu
04-02-2013, 01:47
Jest tak jak piszesz ale to żadna luka.

ThomasVoland
04-02-2013, 03:35
Dokładnie, a deklarację darowizny składasz dopiero po przekroczeniu tej kwoty. Możesz też odliczyć to od dochodu o ile to wsparcie akcji charytatywnych, religijnych itd. Na necie znajdziesz szczegóły na temat tego co się kwalifikuje.

kichu
04-02-2013, 10:39
No i warto pamietac o obowiazku zgloszeniowym w urzedzie skarbowym - bo owszem mozesz dostac te 4 tys z hakiem od miliona obcych osob, ale czeka Cie wypelnienie miliona deklaracji SD-2 jesli dobrze pamietam.. Bo jak nie zglosisz, a urzad skarbowy przy okazji jakiegos postepowania spyta skad masz pieniadze, a ty powiesz ze z darowizn od miliona osob, to dostaniesz w prezencie karny podatek do zaplacenia (20% jesli dobrze pamietam).

TOP67
04-02-2013, 10:44
Bardziej niż podatkiem od darowizn obawiałbym się przepisów o zbiórce publicznej.

kichu
04-02-2013, 10:50
Jesli zachowalbys biernosc w temacie to nie powinno byc zadnego problemu.

freefly
04-02-2013, 17:27
to dostaniesz w prezencie karny podatek do zaplacenia (20% jesli dobrze pamietam).

Od nieujawnionych w PITcie dochodów jest 75%.

kichu
04-02-2013, 17:33
Ale to cos innego - ja mówię o art 15 ust 4 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Tam jest karne 20% jak nie zgłosisz darowizny w wymaganym terminie a pózniej bedziesz sie chciał na nią powołać. Tak w skrócie.