Zobacz pełną wersję : Nikon D600 w studio
Pozwolę sobie założyć wątek o D600 z perspektywy pracy w studio.
Ktoś używa?
Ciekawi mnie szczególnie auto-focus, daje radę w ciemnościach żarówki pilotującej? Czy mogłoby być lepiej? (Mój D90 słabo).
Czy grip wygodny, bo drogi na pewno? Jakie szkła?
Jako pierwszy sam sobie odpowiem, że tryby U1 i U2 to marzenie... Tak czytając instrukcje..
Borat1979
04-02-2013, 01:10
Jako pierwszy sam sobie odpowiem, że tryby U1 i U2 to marzenie... Tak czytając instrukcje..
Genialna sprawa.
Na jeden U1 ustawiłem zdjęcia nocne, przysłonę f10, długi czas, bracketing etc. wystarczy tylko rozstawić statyw i delikatnie skorygować czas do sceny. Na U2 mam tryb reporterski z ustawionym na stałe czasem i auto iso do szybkiego zdjęcia gdy nie ma czasu na zmianę ustawień.
Szkoda, że zamiast bezsensownych trybów tematycznych nie ma takich profili więcej.
ThomasVoland
04-02-2013, 01:13
Ciekawi mnie szczególnie auto-focus, daje radę w ciemnościach żarówki pilotującej?
Tylko że są pilototujące 50 W, a są 1000 W...
Tylko że są pilototujące 50 W, a są 1000 W...
1000w, w jakich lampach?
Robiłem sesję studyjno - reportażową z balu. tryby U1 U2 są genialne. Pod jednym miałem ustawione wszystko pod studio, pod drugim reportaż. Af radzi sobie dobrze. Miałem ustawione lampy reporterskie w softboksach bez pilota... niestety. Parametry przy pomiarze były na poziomie iso-100, f2, 1/40 s czyli dość ciemno.
Robiłem sesję studyjno - reportażową z balu. tryby U1 U2 są genialne. Pod jednym miałem ustawione wszystko pod studio, pod drugim reportaż. Af radzi sobie dobrze. Miałem ustawione lampy reporterskie w softboksach bez pilota... niestety. Parametry przy pomiarze były na poziomie iso-100, f2, 1/40 s czyli dość ciemno.
A jak ostrzysz, używasz punktu centralnego, czy różnych, czy jakieś auto na ślubie?
ThomasVoland
04-02-2013, 16:32
1000w, w jakich lampach?
W różnych. Z tych których używałem, to Fomei Digital Pro X, o których się tu (http://tomaszpluszczyk.pl/summer-time-mistrzowska-stylizacja-i-lampy-fomei-digital-pro-x/) rozpisałem mają do 1000 W (seryjna żarówka ma 600, ale 1000 można zamontować)
W różnych. Z tych których używałem, to Fomei Digital Pro X, o których się tu (http://tomaszpluszczyk.pl/summer-time-mistrzowska-stylizacja-i-lampy-fomei-digital-pro-x/) rozpisałem mają do 1000 W (seryjna żarówka ma 600, ale 1000 można zamontować)
Ciekawa konstrukcja. Chociaż chyba wolałbym 100W i działający AF w aparacie, bo lubię ten półmroczny klimat ;)
Ciekawe tylko czy korki nie strzelają jak się wepnie np. trzy takie lampy, 2000W z samych pilotów i jeszcze zaczną się ładować po błysku.. lodówka pewnie przygasa ;)
krzychun
04-02-2013, 17:16
Sa jeszcze generatory;)
http://www.profoto.com/d4/d4-4800-air
Cen nie szukaj;)
Sa jeszcze generatory;)
http://www.profoto.com/d4/d4-4800-air
Cen nie szukaj;)
profoto jako alternatywa dla fomei? znakomite :)
co do cen - w cenie generatora profoto mozna spokojnie kupic bowensa/elinchrome/hensel z glowkami i modyfikatorami.
oczywiscie to kwestia odpowiedzenia sobie na pytanie czy chcemy jezdzic rollsem czy passat wystarczy ;)
krzychun
04-02-2013, 17:28
Oczywiście, bardziej chodziło mi o to że nie trzeba korzystać z zasilania sieciowego niż o konkretny model.
To może kupię aparat z lepszym AF, będę dalej jechał na pilotach 100W a za zaoszczędzone środki wezmę tego passata ;)
Chociaż chyba wolałbym 100W i działający AF w aparacie, bo lubię ten półmroczny klimat ;)Klimat pilota, a to co da błysk mało mają wspólnego.
Klimat pilota, a to co da błysk mało mają wspólnego.
W sensie?
krzychun
04-02-2013, 18:37
No, jeżeli masz taką sama moc pilotów w 2 lampach to np. światło wypełniające będzie miało całkiem inny charakter niż po błysku gdzie masz inne proporcje.
W sensie można mieć słabiutko świecącego pilota, a zdjęcie jasne, kontrastowe itd. Bo moc pilota to jedno, moc lampy to drugie a i tak istotna jest użyta przysłona.
No tak, ale chodziło o działanie AF, chyba stąd sugestia kolegi, że są lampy z pilotami 1000W.
Ale my tu gadu gadu a o D600 niewiele..
To może takie zagajenie - nowy 70-200 f/4 do studia?
ThomasVoland
04-02-2013, 18:40
Autorowi chodziło o klimat na sesji, a nie na zdjęciach :) Przynajmniej ja tak zrozumiałem.
Autorowi chodziło o klimat na sesji, a nie na zdjęciach :) Przynajmniej ja tak zrozumiałem.
Dokładnie to ;)
To może takie zagajenie - nowy 70-200 f/4 do studia?Jak najbardziej. W studiu często się pracuje na przymknietych szkłach, więc jasnośc jest drugorzedna.
Autorowi chodziło o klimat na sesji, a nie na zdjęciach :) ...aaa to trzeba zapalić świeczki, poczęstować winem ... ;)
No tak, nie pomyślałem. Chociaż u mnie zawsze coś się zawali - a to kwiat przewróci, a to tło zleci, z tym świeczkami chyba nie zaryzykuję...
A 70-200 f2.8? Pomijając już cenę, czy z tym da się pracować kilka godzin bez statywu?
.:Gerard:.
04-02-2013, 23:09
A 70-200 f2.8? Pomijając już cenę, czy z tym da się pracować kilka godzin bez statywu?
trzy dni u kolegi Jacek_Z na Plenerze z takim biegałem d700+grip+N 70-200 VR II + statyw z sabina + plecak najwiekszy jaki byl do kupienia wypelniony po suwak
da sie
A 70-200 f2.8? Pomijając już cenę, czy z tym da się pracować kilka godzin bez statywu?Da się. To mój podstawowy obiektyw. Choć ciut faktycznie ciężkawy. Ale w końcu aparat co pewien czas odkłada się na bok (poprawka makijażu, przebieranie modelki itd), ręka odpoczywa.
Da się. To mój podstawowy obiektyw. Choć ciut faktycznie ciężkawy. Ale w końcu aparat co pewien czas odkłada się na bok (poprawka makijażu, przebieranie modelki itd), ręka odpoczywa.
A do czego masz to podpięte?
Ostatnio D800 z gripem (bo pionowe kadry)
Trudnoonazwe
05-02-2013, 12:28
Panowie, chciałem poczytać o D600 w studiu a tu wątek o 70-200? ;)
Zapewne mało kto wpadł na pomysł używania D600 w studiu, ale ja się cały czas zastanawiam co do studia: D600 vs D800 ?
Wiem.... wiem, że D600 to sprzęt "amatorski", ale poza ceną posiada też możliwość sterowania przez wifi (WU-1b)
a przy tym nadal sporo MP (po cichu mam nadzieję na jakość nie gorszą niż d3x a może nawet lepszą).
Czy ktoś używał studyjnie d600, może ktoś porównywał do d800, d3x ?
krzychun
05-02-2013, 12:41
Trafiłem na gościa przypadkiem, robi zdjęcia w studio D600:
http://strobox.com/portrait/20406
http://www.krzysztofmarciniak.pl/
Może Ci to w czymś pomoże.
A jak ostrzysz, używasz punktu centralnego, czy różnych, czy jakieś auto na ślubie?
Na razie miałem 1 poważna imprezę z tym aparatem. Generalnie w studiu nie miałem problemu z żadnym z punktów af, W reportażu używałem śledzenia 3d i bodajże 24 pkt. 90% zdjęć trafionych czym byłem dość zaskoczony bo miałem dość wolnego tamrona podpiętego. Mam nadzieję, że w piątek będę robił na spokojnie sesję w studiu, więc tak naprawdę dopiero teraz poważnie będę testował aparat. Jak na razie jestem zadowolony. Co do ISO. Jeśli mam stabilne warunki to zawsze iso mam w manualu. Jeśli repo ( 1 siana cała przeszklona, druga w kolorze ciemnej zieleni bez okien, trzecia różowa więc warunki oświetlenia różne) to auto iso. Pozostałe ustawienia w M.
Zdjęcia robiłem do ISO 3200 i jest naprawdę dobrze.
Wstaw koniecznie wrażenia po tej sesji studyjnej. Ja też zastanawiam się D600 czy jednak dozbierać na D800. Ale tak naprawdę nie chcę mieć D800, chcę mieć U1 i U2, a nie chcę mieć takich wielkich rawów. I chcę tryb auto ;)
Skoro studio to czemu nie D800E?
Ja glownie fotografuje produkty (czyli studio) i modelki (w wiekszosci warunki studyjne). Do tego celu wybralem D600 (choc nie powiem D800 tez rozwazalem). Aczkolwiek w moim przypadku cena zrobila swoje, plus nie chcialem obrabiac tak duzych plikow (moj komp i tak juz szaleje przy 500 RAWach z D600 hehe).
Jesli chodzi o komfort pracy/ergonomie - caly czas nie moge sie przyzwyczaic do jego rozmiarow (i troche guikologi chociaz). W niedziele robilem sesje z modelka i zamiast zmieniac obiektywy to pomyslalem, ze bede cykal dwoma aparatami. troche D600 a troche D300s (z gripem). Werdykt prosty - musze kupic gripa do D600 :)
Jesli chodzi o AF - coz - nie zauwazylem problemow z AF aczkolwiek uzywam w 80% punkt centralny. W d300s czesciej uzywalem innych punktow aczkolwiek ze wzgledu na ciasne rozmieszczenie ich w D600 - mija sie to dla mnie z celem przewaznie. Podczas ostatniej sesji zaczkoczylo mnie kilka razy gdy moj D300s nie mogl zlapac ostrosci podczas gdy D600 bez problemu. Ale to moze wina szkiel - nie wiem - nie zastanawialem sie dluzej nad tym, po prostu robilem zdjecia.
Jesli chodzi o WB - rany, kocham D600 - zawsze uzywam szarej karty, niezaleznie czy job jest platny czy TFP. D600 prawie zawsze dobierze idealny WB, moja szara karta jest juz tylko zabezpieczeniem ;)
Werdykt - jestem bardzo zadowolony z mojego D600 - zarowno przy portretach, glamour jak i produktach.
P.S.
Nie jestem PRO, jestem pasjonatem :)
Jak już nie potrzebujesz tej szarej karty, to ja ją chętnie przyjmę ;)
Mam magentowe zafarby nie wiem od czego, albo lampy albo szare ściany nie są szare. Póki co zdejmuje balans z tła, ale ja wiem czy to biała jest białe..
Opinie o AF bardzo pocieszające. Rozmiar - rozumiem, że w porównaniu do D300 za mały?
maxdamage
23-02-2013, 17:03
Z innej beczki - używa ktoś jakichś wyzwalaczy radiowych z D600? Jaki polecacie?
A używa ktoś gripa? Oryginał czy zamiennik?
DominikGSI
28-02-2013, 12:54
A używa ktoś gripa? Oryginał czy zamiennik?
Używam i bardzo sobie chwalę gripa PIXEL VERTAX D14. Jakość zdecydowanie lepsza niż Newell, którego miałem do D300s.
Postanowiłem olać sprawę kurzu i zakupić w/w. Najwyżej będzie jeździł do serwisu, a ja potrzymam jeszcze trochę poczciwego D90. Ile można czekać w końcu.
Pierwsze wrażenia to że wszystko poodwracali na odwrót.. (zoom +/i, wykres ekspozycji w wizjerze też na odwrót..). Joystick jakiś mały, a ogólne wykonanie dla mnie trochę gorsze niż D90, ale daje radę. Tryb U1 to cud. Waga większa. Zobaczymy jak będzie w praniu. Póki co nie mam gripa i w dłoni mi nie leży.
Używacie tej plastikowej osłonki na LCD? W D90 wlazł mi piasek za nią i porysował wyświetlacz, ale ta jakoś bardziej przylega chyba.. Czy zdjąć i nakleić jakąś folię?
Niech mi ktoś wytłumaczy fenomen trybów "U" bo nie ogarniam.
To taki reset, jak dwa zielone guziki, ale do ustawień które sam wybrałeś, włączając w to niemal wszystko co da się w aparacie ustawić. Ustawiasz sobie np. U1 na studio i wiesz, że po wycieczce w teren niczego nie spierniczysz. Włączasz U1 i masz 1/125, f8, iso 100 (czy co tam używasz), lampa w manualu na 1/128 (np., w razie jak potrzebna do wyzwalania), wszystkie ustawienia AF do studia, WB, PC, D-lightingi sringi też, no cudo po prostu. Mało tego, będąc w tym trybie możesz sobie wszystko przestawiać do woli, a następnym razem jak go włączysz i tak będzie zapisany standard wybrany przez ciebie. Takie zielone guziki o niebo lepsze i jeszcze dwa zamiast jednego.
Hm, jest opcja wyświetlania prześwietleń na histogramie RGB, dla całości i dla każdego kanału osobno. Całkiem fajna sprawa...
jak się włącza sygnalizację przepałów? bo jeszcze do tego nie doszedłem a w instrukcji nie zauważyłem (albo przegapiłem)
menu - menu odtwarzania- opcje odtwarzania i wybierasz co ma się wyświetlać.
dzięki bardzo :) poustawiałem sobie już pod siebie
Tę na histograie RGB -> przytrzymujesz ISO + prawo/lewo joystikiem.
zadziwia mnie w tym Nikonie klawiszologia.. skróty itp :) ale w tym miejscu w menu włączyłem tak jak był podgląd z głównym histogramem i przepałami.. i teraz jak jestem w podglądzie zdjęć.. to strzałka w górę mam histogram główny... a strzałka w dół - przepały :) i to dla mnie szybkie i wygodne rozwiązanie :)
Tak pokrótce jeszcze o wrażeniach, może nie ze studio ale o D600.
Te pokrętła to jakaś masakra. Na domyślnych ustawieniach, w trybie M pokrętło czasu przyspiesza w prawo (mniej światła), wydłuża w lewo (więcej światła). Z kolei w trybie A i używaniu kompensacji ekspozycji (lub łatwej kompensacji ekspozycji) to samo pokrętło działa odwrotnie. Nie wiem jak można to opanować żeby ciągle nie zgadywać. Podobnie jest z przysłoną między trybami M i S. Jaja jakieś, nie wiem o czym myślał projektant jak to robił ;) Bogu dzięki można poodwracać pokrętła w menu osobno dla ustawiania czas / przysłona i osobno dla kompensacji ekspozycji. Kierunek wykresu też można zmienić.
Plus, że te pokrętła jakieś gumowane chyba są, fajnie się kręcą.
Grip - kupiłem oryginał. Kawał sprzętu, solidny, czuć ten magnez... Świetnie się trzyma. Mogę polecić jak ktoś woli dopłacić. Różnica między Meike którego miałem do D90 spora, chociaż dopóki go nie dostałem to wszystko w Meike było OK oprócz latającego kółka do montowania, które da się pewnie jakoś podkleić. Meike czasem mi zżerał baterie, więc ustawiałem go zawsze na "L" wyłączając aparat, ale w sumie nie wiem czy to coś daje. W instrukcji do tego piszą, że to nie żaden włącznik, więc mam nadzieję że jaj nie będzie. Fajnie że można go szybko zdemontować, a minus że trzeba to zrobić żeby się dostać do baterii w aparacie.
Grip ma jeden spor minus - przycisk blokady AF to lipa do potęgi. Nie wystaje tak jak ten w aparacie ponad obudowę, ponadto trzeba go konkretnie wcisnąć żeby zadziałał, co kciukiem proste nie jest. Za tyle złociszy to lipa konkretna jest. Na bank coś na niego nakleję.
AF - priorytet ostrości / spustu migawki - niby fajna rzecz i prosta, ale coś nie ogarniam jak to działa...
Fajna jest opcja sterowania menu za pomocą pokręteł, trzeba sobie włączyć, bo domyślnie OFF..
Tryby U1 i U2 to broń obosieczna ;) Żeby teraz coś zmienić na stałe, typu co robi guzik jakiś tam, trzeba to zrobić we wszystkich trybach. Ale to i tak jest nieziemska rzecz w tym aparacie.
Do czego służy opcja e1 - Flash Sync Speed?
Do czego służy opcja e1 - Flash Sync Speed?
Jak sama nazwa wskazuje, jest to ustawienie czasu synchronizacji błysku lampy. ;)
Ok, ale do czego to służy? W D90 chyba nie miałem takiej opcji..
Odświeżę wątek, może komuś się przyda.
D600 ma taki upierdliwy problem, że jak się w trybie podglądu zdjęć nieopatrznie naciśnie "-" za dużo razy i wejdzie w tryb 72 miniaturek na ekranie, to można zacząć kawę parzyć. Jeśli robimy RAWy, to trzeba się sporo naczekać zanim całość się załaduje nawet przy kartach 95 MB/s, o wolniejszych nie wspominając, a procesu nie da się przerwać. Co najgorsze, trzeba przez to przejść żeby dojść do kalendarza... dramat.
Ale potestowałem i jest wyjście, bo
- w trybie RAW jest kosmicznie wolno
- w trybie JPG jest szybciej, tym szybciej im mniejszy jpg (wielkość i kompresja)
- w trybie RAW+JPG jest tak samo szybko jak w JPG, bo aparat czyta tylko JPG-i.
Czyli od dzisiaj używam RAW+JPG S+Basic. Działa super szybko. Efektem ubocznym jest to, że w powiększeniu oglądamy też JPGa, czyli nie widać wszystkiego. Mi S+Basic (jakieś 6MP) chyba wystarczy, ale ktoś może woleć lepszą jakość.
Oczywiście karta 95 MB/s dużo pomaga - polecam, ale kosztuje niestety sporo. Ja kupiłem sobie małą, a jak się przepełni to jest druga duża ze spowolnieniem. Niestety używanie dwóch kart powoduje, że trudno czasem ogarnąć co jest co i gdzie, szczególnie jak w różnych trybach są różne ustawienia "rola drugiego gniazda pamięci".
A czemu z rawami jest tak wolno, to nie mam pojęcia, chyba inżynierzy Nikona coś skopali.. Z tego co wiem, RAW ma w sobie wbudowanego JPGa w maksymalnej rozdzielczości i jakości bodajże "fine", który wyświetlają wszystkie przeglądarki nie dekodujące RAWów, więc powinno być tak samo szybko jak z JPG tej jakości. W końcu bajtów do przeczytania tyle samo..
Tak jeszcze myślę.. Jeśli to tak działa, to można spróbować opcji RAW na dużą, wolną kartę pamięci, a mały JPG na małą szybką. Powinno być szybko i pojemnie. Spróbuję dzisiaj przetestować. Tak czy siak logika inżynierów Nikona jest tutaj dla mnie kompletnie nie jasna..
Update: Opcja powyżej niestety nie działa. Raz, że aparat przestaje wtedy widzieć RAW+JPG jako jedno. W podglądzie są i rawy i jpgi osobno, najpierw wszystko z pierwszej karty, potem z drugiej. Czyli nie dość że bajzel, to jeszcze jak tylko przewiniemy za daleko i wjedziemy na pierwszą (wolną) kartę z RAWami -> parzenie kawy.
A dwa.. ciekawostka.. u mnie drugie gniazdo pamięci jest dużo wolniejsze od pierwszego. Wystarczy potestować z jedną kartą pamięci. Przyoszczędzili gdzieś. Czyli w ogóle nie warto wkładać szybkiej karty pamięci do drugiego gniazda...