Zobacz pełną wersję : Sb800 CLS przy mocnym kontrastowym świetle...
MzMarcin
26-03-2007, 17:48
błyska kiedy jej się podoba... Wpieniłem się dzisiaj... Ustawiona pod ostre światło(bokiem także) często nie odpalała...
To normalne?
MzMarcin
26-03-2007, 20:49
Ups... Ależ ze mnie dupa... Zapomniałem że w cls maksymalny czas to 250... ;) Nastawiłem real i temu nie odpalała czasami hyh :)
Ups... Ależ ze mnie dupa... Zapomniałem że w cls maksymalny czas to 250... ;)
wcale nie. robiłem na CLS z 1/8000 - tylko by zobaczyć czy idzie.
może masz w body ustawiony minimalny czas synchro na 1/250, albo wyłączony tryb FP?
a moze robiles d200 a nie d70?
tak. Taki efekt, że nie piszecie w stopkach co za sprzęt.
Ale d70 ma synchro do 1/500.
MzMarcin
27-03-2007, 01:45
wcale nie. robiłem na CLS z 1/8000 - tylko by zobaczyć czy idzie.
może masz w body ustawiony minimalny czas synchro na 1/250, albo wyłączony tryb FP?
No kurde jak tak jak nie... Robiłem D200, w menu synchro 250+Auto FP. W domowych testach* wyzwalana lampa błyska za każdym razem, tyle że powyżej 250 nici z synchro... Po założeniu na sanki wszystko działa jak ta lala...
*Tyle że jak piszę błyska za każdym razem(bez synchro), a na powietrzu dzisiaj błyskała jak chciała...
A Sabinka ma termobezpiecznik? Bo gorąca to była jak czort... stała na pełnym słońcu i full mocą waliła... Może to od tego?
MzMarcin
27-03-2007, 01:46
Pewnie to przez tą temperaturę... Ale co do tego FP w cls to mam zagwostkę...
obawiam sie, ze FP dziala tylko z lampa na sankach. (moge sie mylic)
działa w FP do 1/8000 nie tylko na sankach (w mieszkaniu)
ale i tak zasięg lampy na 1/8000 jest prawie żaden :(
MzMarcin lampa nie ma termoczujnika!!! W instrukcji jest wyraźne ostrzeżenie o robieniu przerw po zrobieniu serii zdjęć. I to wielominutowych przerw. Nie pamietam tego fragmentu (nie robię dużo błyskiem i w dodatku seriami)