Zobacz pełną wersję : utorrent - wysyła a nie pobiera
Wersja 3.2.3 (ale z każdą kolejną jest gorzej). Już w UK coś mi słabo ssało. Teraz w PL jest jeszcze gorzej. Mam łącze Toya 30mb. utorrenta konfigurowałem już na wszelkie możliwe sposoby i jest kicha jakich mało. Pobierania większego niż 250 kb nie widziałem. Mało tego. W opcjach programu mam zaznaczony limit wysyłania 50kb i download bez limitu. utorrent natomiast zdaje się to kompletnie ignorować - wysyła z prędkościami do 200-250 kilo. Dodatkowo skurkowaniec nie chce się łączyć z użytkownikami. Wrzucam plik który ma np 5000 ludzi a utorrent łączy na przykład z 1 i nawet nie zaczyna pobierać.
Ma ktoś tak z nowymi wersjami ? A może ma ktoś na dysku przez przypadek jakąś starszą wersję programu ? Ewentualnie jakieś podpowiedzi jak zmusić go do współpracy ?
A to dlaczego ? Bo tu nikt nie korzysta ? :mrgreen:
Nie oplaca sie z torrentow nic sciagac. Lepiej kupic sobie konto premium na jakims serwisie hostujacym i zasysac pelnym laczem ;)
Zajrzyj na PW.
p.s
Pamietaj, ze pobieranie nie jest karalne w naszym kraju, za to wysylanie (czyt. udostepnianie) np. przez torrenty juz tak ;)
ThomasVoland
04-02-2013, 05:25
W opcjach programu mam zaznaczony limit wysyłania 50kb i download bez limitu.
To by wyjaśniało problem - zwiększ prędkość wysyłania.
Rafał_Sz
04-02-2013, 10:16
A to dlaczego ? Bo tu nikt nie korzysta ? :mrgreen:
Korzystanie z sieci P2P jest w PL nielegalne (jeśli chodzi o materiały objęte prawem autorskim), natomiast pobieranie zawartości z serwisów takich jak np. chomikuj.pl jest w pewnych warunkach dozwolone. Więc nasuwa się pytanie, czy nie lepiej zapłacić kilka PLN za konto premium i ciągnąć co się chce? Wiadomo, że np. CS z chomika to kradzież, ale film czy MP3 już nie. Dziwne prawo, ale tak jest.
I taka mała przestroga dla Ciebie. U mnie na sąsiednim osiedlu policja zrobiła ostatnio nalot (jeden operator internetu - kablówka, wszystkie logi i IP podane na tacy). Kilka osób znalazło się naprawdę w ciemnej d.
Siecią P2P różne rzeczy się ściąga. Oczywiście piractwa jest sporo, nawet pewnie znakomita większość. Kiedyś Jarek Nohavica udostępniał swój album dla internautów przez P2P.
Rafał_Sz
04-02-2013, 16:29
Dlatego napisałem "jeśli chodzi o materiały objęte prawem autorskim". ;)
I nie jestem od moralizowania, nie moje zabawki. ;):)
"jeśli chodzi o materiały objęte prawem autorskim". ;)
No tak, ale elanek wlasnie wspomnial o "materiale objetym prawami autorskimi" udostepnionym za free...
Kiedys przesylalem sobie rozne rzeczy ze znajomym przez DC+ (Direct Connect+), P2P to nie zawsze oszustwo.
Wiem jednak o czym piszesz, mialem tez okazje sciagac z platnych serwerow i P2P (torrenty) Windowsa, czysta instalke bez zadnych crackow tylko po to zeby zainstalowac na laptopie z licenjca;)
To by wyjaśniało problem - zwiększ prędkość wysyłania.
Ma dobrze, jak zwiększy znacząco limit to upload zapcha mu całe łącze. Mam tak samo ustawione i leci pełną rurą.
Ja widzę dwie opcje:
1. włączony przypadkiem scheduler
2. zablokowany port na routerze, a do tego wyłączone DHT i peer exchange.
Mialem podobnie, utorrent po prostu przestal mi pobierac. Na jakis czas przesiadlem sie na Bitlorda ale nie moglem go na dluzsza mete zdzierzyc. Niedawno wrocilem do utorrenta i o dziwo smiga jak dawniej. Uzywam wersji 3.1.3
ThomasVoland
06-02-2013, 00:07
Ma dobrze, jak zwiększy znacząco limit to upload zapcha mu całe łącze. Mam tak samo ustawione i leci pełną rurą.
Ja widzę dwie opcje:
1. włączony przypadkiem scheduler
2. zablokowany port na routerze, a do tego wyłączone DHT i peer exchange.
Ja widzę trzy, z czego pierwszą jest... za mały upload. Jak da automatyczny to nic zapchać nie powinno. U mnie nigdy nie było problemów.
Dzięki za podpowiedzi. Skorzystałem z info na PM i testuję inne żródła. Jeśli wrócę do utorrenta to zainstaluję starszą wersję i wszystko posprawdzam. Na razie ut poleciał do śmietnika
Ja widzę trzy, z czego pierwszą jest... za mały upload. Jak da automatyczny to nic zapchać nie powinno. U mnie nigdy nie było problemów.
Być może na prywatnym trackerze, choć tam i tak z reguły jest pilnowane ratio, a nie faktyczna prędkość. Na publicznym nie ma na to szans. Za to automatyczny upload (czyli no limit) na popularnym torrencie spowoduje, że wysyłanie danych zapcha 100% łącza i nie będzie pasma na "ruch administracyjny" - odpytywanie trackerów, nawiązywanie połączeń itp. i to wszystko będzie działać dużo mniej efektywnie (transmisja danych ma wyższy priorytet), co zaowocuje spadkiem prędkości ściągania. Szczególnie przy DHT to widać.
Natomiast wracanie do starej wersji jest złym pomysłem, bo wiele trackerów (szczególnie prywatnych) może blokować starsze wersje klientów z racji możliwych exploitów i oszukiwania ratio.
inna sprawa że oagrnięty administrator sieci mógł ładnie skonfigurować QOS'a i ogólnie z sieci torrent nie pościągasz ( torrenty nie tylko są utrapieniem dla walczących o swoje prawa autorskie ale również dla samej sieci w której administrator nie za bardzo wie co i jak.. )
ThomasVoland
09-02-2013, 00:31
automatyczny upload (czyli no limit)
Automatyczny a nielimitowany to nie to samo.
Krucafiks, nie pamiętam kto mnie na egofiles namówił a mam pytanie.... Ktokolwiek to był - może się przypomnieć ?